Tiznit 13-03-2023 , maandag
We hebben een hele leuke avond gehad bij Chez Antoine, voor ons een afscheidsavond, het kon niet beter. En het was weer verbazingwekkend goedkoop, het bleek bv dat de wijn maar €10,- per fles kostte en het eten was ook spotgoedkoop. Voorlopig zijn we Marokko nog niet uit, we gaan wel vaker ergens wat eten.
Vanmorgen afscheid genomen van onze disgenoten van gisterenavond , Henk en Marita, Pieter en Leny en Ben en Ingrid en om half 10 vertrokken we uit Tafraout, zoals altijd met wat weemoedige gevoelens, we komen al zo lang in die prachtige omgeving en ontmoeten altijd weer oude bekenden en leren weer andere mensen kennen. Wat een beetje anders was dat er dit jaar minder ambulante handelaren waren dan andere jaren. Wel af en toe met argan of honing maar we misen een aantal mensen. Daarentegen waren er wel ondernemertjes in de dop, kinderen, eigenlijk alleen maar jongetjes, die eieren, crêpes ‘mama fait à la maison’, gebakjes ,cake etc. met winst probeerden te verkopen.
De reis naar Tiznit verliep goed, geen vrachtverkeer voor ons en we kwamen toch nog wel zo’n 20 campers tegen die op weg waren naar Tafraout. In Tiznit wilden we tanken bij een station waar stond dat je met een creditcard kon betalen maar we werden verwezen naar een Total station iets verderop, Marokkanen kunnen zo onbaatzuchtig zijn.
Het hotel boven op de Col de Kerdous.
De afdaling is begonnen, mooie vergezichten.
De deuren in de stadsmuur van Tiznit hebben allemaal dezelfde kleuren.
De camping in Tiznit is lang zo vol niet als 2 weken geleden toen we hier vertrokken, misschien half vol nu, er zijn toch Fransen aan het eind van hun overwintering gekomen.. Wat leuk is dat Gerrie en Annie hier ook kwamen halverwege de middag, ze zijn een dag eerder vertrekken uit Tafraout dan de planning was, ze gaan hier met de camper langs de stoffeerder en hoorde dat ze daar woensdag terecht kunnen.
We zijn vooral praktisch bezig geweest, er ging nogal wat tijd zitten in het zoeken naar een batterij voor ons fototoestel. Dat is , zoals we verwacht hadden, niet gelukt. Wel hebben we een adres gekregen in Inezgane bij Agadir, daar lukt het hopelijk wel. Het is trouwens niet te geloven hoeveel telefoonwinkels er in Tiznit zijn als je er op let zoals in ons geval. We hebben zeker 15 winkels gezien waar je smartphones kunt kopen.
We hadden Gerrie en Annie hier uitgenodigd maar er was bij hun wat neer ruimte rondom de camper dus zijn we daar op visite geweest.
Voor het minder warme weer hoefden we hier niet naar toe te gaan, het was zelfs met 29º , 1º warmer dan in Tafraout zagen we op weer apps. Wel kwam er wat sluierbewolking, dat zal er de komende dagen w.s. ook zijn.
Sidi Ouarzeg 14-03-2023
Vanmorgen bij de bakker om de hoek een baguette gehaald, vers uit de oven. Na het ontbijt even Gerrie en Annie gedag gezegd en voor 9.30 uur zijn we vertrokken richting Sidi Ifni via de R104. Eerste stukje was vlak, daar bloeiden de mooiste bloemen , met af en toe arganbomen afgewisseld met olijfbomen. Daarna gingen we de bergen in en daar was het prachtig groen met lage struikachtige begroeiing , de naam van die planten zijn we even vergeten, we konden ook nergens stoppen om te fotograferen. Want ook hier heeft het overvloedig geregend, men was een stuk weg aan het repareren wat weggeslagen was, we konden er langs zonder probleem. Af en toe keek je vanaf een top van de relatief lage bergen toch prachtig over zee uit, het was wel wat heiig. Het eerst stuk van de route naar Mirleft was er weinig verkeer, de route van Mirleft naar Sidi Ifni was wat drukker. Daar hingen we bergop achter een vrachtauto zwaarbeladen met betonblokken, stapvoets gingen we de helling omhoog, vette zwarte walmen kwamen uit de uitlaat van de vrachtauto. Tussen Mirleft en Sidi Ifni werd erg veel gebouwd, een vakantiecomplex in Ksar-stijl stond leeg, het wordt w.s. teveel wat er gebouwd wordt. We zagen ook een paar plekjes waar we wel eens vrij hebben gestaan, nu is dat helaas niet meer mogelijk. Daarna gingen we dwars door Sidi Ifni om op de P118 te komen die langs de zee loopt naar Sidi Ouarzeg. Het enige oponthoud wat we daar hadden werd veroorzaakt door wat koppige zwaarbeladen ezels, pakezels dus, die midden op de weg bleven lopen, tezamen met 1 dromedaris. De herder kwam er na een tijdje aangesneld en maakte de weg vrij zodat we om een bocht heen op de kudde dromedarissen stuitten die deel uit maakten van de karavaan, die lieten ons probleemloos passeren. Beneden Sidi Ifni hebben (nog ) geen bouw van hotels of resorts gezien.
We naderen de beoogde camping en we stuiten op een 'langzaam aan' actie .
Na een kleine 100 km kwamen we op de nieuwe camping in Sidi Ouarzeg, die erg groot is voor een omgeving waar verder weinig is. De camping biedt plaats aan 100 campers, we staan er met 7, het dorp bestaat uit een aantal verspreid liggende huizen en een moskee. Maar de camping behoort bij een Motel/Café/Kruidenierswinkeltje/slagerij complex, veel te groot van opzet maar ideaal voor kinderen want er is ook een zwembad (met water dit keer ) en een speeltuintje met o.a een grote trampoline. Waarbij de slagerij en de kruidenier gesloten zijn en of die ooit geopend zijn of nog worden? Vanmiddag kwam er een Nederlandse camper, toevallig hadden die mensen ook bij de garage van Mohammed gestaan in Tafraout toen wij er ook waren. Zij waren gevlucht uit Tata, 33º, vonden het hier heel wat aangenamer.
De Marabout van Sidi Ouarzeg ligt mooi aan zee.
We zijn vanmiddag o.a naar zee gewandeld, die is hier ongeveer 25’ vandaan, als je afdaalt naar het strand kost je dat ook nog 5 min. Er staan blokkendoos huisjes die wel grappig ogen ook als er een piepklein kruidenierswinkeltje in gevestigd is. Er is een restaurant wat tevens een hotel lijkt te zijn. We hebben op het terras gezeten en zijn weer vertrokken, niemand kwam om ons te bedienen, het was misschien niet het juiste tijdstip of zoiets en we hadden geen zin om te schreeuwen.
We zagen op de terugweg van de wandeling naar de camping ook weer de kudde dromedarissen die we eerder al waren gepasseerd met de camper.
Het was heerlijk weer vandaag met volop zon en een zwakke tot matige zeebries was het 22º, ideaal weer dus na de hitte. Voor de komende dagen wordt er bewolking voorspeld, we zien wel, voorlopig blijven we hier enkele dagen is het plan.
De dromedarissen drijver kon het wel waarderen dat we stapvoets reden.
Natuurlijk een deel eigen belang om goed de dromedarissen te fotograferen en natuurlijk de man zelf.
Sidi Ouarzeg 15-03-2023, woensdag
Het was vanmorgen mistig, iets wat vaker gebeurt in deze regio, de zeemist kan soms hardnekkig zijn. A.s. zondag 19 maart gaat in Marokko de klok een uur terug i.v.m. de ramadan die op 23 maart zal beginnen. Voor ons betekent het dat het een uur minder langer licht blijft en ’s ochtends juist eerder licht wordt. Morgen zal het trouwens precies 12 uur lang licht zijn als de zon om 7.49 uur op komt en ondergaat om 19.49 uur. Om nog even bij de tijd te blijven, als in west Europa de zomertijd ingaat, zal het tijdsverschil met Marokko maar liefst 2 uur bedragen. Het terugdraaien van de klok met een uur tijdens de ramadan gebeurt trouwens om dat dan het vasten een uur eerder kan worden onderbroken.
De grootste partij van Marokko, de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), heeft een enorme verkiezingsnederlaag geleden bij de verkiezingen van 2021 en zit sindsdien in de oppositie. De rechtse islamitische partij probeert door populistische politiek weer meer aanhang te verwerven onder de bevolking. Niet iedereen is enthousiast over de nog jonge betrekkingen tussen Israel en Marokko en daar probeert de PJD op in te spelen. De PJD heeft een paar dagen geleden deze samenwerking bekritiseerd i.v.m. het optreden van Israël in de bezette Palestijnse gebieden. Hierop kwam een felle reactie van de koning Mohammed VI die in scherpe bewoordingen zijn afkeer uitspraak over de opstelling van de PJD en de partij betichtte van desinformatie. De officiële opstelling van Marokko t.a.v. Israel kan geen inzet zijn van verkiezingspropaganda . ‘Volgens de Grondwet is het buitenlands beleid van het Koninkrijk ook een prerogatief (alleenrecht) van de Koning en kunnen de internationale betrekkingen van het Koninkrijk niet gechanteerd worden door wie dan ook’ , aldus de koning die verder de zaak nog aanscherpte door te wijzen op eventuele gevolgen als men zich niet aan de grondwet houdt. De PJD heeft nu iedereen in de partij verzocht om zich voorlopig van commentaar te onthouden. De koning is nog steeds oppermachtig en onaantastbaar in Marokko.
Een Theklaleeuwerik pikt naast de camper broodkruimels op.
Vanmiddag zijn we de andere kant opgewandeld, niet naar zee maar meer een stukje landinwaarts. De gevolgen van de droogte van de afgelopen jaren is goed te zien aan de erbarmelijke staat waarin de meeste cactussen hier verkeren. Ze zijn bijna allemaal dood, ze lijken wel versteend. Wat nog wel groeit zijn de groene struiken die boomvormige wolfsmelk heten, een giftige plant. Gelukkig heeft de regen die een paar weken geleden overvloedig is gevallen, ook weer nieuw leven doen ontstaan. Overal in de steenwoestijn zien je nu dat zaadjes die misschien al jaren hebben liggen wachten op water, nu ontkiemt zijn en (nog) kleine plantjes vormen.
We begonnen de dag met mist die overging in velden met laaghangende wolken. Toen die opgelost waren , begin van de middag brak ze zon goed oor tot er sluierbewolking kwam in de loop van de middag. Het werd 22º bij een zwakke tot matige wind uit zee.
Sidi Ifni 16-03-2023, donderdag
Vanmorgen was het en klein stukje rijden naar Sidi Ifni waar we in ieder geval tot na zondag, wanneer er souk is, zullen blijven. Eigenlijk hadden we nog een dag langer zullen blijven in Sidi Ouarseg maar uitgerekend op de avond van de verkiezingsuitslagen kon de schotel de satelliet niet vinden, hij bleef maar draaien. Dan maar een spelletje, Rummikub, die hadden we van een vriendin gekregen , maar hoe waren de spelregels ook al weer. Voordat we ons daarin hadden ingelezen, kleine lettertjes voor de avond, waren we via de iPhone en nieuws-apps er al snel van op de hoogte dat Triple B, die gesponsord wordt door de machtige agro-industrie (en indirect door multinationals zoals Bayer en het dochterbedrijf Monsanto ), de ontevreden kiezers had aangesproken, beter dan de Poetinvereerders van de FVD die vorige keer van de boze burger profiteerden maar nu vrijwel weggevaagd zijn, de Huil van Minerva. De boze burgers, 'afgehaakte Nederlanders', doorgaans politiek weinig geïnteresseerden worden telkens weer aangesproken door politieke buitenstaanders die het ontevreden electoraat aan zich weten te binden, denk aan Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Thierry Baudet.
In Sidi Ifni, waar we op camping Gran Canaria zijn gaan staan, hadden we verwacht dat er wel iemand te vinden zou zijn die naar die schotel wilde kijken. Via de campingbeheerder Ali was er binnen 5 min. Een jongeman op een brommer met een klein gereedschapskistje. Die leende op de camping van Fransen een ladder en van anderen het juiste gereedschap nadat hij er achter kwam dat de lnb vastzat en de automatische skew niet werkte. Het dak op, de lnb losgeschroefd, wat verdraaid zodat hij in de juiste richting stond en jawel, we hadden ontvangst. Maar de automatische skew werkt nu niet, misschien verstandig om in Tiznit ( waar we toch weer komen over een paar dagen) nog even langs een schotelspecialist te gaan die er naar kijkt anders zal hij in Spanje nog een keer versteld moeten worden en we hebben niet voor niets een automatische skew. We moesten 120 MAD (€ 11,-) afrekenen, voorrijkosten meegerekend…….. Trouwens wel even snel de zonnepanelen schoongemaakt, daar zat het nodige zand op. Onze ladder hebben we thuis staan i.v.m. overgewicht van de camper.
Hoewel het vanmorgen bewolkt was en 17º, waren er toch nog mensen op het strand.
Als we vanmorgen linksaf waren geslagen , hadden we door kunnen rijden naar Plage Blanche, maar dsn moetsen we wel na 10 km over een piste. Niet dat we daar heen wilden rijden, we willen niet meer zuidelijker gaan. Trouwens je wordt toch weggestuurd daar door militairen van de post daar vlakbij. We zagen veel vakantie complexen die gebouwd werden ten noorden van Sidi Ifni, onduidelijk is of dat tot het zgn van het plan Azur behoort, daar is bv het complex tussen Aourir en Taghazout, Taghazout Beach, een onderdeel van. Het plan dateert al vanaf voor 2009, toen schreven we het volgende erover:
Plage Blanche is door de Marokkaanse regering uitgekozen tot een van de 6 ontwikkelingsprojecten van het plan Azur, dat meer kapitaalkrachtige toeristen naar Marokko moet lokken. Het strand is meer dan 50 km lang en er zouden 24.000 bedden gerealiseerd moeten worden. Jammer van die mooie plek, misschien dat de huidige financiële crisis nog roet in het eten zal gooien, maar ja aan de andere kant is toerisme de belangrijkste inkomstenbron van Marokko. Maar of de armen hier ook van zullen profiteren…….
Nu blijkt echter dat het hele plan Azur een groot fiasco is geworden. Er waren op 6 plaatsen langs de kust heel veel bedden gepland, op een gegeven moment werd er zelfs gesproken van 58.500 bedden (i.p.v. 24.000 waar wij toen over schreven) in het plan Azur wat door een investeringsbank, de CFG bank was bedacht. In een verslag van de Marokkaanse Rekenkamer staat te lezen: “van de iets meer dan 58.500 geplande toeristenbedden in zes badplaatsen, zijn er slechts 1 570 bedden gerealiseerd, dat is slechts 2,7% van de geplande doelstelling”. Het heeft de Marokkaanse staat handenvol geld gekost , dat blijkt wel uit het volgende citaat: “de SMIT (programmamanager) verkocht de grond voor het station van Taghazout (15 km van Agadir naar het zuidwesten) voor 50 dirham per vierkante meter terwijl het vijf keer meer waard was, "d.w.z. een verschil van 1,33 miljard dirham (122 miljoen euro).
Er is vnl strand met stenen in Sidi Ifni, echter voor de camping is een stuk zandstrand.
Vanmorgen was het bewolkt geraakt en zijn we even over de kleine boulevard gewandeld, we verbaasden ons dat er toch nog mensen op het strand waren. In de loop van de middag zijn we het stadje ingewandeld om weer even de sfeer te proeven, leuk om hier weer terug te zijn. Er is een kleine permanente souk met o.a. een visafdeling en er was net verse vis binnengekomen, Sidi Ifni heeft een vissershaven. Dus het was lekker druk op dat gedeelte van de souk, elders was het rustiger. Er zijn rondom de souk eethuisjes waar al druk vis werd gegrild en er redelijk wat mensen zaten te eten.
Wat leuk is dat Ingrid en Ben hier vanmiddag op de camping kwamen, zij hadden ons hier niet verwacht, wij hun ook niet trouwens.
Het weer was vandaag wat minder , na de mist vanochtend raakte het bewolkt met vrij dikke zeebewolking waar de zon pas om 15.00 uur goed doorheen brak zodat de rest van de middag vrij zonnig verliep met 20º en niet teveel wind was het toch nog aangenaam.
Sidi Ifni 17-03-2023, vrijdag
Het is niet druk op de camping, er staan hier ongeveer 20 campers waarvan nu nog 2Nederlandse,, gisteren nog 4 . Het komt omdat de Fransen , die altijd massaal de 3 campings hier en bv ook de 5 campings en 1 cp in Tiznit ’s winters bevolken, al aan hun terugreis zijn begonnen. Voor ons prettig omdat je nu voldoende ruimte om je heen hebt en niet als haringen in een ton zit of als sardientjes in een blikje.
Sidi Ifni is hoog gelegen op een rots die stijl oprijst uit de oceaan, we klimmen dan ook via trappen naar boven. De stad is lang Spaans geweest en dat zie je ook aan de architectuur die soms in art deco stijl is. De kleuren wit met een blauwe omlijsting van bv ramen en de soms blauwe deuren doen schilderachtig aan. Het kleine centrum is nog authentiek rondom de souk en er zijn winkeltjes onder kleine arcaden tegenover de souk langs de doorgaande weg naar o.a Sidi Ouarzeg en de haven. Er zijn tamelijk veel arme sloebers die bedelen , zowel mannen als vrouwen, we moeten eraan denken dat we voldoende dirhams hebben los in de zak hebben.
Het gemeentehuis. van Sidi Ifni in Spaanse Art Deco stijl.
Nog enkele typerende gebouwen het centrum van Sidi Ifni, het gebouw op de rechterfoto is het ziekenhuis.
In het centrum staat een gebouw waarop staat Salle de la Marche Verte, dat herinnert aan de groene mars die november 1975 georganiseerd werd door de Marokkaanse koning Hassan II naar de Westelijke Sahara, waarbij 350.000 Marokkanen naar het gebied werden gezonden, dit om de Spaanse kolonisator onder druk te zetten het gebied op te geven wat uiteindelijk gelukt is.
Marokko annexeerde daarna 2/3 deel van de westelijke Sahara waar de oorspronkelijke bewoners ,de Sahariens voor een gedeelte in opstand kwamen en een strijd voerden tegen de Marokkaanse overheersers die door het Polisario gevoerd wordt en die nog steeds voortduurt waarbij het Polisario gesteund wordt door Algerije.. De kwestie rondom de Westelijke Sahara ligt heel gevoelig in Marokko, soms nemen douaniers wegenkaarten in beslag waar de Westelijke Sahara als apart gebied staat aangeduid en niet als onderdeel van Marokko.
Sinds kort beschikt het Polisario over drones die geleverd worden door Iran en gefinancierd door Algerije. Hoeveel drones het Polisario inmiddels tot zijn beschikking heeft en hoe geavanceerd ze zijn is niet bekend, wel dat ze een bedreiging vormen voor Marokko. Marokko bezit zelf ook drones, die werden ingezet in het begin van de noodtoestand vanwege COVID, uitgerust met warmte sensoren konden ze mensen opsporen die zich niet aan het uitgaansverbod hielden.
foto's genomen in het centrum van Sidi Ifni
Vanmiddag kwam hier een Nederland stel, heel wat jonger dan wij op die fiets met een tentje. Het waren geen elektrische fietsen dus we vroegen ons af hoe dat fietsen nu ging in Marokko zonder ondersteuning. Dat viel hun nog hard mee, ze waren bv via de Tiz-N-Test vanuit Marrakech naar Taroudant gereden en dat vonden ze niet al te moeilijk, het zijn dan ook diehards. Ze waren met de auto naar Sevilla gereden en van daaruit hier helemaal heen gefietst. Het meest zuid oostelijke dat ze willen fietsen is trouwens M’hamid El Ghislane, we hebben ze nog even over het Festival des Nomades getipt, wat voor ons helaas te laat komt dit jaar.
Misschien een tip die we kregen van Leny: als je geld uit de muur haalt kun je dat het beste doen bij de Postbank hier in Marokko, vanmorgen gedaan en je betaald voor 2000 MAD €182,66, dat scheelt ongeveer €10, met andere banken die commissie berekenen.
Ingrid bleek vandaag jarig te zijn en we werden uitgenodigd om dat te vieren met een wijntje en een hapje. Dat was weer heel gezellig, we hebben elkaar wel wat te vertellen. Het werd iets later dan we vooraf dachten maar dat tekent alleen maar de sfeer.
Op nieuw geen stralend zonnige dag, soms brede opklaringen maar ook regelmatig wolkenvelden en het was 20º.
De bijeneters trek is begonnen , we hoorden en zagen gisteren een groepje bijeneters overvliegen, geen foto kunnen maken..
Sidi Ifni 18-03-2023, zaterdag
Vanmorgen hebben we een strandwandeling gemaakt en zijn o.a bij een Marabout geweest waar de naamgever van het stadje hier, Sidi Ifni begraven ligt. (Sidi betekent heilige of ‘mijn meester’) het is een mooie Marabout waar je ook in kunt. Vanaf de marabout kijk je mooi op het stadje Sidi Ifni, een beetje heiig waardoor het stadje in reisgidsen soms staat omschreef en als zijn ‘ in mysterieuze nevelen gehuld.’ Het leek of er een feestje zou komen, er werden enorme gamellen in een bijgebouwtje naar binnengedragen. Bij navraag bleek degene geen Frans te praten en ook geen Spaans (oudere inwoners hier spreken nog Spaans. 2 andere mannen die we het vroegen kwamen uit Tata, kennen jullie dat, jazeker. En we hebben verteld over onze ervaringen toen we in Tata zaten met de COVID.
Sidi Ifni vanaf het strand. De sluier in het midden van de foto is zeenevel.
Wat beelden van het strand en de oceaan met rechts een Kleine Zilverreiger.
Toen we bij de garage stonden in Tafraout verbaasden we ons over het grote aantal schoolbussen dat we zagen op verschillende tijden, kinderen uit de wijde omgeving van Tafraout werden gebracht en gehaald naar en van school. Marokko kent een leerplicht voor kinderen, de leeftijd van de leerplicht: 6-15 jaar (basisonderwijs en de onderbouw van het voorgezet onderwijs). Het onderwijs is gratis en is verdeeld verdeeld over twee soorten onderwijs: het collège, voor kinderen van 12-15 jaar en het Lycee voor kinderen van 15-18 jaar. Sinds 2002 wordt er ook geprobeerd peuteronderwijs voor kinderen van 4 tot 6 jaar aan te bieden. Hoewel er veel is gedaan om er voor te zorgen dat alle kinderen naar school gaan, is het percentage schoolgaande kinderen nog steeds geen 100%. Vooral de deelname op het platteland en dan met name die van de meisjes blijft achter. Ons is niet bekend of er sancties bestaan op het ontduiken van de leerplicht, we zien op het platteland nogal eens wat kinderen die niet op school zitten.Het publieke onderwijs kampt verder met een structureel gebrek aan middelen en het gebruik van verouderde lesmethoden. Er kan dus nog een hoop verbeterd worden aan het onderwijssysteem , het moet toch de hoogste prioriteit hebben zou je zeggen.
De Marabout Sidi Ifni, binnen in ligt de heilige begraven.
Je zou zeggen een kleine tweeling marabout, het is decoratie in de muur rondom de begraafplaats.
Je hebt in Marokko ook privéscholen die verschillen met de publieke scholen, niet zozeer qua opzet, ze zijn op het Franse onderwijs gestoeld. Deze scholen, die onderwijs aanbieden om winst te maken, zijn vaak van een goede kwaliteit. De privé-scholen zijn echter wel voornamelijk een stedelijk verschijnsel en ze zijn vaak erg duur. Het grote verschil tussen het publieke en het privé-onderwijs is de kwaliteit en de manier van werken. Op de privé-scholen zijn de klassen kleiner en de scholen zijn beter uitgerust met materialen, bijvoorbeeld speelgoed en didactische middelen. De leraren zijn ook meer gemotiveerd, want ze worden beter betaald (hoewel nog steeds niet erg veel). Bovendien zijn deze scholen voor hun inkomsten afhankelijk van het aantal leerlingen en dus van de tevredenheid van de ouders over de prestaties van de school. Daarnaast hebben veel scholen een kantine waar kinderen ook kunnen eten. Bovendien bieden veel scholen ook transport aan, kinderen worden ’s morgens met de bus opgehaald voor hun huis en ‘s middags weer thuisgebracht. In de ochtend- en middagspits ziet het in de steden hierdoor geel van de schoolbussen. Landelijk genomen slagen de leerlingen van de privé-scholen gemiddeld vaker voor hun eindexamen dan de leerlingen uit het publieke onderwijs. Dit komt naast de betere kwaliteit van de school zelf, ook omdat rijkere ouders daarnaast voor bijlessen betalen. Er bestaan zelfs privé-instituten die zich uitsluitend richten op huiswerkbegeleiding en bijlessen. Het onderwijs op de privé-scholen wordt soms in het Frans en soms in het Arabisch gegeven, dit kan per school verschillen. Op de Marokkaanse privé-scholen wordt net als op de publieke scholen veel aandacht gegeven aan godsdienstonderwijs. Engels wordt steeds belangrijker. De privé-scholen maken, in tegenstelling tot de publieke scholen, veel meer gebruik van pedagogische methoden en didactische middelen zoals bijvoorbeeld computers. Op de privé-scholen is het hard werken. Leerlingen krijgen veel vakken en ook heel veel huiswerk. Er is veel druk, vanuit ouders, om goede cijfers te halen.
Je ziet helemaal geen ezels in Sidi Ifni, wel deze kleine vrachtautootjes , een vervanging van de kamelen van weleer?
We denken dat niet alleen kinderen die op privéscholen zitten met een bus daar naar toe gaan, in Tafraout zagen we op bussen staan dat het een initiatief van de gemeente was en ook van de provincie Tiznit. Om een uur of 3 zijn we naar het centrum gegaan om te gaan lunchen, we kozen voor een restaurantje naast de gemeentelijke souk waar het volzat met locals die daar visschotels aten. Everdien nam kalkoenbrochettes en ik ging voor gegrilde vis, Met de lekkerste frites die we tot nu toe gehad hebben in Marokko. Het was wat duurder dan je zou verwachten in zo’n eenvoudig restaurantje maar het zal wel de naam hebben van goed eten anders was het er niet zo druk elke dag. Naast ons zaten trouwens Tsjechen die met een Landrover Defender reisden.
Morgen is er de wekelijkse souk in Sidi Ifni, wij hadden wat fruit nodig en zijn naar de pré souk gegaan die ,zoals in meerdere plaatsen al een dag van tevoren is in een wat bescheiden opzet. Dan is het ook niet zo druk, rustig inkopen kunnen doen.
Het was vandaag wisselend bewolkt weer, soms brede opklaringen en bij een matige zeewind werd het 19º.
klik hier voor het vervolg Marokko Lente 2023 deel 9