Stratoni 01-09-2019, zaterdag

We zijn gisterenavond wezen eten hier vlakbij op de boulevard. Konden we eens meemaken waar al die mensen ’s avonds heen wandelen en er was best wel een gezellige sfeer op de boulevard. Vrijwel dezelfde handelaren die overdag over het stand lopen met hun handel, probeerden die nu uitgestald op kleedjes te verkopen. Ook staan er stalletjes waar gegrilde maiskolven worden verkocht, druiven- en ander fruit kraampjes, leuk om die sfeer eens te proeven.

Vanmorgen zijn we vertrokken uit Asprovalta, we zijn wat dieper Chalkidiki ingereden, 50km zuidelijker. Een paar km van Asprovalta ligt Stavros, een druk toeristisch stadje met een paar km lang zandstrand die ook nu nog druk bezocht was. Via een bochtige kustweg, stijgend en dalend, zag je niet veel door bosschages van de ongetwijfeld mooie vergezichten. Slechts een paar uitzichtpunten waren er, die je echter al weer voorbij was gereden  omdat ze niet aangegeven stonden. Toch een keer kunnen stoppen, een paar km voor we bij Stratoni kwamen, het dorp van onze bestemming. We zijn hier 4 jaar geleden ook geweest en vonden het een lekker rustige plek, er is geen toerisme.

    Stratoni, N40.51454 E23.82778

onderweg naar Statoni

het schiereiland Chalkidiki, wij staan bij de 'waterdruppel'

Ook nu was het heerlijk rustig op het strand m.n. ’s middags was er bijna niemand , vanaf 5 ur komen er weer een paar badgasten. Er staan hier nog 2 andere Bulgaarse campers, vannacht stonden we nog met 4 campers in Asprovalta.

Even wat meer over Chalkidiki: Chalkidiki is een schiereiland ten z.o. van Thessaloniki, in de vorm van een hand met 3 vingers, de vingers hebben afzonderlijke namen,  Kassandra, Sithonia en Ayion Oros met het religieuze Athos . Wij bevinden ons aan het begin van Ayion Oros, zeg maar in de muis van de (linker)hand.

Chalkidiki heeft hoge bergen, m.n. in de handpalm, en is over het algemeen dichtbebost. De mooiste baaien en stranden zijn op Sithonia, daar gaan we nog naar toe. Maar dit weekend blijven we in Stratoni, het was weer 32º en het zeewater is hier niet alleen mooi helder maar ook 25º.

Stratoni 02-09-2018, zondag

Onder het motto ‘het is goed dat ze weten dat je er bent als je vrij staat’ , zijn we gisterenavond een drankje gaan drinken in het buurtrestaurant waar we ’s middags al wat plaatselijke bewoners hadden zien zitten eten. We kwamen al snel in gesprek met een Griek die in Duitsland had gewerkt. Hij bleek aardig dronken, gefrustreerd, gescheiden en hij had net ontslag genomen bij de fabriek hier in het dorp omdat die hem niet wou uit betalen. Hij wilde met alle geweld ons iets te drinken aanbieden en daar hoorde ook Mezze( tapas, of op zijn Nederlands ‘borrelhapjes’) bij, die liet hij ook aanrukken. Allemaal erg aardig bedoeld maar hij was wat klef, wat je vaker ziet bij dronken mensen. Hij wilde met zijn auto rijden naar zijn logeeradres, ‘het is maar 10km’. In de overtuiging dat we hem hebben kunnen overreden om in zijn auto te blijven slapen, zijn we weer naar de camper gegaan, de kroegbaas moet ook zijn verantwoordelijkheid maar nemen.

Toen we bij de camper kwamen was het al pikdonker, wat ons deed denken aan de afschaffing van de zomertijd, althans wat Juncker wil voorstellen, geen wisseling meer tussen zomer- en wintertijd. Graag, wat ons betreft het hele jaar zomertijd, we zijn het grootste deel van het jaar met de camper weg. Met zomertijd kun je langer buiten zitten en w.b.t. energiebesparing is het ook beter.

De fabriek waar deze man werkte, zit hier vlakbij. 4 Jaar geleden bevreemdde het ons dat er telkens tankwagens over de weg reden en water sproeiden. Er reden vrachtwagens af en aan naar de fabriek met grote brokken steen erop . Men vertelde toen dat er grondstoffen uit gewonnen werden zoals zink , koper en zilver. De man gisterenavond vertelde dat er goud werd gewonnen die dan per schip naar Canada werd getransporteerd voor verdere verwerking.

Nu is het weekend, de fabriek ligt stil tot maandag, het is lekker rustig.

 

                                                                                              het haventje van Stratoni

midden rechts op de foto de fabriek

links boven vaag  de contouren van de berg Athos

Dat winnen van grondstoffen roept natuurlijk vragen op dus zijn we een beetje speurwerk op internet gaan verrichten en dan komen we zelfs een link met Nederland tegen en blijkt dat het verhaal van de dronkenlap wel degelijk voor een deel klopt

Het winnen van goud in Griekenland is al eeuwen oud, zelfs Aristoteles wist al dat de bodem van Chalkidiki goud bevatte.

Er is al lang een mijn in Olympias, hier in de buurt, vanwaar steenbrokken (erts) naar de fabriek worden vervoerd met vrachtwagens. De fabriek hier is overgenomen door een Canadees bedrijf, El Dorado Gold, die geen belasting betaalt omdat ze een brievenbusfirma in Nederland heeft (!) Er is nu een nieuwe mijn in Skouries geopend, ondanks protest van de milieubeweging. De winning gebeurt nl oa met behulp van cyanide en er komt arseen vrij dat van nature in de bodem zit, maar in aanraking met zuurstof erg giftig is.

Schandalig is bovendien dat het erts als afval naar China wordt vervoerd, daar wordt het verder verwerkt en er wordt goud, zilver en koper uitgehaald. Over afval wordt geen belasting geheven, een schoolvoorbeeld hoe multinationals gewetenloos gebruik maken van de mazen in de wet. Het wordt niet voor niets in China verwerkt, dit omdat er slechts 0,8 gram goud per ton erts in zit, de loonkosten moeten zo laag mogelijk worden gehouden.

Voor de nieuwe mijn in Skouries is erg veel bos gekapt, het erts wordt, zoals gezegd, gewonnen op een wijze die schadelijk is voor het milieu. Daarom zijn de Grieken hier in de omgeving verdeeld over het mijnproject. De Grieken die moeten leven van toerisme, landbouw of veeteelt zijn erg tegen op grond van de milieu schade, de inwoners van Stratoni , die evenals hun ouders, grootouders etc., voor het overgrote deel werkzaam zijn in de fabriek hier, zijn natuurlijk voor.

We kijken op het schiereiland Athos met de heilige berg in de vorm van een tiet, de hoogste berg van Chalkidiki met een top van 2033m . Athos is al eeuwenlang een autonome monnikenrepubliek, nu leven er nog 1500 monniken verdeeld over een 20-tal kloosters. Er mogen geen vrouwen op het eiland komen, mannen komen er ook maar mondjesmaat binnen. Er worden er hoogstens 120 per dag toegelaten, waarvan 10 buitenlanders, de rest Grieken, je moet wel over een visum beschikken. Dat alleen mannen, wordt tot in het extreme doorgetrokken, zo zijn er alleen mannetjes dieren aanwezig, behalve kippen omdat de monniken verse eidooiers nodig hebben voor het schilderen van iconen. Dat is een van hun bezigheden, naast het houden van wijngaarden en bijen.

De dag begon met een stevige aflandige wind waardoor het om 11 uur al 32º was. Aan het begin van de middag was er weinig wind, wederom een zeer fraaie dag. De zee is hier heel helder, prima geschikt om te snorkelen, er zijn echter geen bijzondere vissen hier.

Stavros 03-09-2018, maandag

Het was een warme nacht, toen we om een uur of 12 naar bed gingen, was het buiten nog 28,5º. Vanmorgen zijn we eerst naar het zgn sculpturenstrand gereden, dat lag 14km zuidelijker. Een mooie plek, zo genoemd naar de mooie vormen van de rotsen in zee en op het strand. Er stonden echter verschillende borden met ‘no camping’ , er stond geen camper. Bovendien was het windstil en om 10.00 uur 30,5º, schaduw was ver te zoeken, dus zijn we daar weer vertrokken. We wilden aanvankelijk nog zuidelijker naar Sithonia rijden, de plek waar we naar toe wilden gaan, Toroni, blijkt sinds een week of 2 niet meer toegankelijk, afgesloten met hoogtebalken. Daarom zijn we weer een stukje noordelijker gereden naar het toeristische stadje Stavros, we hebben een plekje aan de rand kunnen vinden. Toen we  een plekje zochten zagen we een Nederlandse camper staan, bleken dat Wilma en Gerard te zijn. Dat was leuk om die hier te ontmoeten, we hebben elkaar een aantal keren in Marokko ontmoet.

We hebben een rustig strand voor ons, weliswaar staan we midden tussen 2 strandbars maar aangezien die 300m uit elkaar liggen, hebben we daar geen last van. En we hebben een zitje voor ons tussen 2 oleanderstruiken, kortom we zijn tevreden, ondanks het feit dat we geen plaats onder de bomen konden vinden.

                                                                                                              het zgn sculpturenstrand

   Nog een laatste blik op Stratoni

gedoogplaats Stavros 

N40.66288 E23.71825

Vandaag is er een algemene veerbootstaking in Griekenland er varen geen veer- noch andere boten. Er is al een lang lopend loonconflict tussen de reders en de werknemers, deze eisen 5% loonsverhoging omdat ze al 8 jaar op het zelfde niveau zijn blijven steken, sinds het begin van de crisis. Wat ons dan bij Dijsselbloem brengt die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het afdwingen van enorme bezuinigingen die met name de armere Grieken tot op het bot geraakt heeft. Nu betuigt hij min of min spijt in een interview in de VK en op Nieuwsuur, in die zin dat hij toegeeft dat hij de Grieken toch wel erg de pin op de neus heeft gezet, “we hebben teveel gevraagd van de Grieken.” Griekenland heeft een staatsschuld van 230 miljard euro en de werkloosheid is nog boven de 20%, van het einde van de Griekse crisis kan nog niet worden gesproken voor de bevolking.

Omdat Gerard elektrotechnicus geweest is , hebben we hen voor de zekerheid gevraagd of de noodoplossing die in Praag is bedacht door de garage wel veilig is. Volgens hem kan dat geen kwaad en kunnen we tzt weer in Nederland een zekeringdoosje laten aanbrengen.

Het was vanmiddag bijna 34º maar er was wel een matige aflandige wind die het wel dragelijk maakte, toe de wind in de loop van de middag naar zee draaide, kwam er wat verkoeling.

Stavros 04-09, dinsdag,

We hadden al gezegd dat we hier op een rustig stukje strand staan, net buiten het stadje. Allen ’s nachts is er af en toe geblaf van zwerfhonden. We hebben Bulgaarse buren met een camper voor ons staan, iets verder weg staan Bulgaren met een tentje. We groeten elkaar vriendelijk, veel verder komen we niet want naast Bulgaars spreken ze Grieks. Een paar tenten en caravans staan hier ook, over een afstand van zo’n 200m staan ook een 10-tal campers er wordt veel gedoogd hier..

Meer naar het stadje toe lijkt het klein Zandvoort, daar is het een aaneenschakeling van beach bars en zijn er veel badgasten.

het strand richting het centrum is druk,             naast zandkastelen zie je ook andere creaties van zand, tegen de avond komen de gegrilde maiskolven verkopers

Op de stakingsdag van de Griekse vakbond van zeelieden (PNO), gisteren hebben we de ferry geboekt van Patras naar Ancona op 30 okt. We hadden een offerte daarvoor ontvangen die één dezer dagen afloopt. Gisteren werd ook bekend gemaakt dat de stakingsdag met 24 uur verlengd is. Dit omdat de PNO en de Griekse Redersvereniging(SEEN) niet tot overeenstemming konden komen bij de loononderhandelingen. De SEEN bood 2% terwijl de PNO 5% loonsverhoging blijft eisen. Om de druk op de ketel te houden kondigde de PNO aan dat een langere staking nog niet is uitgesloten. Zo’n stakingsdag heeft een behoorlijke impact. Griekenland heeft heel veel eilanden die allemaal afhankelijk zijn van schepen voor hun bevoorrading. Ook het toerisme lijdt eronder, 180.000 reizigers zouden gisteren de dupe zijn geworden.

Er zijn een paar grote vissersboten in het haventje,          tegen de avond varen ze uit                                              vanmorgen vroeg 2 kleine vissersbootjes

Eparchia Odos Kitrou 05-09-2019, woensdag

Vanmorgen Wilma en Gerard gedag gezegd, zij hadden nog dolfijnen voor de kust zien zwemmen. En ze hadden al meerdere malen pelikanen gezien, oa in Roemenië, wij nog nooit.

We reden eerst naar Pidna Kolindros, 130km vanaf Stavros. Daar is een haventje waar je kunt staan, er is niet zoveel ruimte. Er waren wel veel vissersboten en er stond een vrachtwagen klaar om geladen te worden. Nu hadden we al op internet gelezen dat het er naar vis stonk, dat was dus niet zo’n verrassing. Maar er waren ook nog eens veel insecten , geen enkele reden om hier te blijven staan.

Toen we wegreden zagen we hem vlakbij het haventje langs de kust. Hij gleed zo statig over het water dat ik nog zei: “ Is hij echt of?” Maar hij was echt , een pelikaan. Hoewel het er maar 1 was, vonden we het toch bijzonder omdat het de eerste keer was.

We zijn 10km verder gereden en staan nu vlakbij de haven van Pydna, met zicht op de haveningang. Er varen boten in en uit, naast vissersboten ook boten volgestapeld met plastic tonnen. Er worden hier mosselen gekweekt , oneindige rijen tonnen liggen in het water voor de kust, onder de tonnen hangen touwen met daaraan de mosselen. Het ruikt hier dan ook een beetje naar mosselen, wel een vooruitgang bij de vis vergeleken en bij de camper ruiken we niets

vrij staan bij haventje Pydna

N40.37964 E22.62777

tonnen mosselkwekerij

               boot met tonnen vaart naar het haventje

De staking van de zeelieden is gisteren in de loop van de dag beëindigd omdat er een akkoord bereikt is. De vakbond is akkoord gegaan met een loonsverhoging van 2%, met terugwerkende kracht vanaf 1 jan. Een stuk minder dan de 5% die ze geëist hadden maar ze zullen het vooraf gestelde doel wel bereikt hebben. Zo’n 300.000 eilandbewoners en toeristen zouden zijn gestrand sinds de staking eergisteren begon Het kan nog wel enkele dagen duren voor alle problemen, waaronder de bevoorrading van de eilanden, zijn opgelost.

Er staan hier nog een busje en een tent met een gezin met kinderen en de ouders van één van hen. Oma riep ons al en gebaarde waar we water konden krijgen. Zij staan onder de bomen, wij bij het strand waar we een mooier uitzicht hebben. Hoewel het 31º werd hadden we niet zo’n behoefte aan schaduw, er stond een aardige zeebries.

Eparchia Odos Kitrou 06-09-2018, donderdag

Gisterenavond tussen 21.00 uur en 22.00 uur stond er een stukje natuur in de fik. Het was naar schatting 2km hier vandaan bij de lagune en omdat de wind de voor ons gunstige kant op stond, hebben we ons niet onveilig gevoeld. De brand was niet al te groot, er waren 2 brandweerwagens bij. Wel speelt die afschuwelijke bosbrand op 23 juli bij Mati dan door je hoofd. Die brand, die inmiddels 97 levens heeft gekost en er nog altijd gewonden in het ziekenhuis liggen is nog af en toe in het nieuws in Griekenland. Zo is er onlangs een groot benefietconcert gegeven waarvan de opbrengst naar de slachtoffers van de brand is gegaan.

Een paar dagen geleden hebben 3 vissers van buitenlandse komaf het Griekse staatsburgerschap verleend gekregen. Het gaat om 2 Egyptenaren en een Albanees die al meer dan 22 jaar in Griekenland wonen en werken. Premier Tsipras heeft dit aangekondigd tijdens een bezoek aan het getroffen gebied. De vissers hebben tientallen mensen uit het water gehaald tijdens de bosbranden.

Volgens persbureau ANA heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken tot dusver 6.543.504 euro aan noodhulp uitgekeerd. Het geld ging naar 2647 mensen die daarmee kunnen voorzien in hun basisbehoeften en naar 1112 mensen die geld nodig hebben voor reparaties aan hun woningen. Aan nabestaanden van de slachtoffers is tot op heden 545.000 euro aan hulp uitbetaald.

                                                                                                    rondom de camper libellen

de mosselen worden aangevoerd met niet het meest moderne materieel

in het haventje wordt mosselboot gereed gemaakt om te vertrekken

in de schemering varen wat gewone vissersboten uit

 

Er is hier bij de haven voldoende water zodat we mooi de was konden doen. Niet elke kraan is geschikt om water te tappen althans niet als je ook je watertank wilt bijvullen. Het is een tamelijk zootje rondom de haven, tonnen gevuld met touwen met daaraan nog mosselen liggen in de warme zon, het is afval. De vuilniscontainers puilen uit met van alles en nog wat en op de grond zwerft ook het nodige afval, grote stukken plastic en talrijke grote kartonnen kokers, sommige nog met wat plastic eromheen. En een geur die niet te harden is. En in die omstandigheden worden de verse mosselen aangevoerd, dikwijls met niet de meest moderne schepen, eerder roestbakken. De normen voor hygiëne worden hier ver overschreden, mensen die  elders een heerlijk bord mosselen krijgen voorgeschoteld hebben hier geen weet van.

Paralia 07-09-2018 ,vrijdag

We hadden een plek gezien op Park4Night, de app waar we veel vrije plaatsen vinden. De plaats is 15km van het haventje waar we de afgelopen 2 dagen gestaan hebben. Maar nu stond er een review van een Engelsman die daar op 23aug jl. weggestuurd was door de politie. Weliswaar 2 weken geleden dus nog in het toeristenseizoen, maar dan zoek je toch naar een alternatief in de buurt. Tot onze verbazing bleek de plaats Paralia, want daar gaat het om, ook op de app van Campercontact te staan, verbazing omdat er doorgaans alleen officiële cp’s op staan en geen gedoogplekken. En het prettige was dat de reviews hier, een 4-tal, allemaal van na 23 aug. waren , de laatste van eergisteren, 5 sept. Dat geeft de burger moed , dus vanmorgen, nadat we nog water getankt hadden, richting Paralia vertrokken.

Je komt eerst langs een lagune, daar moeten ook veel watervogels zijn in het trekseizoen. Daar zijn we nog te vroeg voor en we zijn doorgereden naar Paralia. Onderweg kwamen we langs wat katoenvelden, het katoen is nog niet plukrijp.

Om een plekje te vinden naar onze zin, hebben we op een paar plaatsen gestaan, te scheef, te veel rommel etc. Nu staan we echter heel mooi met voor ons de haven en aan de luifelkant zeezicht. Het strand is nog aardig druk, drukker dan we verwacht hadden. Naast ons staan Vlaamstalige Belgen, zij zijn 2 maanden geleden ook hier geweest en zijn de Peloponnesos rond geweest.

 

vrij staan haventje Paralia

N40.25908 E22.59568

vanmorgen vloog er een kleine zilverreiger weg 

onderweg naar Paralia katoenvelden

Paralia is een toeristisch stadje in die zin dat hier veel toeristen zijn, niet dat er wat bijzonders te doen is behalve strandbezoek. Er komen over de weg, hier niet ver vandaan, erg veel touringcars voorbij, misschien wel om een bezoek te brengen aan de omgeving van de berg Olympus of voor een transfer naar het vliegveld.

De kuststreek heet hier dan ook de Olympus Riviera, de berg kun je hier goed zien liggen. De Olympus Riviera is ongeveer 100km lang, wordt gekenmerkt door brede ‘witte’ zandstranden en de belangrijkste badplaats is Paralia. Het is de laatste jaren een tamelijke toeristisch gebied geworden , je kunt er namelijk bergwandelen en vlakbij kun je een duik in zee nemen. Je schijnt hier zowel authentieke bergdorpjes als mede vissersdorpjes te hebben, misschien dat we daar volgende week nog wat van zien.

Het was vandaag, evenals gisteren, heerlijk weer met 29º, de dertigers lijken voorbij te zijn, het blijft stabiel weer.

Paralia 08-09-2019, zaterdag

Toen we hier gisteren kwamen, hebben we rondom ons heen eerst wat rommel opgeruimd, er ligt hier veel zwerfafval. Grieken gooien nog maar al te vaak rotzooi op de grond. Op het platteland bij de huizen is het in de tuinen ook vaak een zootje alsof er nooit afgedankte spullen worden opgeruimd, je zou aan de hand daarvan 200 jaar dorpsleven kunnen aflezen.

Het is maar 15km maar wat een wereld van verschil! Zaten we eergisterenavond, toen de wind ’s avonds aflandig was geworden, nog met een vleug schapenstrontgeur, nu zitten we in een totaal andere omgeving.

Het centrum van Paralia is namelijk erg toeristisch, er zijn heel veel hotels en je ziet echt heel veel (Bulgaarse )bussen, je hoort hoort Russisch praten. Op die laatste doelgroep zal het winkelaanbod wel zijn afgestemd. Naast de gebruikelijke toeristenwinkeltjes, zie je hier veel (nep)bont-leer en goudwinkels. Er is een ruim aanbod van horecagelegenheden , maar ook tamelijk eenzijdig , erg veel giroszaken, door de concurrentie is een broodje giros dan ook wel erg goedkoop, €2,-. En er zijn een paar ‘Winkels van Sinkels’ je kunt daar van alles voor €1,- kopen. Het is hier niet echt ons vermaak maar wel vermakelijk om dat zo eens te zien na de rust van de afgelopen 2 dagen bij de mosselhaven

                                   merkwaardig dat zoveel mensen op zo'n klein stukje strand bij elkaar kruipen, 'Zandvoortje spelen'

     enkele winkels hier

een 'piratenschip' meert aan voor onze neus

Zo vertrekken er voor onze neus zgn piratenschepen, op deze vrij kleine boten zitten soms wel 50 mensen, Filipijnse toestanden. Vanmorgen ging er een gemengd koor aan boord, ze zongen uit volle borst , het klonk mooi, we hadden een gratis aubade. Parasailen achter een speedboot kun je hier ook doen, regelmatig zie je iemand in de lucht hangen. Achter zo’n zelfde boot hangt af en toe een groot luchtkussen met een paar mensen erop.

Gelukkig is hier voor onze neus een rustig stuk strand, zeker als je het vergelijkt bij hoe de mensen op elkaar gekropen op een smal stukje strand in bij het centrum zitten en liggen . alsof ze het Guinness Book of records willen halen. We zagen bij de touristinfo dat er hier maar liefst 120 hotels zijn!

Toen we gisterenavond op een terrasje zaten, zagen we erg veel mannen met dikke buiken voorbij komen, met een rustig gemoed kon ik een halve lier tapbier opdrinken. Veel mannen paraderen met ontbloot bovenlijf door de winkelstraten, zelfs in zwembroek, vooral ook oudere mannen doen dat, een beetje raadselachtig waarom, niet om een six pack te tonen, maar ook niet omdat ze zo bruin zijn want dat is lang niet iedereen..

Het was vandaag een grotendeels bewolkte dag met af en toe een opklaring. Op de weerradar was te zien dat het in een groot deel van Griekenland vandaag onweerde, behalve op de Peloponnesos en in onze omgeving.

Paralia 09-09-2018, zondag

We zagen eergisteren en gisteren , tussen de 10-tallen touringcars, ook af en toe een grote blauwe bus voorbij komen met agenten daarin van de Griekse oproerpolitie. Nu begrijpen we dat ze op weg waren naar Thessaloníki, er waren 7000 politieagenten opgetrommeld omdat er rellen werden verwacht bij een toespraak van premier Tsipras. De premier heeft een toespraak gehouden over de huidige economische situatie bij een handelsbeurs in Thessaloníki. Hij beloofde de Grieken in de toekomst lagere belastingen en hogere lonen en pensioenen. Toch moet er ook worden doorgezet met de huidige hervormingen in overeenstemming met afspraken van de schuldeisers. Dat valt moeilijk met elkaar te rijmen en dat vonden ook de vakbonden die hadden opgeroepen tot een demonstratie. Naast tegenstanders van het gevoerde economische beleid, kwamen ook nationalisten op straat om te betogen tegen het akkoord met Macedonië waardoor het buurland voortaan de Republiek van Noord-Macedonie zou heten. In totaal kwamen zaterdag meer dan 16.000 mensen op straat, voor het merendeel nationalisten. En er kwamen inderdaad rellen toen de betogers naar het congresgebouw wilden oprukken.

Morgen meer over de economische situatie volgens Tsipras, eerst kort over de ‘Macedonische kwestie’.

Deze kwestie is al jaren een splijtzwam in de betrekkingen tussen de landen. Macedonië scheidde zich in 1991 af van Joegoslavië en doopte zich om tot de onafhankelijke Republiek Macedonië. Tot grote woede van Griekenland, dat zelf een regio Macedonië heeft en vindt dat die naam bij Griekenland hoort. De discussie gaat ook over de vraag welk land Alexander de Grote (356 v.C. - 323 v.C.), koning van Macedonië, kan claimen. Als gevolg van het conflict met Griekenland werd Macedonië alleen toegelaten als lid van de Verenigde Naties onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Griekenland verhindert al jaren dat Macedonië lid kan worden van de NAVO en de EU.

Maar in juni werd een akkoord bereikt tussen beide landen en Macedonië gaat nu door het leven als de ‘republiek Noord- Macedonië’. Maar zowel in Macedonië als in Griekenland zelf zijn nationalisten net blij met deze naamswijziging, vandaar ook gisteren weer de protesten in Thessaloniki.

 

                                                                   vanmorgen waren er tientallen kleine vlindertjes rondom de camper

Gisterenavond heerlijk gegeten 

 

 

vooruitzien: nu een winterjas kopen

 

 

Je moet even zoeken, maar je vindt hier ook echt wel goede restaurantjes naast de giros meuk. We hebben gegeten bij ‘Nautilos Taverna’, Everdien recht toe recht aan gamba’s, altijd lekker, maar zonder een Griekse touch. Ik had Octopus Soto gekozen, gegrilde stukken inktvis met kappertjes, olijven, zongedroogde tomaten , venkel ,gekarameliseerde uienringen in witte balsamico, dit ook nog eens met witte wijn gemarineerd. Ik was erg enthousiast over het eten en over de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding , we waren €41,50 kwijt inclusief een halve liter wijn en een fles Heineken. We lazen later pas dat het restaurant op Tripadvisor goede beoordelingen kreeg, eigenlijk moeten we er aan denken daar vooraf op te kijken om een goede keuze te kunnen maken maar in dit geval had het niet beter gekund.

Nu is 31º, dat werd het weer vandaag, niet bepaald een temperatuur om aan het kopen van een winterjas te denken, maar zo’n buitenkansje kan ik toch niet laten liggen ,volgens Everdien. En met de prijzen van een winterjas in Nederland in het achterhoofd was ik het daar roerend mee eens. En zo werd Everdien voor €15,- de trotse bezitster van een nepbont jas, die hopelijk nog een tijdje in de kast zal hangen.

En omdat het goedkoper is om een broodje giros te eten dan om zelf te koken, hebben we vanavond zo’n broodje gegeten, Giros pita met een glas tapbier à €3,30.

Gisteren morgen zijn de Belgen vertrokken, we staan hier nu alleen op dit stukje strand, iets verder staan nog 6 campers op een kluitje.

Skotina 10-09-2019, maandag

Vanmorgen voor we vertrokken was het strand schoongemaakt in Paralia , nou ja schoongemaakt, meer geëgaliseerd, het vuil bleef gewoon liggen. We zijn eerst gaan kijken op een plek 4km verder maar daar lag zoveel zwerfvuil dat we er maar niet aan zijn begonnen dat op te ruimen maar zijn doorgereden.

En zo werd het een cultureel dagje, we zijn nl naar Dion gereden, dat is een archeologische opgraving aan de voet van de Olympus.

 

de berg Olympus

vrij staan in Skotina

N40.02816 E22.58794

het strand van Skotina, de burcht ligt op de heuvel

de Byzantijnse burcht  Platomónas

De Olympus is de hoogste berg van Griekenland, het is eigenlijk een 20km lange bergketen met als hoogste top Mytikas (2907m). Zeus , de oppergod van de goden woonde op de Olympus, hij was de god van het weer en het onweer. In de verhalen van de Griekse mythologie spelen Zeus en zijn kinderen (goden en halfgoden, sommigen helden) een belangrijke rol.

Het antieke Dion, Dion betekent ‘van Zeus’ ligt tussen de Olympus en de zee. Door zijn ligging was Dion voor de Macedoniërs een heilige plek. In de 4e eeuw voor Chr. woonden er 15.000 mensen in deze legerplaats en religieus centrum. Later bouwden de Romeinen er een stad, de resten die zijn opgegraven dateren uit die tijd.

                                                                                   deel van  een  mozaïek is intact gebleven

de restanten van het badhuis

     de kerk 

     het huis van Dionysos   

      de tempel van Isis 

 

       

 Er is de nodige fantasie nodig om je voor te stellen hoe het er uit heeft gezien in vroegere tijden. De stad was ommuurd en daarbinnen lagen naast de huizen, een Odeon, Agora, badhuizen, werkplaatsen, villa’s, een kerk. Buiten de muren waren tempels oa van Demeter(godin van de groei en vruchtbaarheid), Zeus en van de Egyptische godin Isis. Ook het huis van Dionysos (god van de wijn en de vrolijkheid) stond buiten de muren.

                                                      3 vrouwelijke borstbeelden afkomstig uit de tempel van Isis

mozaïek uit huis Zozas van drinkende vogeltjes

              Leda en de zwaan

marmeren tafel, de poot is een leeuwenkop en een leeuwenpoot

de kinderen van Asklepios (god van de geneeskunde)

 

Kop van een bronzen standbeeld van de Romeinse  keizer Alexander Severus

 

                 ''het slapende meisje'

De schedel van een jong gestorven meisje. de schedel is gedecoreerd met een bronzen diadeem. Ze had nog meer sieraden na haar dood gekregen zoals ringen en een bronzen riem (1400 voor Chr.)

wat gebruiksvoorwerpen: olielampjes

             sieraden: oa oorbellen

boven op de foto een  bronzen zwaard

daaronder een  bronzen mes 

daaronder bronzen pinnen

Wat we veel interessanter vonden is het museum in Dion. Hier worden alle vondsten van de opgravingen tentoongesteld, aan de hand daarvan kun je je een beeld vormen van het leven in het antieke Dion. Naast beelden en sculpturen zie je er mozaïeken, speelgoed, sieraden en gebruiksvoorwerpen , oa veel uit de Isis tempel.

In een apart gebouw is een groot, prachtig vloer mozaïek ondergebracht dat afkomstig is uit het huis van Dionysos.

De entree voor dit alles kost voor 65-plussers €4,-, zo kent oud zijn ook voordelen.

                     De grote vloer mozaïek kun je van boven af vanaf een balustrade bekijken, zo krijg je de mozaïek in volle omvang te zien 

’s Middags zijn we naar Skotina gereden, 24 km zuidelijker van Dion, een kleine badplaats waar nog aardig wat badgasten zijn.. Het is ongeveer de laatste badplaats van de Olympus Riviera en heeft dan ook een mooi zandstrand en het water is hier helblauw. We staan hier met 4 campers, de afgelopen nacht met z’n zevenen. En opnieuw iets boven de 30º vandaag.

Je ziet hier vanaf het strand een oude vesting liggen, dat is van oorsprong een kruisvaarders burcht, Platomónas ,die later door de Byzantijnen is ingenomen.

Karitsa (Platia Ammos) 11-09-2019, dinsdag

Toen we vanmorgen wegreden zeiden we nog tegen elkaar dat de weg zo mooi was, glad asfalt, geen gaten of bulten wat maar al te vaak het geval is in Griekenland. De weg liep grotendeels parallel aan de tolweg, we kwamen af en toe door een dorpje. Daarom waren we verbaasd dat toen we de afslag naar zee namen we toch tol over die weg moesten betalen.

Bij een kraan onderweg in de bergen hebben we nog wat gewassen maar dat bleek achteraf gezien overbodig. Want we staan nu op een camperplaats, althans zo kun je het rustig noemen. We staan op een veld wat de parking is van een taverne die fraai aan zee ligt. En die heeft niet alleen een aardige eigenaar die goed Engels spreekt, maar we mogen ook gebruik maken van de wc, de douche en van de waterkraan met spoelbak. Het is gratis maar een consumptie wordt natuurlijk op prijs gesteld , we hebben er vanavond een drankje gedronken en morgen gaan we er eten. Er is verder niets in de buurt, we hebben voldoende bij ons, de weg houdt hier op en we staan aan een mooie baai.

 

           De mooie plaats waar we nu staan vanaf de berg gezien en  de baai vanaf de de taverne , geografisch heet het hier Karitsa, N39.4040 E22.78411

Jammer is dat ik vanmorgen spit kreeg, ik kon weinig beginnen door de pijn, maar gelukkig hebben we voldoende Diclofenac en Ibobrufen bij ons wat de pijn aardig verzacht. En Everdien kan masseren en wat kraken, verder kun je er niets aan doen. Na enkele weken moet het voorbij zijn, als je geluk hebt met een paar dagen. Wel proberen wat te blijven lopen, dat is hier in beperkte mate mogelijk want de weg gaat stijl de bergen in, het is hier een mooie omgeving.

Er kwam vanmiddag wat sluierbewolking die af en toe wat dikker was, daardoor werd het iets minder warm, 29º. En ’s nachts koelt het ook af tot 19º, dat wordt lekker onder het dekbed slapen.

Er zitten hier wel veel muggen, vanaf een uur of 4 beginnen ze al te steken, meestal is dat pas na zonsondergang. Maar ja, je kunt niet alles hebben en we hebben Deet om te smeren.

Platia Ammos 12-09-2018,woensdag

Zagen we in Paralia al tekenen dat het seizoen ten einde loopt, oa stoelen die bij strandbars werden opgeruimd, ook hier bij de taverne worden de parasols en ligstoelen van het strand gehaald. We moesten een stukje verkassen om dat op de plek waar wij stonden de ligstoelen van het strand werden opgeslagen . Trouwens waar we nu staan kijken we nog steeds even mooi over de zee uit.

 

Die 19º van de afgelopen nacht bleek een voorspelling voor een plaats hier vlakbij in de bergen, hier was het 22º als laagste temperatuur. Toch goed geslapen omdat het rustig was, slechts het geluid van de rollende golven was te horen.

De plek hier bij de taverne is omzoomd met Oosterse platanen, machtige exemplaren die er iets anders uitzien dan de platanen die wij kennen, de blaadjes zijn wat kleiner. Er staan hier ook wat noten en tamme kastanjebomen en dan die baai, een prachtige plek hier, toch vertrekken we morgen omdat we hier niet kunnen wandelen, alleen de berg op, dat lijkt me niet verstandig voor mijn rug. Trouwens de rust hier is weer een enorm verschil met het drukke toeristische stadje Paralia waar we afgelopen weekend hebben gestaan. Hoewel, nadat we gewend waren, dat ook wel weer zijn charme had, al die mensen.

Hier vlakbij staat een ruïne van een kerkje. Er komen nog mensen om even te bidden, vandaar die religieuze parfanalia.          Rots rechts van de taverne

In zijn toespraak afgelopen zaterdag in Thessaloniki zei premier Tspras dat de economische situatie sterk is verbeterd , iets wat niemand voor mogelijk had gehouden volgens hem.

Hij wil vasthouden aan de bezuinigingen waarover afspraken zijn gemaakt zijn met de schuldeisers behalve op één punt: de pensioenen hoeven niet verder te worden verlaagd per 1jan. 2019. Dit is volgens hem niet nodig gezien de financiële situatie van Griekenland. Het opnieuw korten van de pensioenen ligt gevoelig bij de linkse regeringspartij Syriza, de laatste jaren zijn de pensioenen al gehalveerd. De vraag is hoe de Europese partners hierop zullen reageren, als de pensioenen niet verder worden verlaagd wordt hiermee wel een afspraak geschonden.

De premier wees er in zijn toespraak op dat er overschotten zijn op de begroting en dat de tekorten op de betalingsbalans zijn weggewerkt. "We zullen onze berekeningen presenteren bij de besprekingen over de begroting van 2019, zoals met alle andere eurozone-landen gebeurt."

Tsipras zei verder nog dat er voor het eerst in 9 jaar weer economische groei was, dat de werkloosheid van 27% naar 19,1% gedaald is en dat er 300.000 nieuwe arbeidsplaatsen zijn gecreëerd. Volgens de premier heeft de Griekse bevolking, en vooral diegenen die het zwaarst zijn getroffen, recht op verlichting, en moeten onrechtvaardigheden worden hersteld. Hij kondigde onder meer belastingverlichtingen aan. De onroerendgoedbelasting voor een groot deel van de bevolking zal de komende twee jaar worden gehalveerd. De belasting voor bedrijven gaat komend jaar van 29 naar 25%. En de belasting voor de laagste inkomensgroepen gaat omlaag.

Verder kondigde Tsipras aan dat het hoogste btw-tarief in 2021 van 24 naar 22 procent gaat. Ook de sociale premies gaan het komend jaar omlaag, met name voor de vrije beroepen en de boeren. Hij beloofde verder verhoging van het minimumloon, huursubsidie voor lage inkomensgroepen en verbetering van de thuishulp voor bejaarden en gehandicapten. Hij zei er niet bij hoe dat gefinancierd moet worden, nog steeds is niet bij iedere Griek de belastingmoraal even hoog om het maar eens voorzichtig te formuleren. Prachtig werd dat een week of 2 geleden gedemonstreerd op tv tijdens het bezoek van Dijsselbloem. De taxirit kostte €150,- met bonnetje en €100,- zonder, de chauffeur had geen idee wie er bij hem in de taxi zat…..

Toen we gisterenavond een drankje dronken in de taverne, kregen we er lekkere mezze bij, gemarineerde stukjes biet en ansjovis in het zuur op een bedje van groenten. Dat beloofde het een en ander dus zijn we vanavond daar gaan eten. Everdien had souvlaki, lekker, alleen de frites was aan de zoute kant. Ik had pasta met tonijn en ansjovis met kruiden, erg lekker. Het was vandaag maar 27º en toen we zaten te eten kregen we het fris, toen we na 20.00uur bij de camper kwamen was het nog maar 21º, dat is al weer een tijdje geleden dat het zo fris was.

Nea Anchiálos 13-09-2018, donderdag

Vannacht hebben we om 12.00 uur een onweersbui gehad, die duurde een half uur en daarna zijn we gaan slapen. Door de onweersstoring, die ten zuiden van ons langs trok, koelde het af naar 17º, een frisse nacht dus.

We zijn via de tolweg naar Nea Anchiálos gereden, althans het grootste deel. Van de totaal 120 km was 90km tolweg. We moesten 2x tol betalen, tolpoortjes staan in Griekenland doorgaans niet bij op- en afritten maar om de zoveel km. op de tolweg. 1x moesten we €6,30 betalen en de andere keer €9,90 wat tamelijk veel is voor 90km, er zaten wel 2 tunnels in , 1 van 6 km de andere 2 km. De tolwegen zijn rustig en zijn goed te berijden, het alternatief was via een bergweg met w.s. een slecht wegdek.

We staan bij Nea Anchiálos aan de Golf van Volos, Volos zelf, de hoofdstad van het schiereiland Pilion is zo’n 30 km verwijderd. We hebben een prachtig uitzicht over de (binnen)zee naar Pilion. We stonden eerst iets buiten het stadje, maar daar was het toch wat eenzaam. We zijn iets dichter bij het stadje gaan staan, daar waar meer bebouwing is, toch wat veiliger. We staan in de schaduw van een grote tamarisk, schaduw die we vandaag niet nodig hebben want na het onweer werd het vandaag niet warmer dan 29º Het is hier verre van toeristisch, een enkele autochtoon komt hier zwemmen. En er staat warempel 1 andere camper iets verderop, een Nederlands echtpaar wat hier al jaren komt omdat ze hier bevriend zijn met iemand.

 

vrij staan bij Nea Anchialos

N39.27718 E22.83045

Op de achtergrond en op de rechterfoto Pilion

                                          De route tot nu toe:

                      A: Asprovalta B: Stratoni C: Stavros

                 D: Paralia E: Skotina F: Platia Ammos 

              G: Nea Anchialos 

En je kunt hier wandelen, i.t.t. de plek bij de taverne van de afgelopen dagen. Dat lopen moet i.v.m. mijn rugpijn ( en mijn artrose knie maar daar zal ik later wat over schrijven anders komt er commentaar van Everdien dat ik een medisch bulletin heb geschreven). Het gaat goed trouwens met de rug, ik neem minder pijnstillers. Het komt mede doordat Everdien me masseert met diclofenac crème en ze de onderste rugwervels en het rechter SI (heiligbeen) gewricht manipuleert, iets wat ze heeft geleerd van de fysiotherapeut waar ik heel wat jaren frequent naar toe moest. Het laatste decennium eigenlijk niet meer , de heilzame werking van het niet meer werken en in een warm klimaat verkeren het grootste deel van het jaar.

En dat de Hongaarse premier Orbán op zijn donder heeft gehad in het Europarlement is natuurlijk prima voor een goed humeur die we doorgaans toch al hebben .

Nea Anchiopolis, 14-09-2018

Diegenen die denken dat we onze dagen in Griekenland slijten met het zitten lezen in de zon aan de waterkant, moeten we gelijk geven, grotendeels klopt het en we love it! Maar afgezien van het feit dat we daarnaast ook wandelen, ziet zo’n dag er soms ook weer anders uit, zoals vandaag.

Vanmorgen begon de dag weer schitterend, een wolkeloze hemel, een gladde waterspiegel want er was weinig wind en de stilte werd slechts af en toe doorbroken door een vissersbootje die pruttelend voorbij voer.

Maar de lakens moesten worden gewassen, altijd weer een klus als er geen wasmachine in de buurt is. Maar we hebben een douche naast de deur en weldra hingen de lakens te wapperen aan de waslijn die tussen de camperspiegel en een tamarisk gespannen was.

Het is ongeveer een kwartier wandelen naar het centrum, langs de waterkant en voorbij de haven met vissers- en plezierboten. We vonden al snel de bakker en als bijvangst bleek er tegenover de bakker een historische site te zijn met opgravingen van een vroeg christelijke basiliek, de San Demetrio , uit de Ve en VI e eeuw, een van de maar liefst 9 basilieken die hier in de oudheid zijn geweest . Nea Anchiálos ( ‘Nea’ betekent nieuw) bestaat pas sins 1906, het stadje werd gebouwd door Grieken die waren gevlucht van hun woonplaats Anchiálos bij de Zwarte Zee na etnische rellen met Bulgaren.

Veel vroeger in de tijd, een paar eeuwen voor onze jaartelling stond hier een tempel die was geweid aan de godin Demetra. De stad erbij werd Demetrion genoemd, er werd vanuit de haven handel gedreven met Thessaloníki. Deze stad werd verwoest in 217 voor Chr.

In de 2e eeuw ontstond er een nieuwe stad die Phthiotides Thebe werd genoemd om verwarring met het andere  Thebe te voorkomen dat een stuk zuidelijker ligt. Dit stadje kwam tot grote culturele bloei, wat aan het licht is gekomen door de opgravingen : er waren religieuze, seculiere en openbare gebouwen zoals badhuizen. Er waren vloeren met mozaïeken, geplaveide straten en er stonden marmeren beelden. Zoals gezegd , in de regio stonden maar liefst 9 basilieken, wij hebben de ruïne van de San Demetrio bezocht, een basiliek met 3 schepen en een aparte doopkapel, alleen de fundamenten met een stuk mozaïek vloer resten nog. Ook zijn er ornamenten, stukken pilaar, grote potten en andere gebruiksvoorwerpen uit de basiliek te zien. Nadat de basiliek in de 7e eeuw werd verwoest , werd hij gebruikt als begraafplaats. Daar komen waarschijnlijk de knoken vandaan waar 1 van de 3 sarcofagen helemaal mee vol zit, alsof iemand geen zin had die ingewikkelde puzzel te gaan maken.

 

                                                                                                              raai gedecoreerd

een ornament

 

links een deel van de grote mozaïek vloer

grote voorraadpotten

de linker sarcofaag zat vol met stukjes bot

En zo hadden we niet alleen lekker volkorenbrood maar eindigde het bezoek aan de bakker als een cultureel uitstapje en dat voor €2,- pp. En ja hoor, vanmiddag gewoon weer zitten lezen , wat ploeteren in het water, want het was fantastisch weer, 28º.

Paralia Almiros 15-09-2018, zaterdag

We staan ongeveer 20km zuidelijker aan de Golf van Volos in Paralia Almiros, een stukje Grieks platteland waar tamelijk veel in al dan niet oude pick-ups wordt rondgereden als om het agrarische karakter van de streek nog eens te benadrukken. We reden hiernaar toe tussen de katoenvelden door, hier aan het strand zie je ook stukjes katoenpluis liggen. We staan hier aan een doodlopende weg, hoewel het zaterdag is is het toch behoorlijk rustig, de mensen die hier komen zijn ws afkomstig uit het stadje Almiros die 8km landinwaarts ligt.  Er staan hier slechts enkele huizen die vermoedelijk als vakantiewoning gebruikt worden. We kijken mooi over het water uit, tegenover ons ligt het schiereiland Pilion en links zien we de huizen van Nea Anchialos waar we vandaan zijn gekomen.

Er heerst hier een gemoedelijke sfeer, 2x over kwam er iemand naar ons toe om een praatje te maken. Vanmorgen een oude man die in Amsterdam was geweest en over Madam Tussaud praatte en vanmiddag een man die het vooral over Ajax had, over beiden weten we weinig mee te praten dan wat algemene opmerkingen. Hoewel er iets verderop nog een Duitse camper staat komen hier weinig toeristen.

Er is hier een militaire vliegbasis maar daar zijn nu geen vliegactiviteiten vanwege het weekend. Het vliegveld wordt kennelijk ook voor de burgerluchtvaart gebruikt, we zagen een toestel van Transavia vanmiddag landen en in het begin van de avond weer opstijgen.

 

 vrij staan Paralia Almiros

N39.20875 E22.82181

je ziet hier de nodige pick-ups

Op het eiland Lesbos zitten nog altijd 9.000 vluchtelingen en migranten vast in een overvol opvangcentrum, waar de leefomstandigheden uiterst penibel zijn. Wie na 20 maart 2016 nog de oversteek maakte van de Turkse kust naar de Griekse eilanden, zou of teruggestuurd worden naar Turkije of asiel krijgen in Griekenland. Maar het terugsturen lukt niet zo goed (!)en de Griekse eilanden zijn overbevolkt geraakt.

Ook het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is overvol het is berekend op 2500 inwoners en niet de 9.000 die er nu zitten. Een filmploeg van de BBC mocht er bij wijze van uitzondering filmopnamen maken en ze waren erg geschokt van de leefomstandigheden die ze aantroffen. Ze zeggen dat er sprake is van onderling geweld en verschrikkelijke leefomstandigheden.

Volgens Artsen zonder Grenzen (AZG) is er één toilet per 70 mensen en stinkt het kamp naar een open riool. De hulporganisatie zegt dat de omstandigheden in Moria zo slecht zijn dat zelfs kinderen zich van het leven proberen te beroven. Luca Fontana, AZG-coördinator op Lesbos, zegt dat het kamp de slechtste plek is die hij in zijn leven heeft gezien. Hij werkte tijdens de Ebola-uitbraken in West-Afrika, maar zegt: “Ik heb nog nooit het niveau van lijden gezien dat we hier elke dag meemaken. Hier wordt alle hoop door het systeem weggenomen.”

George Matthaiou, woordvoerder namens de Griekse regering over Moria, geeft toe dat de omstandigheden vreselijk zijn, maar legt de schuld bij de EU. “We hebben het geld niet. Je kent de economische situatie van Griekenland. Ik wil helpen, maar ik kan niets doen, omdat de Europese Unie de grenzen heeft gesloten.”

Van een eerlijke verdeling over Europa van de vluchtelingen komt namelijk weinig terecht omdat de verplichting is losgelaten na de weigering van landen zoals Hongarije.

Milieu- en gezondheidsinspecteurs van het Directoraat volksgezondheid van Lesbos hebben een rapport opgesteld waarin ze stellen dat het kamp ongeschikt is voor menselijke bewoning en gevaarlijk voor de volksgezondheid en het milieu. Ze stellen dat de overbevolking in Moria het risico op overdracht van ziekten verhoogt.

In een deel van het kamp zijn de wc-afvoerbuizen stuk en bij de ingang stroomt afvalwater weg. De inspecteurs hebben ook enorme hoeveelheden afval aangetroffen. Verder is de stank in het kamp niet te harden en zijn er veel vliegen omdat er niet goed schoongemaakt kan worden.

Daarom heeft de gouverneur van de Noord Egeïsche regio vorig weekend geleden bekendgemaakt dat de omstandigheden in het vluchtelingenkamp Moria nu zo erbarmelijk zijn, dat het vluchtelingen kamp binnen 30 dagen gesloten zal worden als de problemen niet zijn opgelost. Waar de mensen dan naar toe moeten zei hij er niet bij.

Aan het begin van de avond kwam de Duitser van de camper die verderop staat even een babbeltje maken. Wat ervaringen uitgewisseld, hij reist alleen en was ook in Marokko geweest. Hij vond dit een geweldige plek, wij vinden dat hier weinig te beleven is en gaan morgen dan ook verder.

Molos 16-09-2018, zondag

Van een trouwe volgster van onze reisverhalen kregen we een bericht dat het vliegveld waar we gisteren vlakbij stonden, inderdaad ook wordt gebruikt voor de burgerluchtvaart, het wordt beschouwd als het vliegveld van Volos. Zij had daar eens een wolf vlakbij gespot, wij hadden alleen gezelschap van een vijftal zwerfhonden die zo vriendelijk waren vannacht niet te blaffen.

We zijn 120 km zuidelijker gereden via de tolweg die slingerend langs de Golf van Volos liep. Links van ons hadden we af en toe mooie vergezichten over het water en rechts waren bergketens, wat is Griekenland toch een prachtig land.

Op matrix borden zagen we staan dat 19-09 de dag moet zijn met nul verkeersdoden. Het aantal verkeersongelukken in Griekenland behoort tot het hoogste van Europa. In 2016 waren 5000 mensen betrokken bij een verkeersongeval. In een jaar tijd vielen er 1800 doden in het Griekse verkeer, dat zijn er 5 per dag.

19-09 Maakt deel uit van een Europese aktie: geen verkeersdoden meer in 2050. Dat is het doel van het verkeersveiligheidsakkoord dat onlangs werd ondertekend door vertegenwoordigers van de Europese autofabrikanten (ACEA), de Europese auto-onderdelen leveranciers (CLEPA) en de automobielclubs (FIA). Met de huidige feiten wordt dit echter een hele uitdaging, want de daling stagneert. In 2017 vielen  25.250 verkeersdoden op de Europese wegen. Dat is 2 procent minder dan in 2016, maar in de laatste vier jaar is de daling slechts 3 procent. Met deze cijfers is een halvering van het aantal verkeersdoden tussen 2010 en 2020 niet haalbaar.om het aantal te halveren is een jaarlijkse daling van 6,7 procent nodig. Estland en Griekenland zijn de enige Europese landen die dit doel halen.

Maar zoals gezegd is het aantal verkeersdoden hoog in Griekenland, in 2015 was er nog een stijging van het aantal verkeersdoden, een daling van 6,7% lijkt veel maar het echte aantal verkeersdoden blijft dus boven het Europees gemiddelde.

                                                                 tegenover ons de mosselkwekerij en de tolweg is ook goed te zien. 

Molos bij Restaurant

N38.83363 E22.65259

uitzicht verschillende kanten op 

     het zeewier

 

We staan nu in Molos, aan de Golf van Malakkos zo’n 20km onder Lamia en 200km boven Athene. We staan bij een restaurantje waar je van de voorzieningen gebruik kunt maken als je er een consumptie nuttigt. Het restaurant sluit echter om 17.00 uur en als je wilt eten moet je er een uur voor sluitingstijd zijn. Wij hebben er een drankje gedronken , koud bier want het was vandaag door een aflandige wind maar liefst 33º, gelukkig was de wind matig.

We hebben hier een mooi uitzicht, voor ons kijken we op een stuk waar we vanmorgen over de tolweg hebben gereden, je moet met een grote bocht om de golf heen rijden. Links hebben we zicht op een bergketen bij Lamia. Vlakbij is een pier waar schepen aanmeren met hun mosselvangst , de mosselen worden ook hier gekweekt aan touwen die onder blauwe plastic tonnen hangen.

Jammer is dat het stadje Molos te ver weg ligt om naar toe te wandelen met deze temperatuur, ruim 2 km landinwaarts. lopen

In eerste instantie nodigde het water niet zo uit om te zwemmen, er lagen 2 dode kwallen aan de kant en er groeit zeewier in het water. Maar geholpen dor de hoge temperatuur toch het water in geweest en het is niet alleen helder maar ook lekker warm. Aan het eind van de middag kwam er een Duitse camper hier staan, een 4wd, mooie camper, we hebben wat vluchtig contact gehad.

Arkitsa,17-09-2018, maandag

Vandaag slechts 40km zuidelijker gereden waarvan 30km over de tolweg die dit keer maar €0,85 kostte, we hebben en paar tunneltjes gehad. Wel weer mooi langs bergwanden gereden, afgewisseld met olijfbomen en wat cipressen.

We staan op een mooie plek aan het water onder pijnbomen en een enkele eucalyptus, gescheiden van het strand en de binnenzee, de Golf van Evia, door een fietspad. Aan de overkant ligt het eiland Evia, het op één na grootste eiland van Griekenland op Kreta na. Je ziet hier de ferry’s voorbij varen die van Arkitsa naar Loutra Edhipsa op Evia heen en weer varen, ieder uur vertrekken ze hier uit de kleine haven. Een overtocht met de camper kost €33,50 zagen we vanmiddag.

 

           Evia , de avond valt

vrij staan Arkitsa N38.75406 E23.02958              verschillende types ferry's vertrekken hier ieder uur naar Evia

Er stonden 2 campers hier vanmorgen toen we kwamen, een Griekse camper met een alleenreizende man en een Nederlandse camper, daar bleken Ina en Marinus in te zitten. Daar hebben we regelmatig over gehoord, we hebben reisverslagen van hun gelezen, ze zijn al vaak in Griekenland geweest. Ina herkende Everdien van ons reisverslag, het camperwereldje is soms klein, blijkt nu maar weer. Eigenlijk gisteren ook al, Wim en Wobbie waren een dag eerder in Molos dan wij., mogelijk ontmoeten we hen nog op de Peloponnesus. Maar Ina en Marinus bleken problemen met hun koelkast te hebben maar ze hebben een adres bij Athene gevonden waar hij gerepareerd kan worden dus zijn ze vertrokken, jammer dat we elkaar niet langer hebben gezien

Het was weer niet druk op de tolweg, het is mogelijk te duur voor de Grieken . Het bezitten van een auto is sowieso duur hier, neem alleen de dieselprijs, €1,40 of meer. We hebben het idee dat er ook bezuinigd wordt op onderhoud, sommige auto’s stinken behoorlijk. Ook zie je regelmatig auto’s langs de weg staan met pech, minstens zo vaak als in Marokko.

De plek mag dan mooi zijn, het weer viel  in eerste instantie wat tegen. Boven de (hoge) bergen op Evia ontstonden wolken die hier naar toe dreven en zodoende meestentijds de zon afschermden. Ook woei de matige wind over de zee waardoor de temperatuur eerst wat achter bleef. Maar vanmiddag klaarde het helemaal op, de wind nam af en werd het een hele mooie middag met 28º.

Er kwam vanmiddag een Griekse camper naast ons staan en later ook nog de Duitser die we eergisteren al ontmoet hebben, zodoende staan we hier met 4 campers, we hebben een douche voor de deur en een lantaarnpaal en een prachtig uitzicht. En er is wat reuring, er zitten richting de haven wel 10 restaurantjes. We blijven hier wel een paar dagen staan.

vervolg klik : Griekenland deel 4