Playa Palomares 06-04-2025, zondag
Everdien heeft veel meer last van de verkoudheid dan dat ik het had. Erge hoofdpijn, keelpijn en meer een malaisegevoel. Wat voort een deel komt doordat ze door de hoofdpijn bijna niet had geslapen dus ze is de dag begonnen met paracetamol. Daarom ben ik alleen naar de markt gegaan, slechts een paar km over het strand op de fiets. Bij de gedoogplek in Villaricos, een erg groot stuk braakliggend plateau aan zee, stonden ongeveer 40 campers. Precies 14 jaar geleden hebben we daar ook gestaan, de plek was niet veranderd . Wat wel veranderd was, dat was het stadje zelf. Ik herkende niets meer. Er heerste een leuke sfeer op de markt, misschien ook omdat op het gedeelte waar ik geweest ben, er wat restaurantjes rond een pleintje waren en bij het kleine haventje. Het was erg druk op de markt met over het algemeen goed en fleurig geklede bezoekers. Bij een bakker wat lekkers voor de zieke gekocht en 2 pizza’s zodat er niet gekookt hoeft te worden.
Zoals gisteren gezegd staan we bij het vakantiedorp Vera Playa . Hier was ooit een naturistenstrand, in 2011 zijn we daar ook geweest, tegenwoordig is het meer dan dat strand. Naturisme is sinds eind jaren 70 toegestaan in Spanje. Toen wij begin jaren 70 bij Les Saintes Maries de la Mer op een naaktstand waren, zo werd dat toen genoemd, kwamen we daar een Spanjaard tegen die zich verwonderde over die vrijheid. Dat was toch echt verboden onder Franco, naakt recreëren . Heden ten dage zijn er veel naturistenstranden in Spanje te vinden. Zelf zijn we gelegenheidsnaturisten geweest. We zochten de plekken om naakt recreëren nooit op , hoewel één plek misschien , Plage de Piemanson in Frankrijk. Daar stonden we niet alleen met de camper op het strand maar ook op het naturistengedeelte, dat was voor ons het ultieme gevoel van vrijheid. Maar een naturistencamping was niets voor ons. Laat staan een naturistendorp, want dat blijkt Vera Playa inmiddels geworden. Ter geruststelling , het is louter toevallig dat we hier staan.

Grote Zandloper
Het is nu dus totaal anders dan toen wij het kenden als naturistenstrand, er is een dorp gebouwd wat naturisme als verdienmodel heeft. Er wordt ook niet gesproken van een dorp maar van een naturistenresort. In het bebouwde deel van Vera Playa kun je op heel veel plekken naakt rondlopen over de straat of naar de bakker gaan. Binnen de bebouwde naturisten zone ligt een strook, die ook wel de strip wordt genoemd. Hier zijn onder meer een kleine supermarkt, bars, discotheken, restaurants.Het unieke van dit resort is het gebrek aan een fysieke afscheiding met de gewone of ‘textielwereld’ in naturistentermen.. Het is geen omheind terrein met hekken, schuttingen of muren. Ook zijn er geen slagbomen die mensen tegenhouden en je kunt er zo naar binnen wandelen. Hert resort staat uit hotels, vrij luxe appartementencomplexen en luxe villa’s en woningen.
Toen ik gisterenmiddag nietsvermoedend op zoek ging naar een restaurant wat open was , en die ook gevonden had , wist ik niet dat ik in een naturistenresort liep. Ik heb vanwege het mogelijk kunnen fotograferen van bv vogels en vlinders altijd een fototoestel om de nek, ik had zo maar met pek en veren besmeurd het dorp uit kunnen worden gejaagd als vieze oude man. Het enige naakt wat ik zag was dat er een keer iemand bloot op zijn terras zat, dat deden we thuis ook wel maar we waren niet zichtbaar van de openbare weg..
Toch dit maar even vermeld als aantekening, voor ons doet dit helemaal niets af aan dit heerlijke plekje tegen het resort aan, maar we kunnen ons voorstellen dat argeloze mensen op zoek naar een bakker denken dat als ze tussen de naakte mensen lopen, er iets in hun drankje gedaan is of dat ze in Bananasplit zitten.
Everdien voelde zich in de middag wat beter dankzij de paracetamol, de hoofdpijn was gelukkig een stuk minder. Ze heeft afwisselend in bed gelegen en buiten gezeten, af en toe slapend. Het was weer uitstekend weer, lichte sluierbewolking aan het eind van de middag en het werd 23º bij een lekker briesje.
Playa Palmonares 07-04-2025, maandag
Gisterenavond begon Everdien weer aardig op te knappen, een korte maar hevige verkoudheid, net als ik heb gehad, zei het bij mij met minder heftige symptomen zoals die knallende hoofdpijn die Everdien heeft gehad. Even overwogen we om vandaag naar de plek in Villaricos te rijden waar we in 2011 stonden om dat je daar dichter bij het aardige dorp staat. Maar misschien was mijn indruk van Villaricos wel vertekend, leek het leuker dan het was omdat het markt was. Vanmorgen was Everdien weer zo ver opgeknapt dat we besloten om met de fiets naar Villaricos te gaan en daar tevens te gaan lunchen. We blijven dus gewoon op dit leuke plekje staan, wat iets minder leuk is omdat een Fransman op 5 m. afstand voor ons is gaan staan.
Ook Everdien herkende niets van Villaricos, niet zo verwonderlijk als je ziet dat de hele boulevard en omgeving helemaal vernieuwd is volgens een info bord. Op deze maandag was het wat stil op straat maar aardig om even door het dorp en langs de boulevard te lopen. Bij een pleintje zijn we neergestreken voor een lunch bij restaurant El Gato, er zat een mengeling van locals en toeristen te eten. Wij kozen voor een klassieke hap, althans voor ons, iets wat we in de jaren 70 ook aten, Patatas Bravas en Calamares a la Romana. Dat smaakt prima , iedere streek geeft wel een eigen touch aan deze eenvoudige gerechten. Dat Everdien weer aardig opgeknapt was bleek uit het feit dat ze als aperitief een gin tonic bestelde, die eerste keer in Spanje dit jaar, het was dan ook warm. Dat drankje kostte overigens maar €5,50.

Je kunt het natuurlijk altijd proberen.
Bij Villaricos zijn opgravingen geweest en men heeft hier belangrijke archeologische ontdekkingen gedaan . Een voorname rol hierin speelde een van oorsprong `Belgische archeoloog Louis Siret. ( met dank aan Elze) Hij ontdekte dat hier Baria heeft gelegen. Dit was een Fenicische en later Romeinse nederzetting met in de buurt een necropolis.( dodenstad) Tijdens opgravingen vond men maar liefst 1864 graftombes in de heuvel vlakbij Villaricos langs de kust. De oudste gaat terug tot wel de 6e eeuw voor de jaartelling.
De tombes waren soms eenvoudig zoals urnen, tot heel grote in de rotsen uitgehouwen gangen met kamers tot wel 26 vierkante meter. Men heeft hier veel goud , juwelen en andere waardevolle zaken gevonden wat er doet vermoeden dat hier een belangrijke en rijke nederzetting was. In de rotsen uitgegraven tombes waren familiegraven van rijke Fenicische families. Normaal is de archeologische site te bezichtigen, er zit een klein toeristenbureautje in de verdedigingstoren die bij de site staat. Dit bureautje is echter gesloten van 1 t/m 10 april.
Vanmorgen waren er veel campers weggereden, aan het eind van de middag waren er nog meer bijgekomen dan er vertrokken waren. Dat had ws alles te maken met het stralende weer en een temperatuur van 25º. We hebben niet alleen een `Fransman vlak voor ons staan, maar een Duitse camper vlak achter ons. Het is hier groot genoeg maar men staat liever wat aan de kant dan midden op het veld, niet alleen wij dus. Overigens blijkt er ook een nadeel te zijn aan dicht bij het struikgewas staan. Aan het begin van de avond kwamen er muggen in vrij grote getale. We zijn dan ook om 18.30 uur naar binnen gaan toen we allebei een paar maal waren gestoken .
Vera 08-04-2025
We zijn vanmorgen vertrokken van het heerlijke plekje aan de kust. Het werd weer tijd om een wasmachine te gebruiken dus zijn we naar een cp gereden niet ver van het strand, nl 7km landinwaarts. Niet nadat we eerst weer LPG gas zijn tanken, die voorraad willen we op pijl houden , in sommige gebieden zijn stations waar je gas kunt tanken dun gezaaid. We staan nu op de mooi aangelegde, goed onderhouden cp ‘Carpe Diem’ in Vera. Erg aardige beheerders, het is een familiebedrijf. De zoon van een jaar of 18 sprak een paar woorden Nederlands en ik vond dit een uitgelezen gelegenheid om Spaans te oefenen door in het Spaans met hem te praten, dus een win win situatie heet zoiets geloof ik.
Afgelopen zaterdag waren er in veel steden grote demonstraties tegen de torenhoge huurprijzen in Spanje . Er gingen in totaal honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de hoge huurprijzen in dit land. Voor een deel is het toerisme schuld aan de hoge huurprijzen. Huiseigenaren verhuren liever aan toeristen dan aan de plaatselijke bevolking omdat ze dan hogere huurprijzen kunnen vragen. Ook worden huizen opgekocht door (buitenlandse) speculanten die hoge huren vragen. Veel mensen kunnen de huurprijzen niet betalen, jongeren wonen daardoor lang bij hun ouders. Dat lijkt wat op Nederland zou je zeggen maar er is in Nederland een veel betere huurbescherming en er zijn er Nederland ongeveer 30 % sociale huurwoningen terwijl dat in Spanje een verwaarloosbare 1,6 % is. Mensen met een huurachterstand kunnen in Spanje zo hun huis uit worden gezet, we hebben 1,5 jaar geleden in Vittoria Gasteiz nog een actie meegemaakt om dat te verhinderen, die overigens tevergeefs was.

De regering Sanchez heeft begin dit jaar een plan gelanceerd om wat te doen aan de voor velen onbetaalbaar hoge huurprijzen. In de plannen van Sánchez wordt twee miljoen vierkante meter grond vrijgemaakt voor de bouw van duizenden door de overheid gesubsidieerde woningen. De regering wil bovendien wettelijk vastleggen dat deze woningen altijd in publieke handen blijven en geeft publieke bouwbedrijven die sociale huurwoningen bouwen voorrang bij de aankoop van onder meer grond. De gedachte is dat meer betaalbare sociale huurwoningen ook de prijzen in de particuliere huursector drukken, doordat de vraag daar dan afneemt. Nederland en ook Oostenrijk met zijn grote aantal sociale huurwoningen zijn daarbij een voorbeeld. Een ander onderdeel van het plan is dat Sánchez ook met landelijke maatregelen een rem wil zetten op het aantal buitenlandse huizenkopers. Zo wil hij een belastingheffing van 100 procent voor niet-EU burgers die in Spanje onroerend goed kopen. Die kopen huizen niet om er in te wonen maar om er mee te speculeren. Het plan moet in 2026 ingaan maar moet nog door het parlement van waaruit al kritiek heeft geklonken. Rechtse partijen zoals oppositiepartij Partido Popular (PP), vinden dat sommige maatregelen te veel inbreuk maken op de vrije markt. Van links klinkt de kritiek dat de maatregelen niet ver genoeg gaan om de woningcrisis te beteugelen.
In de loop van de middag zijn we het dorp ingelopen, een klein half uur van de cp. Hoewel de geschiedenis van Vera terug gaat tot 6000 jaar geleden en het vlakbij Baria lag, waar we gisteren over schreven, zijn er geen overblijfselen uit vroegere periodes overgebleven. Het dorp lag eerst op een heuvel maar werd in 1518 verwoest door een aardbeving en werd herbouwd op een lager gelegen vlakte.
We zijn eerst naar de Iglesia Parroquial de Ntra Señora de la Encarnación gegaan, uit de 16e eeuw, gebouwd in Mudejar Andalusische stijl volgens het info boekje wat ik bij de receptie kreeg. Van de receptie naar een deceptie, de kerk was lomp en het interieur, waar een aardig hoofdaltaar moet zijn, bleef verborgen, de kerk was gesloten. Verder was er niet veel bijzonders te zien in het dorp, afgezien misschien de Plaza de Toros maar dat was wat ver, maar we hadden de benen weer gestrekt. Althans ik, Everdien was nog wat moe, vanmorgen de was gedaan, bed afhalen en opmaken etc. En de naweeën van de verkoudheid, haar stem klinkt ook nog wat gruizig. Alweer een stralende dag vandaag, 24º, wat houden we daar van.
Vera 09-03-2025, woensdag
We hebben vandaag besloten om nog een dag te blijven in Vera. Niet omdat we het dorp zo mooi vinden maar om 2 andere redenen die met elkaar te maken hebben. Everdien kreeg gisterenavond een terugslag, ze begon opnieuw te hoesten en te snotteren terwijl ze gisteren overdag al moe was. Vannacht heeft ze ook wat slechter geslapen door af en toe gehoest . Daar komt bij dat in het stadje waar we naar toe wilden gaan, Cuevas de Almanzora, het sinds gisteren verboden is, volgens een review op P4N van gisteren, om te overnachten. De max. verblijfsduur is daar nu 12 uur en omdat het een leuk stadje lijkt wilden we daar 2 dagen gaan staan. En als je niet fit bent, dan is het vervelend om door te straten te slenteren en vervolgens naar een andere cp te moeten om te overnachten. Toch maar even gebeld met het officina de turismo, inderdaad meneer verboden te overnachten, weten we dat ook weer.
Nu begint zondag de Semana Santa en daar hebben we enigszins ons reizen op aangepast en sinds vanmiddag ook op het weer waarvan de verwachting wat verslechterd is. We willen van de Semana Santa wel iets meemaken en wel in ieder geval op dinsdag 15 april de Noche des Tambores in Mula. Mula is goed beloopbaar voor mijn hielspoor voet en we verwachten dat het daar niet zo druk zal zijn.( iets met wens en de vader van de gedachte) Bovendien komt de 15e depressie op Spanje af en zal voor buien gaan zorgen, een paar dagen echter elkaar vanaf zaterdag, in Mula sta je op asfalt. Mogelijk gaan we daarna naar Murcia om daar iets van de Santa Semana te zien op vrijdag, daar schijnen de processies indrukwekkend te zijn.
Als het tenminste niet te druk is , er komen honderdduizenden mensen op af. En wat die drukte betreft , het is de hele week overal kneiterdruk op elke plek in Spanje waar maar campers kunnen staan. Een drukte want hele families gaan op stap en zijn luidruchtig bij elkaar, iets wat Spanjaarden wel toevertrouwd is. Het zal niet meevallen om nog een plek te kunnen vinden , daarom willen we zaterdag al in Mula zijn.
Rood en Blauw Guichelheil
Op deze cp staan niet alleen moerbeibomen maar ook een hoog gehalte aan Nederlanders en Duitsers, toch zijn er ook wel wat andere nationaliteiten. Het valt op dat je wat makkelijker contact maakt met buren dan de afgelopen week toen we vrij stonden, het kan ook toeval zijn. Naast ons staat een Duits echtpaar die uit Marokko op de terugweg naar huis zijn. Een tijdje mee gepraat, ze waren voor het eerst in 2006 in Marokko . Ze vinden Marokko nu vreselijk toeristisch geworden vergeleken met bijna 20 jaar geleden en ergerden zich aan het verpesten van de zandduinen in de Sahara door quads en 4-wheel drives. Het leek wel een echo van onszelf, vooral toen ze zeiden dat ze Mhamid wel leuk vonden……
En wat een prachtig weer opnieuw vandaag, de temperatuur tikte even de 26º aan. Wel met een lekker bries die van de kant van de zee kwam.
Casas Nuevas, 10-04-2025, donderdag
We wilden alvast richting Mula rijden, een tussenstop in Lorca was een mogelijkheid geweest. Via de organisatie Camping Park zouden we daar op de cp kunnen staan. Nu zijn daar maar 16 plaatsen , vanmorgen alle 16 bezet. We hebben toen besloten om naar de cp in het gehucht Casas Nuevas te rijden, aan de voet van de Sierra de Espuña.
Vooral voorbij Lorca was het een rit door een prachtige omgeving onderlangs de af en toe steile omhoog rijzende steile bergwanden van de Sierra de Espuña. De laatste 20 km moesten we over een wel heel erg smal weggetje, als er een sporadische auto ons tegemoet kwam moesten we stilstaan en zat Everdien stijf in de stoel omdat zij de 30 cm lager gelegen wegberm naast de weg akelig dicht onder haar zag.
We staan op een nieuwe, mooi aangelegde cp in een mooie omgeving met zicht op het gehucht aan de ene kant en op de bergen aan de andere kant. Hoewel een gehucht beschikt het wel over een restaurant waar we vanmiddag gelucht hebben. Een menu del Dia voor €13,-, 3 gangen inclusief een drankje en een dessert. De koffie, ook inclusief, hebben we afgeslagen. Of het lekker was? Redelijk, we hoeven in ieder geval niet te koken voor die prijs.

Centaurea Pullata
De Sierra Espuña wordt tot een van de mooiste natuurparken van de regio Murcia gerekend. Het heeft een oppervlakte van 18.000 ha en is in 1992 uitgeroepen tot beschermd gebied. Het is genoemd naar zijn hoogste punt (1538 m). Door het park slingert de rivier de Segura. Die we in de omgeving al zijn tegengekomen oa in Murcia zelf Het landschap wordt gekenmerkt door hoge berggebieden, dichte bossen grillig gevormde ravijnen en stuwmeren. Op de koele hellingen groeien vele soorten pijnbomen en zijn met zijn 25.000 ha de longen van Murcia. Het gebied is rijk aan flora en fauna, er komen giftige slangen voor zoals de wipneusadder. Er zijn 123 vogelsoorten geregistreerd, waaronder steenarenden, vale gieren, de kleine trap en bijeneters. Wij hebben alleen de bijeneters gehoord, we zitten nog te ver van het natuurpark af. We wagen ons niet met de camper op de smalle weggetjes door het park.
Er staan hier 5 campers, 2 Duitse en 3 Nederlandse. We hadden het vorige week al geconstateerd, het binnenland in zie je relatief gezien veel Nederlandse campers.Het weer gaat langzamerhand onder invloed komen van een depressie, er was vandaag redelijk wat sluierbewolking. Het werd 19º bij een matige wind.
Murcia 11-04-2025, vrijdag
Dat Pasen met lijden te maken heeft, dat weten we als ongelovigen ook wel. Maar om dat dan ook eens zelf aan den lijve te ondervinden in deze periode , nee dank u. Bovenstaande schoot ons door het hoofd toen ik het programma van de Semana Santa in Mula nog eens online doornam. Ik was toch in de heilige, om maar in de sfeer te blijven, veronderstelling dat de Noche de Tambores, dinsdagavond om 21.0 uur zou beginnen en tot ongeveer in de vroege uurtjes zou duren. De werkelijkheid blijkt echter toch wel heel anders: de Noche de Tambores begint om 12.00 in de nacht van dinsdag op woensdag en duurt de hele nacht door, sterker nog , ook een groot gedeelte van de woensdag, nl tot 16.00 uur. Ongeveer 4000 trommelaars zullen voor een ‘ niet te vergeten ervaring’ zorgen. Dat willen we graag geloven maar mogen wij deze beker aan ons voorbij laten gaan? Het zal ongetwijfeld spectaculair zijn, daarom wilden wij er ook heen toen we ervan hoorden toen we ruim 2 weken geleden in Mula waren. Maar om daarvoor een nacht slaap over te slaan, daar zijn wij niet meer geschikt voor, zo ver gaat de nieuwsgierigheid naar deze toch wel unieke gebeurtenis niet.
De schrik en lichte teleurstelling te boven gekomen, borrelden andere mogelijkheden op om de paar dagen met onweer safe te staan en dan ook nog wellicht iets van Semana Santa bij te kunnen wonen. Ik opperde wat alternatieven maar Everdien kreeg een Eureka moment, haar leek Murcia de beste optie. Je staat op ‘grastegels’, het water kan weg lopen en het wordt niet modderig. Bovendien kun je boodschappen naast de deur doen en met de tram ben je zo in het centrum, de Semana Santa in Murcia geniet grote bekendheid. Het enige wat ten gevolge daarvan afschrikt , zijn de enorme aantallen bezoekers die op de Semana Santa in Murcia afkomen, vorig jaar 1,2 miljoen. We hebben nog enkele dagen om te overdenken hoe we dit zullen aanpakken, we zijn immers niet fris en fruitig meer. Maar we accepteren dat we met het klimmen der jaren minder goed ter been zijn, komt die vermaledijde hielspoor er ook nog bij. Dus misschien zien we er maar weinig van, mogelijk wel genoeg om een indruk te krijgen van deze, voor Spanjaarden belangrijke week.
We hadden wel wat pijn in de buik of we nog een plek zouden kunnen vinden in Murcia, het liefst staan we in een laantje onder de bomen. Aangezien morgen veel Spanjaarden een vrije week hebben en er dan massaal ( met de camper) op uittrekken , is de Semana Santa onder camperaars berucht vanwege de volledige bezetting van cp’s en campings. Na een slechte nachtrust, we wilden niet te laat vertrekken om nog een plek te kunnen vinden, kwamen we al kort na 10.00 uur op de cp bij het winkelcentrum in Murcia aan. En hoe gunstig was het lot ons gezind, we staan niet alleen in een laantje maar exact op dezelfde plaats als we de vorige keer stonden: tv ontvangst, net niet onder een boom dus de zonnepanelen laden en ook geen gedruppel als het al lang droog is. Nu was er vandaag geen zon en ook geen regen , die wordt morgen verwacht als de depressie Olivier ook de Middellandse zeekust zal aandoen. Vandaag vielen de buien noordelijk van onze regio Er stond een windkracht 4 en het werd maar 18º. Het was ideaal weer om boodschappen bij Alcampo te doen, mocht het morgen regenen, de weekendboodschappen zijn binnen, zonder koopzegels.
En de drukte valt tot nu toe hard mee hier op de cp, er zijn wel meer Spanjaarden en die zullen morgen ook nog wel komen. We weten dat er Nederlandse camperaars zijn, ( en ongetwijfeld ook van andere nationaliteiten ) die Spanje ontvlucht zijn voor het begin van de Semana Santa, wars als ze zijn van luidruchtige Spaanse families en kinderen ‘die wel tot middernacht op zijn.’ Dat zijn wij ook, we hebben daar eigenlijk nooit geen last van gehad. (Tot nu toe dan zei hij voorzichtig)
Murcia 12-04-2025, zaterdag
Vandaag zo’n dag die je liever niet hebt, we zijn nauwelijks de camper uit geweest. Gisterenavond vielen de eerste (lichte) onweersbuien, om 22.00 uur en om 12.00 uur.. De hele nacht regende het af en toe maar niet hard en dat ging over in een onweersbui die vanmorgen om een uur of 9 overkwam, daarna bleef het druppelen Dat ging zo door met lichte buien een groot deel van de dag. Beginnen we ook eens een keer met het weer aan het begin van de Semana Santa.
Ik wil wel eens weten hoe het zit met de Spanjaarden en hun geloof vergeleken met Nederland. Het gevolg is dat er nu een saai stukje komt met cijfers en procenten.
De Semana Santa speelt een grote rol in het leven van de Spanjaarden, daarom zou je denken dat het een streng gelovig volk is. Of speelt traditie hier ook een rol bij , de hang van Spanjaarden naar feesten? In Nederland speelt het geloof bij minder dan de helft van de mensen een rol. De volgende cijfers zijn van het CBS: In 2019 behoorde nog 46 procent tot een religieuze groep, en ging 14 procent regelmatig naar een dienst. In 2022 rekende 43 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering en woonde 12 procent regelmatig een religieuze dienst bij.
Hoewel de Semana Santa diepgeworteld is in de katholieke Spaanse traditie, blijkt uit onderzoek dat slechts 23 procent van de Spanjaarden zichzelf als praktiserend katholiek beschouwd, het aantal kerkgangers is ongeveer 2x zo hoog dan in Nederland. Ook hoger ligt het aantal mensen dat zich religieus, dus katholiek noemt, maar niet veel meer dan in Nederland. Uit onderzoek van vorig jaar blijkt dat in 2011, het aandeel gelovigen iets meer dan 70 procent van de Spaanse bevolking bedroeg, In september 2024 blijkt dat er een afname van 13% zich katholiek noemt en het aandeel gelovigen is gedaald naar 57,1 % van de bevolking.
Omdat de viering van de Semana Santa zo onverminderd belangrijk blijft in het leven van de Spanjaarden moet het dus voor een groot deel traditie zijn wat hierbij een rol speelt. Volgens de antropoloog José Luis Alonso-Ponga is de Semana Santa een “volledig sociaal fenomeen”. Iedereen doet mee: gelovig of niet. Voor velen draait het om familie, kunst, muziek, of jeugdherinneringen.
Vanmiddag stond er een tijdje een Spaanse camper achter ons , die was van een Spaanse vrouw die met een Nederlandse man was getrouwd. Leuke mensen die ons nog een tip geven waar we vrij konden staan. Later vertrokken ze weer, ze moesten met de camper naar wat bij ons de APK keuring heet.
Het was goed weer om tussen de buien door een bezoek te brengen aan de Action. In het winkelcentrum zat eerst zo’n Chinese ‘Winkel van Sinkel’ , chaotische winkels waar je er al jaren veel van hebt in Spanje. Door de online inkopen verdwijnen deze winkels uit het straatbeeld. Op de plaats waar de Chinese winkel hier zat is nu een Action gekomen, w.s. met een soortgelijk assortiment maar overzichtelijker ingedeeld in de schappen. We hadden een nieuw douchematje nodig, vandaar. Action is een winkelketen met meer dan 500 vestigingen. Van oorsprong is Action Nederlands, ondertussen zijn er ook vestigingen in België, Duitsland en Frankrijk en kennelijk ook nu dus in Spanje.
De zon kregen we niet te zien vandaag, het werd 20º. We hebben vandaag veel gelezen, een buitenactiviteit zat er niet in.
Murcia 13-4-2025, zondag
Gisteren zijn er veel campers bij gekomen, de parkeerplaats naast de cp staat nu ook aardig vol. Tussen onze camper en die van onze Belgische achterbuurman werd nog een Citroen Berlingo in de breedte tussen geperst, de campers staan in de lengte. Vanmorgen vertrokken er weer de nodige campers wat we niet verwacht hadden.
De belangrijkste dagen voor de processies van de Semana Santa zijn op Witte donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag. Maar ook vandaag stond een processie op het programma waarin de intocht vanJezus in Jeruzalem werd herdacht. Gelukkig bleven vandaag overdag de zware buien boven Marokko en noordelijk in Spanje maar aan het begin van de middag begon het wat te druppelen, het zette niet echt door. Later op de middag zijn we met de tram naar de stad gegaan om bekijken of wij iets van Palmzondag sfeer konden proeven. Met Palmpasen kregen wij als kinderen een Palmpasenstok met bovenop een broodhaantje hoewel we op openbare scholen zaten.. We zagen dat om 18.00 uur een processie zou vertrekken van de Iglesia de San Pedro, dat leek ons wel interessant om te zien.
Toen we om 16.00 uur in de stad waren, werden er overal stoeltjes neergezet, daarop kun je voor €8,- de processie aan je voorbij zien trekken. Nu hadden we daar nog tijd voor om na te denken of we dat wel zouden doen. Allereerst een eindje rondgeslenterd richting de start van de processie die bij de kerk San Pedro Apostol zou zijn. Onderweg nog een paraplu gekocht want het druppelde af en toe. Het werd al aardig druk en om 17.00 uur besloten we om maar een stoeltje te huren. Dat was maar goed ook want het was wachten geblazen terwijl het almaar drukker werd. Er werd veel gegeten, vooral zoetigheden en popcorn, door jong en oud terwijl er gewacht werd op de processie die maar niet van start ging. Na bijna een uur vertraging begon de processie, voorop liepen een paar volwassen Nazareners, zo worden de leden van een broederschap kennelijk genoemd. Er was totaal geen religieuze sfeer , eerder inhalig en dan met name bij de kinderen. De Nazareners , die een groen gewaad droegen met groene puntmutsen, hadden onder dat gewaad een zak waarin allerlei snoepgoed zat die kwistig werd uitgedeeld.

Na de Nazareners kwam een muziekkorps en vervolgens Nazareners , die erg jong waren en ook snoepgoed uitdeelden. Sommige groepen Nazareners hadden brandende lantaarntjes bij zich . Mooi waren de trosos die meegedragen werden en die bijbelse taferelen uitbeelden het o.a. lijden van Christus uitbeelden, Jozef en Maria etc. Het was wel een herhaling van groene puntmutsen, muziekkorpsen en het uitdelen van snoepgoed. We hebben mede daarom niet de hele processie aan ons voorbij zien trekken, ook omdat er een bui aankwam en we een gevulde blaas hadden en zin hadden om weer naar de camper te gaan. Prompt begon het te regenen toen we in de camper waren. Het was een leuke ervaring om mee te maken, we houden er een tevreden gevoel aan over. En gelukkig was het niet verregend, het werd nog 23º bij een bewolkte dag.
Morgen komen er nog wat foto’s en filmpjes die Everdien gemaakt heeft.
Klik hier voor het vervolg :Voorjaar Spanje 2025 deel 6