Tafraout 13-03-2017, maandag
We kregen ruim 2 jaar geleden last van blazen op de bumper en die hebben we toen in Marokko bij garage Fahrid (Mohammed) in Tafraout laten overspuiten.
In de loop van de tijd hebben we hetzelfde probleem gekregen, weer blazen en de verf schilfert opnieuw eraf.
We zijn weer naar Mohammed gegaan en hij is van middag komen kijken. Volgens hem ligt het aan het polyester, dat zou niet goed zijn. Maar hij had nieuw materiaal en na wat heen en weer gepraat betalen we alleen de verf en niet het arbeidsloon. Woensdagmiddag moeten we naar de garage komen.
Het weer was vandaag wat minder mooi dan de afgelopen dagen. Het is een tijdje heel mooi geweest met de afgelopen 3 dagen rondom de 30º . Het was vandaag 25º en begon het vanmiddag flink te waaien. De komende dagen wordt het nog frisser.
de mimosa bloeit
Tafraout 14-03-2017, dinsdag
Vanmorgen kwamen Ger en Loes en Wim en Wobbie afscheid nemen omdat ze weer naar het noorden gaan. Na het amandelfeest vertrekken er steeds meer campers , vanmorgen hebben wij er wel 15 zien wegrijden.
aan het groen en de bloemen zie je hoe het regenwater heeft gelopen
We zijn met Karel gaan wandelen door het dal, prachtig om alle bloemen te zien bloeien in lintvorm zodat je kunt zien waar het regenwater door natuurlijke gootjes heeft gestroomd.
We kwamen nog een jong stel uit Nederland tegen die 16 maanden onderweg zijn . Ze zijn met een project bezig , een site waarop reizigers hun ervaringen met bezienswaardigheden en leuke plekjes kunnen uitwisselen.
De dagen vliegen voorbij met wandelen, lezen en pètanque spelen, over minder dan 3 weken gaan we al met de boot naar Italië.
Aan het eind van de middag maakten Diny en Nico een afscheidsrondje , zij gaan morgen richting Tata.
een Atlasgrasmus
Tafraout 15-03-2017,woensdag
Vandaag is niet alleen de dag dat we langs de garage zijn geweest maar ook de 2e kamer verkiezingen in Nederland. Gelukkig hebben we er in december aan gedacht om broer Willem te machtigen om voor ons te stemmen. Dat zal Groen Links worden, geen verrassing voor mensen die ons kennen. We zijn altijd vrij consistent geweest in ons stemgedrag, beiden komen we uit een sociaaldemocratisch nest . Onze idealen uit de jaren ’60 vonden we in de politiek voor een groot deel terug bij de toenmalige PSP waar we beiden actief lid van zijn geweest en sinds de fusie zijn we meestal Groen Links blijven stemmen nadat we er aanvankelijk ook lid van waren.
Hopelijk wint het verstand vandaag van de onderbuik.
We zijn vanmorgen eerst naar de souk geweest, deze is nu verplaatst van het centrum naar de rand van de stad tegenover het politiebureau. We waren een beetje bang dat het karakter van de markt verloren zou gaan maar dat viel alleszins mee. Hij leek wat groter nu, het enige wat we misten waren de restaurantjes langs de kant die op de oude plek wel waren. En de tenten zagen er wat minder shabby uit, dat had eerst toch wel een zekere charme.Maar de visboer en de medicijnman waren er nog steeds, Marokkanen zijn nogal bijgelovig en geloven in geesten en het boze oog hoewel dat strijdig lijkt met de islam.
de medicijnman in zijn kraam en wat van zijn attributen
We hebben groente en fruit gekocht zodat we voorlopig weer vooruit kunnen.
We moesten om 15.00 uur bij de garage zijn en om 15.30 uur (wat niet tegen viel) begon een jongen met de werkzaamheden. Hij stak de slechte stukken er met een soort plamuurmes af waarna die geplamuurd werden.
Morgen zal de camper gespoten worden.
We moeten bijtijds aanwezig zijn dus slapen we tegenover de garage.
Het weer is wel een stuk kouder geworden de afgelopen dagen, was het zondag nog 30º, vandaag nog maar 17º maar wel met veel zon.
Tafraout 16-03-2017 , donderdag
Gemengde gevoelens over de verkiezingen, blij met de winst van Groen Links en dat het populisme niet heeft gewonnen. En jammer dat de PvdA is weggevaagd en dat rechts heeft gewonnen. En als je het verkiezingsprogramma van de VVD leest belooft dat weinig goeds voor mensen met een uitkering.
Om 9 uur , we hadden redelijk geslapen, een beetje vroeg wakker door het op gang komende verkeer, begon ‘onze jongen’ verder met plamuren. Wij hadden ondertussen de was naar de wasserette gebracht en wat boodschappen gedaan en toen was het wachten geblazen, terwijl de plamuur geschuurd werd. Nu klinkt dat wachten misschien wat dramatisch maar we hebben bij 20º in de zon zitten lezen.
Aan het begin van de middag werd er primer aangebracht, er werd weer geschuurd, gewassen en vervolgens weer op nieuw primer, schuren, wassen. Om 17.00 uur dachten we dat er gespoten zou worden maar dat feest ging niet door. De baas Mohammed verbood dat, hij vond het te link om nu al over de primer te spuiten. Dan kan je niets anders dan je er bij neerleggen dat we weer langs de weg moeten slapen.
Tafraout 17-03-2017, vrijdag
Vanmorgen zijn de bumpers 2x gespoten en daarna nog een keer met transparante lak. Hoewel de kleur wat donkerder is dan de officiële Hymerkleur zijn we tevreden over het resultaat. We moesten wachten tot het goed gedroogd was en om een uur of 12 zijn we weer naar de palmerai gereden zoals het keteldal door de Fransen genoemd wordt.
Toen we daar kwamen hebben we Wilma en Gerard daar ontmoet, die hebben we de laatste jaren altijd wel een keer gezien in Marokko.
diadeemroodstaart (vrouwtje) met made in de snavel
We zijn op een ander plekje gaan staan dan de afgelopen week, bij een bosje waar meer vogels zaten o.a. de diadeemroodstaart, de zwartkop en de Atlasgrasmus., alleen de eerste liet zich fotograferen.
Omdat we morgen vertrekken hadden we de Tafraout campervrienden uitgenodigd voor een afscheidsborrel , we waren met z’n vijftienen. Iedereen nam zijn eigen drankjes mee, wij hadden voor wat hapjes gezorgd. Leuk om iedereen nog even bij elkaar gezien te hebben voor we vertrekken.
Tafraout 18-03-2017,zaterdag
Vanmorgen zijn we om 9 uur vertrokken richting Taroudant nadat we eerst afscheid hadden genomen van diegenen die al uit bed waren.
We reden eerst richting Igherm zo, 50km over de weg die we al eerder hadden gereden, de R106, maar nu in omgekeerde richting.
We kwamen door een dorp waar een kleine souk was dus het was stapvoets rijden geblazen. We hebben maar een paar km. gaten gehad toen moesten we linksaf slaan richting Taroudant via de P1723. De eerste 50km kwamen we 1 auto tegen , bestond het landschap uit kale bergen en sporadisch een dorpje. Toen we door een dorp waren gereden waar zowaar enkele auto’s stonden , kwamen wat meer dorpjes en verschenen de eerste arganbomen , werd het landschap groener en verschenen er bloemen.
Wel werd de weg bochtiger door de bergen en had je mooie valleien met arganbomen. Dan krijg je , ondanks het feit dat het heiig was , de vlakte van de Sousse te zien en begint een lange bochtige afdaling.
beneden een dorpje en verder weg de vlakte van de Sousse
Dan is het nog 20km door een vlak landschap met een gele bloemenzee en via de N10 zijn we het laatste stukje naar Taroudant gereden. We staan op dezelfde cp waar we bijna 2 maanden geleden ook hebben gestaan. We blijven 3 dagen in de leuke stad Taroudant waar morgen souk is.
cp Taroudant N30.48013 W8.87565
Het is hier wel een stuk warmer dan in Tafraout dat op ruim 900m hoogte ligt. Daar werd het de laatste dagen geen 20º meer terwijl het hier vanmiddag 26º was.
In de loop van de middag kwamen Wilma en Gerard ook hier op de cp, zij hadden vanaf Tafraout een andere route gereden.
We wilden eigenlijk aan het eind van de middag naar de stad maar er was een buitje gevallen en de lucht zag er dreigend uit dus besloten we maar te blijven lezen bij de camper, dan gaan we morgen wel de stad in.
Trouwens met de regen viel het hard mee, wat gedruppel vanaf 19.00 uur, dat stelde niets voor.
Taroudant 19-03-20217, zondag
Vannacht druppelde het af en toe wat maar vanmorgen tussen 7 en 8 uur viel er een serieuze bui. Dat was de eerste keer weer sinds we op 12 feb in Icht wat lichte regen hebben gehad. Vanmiddag was het stralend weer met 26º maar toen begonnen zich boven de Hoge Atlas in het noorden en de Midden Atlas in het zuiden onweersbuien te ontwikkelen, Taroudant hield het gewoon droog tot 18.00 uur.
Vanmorgen was er de souk waar we heen zijn geweest , niet alleen om groenten en fruit te kopen maar vooral om de sfeer op te snuiven. De mensen zijn hier relaxed en vriendelijk, zoals op zo veel plaatsen in Zuid Marokko. Het is Ça va, waar kom je vandaan, welkom in Marokko, zo word je meerdere keren aangesproken.
Er valt nog heel wat te winnen als het gaat om diervriendelijkheid. Neem de 2 geiten die in de fietstassen op de brommer werden vervoerd , ze mekkerden jammerlijk.
De souk is ook vooral een ontmoetingsplek voor boeren en inwoners uit dorpen in de omgeving, je ziet mannen hand in hand lopen als teken van vriendschap en er wordt in tenten thee gedronken zoals in Europa op de terrasjes rondom de markt bier wordt gedronken.
Aan het begin van de middag kwamen er 3 Nederlandse campers de cp oprijden. We hebben kennis gemaakt met Hub en Marly, Wil en Els en Sjra en Gerrie die ons blog volgen en ook wel eens een vraag over Marokko aan ons gesteld hebben, leuk om die dan onverwacht te ontmoeten.
Taroudant 20-03-2017, maandag
Soms heb je van die toevalligheden. Ik had een stukje geschreven ,3 dagen geleden, over de afzetting van de premier Benkirane door de koning met het idee om die een dezer dagen te plaatsen. Nu las ik gisterenavond in de VK een informatief artikel over hetzelfde onderwerp veel uitgebreider dan ik had geschreven, heb wel een stukje toegevoegd uit de VK.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/marokkaanse-koning-vervangt-populaire-premier~a4476390/
Er zijn op 7 okt 2016 verkiezingen gehouden die door de De Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) van de toenmalige premier Abdelilah Benkirane gewonnen zijn, zij krijgen 125 zetels in het parlement. Als 2e eindigde de vooruitstrevende PAM (Partij van Authenticiteit en Moderniteit) met 102 zetels en de behoudende partij Istaqlal werd 3e met 46 zetels. Daarnaast zijn er nog wat kleinere koningsgezinde partijen.
Benkirane kreeg van de koning de opdracht een nieuwe regering te vormen maar is daar na 5 maanden niet in geslaagd . Hij wilde economische hervormingen doorvoeren maar kreeg de kleinere partijen daar niet in mee.
Een paar dagen geleden is Benkirane door de koning uit zijn functie ontheven omdat hij vond dat de formatiepogingen te lang duurden. Onder invloed van de Arabische Lente van een aantal jaren geleden heeft de koning wat van zijn macht afgestaan. Maar de Marokkaanse koning zit de ministerraad voor en kan ministers ontslaan. Ook kan hij het parlement ontbinden, nieuwe verkiezingen uitschrijven en per decreet regeren. Hoewel de koning dus veel macht heeft, komt het zelden voor dat hij zo direct ingrijpt Hij heeft nu de 2e man van de PJD aangewezen als nieuwe premier, dat is de psychiater El Othmani, een intellectueel die verschillende boeken heeft geschreven. Hij moet nu proberen een nieuwe regering te vormen.
Volgens de VK is het ontslag van Benkirane een poging om de macht van de PJD in te perken: 'De stemmen die het paleis ervan beschuldigen al het mogelijke te doen om de PJD te verzwakken, zien zichzelf gesterkt in hun gelijk.'
Benkirane was populair onder Marokkanen omdat hij de positie van de armen wilde verbeteren en de corruptie wilde bestrijden. Tevens wilde hij een westerse levensstijl tegenhouden en conservatieve waarden in stand houden, een soort Marokkaanse populist zou je kunnen zeggen.
We hebben een thermometer ingebouwd in het dashboard en vanmorgen wilde ik weten wat de temperatuur buiten was. Doet de accu niets meer, dood. Enige hulpvaardige Nederlanders om advies gevraagd , Gerard bleek niet alleen een voltmeter te hebben maar zette zijn camper voor die van ons en met startkabels de camper gestart. Het bleek dat de dynamo met te weinig volt laadde en we hebben geconcludeerd dat de accu kapot was. We hebben voor €145,- een nieuwe accu erin laten zetten.
We moesten wel weer geld pinnen en daarom zijn we naar de binnenstad gewandeld. Daarna zijn we door de overdekte Arabische souk gewandeld waar het tamelijk rustig was omdat de moskee net haar deuren had geopend. En we hebben een vergeefse tocht langs de nodige kruidenierswinkeltjes gemaakt in een poging mayonaise light te bemachtigen. We hebben nog steeds ossenhaas en die is lekker met een knoflooksaus. Dus gaan we morgen langs de Marjane in Agadir, we willen nog wat andere boodschappen halen die elders niet te krijgen zijn.
Aan het begin van de avond zijn we langs een schoenmaker gegaan, ik moest een sandaal gestikt hebben. We vonden een schoenmakerij ter grootte van een bezemkast waar de goedlachse schoenkaker voor 5 Dh de schoen maakte. En omdat we nu toch buiten de deur waren hebben we maar wat te eten gehaald, 3 broodjes waarvan 1 met kefta en 2 met kalkoenblokjes, lekker gekruid. We kregen er ook 3 zakken frites bij en voor 39 Dh, ongeveer €3,80 hadden we eenvoudig doch smakelijk eten.
Aourir 21-03-2017, dinsdag
We hebben vandaag afscheid genomen van de Nederlanders in Taroudant die trouwens vandaag ook allemaal vertrekken. We zijn eerst naar de Marjane in Agadir gegaan waar we o.a blauw ader kaas, camembert, cuisse de dinde au poivre, surumiworst met krabsmaak en ijsbergsla hebben gekocht, die artikelen die we al een tijdje niet gehad hadden omdat ze elders niet te koop zijn in Marokko.
Camping Aourir N30.49621 W9.62440
Het was toen nog een km of 20 naar Aourir , noordelijk van Agadir, waar we nu zo’n 5km van het dorp en de kust staan op de camping met de gelijknamige naam. Een mooie camping , goed sanitair, ruime plekken met een eigen waterkraantje. En met 85Dh ook één van de duurste die we in Marokko gehad hebben, in de omgeving van Agadir zijn ze allemaal nogal aan de prijs.
De camping ligt mooi in de natuur met veel bloemen, arganbomen en heuvels waar het gezoem van de bijen slechts af en toe verstoord wordt door een auto die over de nabij gelegen weg rijdt. Hoe anders dan in het gezellige Taroudant waar het vooral in het begin van de avond kneiterdruk is met allerhande voertuigen en voetgangers. Maar we houden van steden en natuur, van ze en bergen en laat Marokko dat nu hebben, zelfs de woestijn, die vooral niet vergeten.
We hebben hier weinig internet, slechts langzame verbinding met de dongel op een telescoopstok. Maar dat zal hier binnenkort ook wel veranderen, je ziet al een mast staan, de providers moeten alleen nog de noodzakelijke apparatuur ‘optuigen’.
Het was een stralende dag maar met 22º wel een paar graden frisser dan in Taroudant omdat we dicht bij zee zijn.
Imsouane 22-03-2017, woensdag
Vanmorgen bij de receptie bij het afrekenen ontmoetten we Jan die ook kwam betalen. Het bleek dat de Belgen Jan en Jacomijn ons verslag volgen en ook wel eens op onze site hebben gereageerd . Vorig jaar in Tiznit hebben we elkaar net misgelopen, nu net nog ontmoet, wie weet volgend jaar beter.
De bochtige weg van Aourir naar Imsouane ging grotendeels langs de kust met af en toe een mooi gezicht op de oceaan. Bij Taghazout is een rondweg gekomen en ze zijn bezig met werkzaamheden om nog een stuk te verbreden.
Vlak voor dat je afdaalt van Imsouane naar zee heb je een uitzichtpunt, Point de Imsouane vanwaar je niet alleen prachtig over de oceaan uitkijkt maar ook beneden Imsouane ziet liggen.
vrij staan Imsouane N30.84207 W9.82096
We staan in het kleine vissersdorp Imsouane, op een weggetje die er 10 jaar geleden ook al was en waar we toen ook gestaan hebben, toen gratis, nu 5Dh. We hebben een prachtig uitzicht over zee omdat we wat hoger staan. We zijn hier in Imsouane 4 jaar geleden voor het laatst geweest en het is hoe langer hoe meer een surf dorp geworden waardoor er een leuke sfeer heerst door de aanwezigheid van veel (Marokkaanse) jongeren.
So far so good totdat de wind vanmiddag behoorlijk toenam tot zo’n 60km p.u. en de camper begon te schudden. We konden nog wel lezen in de luwte van de bus want 20º met die harde wind voelt frisser aan maar om 5 uur zijn we naar binnen gegaan. Het gaat morgen volgens de verwachting net zo hard waaien, we wilden hier 3 dagen gaan staan maar dat lijkt nu niet zo’n goed plan. Jammer, we staan hier erg naar ons zin. Omdat het zo hard waait varen er nu ook geen bootjes uit en zijn de surfers uit het water verdwenen.
Essaouira 23-03-2013, donderdag
Er liepen gisteren nogal wat zwerfhonden rond dus we hadden al rekening gehouden met het nodige geblaf vannacht. Maar daar hebben we geen last van gehad, om 21.00 uur kwam er een dronken visser aankloppen of we geen bier of wijn hadden, die hebben we vriendelijk doch resoluut de deur gewezen.
Het was ruim 90 km rijden naar Essaouira door een mooi heuvelachtig landschap met arganbomen. We zijn door dé arganstreek gereden, eerst zag je verkopers langs de weg, meer naar Essaouira toe ook vrouwen coöperaties waar arganolie en –cosmeticaproducten gemaakt en verkocht werden.
We kregen onderweg zowaar een motregenbuitje, het weer is wat in mineur , ook hier veel wind, wel zonnig en nog maar 18º.
Essaouira, camping Sidi Magdoul, N31.49201 W9.76322
Vanwege de wind zijn we op de camping in Essaouira gaan staan, een camping die wel erg basic is, rommelig bovendien.
We hebben hier nog nooit op de camping gestaan, in de beginjaren van onze Marokko camperreizen stonden we prachtig op de boulevard, daarna bij de stadsmuren en tenslotte mocht je nog alleen op de parking bij de duinen staan. Daar waaide het ons te hard dus vandaar de camping. We hebben vorig jaar nog op de parking bij de haven gestaan, je wandelt zo de stad in. Het nadeel is dat de meeuwen met een bonk op het dak landen, krijsen en de boel onderschijten en dat al vroeg in de morgen. Op de camping staan we beschut zodat we toch buiten hebben kunnen zitten lezen.
Vandaag sinds tijden weer eens een jas aangehad toen we over de boulevard tegen de wind in naar de stad zijn gewandeld. Na ruim een half uur lopen, de boulevard is verbreed althans het voetgangersgedeelte, ben je in de haven.
Die wordt momenteel geherstructureerd, dus naast de gewone bedrijvigheid nu allerlei graafmachines aan het werk. Als het maar niet ten koste van de leuke haven gaat, te vroeg om dat nu te kunnen beoordelen .
Daarna zijn we de stad ingewandeld waar het erg druk was met toeristen zodat we ons afvroegen of het misschien al paasvakantie was . Ondanks de drukte en het sowieso al toeristische karakter van Essaouira blijven we het een hele leuke stad vinden, geen al te opdringerige verkopers.
We hebben de taxi terug naar de camping genomen nadat we eerst een soort hartige poffertjes gevuld met calamares en octopus hadden gekocht waar Everdien wat minder enthousiast over was dan ik.
Moulay Bouzektoun 24-03-2017,vrijdag
Het was maar 28 km rijden naar Moulay Bouzektoun waar we nu vrij staan aan zee. Moulay B. Is een dorpje waar we in 2013 ook hebben gestaan, we zijn blij dat het nog steeds mogelijk is.
Het is een plek met een mooi uitzicht over de baai, het strand is niet zo mooi vlak voor de camper, stenen met stukken zand, maar in de bocht van de baai is een mooi zandstrand. We staan hier naast een politiepost, hoe veilig wil je het hebben. Er zijn nu lantaarnpalen en er zijn vuilcontainers geplaatst
De zee is door de wind van de afgelopen dagen nog erg ruw, normaal zijn hier ook altijd surfers maar die zie je nu niet behalve een paar kite surfers.
Omdat het in deze regio deze winter meer geregend heeft dan andere jaren zijn hier heel veel bloemen, hele velden zijn wit met Spaanse margrieten, maar er zijn veel soorten.
In de loop van de middag kwam de politiechef een praatje maken en ons kenteken noteren. Hij was erg vriendelijk en we konden altijd aankloppen als er iets was, 4 jaar geleden kregen we eenzelfde vriendelijke ontvangst.
Het was fris vandaag met maar 15º, koude lucht uit Spanje is over de Canarische eilanden en een groot deel van Marokko uitgestroomd. De zon en minder wind maken dan weer een hoop goed zodat je toch in de luwte van de camper buiten kunt zitten lezen.
een kleine zilverreiger wil landen in de woelige branding
Er staan hier trouwens 10 campers, 4 jaar geleden stonden we er met z’n tweeën. Vlakbij ons staat een Nederlandse alleenreizende man met 2 honden, hij is voor de 2e keer in Marokko.
Moulay Bouzektoun 25-03-2015, zaterdag
Er zijn hier nogal wat zwerfhonden, vannacht een paar maal wakker geworden van het geblaf.
Het is vandaag precies een jaar geleden dat Everdien uitgleed bij de watervallen van Ouzoud en haar knie brak, een tibia plateau fractuur. Ze heeft nog af en toe pijn, soms bij het lopen, soms gewoon als ze zit. Maar over het algemeen gaat het goed, eergisteren b.v. 1,5 uur gelopen en daarna 50 min. staan koken en daar had ze totaal geen last van. Ze is tevreden zoals het nu gaat.
We zijn eerst naar het noorden gewandeld maar daar loop je je vast althans het pad houdt op en dan moet je over stenen verder over de kliffen lopen. Dan moet Everdien voortdurend naar de grond kijken dus lekker loopt dat niet. Maar net als gisteren hebben we wel naar het zuiden langs het strand gewandeld.
een steenloper
We zagen weer andere vogels dan gisteren en omdat het nu helderder was konden we in de verte Essaouira zien liggen.
In dit dorp maken vrouwen wollen mutsen, kinderen proberen die hier te verkopen, ze besprongen ons en elke nieuwe camper die hier komt. Ze komen uit hoeken en gaten , voor je het weet staan er meer dan 10 handelaartjes om je heen die afdruipen nadat ze vergeefs nog om een bonbon hebben gevraagd en dan heb je er geen last meer van.
een regenwulp
Ook Marokko kent een aantal jaren zomertijd, vannacht gaat de klok 1 uur vooruit.
Vanmiddag weer kunnen lezen, er was een matige zeewind. Morgen gaat het langs de hele kust harder waaien, dan gaan we beschutting zoeken op een camping.
Aan het eind van de dag, de zon gaat hier om 18.52 uur pas onder (19.52 Europese tijd en morgen nog een uur later), komen uit de heuvels een paar koeien naar beneden die elders gegraasd hebben. Kort daarna een kudde schapen en wat geiten die 's nachts op stal worden gezet hier in het dorp. We kunnen dat vanuit de camper mooi zien want we zitten inmiddels binnen. Af en toe komt er nog een ezel met berijder voorbij die naar huizen gaan die in de heuvels liggen.
de zon is een kwartier onder, tijd voor een wijntje voor het eten
El Jadida, 26-03-2017, zondag
Gisterenavond erg moeten lachen om de compilatie van Van Kooten en De Bie ‘pruimen op sap zetten’. Bekende, meesterlijk neergezette, typetjes kwamen weer voorbij.
Door de zomertijd hadden we het gevoel wel erg vroeg uit de veren te zijn en dat was eigenlijk ook zo.
Het dorp Moulay Bouzektoun had zich nog niet aangepast want de 2 winkeltjes waar je brood kon kopen waren dicht. Dus een klein ontbijt met fruit en yoghurt gehad.
Er is vandaag souk in Had Draa, beetje wazig door het voorraam
We zijn binnendoor naar Had Draa gereden, we hebben nog 2 jonge boeren meegenomen die naar de wekelijkse souk gingen. We zijn niet naar de souk gegaan, we hadden niets nodig. Overigens is de souk daar zeer de moeite waard maar we waren vorige week ook al Taroudant naar de souk geweest. We kregen wel wat van de souk mee want we moesten langs de souk rijden, stapvoets 1km lang, het was ram druk. Het was om 9 uur dat we er langs kwamen, hier had men duidelijk geen moeite met de zomertijd, wat een volk was er op de been. Op verschillende plaatsen in de omtrek tot wel 30 km van Had Draa zagen we groepjes ezels. Die waren van boeren die de ezels lieten staan en daar de bus naar de souk namen.
Bij had Draa zijn we de N1 opgegaan en in de buurt van Safi hebben we de tolweg genomen naar El Jadida.
camping International El Jadida N33.24146 W8.48653
Daar staan we nu op de camping met het achterstallige onderhoud maar daar hebben we al genoeg over geschreven. We zijn nu 240km noordelijker en het is niet druk op deze camping wat meestal wel het geval is.
Het is inderdaad hard gaan waaien, windstoten tot wel 70km p.u.. Wel veel zon en met 20º droogt de was goed om maar de positieve kant te benadrukken. We wilden over de boulevard gaan wandelen maar zijn om 4 uur binnen gaan zitten, het waaide en stofte te erg.
Kenitra 27-03-2017, maandag
Waarschijnlijk omdat er gisterenavond een bui is gevallen was er vanmorgen bewolking die niet voorspeld was. Daarom zijn we vertrokken wat ook niet het plan was maar het leek ons prima weer om te rijden. Dus staan nu ruim 230 km noordelijker op de camping in Kenitra.
camping la Chenai N34.25690 W6.56705
Het is hierbomvol, we konden nog een van de laatste plekjes vinden. Het is hier altijd wel druk , waarschijnlijk omdat het een van de goedkoopste campings is vlakbij de kust, daardoor veel seizoen verblijvers.
Onderweg weer veel bloemen en vooral ook bloeiende mimosa, ook hier op de camping. En voor de afwisseling nu gele Spaanse margrieten.
we komen noordelijker, we zien de Europese kanarie hier op de camping
Op alle bruggen tussen Casablanca en Rabat staan militairen die moeten voorkomen dat er met stenen worden gegooid. Enkele maanden geleden zijn er in korte tijd een paar ongelukken gebeurd omdat er stenen op auto’s werden gegooid, copycat gedrag.
In de loop van de middag, de zon scheen toen weer volop, zijn we de stad ingegaan. Kenitra is een vrij grote stad,350.000 inwoners, en dat zie je terug in het straatbeeld. Veel vrouwen dragen make up, er lopen (jonge) mannen te snuiven aan een plastic zakje (lijm snuivers), je ziet bedelaars, hallucinerende schizofrenen en het merendeel zijn ‘gewone’ mensen die lopen door de straten vol met handel waar het verboden is voor auto’s. Veel fruit ook op handkarren waarbij de grote aardbeien opvallen.
Bizar is het om de vele bussen te zien die geen ramen meer hebben maar daar nu schotten in hebben zitten, onduidelijk hoe dat komt. Al met al maakt het centrum een prettig chaotische indruk.
Naast de camping ligt een restaurant waar ook alcohol wordt geschonken, daar gaan we straks om een uur of 8 eten.
Kenitra 28-03-2017, dinsdag
We hebben lekker gegeten gisteren in het restaurant maar veel te veel. We hadden 1 Marokkaanse salade, 2x brochettes met frites besteld. We hadden beter de helft kunnen nemen, we konden het niet op , het waren 6 pennen met kalkoenvlees per persoon.
Wat bijzonder is dat een niet alleen een beetje een louche restaurant is maar ook ‘een verdacht huus’. Er zijn namelijk niet alleen Marokkaanse alcoholisten, Marokkanen kunnen slecht met alcohol omgaan , maar ook hoeren. We wisten dat nog van een paar jaar geleden toen we daar ook hebben gegeten, ondanks het lekkere eten voelde Everdien zich toch licht ongemakkelijk.
Trouwens , een flesje Heineken kostte maar €2,-
het zijn toch echt koeienpoten
Er zijn naar schatting 50.00 hoeren in Marokko, het merendeel in Marrakech. Vrouwen en meisjes kunnen om economische redenen in de prostitutie belanden maar ook ongehuwde moeders, zij worden door de Marokkaanse wetgeving gelijk aan prostituees gesteld. Ze worden buiten de maatschappij gezet, krijgen geen uitkering, huisvesting of recht op gezondheidszorg en hun rest vaak niets anders dan in de prostitutie te gaan.
Seks buiten het huwelijk is verboden dus ook prostitutie.
Overigens is het drinken van alcohol in Marokko officieel bij wet verboden, dus illegaal. Niet dat de politie daar tegen optreedt. Overspel is ook verboden maar daar worden wel regelmatig mensen voor veroordeeld, vooral vrouwen hebben we het idee.
Op 26 maart j.l. stond in Bladna:
De rechtbank van Rabat heeft Hind Achabi, bekende Marokkaanse zakenvrouw, tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld voor overspel.
De eigenares van Dalia Air was in eerste aanleg tot drie jaar cel veroordeeld. Ze onderhield een buitenechtelijke relatie met Karim Bennabi die ervan afkomt met 7 maanden celstraf, wat gelijk is aan de periode die hij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Bennabi werd dus na het proces vrijgelaten.
Er is wel wat veranderd aan de positie van vrouwen maar er valt nog een hoop te winnen in Marokko.
rechts kardoen, de andere 2 groentes kennen we niet
We zijn vanmiddag weer de stad ingewandeld. Kenitra ligt in een gebied wat de Rharb wordt genoemd, een van de belangrijkste landbouwgebieden van Marokko, er wordt rijst, katoen en citrusvruchten verbouwd. Veel landbouwproducten in de straat zoals de groente kardoen, een distelachtige plant verwant aan de artisjok. De bladstelen zie je hier te koop, ze smaken wat naar artisjok. Het was behoorlijk druk in de souk, het was inmiddels een uur of zes, pantoffelparadetijd.
Moulay Bousselham 29-03, woensdag
Het was nog geen 100 km rijden naar Moulay Bousselham waar we staan op camping International die aan de lagune ligt. We hebben een mooie ruime plaats met een fraai uitzicht over de lagune . We hebben hier al vaak gestaan maar dit is de 3e x dat we pal aan de lagune staan. En dan staat er ook nog een bloeiende mimosaboom naast ons, het kan niet op , een A-locatie.
Moulay Bousselham, Camping International N34.87442 W28792
Moulay Bousselham is een vissersdorpje en het haventje en de visafslag liggen naast de camping. We kunnen de vissersbootjes, formaat forse roeiboot, zien uit varen en binnenkomen.
We zijn vanmorgen naar het haventje geweest en hebben daat lot, zeeduivel gekocht. Dit vinden we een bijzonder smakelijke vis, niet goedkoop: €5,- per kilo, met een vleesachtige structuur. We hebben deze pas een paar keer gegeten in Marokko.
Het was trouwens heerlijk weer met 22º, we vangen wel zeewind zo vlak aan het water dus we hebben in de loop van de middag een windscherm gemaakt.
Moulay Bousselham, 30-03-2017, donderdag
Vanmorgen zijn onze Franse buren vertrokken, de andere buur is een mimosa boom, en meteen werd het plekje ingenomen door andere Fransen. Zij komen uit Toulouse en zijn ook een keer in Nederland geweest. De meeste Franse camperaars die we hier spreken zijn wel een keer in Nederland geweest.
door de verbinding met de zee door een getijden rivier kent de lagune eb en vloed ( rechterfoto vanmorgen vroeg vloed)
De vissersbootjes konden vandaag niet uitvaren omdat de zee te ruw was. Hier was nauwelijks wind vanmorgen maar we zagen de golven wel hoog tegen het strand uiteenspatten.
We horen regelmatig bijeneters overkomen die op weg zijn naar Europa. Vorig jaar begin april stonden we in Asilah en toen waren er veel bijeneters rond de camping die op insectenjacht waren en laag overvlogen, nu zijn ze hoog in de lucht boven de lagune.
Als het laag water wordt in de lagune worden er door enkele vrouwen kokkels geraapt, later worden die o.a. hier op de camping te koop aangeboden, Fransen zijn er gek op. Verder is er nog wel meer bedrijvigheid op de lagune, er vaart een bootje heen en weer om mensen van de ene oever naar de andere te brengen v.v. En vissers verdienen er wat bij om excursies te doen met campinggasten in hun bootje over de lagune.
de zon is rechts achter de rots met de dorp verdwenen
Aan het eind van de middag zagen we Jannie en Adrie, die kennen we al jaren van onze ontmoetingen in Marokko. Ze waren net pas op de camping gearriveerd en stonden niet ver van ons verwijderd. We hadden niet verwacht dat we die nog zouden zien maar op de valreep hebben we elkaar toch ontmoet. We werden uitgenodigd voor een wijntje en hebben gezellig bij gekletst.
Moulay Bousselham31-03-2017, vrijdag
Moulay Bousselham, Moulay Bouzerktoun, Moulay Idriss om maar eens wat dorpen te noemen waar we geweest zijn. Dat moulay moet toch wel een betekenis hebben dus maar eens gaan informeren. Moulay betekent zoiets als oude wijze man en stamt uit vervlogen tijden van de Berbers, de Imazighen.
Nauw verwant hieraan is Sidi, wat zoiets als ‘mijn leermeester ‘ zou betekenen. Je vindt Sidi terug in steden en dorpen: Sidi Ifni , Sidi Bibi, Sidi Bouafidail , Sidi Wassay maar ook mineraal water heet Sidi Harazem, overigens vernoemd naar het gelijknamige dorp bij Fes en Sidi Ali, mineraal water uit de Midden Atlas.
Moulay bousselham heeft niet alleen een mooie lagune met flamingo's maar ook een een mooi breed strand
In de kleine souk van Moulay Bousselham is niets veranderd in al die jaren dat we hier komen. Het is een beetje groezelig, als dit je eerste plaats zou zijn om te overnachten voor de eerste keer in Marokko zou je waarschijnlijk denken , bah, wat een smerig land. (Wat soms ook zo is naar westerse maatstaven gemeten.) Dat komt doordat het zo’n kleine souk is met restaurantjes, vis, groente en broodverkoop bij elkaar op de vierkante meter.
Het enige wat veranderd is dat er nu geen 2 broodverkoopsters achter een kraampje zitten maar wel zes, dat kan toch geen brood op de plank brengen denk je dan. Dat is niet alleen een flauwe opmerking maar ook nog eens waar, overal in Marokko zie je bv kruidenierswinkeltjes met hetzelfde aanbod en dezelfde prijzen naast elkaar, of een aantal slagers naast elkaar.
veel bloemen, deze lijkt voor ons op een nachtschade-achtige maar geen idee hoe die heet
Vanmorgen hebben we jus d’orange gedronken op een terras, de sinaasappels werden eerst in de souk gekocht, verser kun je het niet hebben.
We maken dankbaar gebruik van de wasmachines hier op de camping (30dh) om de lakens , handdoeken etc. te wassen. Dan kunnen we zo ‘schoon’ mogelijk de reis naar Griekenland beginnen zodat we niet meteen op zoek moeten in Italië naar een mogelijkheid om te wassen.
Aan het eind van de middag hebben we een apero met Adrie en Jannie gedronken, de dagen vliegen voorbij. Morgen gaan we weer een stukje noordelijker, onze Marokko reis komt langzaam ten einde.
we kunnen maar geen genoeg krijgen van het uitzicht over de lagune
Asilah 01-04-2017, zaterdag
Verkopers van nep merk smartphones, van kokosmakronen, ‘zilveren’ armbanden, Afrikaanse kunst, kettingen van ‘koraal’ , djellaba’s, pinda’s ,vis en een schoenpoetser, we zijn weer op de camperplaats in Asilah bij de haven.
We staan ongeveer op dezelfde plek als op de 2e dag toen we Marokko binnenkwamen, bij de stadsmuur met boven ons de kanonnen.
camperplaats Asilah N35.46676 W6.03870
Het was een uurtje rijden via de tolweg naar Asilah. Naast de snelweg wordt druk gewerkt aan de aanleg van de HSL tussen Tanger en Casablanca. In 2018 moet deze gaan rijden en in de toekomst wordt deze doorgetrokken naar Agadir. Het is het duurste infrastructuurproject in Afrika, naar verwachting 4 miljard dollar voor het deel tussen Tanger en Casablanca. Veel geld voor een regio die toch al bevoordeeld is t.o.v. de rest van het land waar in sommige delen niet eens een goede gezondheidszorg is zoals in de Rif.
We staan hier dicht bij de schilderachtige medina waar we al vaak geweest zijn maar die we nog steeds verbazingwekkend mooi vinden met zijn vooral witte en blauwe kleuren. We zijn er vanmorgen doorheen gewandeld en we zijn ook naar de kleine souk geweest waar we het laatste Marokkaanse fruit en groente hebben gekocht voor we maandag Marokko zullen verlaten.
We zagen vanmiddag een Marokkaanse jongen met 2 honden op het strand, nu niet zo heel bijzonder meer, maar toen een van de honden op het strand had gescheten, werden de drollen in een plastic zakje gedaan, wel bijzonder, Marokko wordt langzaam maar zeker schoner.
We hebben in bijna heel Marokko ongestoord Astra 3 kunnen ontvangen. Dit omdat je in Marokko profiteert van de ‘beams’ op de Canarische eilanden. In Kenitra en Moulay Bousselham hadden we ’s avonds tussen 21.00 uur en 23.30 uur wel storingen in de vorm van stilstaand beeld en blokjes . Je zit dan in een gebied waar je net niet meer van de Canarische eilanden noch van de satelliet op Europa gericht kunt profiteren. In Asilah hebben we weer goede ontvangst.
We hebben heerlijk aan het strand zitten lezen, het is hier in het noorden wel frisser,18º, maar er was maar weinig wind en een beetje sluierbewolking.
Ksar Seghir 02-04-2017,zondag
We hadden nog een doos Merlot uit Frankrijk, we dachten gisterenavond we nemen een glaasje maar toen bleek dat de binnenzak van de doos lek was , een minuscuul gaatje. Genoeg om er zuurstof bij te laten komen waardoor de wijn niet te drinken was. We wilden daar een fles mee vullen om mee te nemen aan boord maar helaas.
Nu vertrokken Jannie en Adrie , die hier vannacht ook gestaan hebben, vandaag naar Tanger Med en daar kregen we nog een fles Bordeaux van om het leed te verzachten, erg aardig!
parking Ksar Seghir, N35.85259 W5.54193
We zijn vanmorgen door de Rif naar Ksar Seghir gereden. Onderweg voor het laatst goedkoop getankt (Italië !), de dieselprijs is in Marokko met ongeveer 3 Eurocent verlaagd per 1 april en kost nu €0,85. We hebben een kop koffie gedronken als echte bermtoeristen in onze stoelen op de parkeerplaats alvorens verder te rijden naar Ksar Seghir, naar een parking bij een hotel en restaurantjes.
We hebben hier vorig jaar ook gestaan, we staan aan zee met uitzicht. We kijken uit op de oceaan en de Straat van Gibraltar en Spanje lijkt dichtbij. Het zeewater heeft hier de blauwe kleur van de Middellandse zee, veel blauwer dan de oceaan.
Omdat er bij het restaurant ook een speeltuintje is, is het de hele middag druk met gezinnen die af en aan komen rijden, tot uit Tanger toe, 50km hier vandaan.
We staan op een paar km van de haven van Tanger Med. Er zijn nog steeds uitbreidingswerkzaamheden aan de gang en die zijn het restaurant tot op 50 m genaderd. We zien het niet, het is aan de andere kant van het gebouw. We zijn benieuwd of het horeca-complex er volgend jaar nog staat.
Tanger Med 03-04-2017, maandag
Gisterenavond hebben we lekker gegeten in het restaurant hier, calamares, sardientjes, salade en patates frites, niet goedkoop misschien voor Marokko, 120 dh, maar dat komt door de calamares , maar wel heerlijk, we houden deze plek er in. Want volgens het personeel van het restaurant houdt de uitbreiding van de haven hier op en bestaat het restaurant hier nog gewoon volgend jaar.
Gisteren wel een beetje paniek want we hadden al een tijd de kaart van TomTom niet meer geupdate. Dat was al een keer mislukt dus gisteren een nieuwe poging gewaagd. “Moet dat nou op de laatste dag ‘zei Everdien nog, maar goed instructies gevolgd , maak ruimte vrij, verwijder oude kaart. So far so good maar bij het installeren van de nieuwe kaart , halverwege de mededeling : verbinding met de server verbroken. En toen hadden we onvoldoende mb’s over om de bijna 4GB kaart te downloaden en hadden we geen kaart van Europa op onze TomTom.
Alternatieven overwogen:
-Kijken of de simkaart in Ksar Seghir opgewaardeerd kan worden zodat we weer mb’s hebben.
-proberen via de wifi van het restaurant of hotel de kaart te downloaden
-via de (peperdure) wifi aan boord van de ferry
Toch onrustig geslapen, we zijn het niet meer gewend om zonder TomTom te rijden en we herinneren ons nog goed dat we vorig jaar toen we in Genua aankwamen en in het halfdonker door de stad moesten rijden we maar wat blij waren met onze TomTom.
En om half 5 begonnen de eerste werkzaamheden aan de bouw van de haven, daarna niet meer geslapen, de schaduwzijde van deze plek.
Vanmorgen allerlei mogelijkheden geprobeerd om de Tomtom kaart te downloaden(restaurant, hotel, 3x 5GB gekocht) , is hij 100%, komt er een foutmelding, ‘de kaart is beschadigd.’
We hebben met TomTom gemaild, we wachten af omdat we ook niet anders kunnen.
En nu staan we op de boot te wachten, onze Marokko reis zit er op. We hebben weer genoten van dit prachtige land en zijn bevolking, we hebben leuke mensen ontmoet, oude en nieuwe kennismakingen gehad, een aantal mensen niet gezien. En hoewel het weer iets frisser was hebben we gewoon goed weer gehad met nauwelijks regen .
Aan boord geen internet, misschien dat donderdag dit verhaal verder gaat in Italië.