Algeciras 10-04-2023, maandag

De hapjes van gisterenavond van de bakker bij de souk waren heerlijk, deden niet onder voor die van de luxe bakkerij in Casablanca, alleen waren ze veel goedkoper, 3 MAD per stuk. Er stonden vannacht 7 campers op de parking en het was er erg rustig, iets om te onthouden. We hadden de wekker om 7.15 uur gezet en zoals gewoonlijk hebben we slecht geslapen, altijd als we de wekker zetten. Nog een tank diesel volgegooid à 12,01 MAD, dat zal ongeveer €1,15 zijn en we waren ruim op tijd bij de haven, al om 8.30 uur. Vlot door de politie, douane en scanner maar toen liet de boot op zich wachten.

Tijd om over te mijmeren over ons  verblijf in Marokko die iets korter duurde dan we eigenlijk van plan waren. De reden is de Ramadan, we missen het drinken van een kopje nos nos op een terrasje wel evenals het uit eten gaan, om maar eens een minpuntje te noemen. Volgend jaar begint de Ramadan omstreeks 13 maart, daar zien we tegen die tijd wel hoe we dit in plannen. Dat het de eerste 3 weken minder weer was, hebben we ook al vermeld. Zo, dat waren de negatieve punten. Ja het was soms te heet, de warmste winter die we mee hebben gemaakt voor zover we ons herinneren. Maar daar hebben we ons reisdoel en gedrag aan aan  kunnen passen , liever heet dan koud geldt voor ons. Verder vonden we ons verblijf in Marokko weer geweldig, de aardige mensen, de prachtige natuur en het feit dat we nog steeds op sommige plekken veilig vrij konden staan is ook naar onze zin. En we hebben weer leuke vrienden en bekenden  ontmoet  en andere mensen leren kennen, kortom we zouden niet weten waarom we volgend jaar niet weer naar Marokko zullen gaan.

Een van de vrachtwagens die van de boot af reed was van de fa Heiploeg. De Noordzee garnalen gaan naar Marokko, worden door vaardige vrouwenhanden gepeld en gaan vervolgens weer terug naar Nederland.

Algeciras Los Barrios parking: N36.18297 W5.43815

De boot van FRS die uit Algeciras kwam meerde om ongeveer 10.45 uur aan, het ontschepen begon en daarna konden wij om 11.30 aan boord waarna de boot om 12;,30 uur vertrok, er moesten veel vrachtwagens mee, daarom 2,5 uur vertraging.. De overtocht duurde 1,5  uur zodat we om 16.00 in Algeciras kwamen, we hadden weer met zomertijd te maken. Daarna duur de het nog een uur voordat we door de douane waren, alles zat verstopt, er waren 2 boten tegelijk aan gekomen , wat een chaos. We werden doorgewuifd door de douane en konden naar de parking bij de Mercadona rijden in Los Barrios. Daar stonden wel veel campers maar Ben en Ingrid zagen we niet. Die kwamen nog geen 5 min. later aanrijden , die hadden gewacht om ons nog te kunnen begroeten, wat lief. Na bijgekletst te hebben zijn zij doorgereden naar Mijas, we hebben deze aardige mensen  heel wat keren ontmoet in Marokko.

De lunch was voor ons pas om 18.00 uur, een lichte lunch want Everdien had aan boord al aangekondigd naar de MacDonalds te willen, toen we van Ben en Ingrid hoorden dat ze daar ook wraps hebben, wilde ik ook wel. Daar gaan we vanavond later naar toe als we weer trek krijgen, restaurants in Spanje zijn gelukkig nog laat open.

We hebben boodschappen gedaan bij de Mercadona en zelfs bier gekocht, want het is nog warm ’s avonds met 2 uur langer licht, 0m 19.30 uur nog 28º.

Toen we vanmorgen vertrokken was het in Tanger Med 22º, toen we de boot afreden was het 31º in Algeciras, de zomer houd nog niet op voor ons.

Casares 11-04-2023, dinsdag

Het was rustig vannacht ondanks de drukke verkeersweg in de buurt, het geluid wordt grotendeels tegengehouden door de Mercadona. Eerst vanmorgen nog even langs de Carrefour om nog wat boodschappen te halen die ze gisteren niet hadden, of die we van de Carrefour lekkerder vinden. Grappig was het dat het om 9.30 druk was in de bar bij de Carrefour met mensen die hun desayuno (ontbijt) gebruikten.

Daarna een klein stukje tolweg en dan nog 20 km  omhoog de bergen in via de niet al te smalle  A-377, totaal maar 45 km vandaag. We zijn naar een van de vele witte dorpen van Andalusië gereden, Casares in de hoop hier nog wat gieren te kunnen spotten. Die zagen vooral vanochtend telkens over zweven, een goede foto is nog niet gelukt ,  maar het zien alleen al geeft een kick. Ze zitten hier boven ook op de rotsen, net te ver voor een foto.  We hebben ruimte om in het gras naast de camper te zitten, helemaal niet verkeerd dus. En aan de voorkant kijken we uit op het dorp Casares. Wat hebben we een geluk om op deze cp te zijn beland, niet alleen de gieren maar ook de mooie uitzichten en er zijn vlinders, bloemen en je hoort het geluid van de bellen van de kudde schapen die op de berghellingen grazen. En we schakelen makkelijk, van de drukte en de gezelligheid die we zagen van die ontbijtende mensen naar de rust van de natuur.

                                                    Het witte Andalusische dorp Casares

We naderen het dorp Casares

Ons luifeluitzicht

Even wat over gieren: er zijn in Spanje 4 soorten gieren, de vale gier, de lammergier, de aasgier  en de monniksgier. Gieren zijn niet zo populair op het platteland in Spanje , wereldwijd eigenlijk niet. Omdat aasvreters zoals de gier (buitre op zijn Spaans) niet echt een goede reputatie hebben wordt jaarlijks op de eerste zaterdag in september de ‘International Vulture Awareness Day ’ gehouden. Dit is een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor gieren om het imago van de gieren een beetje op te poetsen. Gieren zijn een ecologisch vitale groep vogels die op een groot aantal plekken bedreigd wordt. Populaties van veel soorten staan onder druk en sommige soorten worden met uitsterven bedreigd door o.a. vergiftiging en jacht. De broedpopulatie van de vale gier (buitre leonado) in Spanje is momenteel tussen de 31.000 en 37.000 paren en het aantal exemplaren zou volgens de laatste telling uitgevoerd door SEO/BirdLife in 2019 tussen de 95.000 en 122.000 kunnen liggen waarmee de vale gier de meest voorkomende ‘buitre’ is in Spanje.

Tussen 2017 en 2018 werden ook de overige gieren-soorten door SEO/Birdlife geregistreerd in Spanje. De monniksgier had in 2017 circa 43 kolonies en 6 geïsoleerde paren. Bij de laatste SEO/BirdLife-telling wordt een populatie tussen de 2.544 en 3.140 paren geschat. Het aantal aasgieren in Spanje was volgens een SEO/Birdlife telling in 2018 tussen de 1.490 en 1.567 paren. Wat betreft de lammergieren zijn deze al sinds 1986 uit Andalusië verbannen en zijn de populaties verhuist naar de Pyreneeën waar momenteel de enige wilde populatie van deze soort in het zuidwesten van Europa leeft met ongeveer 133 paren.

                                                                         Corsicaanse Schijnvenkel

Wel ver weg , toch maar even geplaatst voor de sfeer

Foto's van het dorp Casares

Vanmiddag naar het dorpje gewandeld, althans we begonnen met zijn tweeën maar weldra haakte Everdien af. Ze was net een dag hersteld van een spierblessure aan haar bovenbeen vanwege de steile afdaling van de helling van de camping naar Chefchaouen en bovendien heeft ze ook COPD. Het begon meteen na de cp al zo steil af te dalen, lopend via haarspeldbochten dat moeten we straks ook weer omhoog, dat omkeren voor haar de beste optie bleek. Het was misschien 2 km naar het dorp maar het was stijgen en dalen en nu was dit volgens de de aardige knaap ven het officia de Turismo nog wel de minst steile route ‘ die naar het kasteel kunt u morgen dan wel lopen’. Het dorp is mooi, veel kleine en smalle straatjes in het Andalusische gedeelte van het dorp waardoor deze wandeling liep.

                                                De Spaanse pijpbloemvlinder 

Vanmorgen bij de Carrefour aan het ontbijt.

Onderdeel van de Spaanse cultuur, buitenshuis ontbijten

 

De cp Casares N36.44611 W5.27833

gratis met voorz.

Het was weer prachtig weer, geen bewolking en zelfs in de bergen werd het 27º. Het blijft ook in Spanje te warm voor het seizoen, ons hoor je niet klagen, het zal wel langzaam minder warm gaan worden de komende weken. We laten onze route door Spanje grotendeels dor het weer bepalen, de route  ligt dus niet vast.

Casares 12-04-2023 , woensdag

We  hebben gisteren tot zonsondergang, 20.51 uur buiten gezeten, het was nog lang warm, daarna hebben we heerlijk garnalen gegeten. We stonden vannacht hier met 7 campers, een heel verschil met gisteren in Algeciras , daar stonden er wel 50. De cp is hier mooi aangelegd, niet alleen staan hier picknickbanken maar er is ook een klein speeltuintje. Aan het eind van de ochtend zijn we naar een uitzichtpunt geklommen via een flink aantal  trappen maar rustig aangedaan. Er vlogen op een gegeven moment wel 20 vale gieren boven ons meestal hoog, een enkele keer wat lager. Maar het was een prachtig gezicht, we hebben echt genoten.  In deze omgeving zetelt de grootste populatie vale gieren van de regio Valencia.

Beter kunnen we de gieren niet op de foto krijgen.

Een Roodstuitzwaluw

In Marokko ook als eens voor de camper gehad, hier ook, een vrouwelijke Roodborsttapuit

Het is weer even wennen aan de prijzen van de levensmiddelen hier vergeleken met Marokko.  Nu zijn de dagelijkse boodschappen in Spanje over het algemeen goedkoper dan in Nederland hoewel men hier natuurlijk ook met prijsstijgingen en inflatie te maken heeft. Wat de inflatie betreft, in maart daalde de inflatie naar 3,3%. Dat is het laagste niveau in anderhalf jaar. De vergelijking met dezelfde maand vorig jaar hielp de prijzen aanzienlijk te matigen. Toen schoten de energieprijzen omhoog vanwege het begin van de oorlog. Het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek INE heeft donderdag voorlopige cijfers gepubliceerd.  De daling is niet verrassend omdat maart vorig jaar de eerste volledige oorlogsmaand was in Oekraïne. Dat de inflatie  sterk gedaald is wil niet zeggen dat boodschappen nu goedkoper zijn, de inflatiedaling komt vooral door de lagere energieprijzen. De voedselprijzen stegen in februari meer dan 16%. Dat was ondanks de BTW-verlagingen die de regering heeft goedgekeurd voor bepaalde basisproducten. Over twee weken worden de ontwikkelingen hiervan in maart bekend. De Spaanse regering wilde met de btw-verlaging op essentiële producten in de supermarkt de door vele prijsverhogingen geplaagde consument tegemoet komen. Alleen nu blijkt dat veel van de destijds in prijs verlaagde producten nu duurder zijn dan voorheen. Alleen trad toen een jojo effect op waardoor veel levensmiddelen juist duurder werden bij  alle supermarkten, het meest bij de Lidl en de Carrefour.

            Tijdens een wandeling konden we de Middellandse Zee zien liggen in de verte.

De kerk van Casares en een van de vele smalle straatjes

Een rotsroos, die komt hier veel voor.

Toen we vanmiddag een wandeling maakten de helling af kwamen we bij een hek waar we niet verder konden. Wel konden we de Middellandse Zee zien liggen, je kunt hier ver weg kijken op bepaalde punten. We zijn richting de weg gewandeld naar de kantine van een voetbalvereniging, daar zouden tapas te eten zijn volgens een aankondiging op de cp. Bij navraag in de kleine kantine zou er vanavond van alles te eten zijn, er was immers de voetbalwedstrijd Madrid-Chelsea om 21.00 uur. We gaan het straks beleven.

Het weer was wat winderig vandaag, zo’n 45 km  p.u. met tegen de avond windstoten van wel 60 km, daardoor ook minder warm 24º.  We hebben de camper verplaatst naar een lager gelegen deel van de cp, minder wind daar maar ook een minder fraai uitzicht. Maar wel lekker in het gras achter de camper kunnen zitten. Niet zo lang als gisterenavond maar toen was het ook warmer met minder wind. Bovendien moeten we naar de kantine……

Ronda 13-04-2023, donderdag

Misschien toch te vroeg naar de kantine gegaan om te eten en  om nog iets van een Spaans voetbalenthousiasme mee te kunnen maken. We waren daar  kort na 19.30  uur, kregen  al vlot het bestelde eten, de keus was beperkt en we waren de enige gasten. Een eenvoudige en toch wel smaakvolle maaltijd, varkensfiletlapjes, gebakken eitje, en patat.  Maar toen er tegen 20.45 uur een boer binnenkwam dachten we  voor een voetbalsfeer kunnen wij niet zorgen en  leek het ons beter om af te rekenen.  Met 4 consumpties en een maaltijd voor  €18,- hadden we geen voetbalsfeer, nou hoeft dat niet persé, maar we hadden wel een gevulde buik voor weinig geld.

Vanmorgen begon niet al te vrolijk, de koelkast hoorde ik om 7.30 uur tikken, hij probeerde te ontsteken. Toen we een uur later op stonden knipperde het lampje ten teken dat hij het niet meer deed. Everdien heeft met een busje met hogedruk lucht de brander schoon geblazen, maar aangenomen dat die vuil was. Daarna brandde de vlam weer en koelde de koelkast. 

Daarna even met onze Spaanse buurman staan praten die een zelfde Hymer heeft als wij hiervoor hadden , een B574. Een Engelsman die in Spanje woont hoorde ons gesprek en zei dat hij wel zo’n camper als die van ons wilde. Dat komt goed uit, hij komt binnenkort te koop, zeiden wij, maar wel in Nederland. Hij bleek kapper te zijn geweest in Deventer, 15 km bij onze woonplaats vandaan, wel 50 jaar geleden. In augustus ging hij weer naar Nederland om o.a in Deventer vrienden te bezoeken. We hebben tel. nrs en emailadressen uitgewisseld, maar verder natuurlijk niets afgesproken.

                       Foto's van onderweg van Casares naar Ronda via een prachtige maar bochtige weg 

We zijn via een erg bochtige maar goede weg naar Ronda gereden door de bergen. Je mocht niet harder dan 50km p.u. omdat het een bergweg betrof, je kon meestal ook niet harder, soms mocht je niet harder dan 40 en ook wel was 20 km de maximumsnelheid. Mooie vergezichten, kleine witte dorpjes tegen de berghellingen en soms kon je gelukkig stoppen bij een mirador voor een foto. Daardoor deden we vrij lang over de 54 km , 1,5 uur duurde het voordat we in Ronda aankwamen. Leuk dat even later het Spaanse echtpaar met de Hymer B574 arriveerde , minder leuk dat de koelkast er ook mee ophield terwijl hij de hele weg op gas had gebrand. Maar bij de prijs van deze nieuwe cp is elektra inbegrepen. Fijn dat ze hier een wasmachine hebben, daar hebben we dan ook gebruik van gemaakt.

We zijn nog nooit in `Ronda geweest, hoewel we  wel in de buurt, in bv Antequera zijn geweest. Ik denk dat we het altijd te toeristisch vonden en dat nu we ouder zijn dat geen punt meer vinden, zoiets moet het toch zijn. Vanmiddag zijn we de stad ingewandeld, met ongeveer een half uur ben je in het oude centrum. De eerste indruk is erg positief, ja het is toeristisch, maar dat brengt met zich mee dat het ook een bruisende stad is. En veel van de toeristen zijn Spanjaarden, de terrasjes zijn goed bezet en er zijn leuke pleinen. Er zijn heel veel winkeltjes waar zomerhoedjes verkocht worden, Everdien is ook gezwicht en heeft een wit hoedje gekocht. Ook leuke (mode) winkeltjes naast natuurlijk de toeristentroep die verkocht wordt, mensen willen toch een souvenir, bv een popje met een ‘Spaanse’ jurk aan.

             Hier zie je het uitkijkpunt, de mirador waar we stonden, op het kleine plateau links van de koepel.

Foto's die we hebben genomen van het uitkijkpunt.

Ronda bestaat uit 2 delen, het oude gedeelte, La Ciudad wordt gescheiden van de nieuwe wijk , de Mercadillo. Deze 2 delen zijn gescheiden door een kloof die 160 m diep is en 60-80 m breed, waarover 3 bruggen zijn gebouwd. De highlight  is de nieuwe brug,  Puente Nuevo, daar bevinden zich veel toeristen en treden muzikanten op. We zijn eerst naar een uitkijkpunt gewandeld waar je niet alleen de kloof zag maar ook een fantastisch uitzicht over de omgeving hebt. Op weg daarheen een klein parkje met een aantal mooi roze bloeiende Japanse Prunussen. Vervolgens  naar de de brug  gewandeld, wat kijk je daar een eind de diepte in waar het riviertje de Guadelévin stroomt die in de loop van de geschiedenis  de kloof heeft doen ontstaan. De brug is gebouwd in 1793 en de pijlers waarop hij rust zijn helemaal beneden in de rivierbedding geplaatst. Over de brug heen kom je in de nieuwe wijk, daar staan een aantal   monumenten die we morgen wellicht gaan bezoeken, voor vandaag vonden we het genoeg, 6 km gelopen en geslenterd. 

Dit is de beroemde nieuwe brug,  Puente Nuevo met pijlers die op de rivierbedding staan, 160 m lager.

De nieuwe stad, de Mercadillo aan de overkant van de kloof.

 

Links de oude stad, La Ciudad.

Naast harpspelers ook 2 gitaristen die aardige muziek speelden.

Nog even wat actie ondernomen tav de koelkast, bij de receptie van de cp gevraagd of  ze een bedrijf wilden bellen in Antequera die campers verkoop en repareert. De werkplaats is alleen ’s ochtends open, dus morgen een nieuwe poging wagen of we daar maandag terecht kunnen. 

Opnieuw mooi weer, niet zo veel wind waardoor het warmer aanvoelde dan de 21º die het werd.

Ronda 14-04-2023, vrijdag

Het was een koude nacht, het was maar 7º en in de camper 11. Dat hebben we al heel lang niet meer gehad, terwijl we hier toch niet al te hoog zitten, 720 m maar dat zal toch wel de oorzaak zijn.

Vanmorgen nog even een poging gedaan om de koelkast aan de praat te krijgen op gas door nog een keer de brander proberen schoon te spuiten, tevergeefs. Maar we hebben wel een adres waar we terecht kunnen maandag om 8.30 uur in Antequera, morgen gaan we dan naar een camping omdat we stroom nodig hebben. Omdat we in de oude stad, de Ciudad verwachtten dat we wel het nodige zouden lopen, zijn we met de bus naar het centrum gegaan, €1,- voor pensionados. Bij de bushalte nog even gekwebbeld moet een oudere dame, het was overigens zij die kwebbelde. Wij hebben het idee dat Nederlanders tegen buitenlanders die een paar woorden Nederlands praten, dan in een langzaam tempo dingen duidelijk proberen te maken, sommige landgenoten gaan dan zelfs krom Nederlands praten. Zo niet Spanjaarden, en niet alleen deze dame die trouwens  oorspronkelijk uit Colombia kwam, maar Spanjaarden in het algemeen. Ik praat een beetje Spaans en er komt meteen een waterval over je heen, het tempo van praten ligt sowieso hoger dan in de noordelijke Europese landen, maar goed dit terzijde. We waren inmiddels in het centrum waar we onderweg  vanuit de bus weer prachtige Japanse Prunussen zagen bloeien.

De kerk Iglesia de Santa Maria de Mayor , duidelijk Moorse elementen 

Nog een stukje Moorse muur in de kerk bij de ingang.

                                      Foto's van het interieur van deze mooie kerk

We zijn allereerst naar de kerk Iglesia de Santa Maria de Mayor gewandeld, ooit was dit een moskee wat je nog aan de vorm van de toren kunt zien, die heeft nog iets van een  minaret weg. Er is nog een stukje van een Arabische muur te zien in de kerk bij de ingang. Verder is de kerk Gotisch en we vonden het interieur aanvankelijk erg mooi maar de overdaad van de pracht en praal begon ook wat te schaden. We klommen naar boven tot vlakbij de toren vanwaar je een prachtig uitzicht over Ronda en omgeving had. En we zijn daarna in de kelder afgedaald, de crypte zoals het heet en daar was een collectie hele oude boeken, de meeste waren replica’s.

                           Mooi uitzicht nadat we naar boven zijn geklommen in de toren

In de crypte de zeer oude boeken 

Daarna zijn we wat afgedaald richting het riviertje, zagen stukken oude stadsmuren, leuke straatjes en kwamen uiteindelijk bij ons doel, het Palacio de Marques de Salvatiera , dat ons  tegenviel, we hadden een mooiere gevel verwacht. Maar we waren toen dichtbij de 2 andere bruggen, de Puente Viejo (oude brug) uit 1616 , gebouwd op Romeinse fundamenten. Nog ouder is de Puente Árabe, vlakbij deze brug zijn nog restanten gevonden van een Arabisch badhuis, de badruimten werden gevuld met water wat via een tredmolen uit de rivier naar de baden werden geleid.

Dit is de oudste brug, laag gelegen, de Puente Árabe.

 

 

De rechter foto laat de minder oude Puente Viejo zien.

 

De Puente Nuevo hebben we gisteren bezocht.

We vonden dat we wel genoeg hadden gezien en besloten terug te wandelen  naar de camper en dat we onderweg wel een terrasje hadden verdiend, mede omdat we die  nog niet gepakt hadden in Spanje. Even lekker uitgerust en we waren verbaasd wat we moesten afrekenen , voor een gin-tonic en 2 tapbiertjes €7,70. Zo lang het mooi weer blijft en we zijn in de buurt van een stadje/dorp kunnen we wel vaker een terrasje pakken, toch zeker de helft goedkoper van wat je in Nederland zult moeten betalen. Vandaag was het weer uitstekend voor een stadsbezoek, eerst wat sluierbewolking maar vanmiddag stralend en met 23º was het goed toeven in de stad als ook op het terrasje.

Aan de overkant van de kloof de nieuwe stad. Midden op de foto de regenboog, dit symbool deed ons goed nu er een heel vervelend klimaat wordt geschapen door extreem rechts, internationaal ,dus ook in Nederland tegen  LHBTI+ 'rs

Een hele leuke sfeer in Ronda mede door de vele terrasjes

 

Liks de tegenvallende gevel van het Palacia de Marques de Salvatiera

           Een klimroos

We hebben trouwens vandaag meer gelopen dan gisteren 7,2 km , 11.145 stappen en 18 verdiepingen, mede door de toren en het afdalen naar de rivier met de bruggen. Ik heb nu wat last van de kniebanden van mijn linkerknie.

                                                              Het gemeentehuis van Ronda

Campillos 15-04-2023, zaterdag

Net zoals gisteren was ook vannacht de cp in Ronda vrijwel helemaal vol, er kunnen 40 campers staan. We waren vanmorgen vroeg vertrokken, kort na 9.00 uur om naar Campillos te rijden dat op de route naar Antequera ligt . Hoewel het maar 54 km was wilden we daar toch een beetje bijtijds zijn omdat  op de cp hier 3 stroomplaatsen zijn. De weg voerde door een landschap met hellingen begroeid met olijfbomen, het was i.t.t. 2 dagen geleden gelukkig geen berglandschap zodat we al om 9.45 uur op de cp in Campillos waren. Daar stonden 3 campers, 2 stonden er aan de stroom, hebben we ook nog eens mazzel. En de stroom is ook nog eens gratis, deze cp is een mooi alternatief voor 2 campings die nog wat verder weg liggen, wel in de buurt van een lagune maar beide hebben slechte recensies. We stonden net op de cp en er kwam een Spanjaard een praatje maken. Trots liet hij een foto zien van hem waar hij samen met Johan Cruyff op de foto stond. En hij kon ons een plaatselijk restaurant van harte aanbevelen, dat lijkt geen slecht idee, we besparen op geld voor de camping. 

                                          De mooie kerk Nuestra Señora del Reposo

De toren van de kerk.

De olijvenbomen onderweg

 

Rechts een muurschildering bij het ziekenhuis naast de cp.. Zojuist landde daar een traumaheli waar erg veel bewoners op af kwamen, is niet alledaags dus.

We zijn vanmorgen het stadje ingewandeld, de blikvanger is de prachtige kerk  waar we niet in konden omdat er een bruiloft gaande was. Maar tegenover de kerk, gescheiden door een aardig parkje waarin een blauwe aardappelstruik mooi bloeide, waren 2 vrouwen  2 grote draagbare processiestukken aan  het reinigen die tijdens de Semana Santa gebruikt waren. Een vrouw gaf ons uitleg op een manier die, wat ik gisteren schreef over de spraakwaterval van Spanjaarden tegenover een beetje Spaans sprekenden, in één klap onderuithaalde. De aardige vrouw sprak langzaam in haar uitleg wat bij ons een interesse wekte die waarschijnlijk op haar de indruk maakte dat we erg devoot waren. Ze wees op schilderijen en haalde dan een klein  processiestuk erbij die ze naast het hoofd van Jezus plaatste zodat ik dan een foto kon maken, een ritueel wat zich herhaalde bij Maria en enige door ons niet te herkennen bijbelse figuren. De andere vrouw beperkte zich tot het voor onze neus houden van een collectebus nadat ze had laten zien dat van het gouden processiestuk nog een gedeelte uit hout bestond en dat moest nog verder met goud bekleed  worden en dat was erg duur.

                   De jurk van Maria op een groot draagbaar processiestuk uit de Semana Santa

Draagbaar van zilver met Maria

En het goud is voor Jezus

De mevrouw maakt een schikking voor de foto.

Ondertussen nog wat door het stadje geslenterd, er waren o.a mooie gietijzeren balkonnetjes en plotseling viel ons op dat sommige huizen toch wel erg grote deuren hadden. Enige kerkjes spanden de kroon, daar kon iemand op stelten zo naar binnen wandelen, we denken dat daar de draagbare processiestukken met de beelden door passen. We kwamen weer bij de kerk in de buurt toen we gejuich hoorden. We zijn tussen de vaste trouwerij-catchers gaan staan en zagen hoe de bruid gekust werd door iedereen die in de rij stond, de bruiloftsgasten welteverstaan . Die bruiloftsgasten is wel een verhaal apart, aan de auto’s te zien behoorden die tot het rijkere deel van de Andalusische bevolking. Ontzettend opgedirkt, mannen strak in het pak , vrouwen strak in de jurken met het liefst een zo hoog mogelijke split. Nu hebben Spaanse (jonge) vrouwen over het algemeen al heel strakke broeken aan, de meeste droegen nu ook jurken of rokken die zeer strak om de billen waren gespannen. Erg veel make up, lage decolleté’s, behangen met sieraden en de schoenen, ook een verhaal apart. Gouden schoentjes met blokhakken waren favoriet, wellicht dat er een nieuwe zending bij de plaatselijke Chinese winkel was gearriveerd. Maar we hebben wel staan te genieten , zelf zijn we ongeveer 50 jaar getrouwd en al sinds 1970 bij elkaar.

                                                                        You may kiss the bride now

En de dresscode is...........

 

 

Rechts de grote deuren in de kerken.

Vanmiddag hebben we heerlijk bij de camper zitten lezen , 27º met een matige wind, als je kon kiezen dan koos je voor dit type stralend  weer. Straks gaan we naar een tapasbar, daar kunnen we na 20.00 uur terecht. Niet degene die ons werd aangeraden maar eentje dichterbij , kunnen we nog   ( een deel van)  ‘Even Tot Hier ‘ zien.

Campillos 16-04-2023, zondag

Het zal niet vaak gebeuren dat mensen na het betaling van een rekening gierend van de lach buitelend over straat rollen. Welnu, gisteren na het betalen van de rekening voor 6 verschillende tapas en 3 bier en 3 wijn gebeurde dat ons. We moesten nl €13,70 betalen, toegegeven , het waren 1 persoons porties tapas en kleine glazen drank, maar dan nog, we hadden een voldaan gevoel, lekker en genoeg gegeten en gedronken. Dat vinden wij óók de leuke dingen van Spanje. We hebben inmiddels ook geleerd door ervaring dat als je in Andalusië een vino blanco seco besteld, je een manzanilla krijgt, een droge sherry soort.  Je kunt beter zeggen  dat je een Verdejo wilt, dan krijg je wel een droge witte wijn.

Bijna een jaar geleden zijn er regioverkiezingen geweest in Andalusië die gewonnen zijn door de PP, de conservatieve partij Partido Popular. De verkiezingsresultaten betekenen een historische ommekeer in deze regio. Andalusië werd jarenlang gedomineerd door de socialisten, die er regeerden sinds de invoering van de democratie in 1982. In 2018 kwam er na een corruptieschandaal een einde aan die heerschappij. Voor het eerst in de geschiedenis werd Andalusië geleid door een rechtse regering die gevormd werd door een coalitie van PP en Ciudadanos ( rechts liberaal), het kleine broertje van PP, met de steun van Vox ( fascisten)  in het parlement. Hoewel Vox 2 zetels won zijn zij toch buiten het parlement gehouden, dat is het enige positieve.  Trouwens , even nog benoemen, de PSOE is wel de grootste partij gebleven. De (ultra) rechtse sentimenten in Andalusië zijn te verklaren o.i. door 3 elementen: de immigratie en het feit dat een partij die aan de macht is zoals de PSOE in Spanje in tijden van crisis, zoals nu met de Corona-epidemie  , altijd worden afgerekend op de economische gevolgen zoals de inflatie, versterkt door de oorlog in Oekraïne. Ten derde, door de Catalaanse afscheidingsbeweging  is het nationalisme in Spanje sterk toegenomen.

 

Zo triest om te zien, dit was een lagune. Door de droogte, de klimaatverandering en door de intensieve landbouw die door de rechtse Andalususche regering ongehinderd zijn gang kan gaan, rest hier slechts een dorre vlakte. Zo zijn er hier 7 meren compleet verdwenen.

Dit waren vogelsoorten die hier te zien waren.

In de verte vloog een putter weg.

Maar goed , of eigenlijk niet goed, dit is een aanloopje naar onze fietstocht die we hebben gehouden naar de lagunes die hier in de buurt van Campillos liggen. Er is hier in de omgeving veel landbouw veel landbouw en veeteelt, regelmatig zie je hier tractoren door het stadje rijden al dan niet met landbouwmachines erachter.  Die  intensieve agrarische activiteiten zijn echter  een aantasting van het ecologisch systeem.  En daar heeft de huidige rechtse Andalusische regering lak aan , daarover morgen nog  meer.

De meren hier zijn onderdeel van een reeks eindmeren (het water stroomt niet in  zee), het zijn zgn steppemeren , afhankelijk van regenval. Dit merencomplex is verdeeld over een relatief vlak landschap dat sterk is veranderd door de teelt van  gewassen, vooral olijfbomen, granen en zonnebloemen. Vanwege de landbouw is natuurlijke vegetatie schaars geworden. Het was niet ver fietsen naar de lagunes en omdat het voorlichtingscentrum dit weekend gesloten is, moesten we zelf maar een beetje uitvogelen hoe we konden fietsen. We konden geen lagune vinden in eerste instantie maar  toen we nogmaals op Google Maps keken bleek dat we al te ver waren gefietst. De oorzaak: de lagune stond volkomen droog! Natuurlijk door gebrek aan regen maar de olijfbomen en andere gewassen stonden er goed bij , de landbouw verbruikt al het water en ze worden daarbij  geen strobreed in de weg gelegd door de Andalusische regering. Er zijn hier 7 meren, allemaal droog, een compleet ecosysteem volkomen naar de  kloten!@

                                                       Een Gestreept Marmerwitje 

Een Blauwe Aardappelstruik.

Wat voorbeelden van de aardige smeedijzeren ramen en balkonnetjes

Soms heb je van die dingen, laat er nu vanmorgen een Duitser naast ons staan die technisch ingenieur geweest is. Bernd heeft  de halve wereld afgereisd en spreekt 7 talen waaronder Arabisch. Hij kreeg vanmorgen  problemen toen hij zijn camper op 230 stroom aansloot, zijn omvormer vloog in de fik, dat was toen wij aan het fietsen waren, gelukkig goed afgelopen. Daarna kwam ons koelkast probleem ter sprake, hij heeft alles nagekeken, het gas brandt wel als je hem  met een aansteker aansteekt. Maar er komt geen vonk, zijn conclusie is dat de automatische ontsteking kapot is. De zekering is nagekeken, er is contactspray gebruikt, er staat wel 12 volt op vanaf de schakelknop van de koelkast naar de ontsteking. Het was een middag tussen de Duitsers want ook de buurman van de andere kant kwam erbij voor een praatje. Aan het eind van de middag wilden  beide buren naar Marokko , ze ontraadden ons sterk de camper te verkopen omkleed met redenen en Bernd zou eventueel alle mankementen wel willen verhelpen aan het eind van de zomer. Een merkwaardige reis, we worden heen weer geslingerd tussen wel of niet verkopen, een paar dagen geleden wilde Graham, de Engelsman onze camper mogelijk kopen en vandaag wil Bernd eventueel de hele camper opknappen .

Zo en nu eerst een biertje, een prachtige dag met 25º en veel Duits gepraat.

         Klik hier voor het vervolg :Spanje lente 2023 deel 2