Daimiel 12-05-2019, zondag

De Spaanse media staan vol met berichten over de 1ste hittegolf in Spanje dit jaar. Het warmst werd het gisteren in Cadiz met 35,2º wat erg warm is voor de tijd van het jaar, dan hadden wij het gisteren beter met 29º, om 20.00 uur toen we op een terrasje waren neergestreken was het nog 28º.

We zijn vanmorgen 240km door Castilla-La Mancha gereden, de regio die midden in Spanje ligt. Eerst langs weilanden met koeien maar het landschap veranderde na Toledo , toen werden het grote olijfbomen plantages en wijngaarden waarvan de druivenstokken die al mooi waren uitgelopen. We kwamen in La Mancha, het gebied van de windmolens van Don Quichotte waar we bijna 2 jaar geleden alweer in het dorp Consuegra waren geweest. We wilden naar het natuurgebied Las Tablas de Daimiel maar we bedachten onderweg dat het misschien verstandiger was om daar morgen heen te gaan. Er mogen officieel maar 6 campers tegelijk in het park en aangezien het zondag is leek het toch beter om daar morgen heen te gaan

                                                   Het kasteel en de windmolens van La Mancha bij Consuegra

         Oneindig veel olijfbomen onderweg.

Die afgewisseld worden met wijngaarden met druivenstokken.

Cp Daimiel, N39.06105 W3.61732

gratis, met voorz.

Daarom staan we nu op een nieuwe cp in Damiel, aan de rand van het stadje met 19.000 inwoners. We zijn aan het begin van de avond maar eens naar het centrum gewandeld, dat tamelijk sfeerloos is. Geen enkel noemenswaardig gebouw, wel een Plaza de España dat wel aardig is door de gebouwen van 2 verdiepingen er rondom heen en hoewel het plein al erg oud is heeft het weinig van zijn oorspronkelijkheid bewaart. We hebben nog wel een terrasje gevonden voor een drankje, we waren al voor 20.00 uur thuis, zodat we rustig het eten konden (voor)bereiden.

Het gemeentehuis, de Ayutamiento, ligt aan het Plaza de España.

 

De oude apotheek heeft een tableau van azulejos.

Een stukje stadsnatuur: een hagedis.

Naast de cp is een parkje waar we vanmiddag hebben zitten lezen. Vanavond waren er een tiental pubers waarvan de ouders ze een blikje bier kwamen brengen met de mededeling hoe laat ze thuis werden verwacht. Leuke jongeren die even langs kwamen zodat zij hun Engels en wij ons Spaans konden oefenen. Viel er toch nog wat te beleven in Damiel, de jongeren vroegen zich af hoe wij in godsnaam in dit stadje verzeild waren geraakt, nou we gaan morgen naar Las Tablas voor de vogels, oh ja.

Het was aangenaam weer, 28º met een matige wind en ook vanavond bleef het lang warm.

Valdepeñas 13-05-2019, maandag

Vanmorgen zijn we naar las Tablas de Daimiel geweest. Het gebied hier wordt de ‘Ojos del Guadiana’ genoemd. De rivier de Guadiana , we hebben in Medellín 2 weken geleden nog aan deze rivier gestaan, stroomt hier door een breed veld van moerassen en vennen, de z.g.n wetlands. Die Ojos(ogen ) slaan op ondergrondse waterstromen die in dit gebied aan de oppervlakte komen. Tablas zijn verbrede ondiepe rivierbeddingen en daaraan ontleent het gebied zijn naam.

                                                                             Vrouwtje krooneend?

De rivier de Guadiana stroomt door de wetlands

Via een houten pad loop je over het moeras

              Een grauwe gors

Tot aan de jaren 60 had je veel van dit soort gebieden in La Mancha, die ontstonden doordat rivieren af en toe buiten hun oevers traden. Men begon vanaf die tijd waterstromen te kanaliseren en een andere vorm van landbouwcultuur deed zijn intrede. I.p.v. de traditionele olijf en druiven verbouw kwam een monocultuur, de maïs die veel meer water nodig had. Niet alleen verdwenen de plas en drasgebieden door uitdroging, ook de vissers die leefden van de vangst van rivierkreeftjes werden zo langzamerhand brodeloos.

Uiteindelijk brak het besef door dat dit soort gebieden grote landschappelijke waarde hebben en een uniek ecosysteem vormen. In de herfst en het voorjaar speelt het gebied Las Tablas de Daimiel een belangrijke rol in de vogeltrek, in de winter verblijven er vogels en in deze periode is het broedgebied van duizenden vogels.

We hebben ons aangemeld bij het bezoekerscentrum, we wilden aanvankelijk daar overnachten . Er zijn 6 campers per nacht die mogen overnachten. Men is voorzichtig met toeristen, er zijn ook allerlei gedragsregels waar je je aan moet houden. Er zijn 3 wandelingen uitgezet, verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum. WE hebben ruim 1,5 uur gewandeld, deels over paden, deels over vlonders die over de vennetjes en de moerassen liggen. Het is een erg mooi natuurgebied, we hebben heerlijk gewandeld, ondertussen speurend naar vogels. Er zijn vooral grauwe gorzen en putters, ook wat kneutjes. We hebben 3 gieren zien cirkelen en een paar voor ons onbekende eenden gespot.

                                                                                 Wellicht een krakeend?

                            Een kneu

                              Een kluut

Cp in Valdepeñas, gratis, met voorz.

N38.77771 W3.39235

We hebben ervan afgezien om daar te overnachten, je mocht absoluut niet  buiten op een stoeltje zitten en om de hele middag in de brandende zon in de camper te moeten zitten, dat trok ons ook niet. Daarom zijn we naar Valdepeñas gereden, een stad die we kennen van een paar uitstekende rode wijnen die daar worden gemaakt. We staan op een cp die op een industrieterrein ligt, erg groot en we staan hier met 4 campers. Naast ons staan Engelsen, de man heeft bij de RAF gewerkt en die is hier om wijn te kopen, hij wil 150 liter meenemen. We wilden eerst morgen ook hier blijven en dan de stad bezoeken maar morgen wordt het 31º, we gaan nu richting de zee waar het koeler is.

Het was weer een prachtige dag vandaag, volop zon en het werd 28º.

 

                     Onderweg van Daimiel naar Las Tablas

                                          Las Tablas

Cullera 14-05-2019, dinsdag

Vanmorgen zijn we al om 9.00 uur vertrokken, het was 361km naar Cullera. Het eerste stuk was tamelijk vlak, eerst nog veel wijnbouw, later meer groene velden afgewisseld met geploegde akkers met donkerrode aarde. Er stond in het begin veel wind, via de matrixborden werd gewaarschuwd voor ‘rachas de viento’, windvlagen. Aanvankelijk reden we noordelijk via de gratis A43, deze ging over in de A3 en boog af in oostelijke richting. Meteen had je een ander landschap , niet meer vlak maar meer bergachtig. En had je eerst nog af en toe een veld met zonnepanelen, nu kreeg je af en toe een bergkam met een windmolenpark. En veel bloeiende bremstruiken langs de weg, al sinds februari in Marokko zien we die bloeien.

                                                                 Een windmolenpark boven op een heuvelrug

          Veel bloeiende brem langs de weg

Een stuwmeer 25 km van Utiel met een blauwgroene kleur

Vrij staan bij het strand in Cullera, achter het riet is het strand,  N39.15545 W0.24147

We waren om ongeveer 13.00 in Cullera en er staan hier 40 campers. Een paar bekenden waaronder Bram en Marianne, die ontmoeten we vrijwel ieder jaar, we hebben ze ooit ontmoet op Plage de Piemanson, de voormalige vrijplaats in de Camargue. Ook Cullera is nog zo’n plek waar massaal vrij wordt gestaan, met name in de winter, dan staan hier zeker 400 campers, dat trekt ons totaal niet. Maar in Marokko dan in Tafraout, daar stonden jullie toch ook een paar maand geleden samen met 425 andere campers? Dat klopt, maar die plek is zo veel groter, daar merk je niet dat er veel mensen staan, we staan nu met 40 campers dichter op elkaar dan in Tafraout met meer dan 400 campers. We zijn van plan om hier wel een week te blijven, je kunt hier je cassette legen in een put, alleen voor water moet je een stuk verder weg.

Aan het eind van de middag hebben we een drankje gedronken bij Bram en Marianne en daarna zijn we naar de boulevard gewandeld om weer even de sfeer van de stad op te snuiven. We hebben in en cocktailbar een mojito gedronken, het drankje van de dag. We vinden het heel leuk om weer hier te zijn, omdat we er meerdere malen zijn geweest de afgelopen jaren heeft Cullera toch iets vertrouwds gekregen.

Cullera 15-05-2010, woensdag

We zijn nu ongeveer 3,5 week in Spanje en hebben in die paar weken al heel veel verschillende dingen gedaan. Zo hebben we steden bezocht, zijn even in Portugal geweest waar we aan een stuwmeer hebben gestaan, hebben we 2 natuurparken bezocht en nu staan we aan het strand. Even daargelaten wat een geweldige tijd we weer in Marokko hebben gehad, zijn de afgelopen weken in Spanje een mooi voorbeeld van onze interesses tijdens het reizen. En het fijne daarvan is dan ook nog eens dat we allebei van steden, de natuur en van het strand, wandelen en lezen in de zon houden.

 

Het strand van Cullera, foto genomen bij de cp, een mooi breed strand.

              Een kuikentje, wilde eend.

Een zwarte spreeuw verschilt van de spreeuw in de rest van Europa door zijn egale kleur, zwart met een paarse gloed zonder spikkels.

Wat voor ons deze plek in Cullera zo aantrekkelijk maakt, is dat de manier zoals we hier vrij staan nog veel lijkt op de begintijd van ons camperen. Weliswaar hadden we toen een klein campertje, een Renault Estafette, waar we alleen de vakanties mee op pad konden. Je kon toen nog overal vrij staan, in Frankrijk en Spanje tenminste, aan een riviertje, meer of aan de zee. We hadden toen geen toilet aan boord en je moest toen nog met een pionier schepje en een rol wc papier het bos in. We hebben in de 41 jaar die we camperen veel zien veranderen, er zijn vooral de laatste jaren erg veel campers bijgekomen. Dit zijn voor een groot deel mensen die eerst een caravan hebben gehad, of wat we ook regelmatig zien, mensen die eerst een boot hebben gehad. Die tussenfase hebben wij overgeslagen, we zijn van een tentje naar een kampeerbusje overgestapt. Fabriekscampers waren er toen vrijwel niet, wel omgebouwde bestelbusjes. Gelukkig komen er met de toegenomen hoeveelheid campers ook meer camperplaatsen, daar maken we ook gebruik van, handig bv bij stedenbezoek. Camperplaatsen aan de kusten van Spanje en Frankrijk zijn meestal niet gratis, vooral in Italië zijn ze duur. In het binnenland van Spanje en Frankrijk zijn de camperplaatsen vaak gratis. Waar mogelijk staan wij vrij, plekken waar dat nog mogelijk is worden schaarser, maar zolang het nog gedoogd wordt is dat onze favoriete manier van camperen.

An het eind van de middag hebben we een wandeling gemaakt door het buitengebied van Cullera. Er zijn fietspaden aangelegd naast de rijweg, ook in de stad, iets wat we elders in Spanje ook zijn tegengekomen, fietsers worden serieuzer genomen.

Het weer viel wat tegen vandaag, het is minder stabiel geworden. Na een zonnige ochtend begon er bewolking van zee binnen te drijven waardoor de temperatuur niet hoger kwam dan 21º en het helemaal bewolkt werd. Ook in het binnenland is het vanaf mogen gedaan met de hittegolf en dalen de temperaturen flink. Overigens is 21º iets onder normale temperaturen die nu gemiddeld hier aan de kust 23º bedragen half mei.

Cullera 16-05-2019, donderdag

We zijn al snel in hetzelfde ritme als al die andere keren dat we hier zijn geweest: na het ontbijten wat schoonmaken , koffie drinken en vervolgens naar de Consum, de supermarkt op ongeveer een kilometer hier vandaan, hebben we in ieder geval al wat beweging gehad. Dan wat lezen, een praatje hier en daar, lunchen, als de ogen beginnen te prikken van het lezen een kort middagslaapje, voor je het weet is het bijna avond en dan maken we nog een wandeling van ongeveer een uur. Na het journaal gaan we weer eten, wat internetten en/of tv kijken en er is al weer een dag voorbij en zonder dat we echt iets bijzonders hebben gedaan, maar wel lekker hebben geluierd en gelezen en we toch een fijn gevoel over de dag hebben.

 

Er is in Cullera een nieuwe, grote skatebaan gekomen. Vanmiddag waren er diverse skaters bezig waarbij een jongen er uitsprong die erg goed kon skaten en daarbij in onze ogen halsbrekende toeren uithaalde. Leuk om daar even te staan kijken.

Minder, minder, waar kennen we dat ook al weer van? Hier in Spanje is dat ook actueel in deze week maar dan gaat het over én het stierenvechten, én het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven. Omdat naar verwachting de Catalaanse partijen betrokken zullen zijn bij de vorming van een linkse regering door Pedro Sánchez na de vervroegde verkiezingen van eind april, eerst maar even over Catalonië. Omdat we de laatste jaren telkens in Spanje waren als er weer iets bijzonders aan de hand was in Catalonië, hebben we daar regelmatig over bericht, het ging dan over het referendum, Puigdemont etc. Laatstgenoemde mag waarschijnlijk meedoen aan de Europese verkiezingen nadat hem dat afhankelijk verboden was door de Spaanse kiescommissie. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft op 5 mei bepaald dat Puigdemont ( en 2 andere separatisten) wel mogen meedoen, het feit dat Puigdemont buiten Spanje woont is geen reden voor een blokkade door de kiescommissie. Ze willen meedoen voor de partij Junts per Catalunya, Samen voor Catalonië. Wel moet een lagere rechtbank in Madrid nog een definitieve beslissing nemen.

Wbt het streven naar onafhankelijkheid, een Catalaans opinie bureau heeft een onderzoek gedaan hoe het er nu voorstaat met de wens naar afscheiding van Spanje door de inwoners van Catalonië. De wens naar een zelfstandig Catalonië kent voor- en tegenstanders, de verschillen in percentages daartussen zijn nooit groot geweest maar de laatste jaren waren de voorstanders van een zelfstandig Catalonië altijd wat in de meerderheid. Volgens de laatste opiniepeiling is dat nu veranderd, het percentage tegenstanders is nu 48,6% en het aantal voorstanders 47,2%. Weliswaar een vrijwel verwaarloosbaar verschil , de cijfers zijn wel vaker op en neer gegaan maar na het harde politieoptreden na het illegale referendum in 2017 ging het aantal voorstanders van een afscheiding sterk omhoog. Dat effect lijkt nu te zijn uitgewerkt, de afgelopen maand is zelfs een sterke stijging geweest in het percentage tegenstanders, van 44,1 % in maart naar 48,6% nu. Niet duidelijk is waarom de tegenstanders zo sterk in aantal zijn gestegen.

Morgen het minder in relatie tot het stierenvechten Spanje.

De ochtend was eerst zonnig , later bewolkt en vanmiddag stralend weer. Wel een stevige wind, windkracht 4 uit zee en met 21º geen strandweer maar wel heerlijk om bij de camper in de zon te zitten lezen.

Doordat de ,voor de tijd van het jaar, veel te hete weer door luchtaanvoer uit de Sahara verdrongen wordt door koele Oceaanlucht. Op sommige plaatsen in het binnenland heeft dat een temperatuurval van wel 17º ten gevolge. Hier aan de kust zal dit niet veel gevolgen hebben, de temperatuur blijft ongeveer op hetzelfde niveau.

Cullera 17-05-2019, vrijdag

Vanmorgen vroeg of eigenlijk al in de nacht stond de camper te schudden door de harde wind, die was ook voorspeld. Omdat we de camper moesten draaien omdat de wind pal op de deur stond zijn we ook op een ander plekje gestaan die net vrij was gekomen, meer naar het riet toe. Als de wind weer uit zee gaat waaien kunnen we eventueel beschut tegen de wind, tegen het riet gaan aanzitten.

Als we brood over hebben dan voeren we dat aan de vogels. Nu zijn dat meestal huismussen die daar op af komen, waar we ook zijn geweest, in de Sahara of hier aan zee, overal hebben we mussen om ons heen. We zijn er mee opgegroeid en vinden ze heel gewoon, maar als je zo’n mus goed bekijkt dan is het een mooie vogel. Was in Nederland sprake van een fikse achteruitgang in de mussen populatie de begon zo in de jaren ’80, nu is er sprake van een zekere come back in de stedelijke gebieden. Overal waar wij in het buitenland komen is de mus prominent aanwezig, nog nooit hebben we een foto van de mus geplaatst, tot vandaag.

                              Een huismus, mannetje

                  Een grote wesp, zo groot als een hoornaar

Vorige week vrijdag stonden we niet alleen op de cp in Trujillo bij de oude arena, er hing aan een huis vlakbij een Spaanse vlag met de afbeelding van een stier, op zijn minst een fervent aanhanger van het stierenvechten. Het kan ook een uiting van Spaans nationalisme zijn uit protest tegen de Catalaanse vlag, in Catalonië zien veel mensen de stier als iets typisch Spaans. Of er woont een aanhanger van de ultra rechtse partij Vox die het stieren vechten natuurlijk wil behouden als Spaans cultureel erfgoed. Maar dat zijn natuurlijk speculaties, wel een feit is dat er een tv-zender aan stond in een restaurant , daar was een stierengevecht op. Toen we dachten om 22.00 uur toen het afgelopen was dat er een journaal of een ander programma zou beginnen, begon er een ander gevecht. Het was waarschijnlijk een of andere regionale zender die aanstond, het eten vonden we wat minder maar dat staat los van het stierenvechten.

Sinds een jaar of 20, nog niet zo lang gezien de traditie van het stierenvechten in Spanje, wordt er bijgehouden hoeveel stierengevechten er jaarlijks worden gehouden in Spanje. In het recordjaar was aantal van dit soort ‘evenementen’ maar liefst 3651, in 2018 was het gedaald met 58,3% tot het laagste aantal tot nu toe, 1521. Het betreft allerlei vormen van geweld tegen stieren, van het klassieke stierenvechten tot het stierenrennen of een mix daarvan.

In 2012 werd in Catalonië het stierenvechten verboden, dit onder het mom van dierenmishandeling(terecht) maar er speelde meer mee: stierenvechten werd zoals gezegd als Spaans gezien. Arena’s werden soms omgetoverd tot , zoals in Barcelona, een museum of een winkelcentrum. 6 Jaar lang hield het verbod stand, toen besliste het Spaanse Grondwettelijk Hof dat stierenvechten Spaans cultureel erfgoed is en hield het verbod geen stand.

Toch neemt de weerstand tegen het stierenvechten langzaam maar zeker toe. Je hebt protestacties van dierenactivisten, er is een Spaanse dierenpartij PACMA, je zou kunnen zeggen, wel heel generaliserend , dat links tegen stieren vechten is en rechts een voorstander. Je ziet het nadrukkelijk terug bij de ultra rechtse partij Vox, die heeft opgenomen in zijn partijprogramma dat het stieren vechten behouden moet blijven.

Er zijn vandaag wat campers bijgekomen, vooral wat Nederlandse, er zijn nu ongeveer 50 campers waarvan 9 Nederlandse. En tegen en in de avond kwamen er wat Spaanse campers voor het weekend.

Cullera 18-05-2019, zaterdag

Soms heb je zo’n dag met ontmoetingen, beter gezegd een dag van de sociale contacten. Gisteren kwamen er Nederlandse buren achter ons staan, vanmorgen kwam de buurvrouw naar ons toe: zijn jullie niet die mensen die zo vaak naar Marokko gaan? Toen viel het kwartje, het waren Marlies en Raf waar we 1,5 jaar geleden een borrel mee hadden gedronken hier in Cullera samen met wat andere mensen.

Later op de ochtend toen we boodschappen gingen doen, stopten 2 fietsers, die herkenden in 1ste instantie Everdien en ook hen hebben we eerder ontmoet in Spanje, maar dan al 5 jaar geleden, het zijn Sietske en Wallie die we in Tavernes ontmoet hebben toen je daar nog vrij kon staan. Later op de middag kwam hier Arjan met de camper staan, we hebben hem in begin feb. nog in Marrakech ontmoet. Leuk om hem hier zo onverwacht te ontmoeten, dat vraagt natuurlijk om een wijntje om bij te praten en wat te discussiëren, wat we tot ons genoegen dan ook gedaan hebben tot het tijd werd om eens aan eten te gaan denken.

Maar eerst zijn we vanmiddag zijn we met Bram en Marianne uit eten geweest bij een zgn. Buffet Libre. Voor €10, kun je kiezen uit allerlei vis-, vlees- en groentegerechten, paella’s en salades, alleen voor de drankjes moet je betalen. Het concept lijkt wat op een wok restaurant zoals we dat in Nederland kennen, alleen is dat ongeveer 3x zo duur. Vorig jaar hadden we dat ook gedaan, het is geen haute cuisine maar we vonden het zeker de moeite van een herhaling waard.

  Een deel van het Buffet Libre, hier oa paella's.

        Hier een afdeling met vlees en vis

Zo zagen we in de jaren 70 de stier van Osborne, nu is hij zwart zonder reclame

 

 

 

Gisteren hadden we het er over dat stierenvechten tot cultureel erfgoed is benoemd door het Grondwettelijk Hof. Een ander Spaans icoon is dat ook, de stier van Osborne. Toen wij voor het eerst in Spanje waren, in 1971 op doorreis naar Marokko, was niet alleen de fascist Franco aan de macht maar zag je overal in het landschap een gigantische stier op een bord van staalplaat, 14 meter hoog. Het was de Osborne stier, een reclame voor de cognac Veterano van Osborne, zeer markant aanwezig in het Spaanse landschap.

In 1988 moesten reclame-uitingen dicht langs wegen verwijderd worden, dit uit veiligheidsoverwegingen, dus ook de Osborne stier. Er stak een storm van protest op, de stier was een nationaal symbool voor Spanje geworden, het bedrijf Osborne besloot de reclame weg te halen, de stier werd helemaal zwart en mocht blijven staan. Inmiddels waren er echter al borden verwijderd zodat er nu nog ongeveer 90 stieren over het land verspreid staan, hier dichtbij in Tavernes de Valdignes staat er ook een.

De stier wordt niet alleen als cultureel erfgoed beschouwd, hij is tegelijkertijd ook controversieel. Sommige mensen vinden dat hij symbool staat voor het stierenvechten, dat komt waarschijnlijk mede omdat er ook bumperstickers, vlaggen, petjes, sleutelhangers e.d. bestaan met deze iconische afbeelding. En in Catalonië wordt hij beschouwd als typisch Spaans en is het bord dan ook nergens meer te vinden.

Het weer viel tegen vandaag, het was grotendeels zwaarbewolkt en het werd maar 19º bij een frisse wind uit zee en er viel zelfs een kortdurend buitje.

Cullera 19-05-2019, zondag

Gisterenavond zowel feest in de beach bar een paar honderd verderop alsmede een bescheiden botellón met slechts een paar auto’s, beide waren vroeg afgelopen dus geen last gehad. En we hebben warempel het laatste stuk van het songfestival gezien, Duncan won terecht en we hebben Madonna tenenkrommend vals ‘Like a Prayer ‘ horen zingen. Haar nieuwste nummer Future met die rapper klonk lekker gelikt maar dat zal wel play back zijn geweest of op zijn minst auto tune. Vangt ze daar ook nog eens een miljoen euro voor.

Er was vandaag een groot sportevenement bij de gedoogplek hier in de buurt. Op een groot circuit waren er allerlei takken van sport verenigd , zeker geen olympische sporten maar een mengelmoes van hardlopen, sjouwen met autobanden hindernissen nemen en vooral competitie-elementen waarbij spierkracht vereist was omdat het er op aan kwam om je hangend, bengelend , voortbewegend over touwen afstanden te overbruggen. Volgens onze zoon Martijn heet zo'n sportgebeuren een survival run, het was leuk om daar even te kijken.

 

Hier de survival run onderdelen waarbij je in ieder geval de grond niet mocht raken.

Op 13 mei bestond de Guardia Civil 175 jaar. De Guardia is een van de politie-eenheden in Spanje: je hebt de lokale politie, de nationale politie, soms nog de regiopolitie zoals in Catalonië de Mossos. De grootste en belangrijkste politie-eenheid is in Spanje de Guardia Civil, zij dragen groene uniformen. De Guardia Civil is een politie-eenheid met militaire en civiele taken, te vergelijken met de Nederlandse Marechaussee. Wij associëren de Guardia Civil nog steeds een beetje met de fascistische dictatuur van Franco. Toen we begin jaren 70 naar Marokko reisden, onvermijdelijk via Spanje natuurlijk, zagen we de Guardia overal, ze hadden toen merkwaardige hoofddeksels op. De ouders van een van onze vrienden waar we toen mee reisden ( we hadden zelf geen auto) hadden een Chinees restaurant bij Alicante bij een zwembad. In die Franco-tijd waren er nogal wat mensen in Spanje die Nederland ontvlucht waren omdat ze door de fiscus gezocht werden wegens fraude, geen al te frisse jongens dus, die kwamen bijeen bij de bar in het zwembad. We hebben altijd onthouden dat een van hun zei dat als hij , als horecaondernemer, trammelant had met een van zijn gasten , er nooit de Guardia Civil bij zou halen, die waren te erg, die sloegen iemand verrot.

Los van deze subjectieve ervaringen van ons in de jaren 70, was de Guardia Civil zeker in de Franco tijd een paramilitaire organisatie die over speciale bevoegdheden beschikte om de bevolking te terroriseren. Na de dood van Franco in 1975 is Spanje een democratie geworden en werd de Guardia Civil hervormd. Na nog wat stuiprekkingen, zo heeft de luitenant kolonel Tejero van de Gardia Civil een mislukte poging tot een staatsgreep gedaan in 1981*, is de Guardia Civil nu een gewone politie-eenheid (*6 jaar na de dood van Franco was die couppoging. Tejero was leider van een groep van enkele honderden militairen en agenten, die weer een fascistische dictatuur wilden vestigen. Ze bestormden gewapend het parlement binnen en Tejero riep: “Quieto todo el mundo!”, zoets als ‘stop de hele wereld’. De poging tot een coup mislukte omdat de koning onverzettelijk bleek en in een toespraak de militairen gelastte weer naar hun kazernes terug te keren, de koning kreeg zodoende veel krediet bij de bevolking).

Het verschil met de andere politie-eenheden is dat de Guardia Civil vooral op het platteland en in dorpen en kleinere steden optreedt. Er zijn diverse afdelingen zoals de Guardia Civil Traficó( verkeer), een milieuafdeling en een voor dierenrechten(Seprona). We zagen hier de Guardia Civil in een boot om de rivier hier te controleren, de Rio Jucar

De Guardia Civil met hun, in ieder geval in de jaren 70 nog, merkwaardige hoofddeksels, het lijkt zelfs of deze mannen zich daar wat ongemakkelijk mee voelen.

 

De mislukte coup van Tejero in 1981, hij staat hier in het parlement, voor ons een legendarische foto, we kwamen na de  dood van Franco ieder jaar met ons campertje naar Spanje, vanaf 1978 . Op muren stond soms Tejero held!

De Guardia Civil als rivier politie . vlakbij de gedoogplek.

We hebben een afscheidsdrankje gedronken bij Arjan, die gaat morgen verder langs de Spaanse kust afzakken naar het zuiden. en haalt dan in juni zijn vriendin op in Bordeaux.

In het begin van de avond zijn Hans en Ida hier komen staan, we hebben hen vorig jaar ook hier ontmoet. We hebben even met elkaar gesproken , dat zal ongetwijfeld de komende dagen vaker gebeuren, leuk dat zij ook weer hier zijn.

Het weer was vandaag te omschrijven al best aardig, tamelijk veel zon en een beetje frisse wind en niet warmer dan 20º, de 3e dag op rij dat het in Nederland warmer is dan hier.

Cullera 20-05-2019, maandag

Vanmorgen is Arjan vertrokken, nu staan er nog 3 Nederlandse camper op het veldje hier. Je kunt op de gedoogplek in Cullera op 4 verschillende plekken staan: meteen rechts als je het terrein oprijdt, daar staan hoofdzakelijk Fransen en Spanjaarden, de put om te lozen is daar ook vlakbij. Dan heb je achter ons ‘de kuil’ geliefd bij veel camperaars omdat je er op gras staat, je staat er aardig dicht op elkaar. Wij staan daar nooit, we hebben het na een fikse onweersbui in no time helemaal blank zien staan met een laagje water van zeker 10cm. En we vinden het prettiger als we wat meer ruimte om ons heen hebben. Dan heb je het veldje waar wij staan, we stonden hier een paar dagen met maar 4 campers, vannacht stonden er 9 van 6 verschillende nationaliteiten, 1 Zwitser, 1 Spanjaard, 1 Fransman, 1 Belg, 1 Duitser en 4 Nederlandse campers. Dan heb je een groter veld waar allerlei nationaliteiten staan waaronder 4 Engelse campers, het totale aantal campers schommelt nu rondom de 40, er zijn er tamelijk veel vertrokken maar ook enkele weer voor in de plaats gekomen.

In Cullera staan oa langs de boulevard en de parallelweg, palmbomen die momenteel gesnoeid worden.  Hier een ongesnoeid exemplaar.

Hier worden palmbomen gesnoeid m.b.v. een hoogwerker, vorig jaar zagen we nog mannen deze werkzaamheden uitvoeren die met banden om hun lijf en beugels aan  hun schoenen de boom in klommen

Hier een gesnoeide palmboom, de bast is ook egaal gemaakt. We vinden het wel wat hebben zo'n gecultiveerd exemplaar aan de boulevard

Ook Spanje heeft zich gebonden aan de klimaatdoelstellingen zoals afgesproken in Parijs. Er zijn op dit moment 2 steden met beperkende verkeersmaatregelen , oftewel milieuzones: in de binnenstad van Madrid is een permanente milieuzone, hier kom je alleen met een vignet in. In Barcelona geldt alleen een milieuzone waarvoor je een sticker nodig hebt bij ernstige luchtvervuiling.

Het ministerie van Ecologische transitie( ja, die hebt je hier ) heeft nu bepaald dat vanaf 2023 steden met meer dan 50.000 inwoners, hun centra moeten afsluiten voor vervuilend verkeer. Het doel is om in 2030 het meest vervuilende verkeer in de steden met 35% terug te dringen. Niet alleen door het invoeren van vignetten maar ook door het stimuleren van een aantal maatregelen die ook aan de reductie van het verkeer kunnen bijdragen zoals het bevorderen van telewerken, deelauto’s en met het geven van subsidies op de aanschaf van elektrische auto’s door particulieren en bedrijven. Daarnaast wordt gekeken hoe er meer duurzaam gebouwd kan worden en hoe industrieën en huishoudens hernieuwbare energie kunnen gebruiken en uitstoot van schadelijke stoffen kunnen beperken. Dit zijn maar een aantal maatregelen die staan in het ‘Nationaal Plan ter Bevordering van de Luchtkwaliteit ‘ van het eerder genoemde miniserie.

Het was vandaag aangenaam weer met vanmiddag wat sluierbewolking, toenemende wind uit zee tot windkracht 4 en 21º. Het riet beschermt ons tegen de zeewind.

Cullera 21-05-2019, dinsdag

Vanochtend ben ik naar de kapper geweest hier in Cullera, is dat de moeite van het vermelden waard? Wel als je bedenkt dat het de 1ste keer is in al die jaren, sinds 2008, dat we nu reizen met de camper. Everdien knipte het altijd bij, heb ik nu plotseling het vertrouwen verloren , durf ik niet meer door haar geknipt te worden? Zeker wel, maar omdat het de hele week dat we hier zijn waait uit zee, voelde mijn haar touwachtig aan, het moest uitgedund moeten worden. Even dacht ik nog om het helemaal af te laten knippen maar toen we gisteren een afspraak maakten met de kapper, nam hij net iemand met een tondeuse onder handen en daar schrok ik wel van. Dus heb ik het laten bijknippen, uitdunnen en het resultaat is aanvaardbaar, wel een beetje kort van achteren. Aangezien de kapper geen Engels sprak, heb ik geen sappige nieuwtjes gehoord en zelfs geen eenvoudig gesprek gehad, de kapper zei geen woord. Om de prijs hoef je het net te laten, €10,-

 

De eerste deelnemers aan het Goldwing treffen zijn gearriveerd.

Bloemen rondom de camper, de weegbree.

De witte daffodil kennen we uit Marokko waar de planten groter zijn. 

In Cullera worden, net zoals in heel  van Spanje trouwens, regelmatig feesten georganiseerd of evenementen gehouden. In de zomer is dat vooral op toeristen gericht, in deze periode is dat niet het geval. Afgelopen weekend was de survival run, komend weekend, vanaf donderdag al , is er een internationaal Honda Goldwing treffen. Vandaag werd er een feesttent opgebouwd, de 1ste deelnemers waren gisteren al gearriveerd, hoofdzakelijk  Belgen. Één was hier afgelopen weekend al maar moest op last van de Guardia Civil zijn tentje afbreken, gisteren kwamen er meerdere Belgen en dachten op het festivalterrein te kamperen maar vanmorgen waren ze niet meer te vinden, kennelijk gisteren verwijderd door de Guardia.

Wat een groot festival aan het worden is in Cullera , is het dance event ‘Medusa’ dat hier op de gedoogplek in augustus wordt gehouden sinds een paar jaar. Het festival groeit nog steeds, waren er 2 jaar geleden 75.000 deelnemers , vorig jaar 100.000, nu mikt men op nog grotere aantallen. Er is een groot terrein waar tentjes kunnen staan, er hangen nu al zakken met daarin zeilen die tussen de boompjes kunnen worden gespannen om voor schaduw te zorgen.

In het begin van de avond hebben we met z’n 6’n geborreld en tellines gegeten die Marianne en Bram hadden geraapt. Tellines zijn kleine schelpdiertjes  die vlak onder het zand in de zee zitten. We kennen ze vanuit de Camargue waar je tellinevissers hebt die ze aan restaurants leverden. Omdat ze klein zijn zit er weinig zeevrucht in maar er waren er veel. Het was erg gezellig en het werd wat later dan gewoonlijk dat we gingen eten.

Het weer was wisselvallig, vanmorgen vroeg om 6.00 uur viel er al een bui. In de loop van de ochtend klaarde het op en het was een zonnige middag maar de verwachte 23º werd niet gehaald, door een aantrekkende wind uit zee bleef de temperatuur op 21º steken, lekker weer in de luwte van het riet. Er ontstonden aan het eind van de middag onweershaarden op een paar plaatsen in het binnenland, maar die trokken in de loop van de avond vlak langs Cullera heen.

Cullera 22-05-2019, woensdag

Vanmorgen heeft Everdien mijn haar weer geknipt, pardon? Ja, eigenlijk bijgeknipt, de kapper had er een beetje een puinhoop van gemaakt bleek vanmorgen, vooral aan de achterkant was het veel te veel uitgedund en ik heb al dun haar. Hij had gisteren verbloemd dat hij zich wat verknipt had door het spuiten van haarlak en modelleren. Zijn zwijgzaamheid die we uitlegden als verlegenheid had wellicht een andere reden.

Gisterenavond was ook op het Nederlandse journaal te zien dat de 5 gevangenzittende Catalaanse politici, tijdelijk uit de gevangenis mochten om in het parlement beëdigd te worden als parlementslid. Ze mochten in het parlement een verklaring voorlezen die hoorde bij het afleggen van de eed maar die werd verstoord door leden van de ultra rechtse partij Vox. De Catalaanse politici, die gevangen zitten vanwege hun rol bij het organiseren van het illegale referendum van 2 jaar geleden, werden op 28 april gekozen bij de verkiezingen. Na de beëdiging moesten ze terug naar de gevangenis.

 

De Honda Goldwings blijven binnendruppelen, deze was flink gepimpt door de eigenaar. Mooi? Mwahh...., wel imposant zo'n motor

Imposant op een andere manier is een bloemkoolsprinkhaan, vrouwtjes kunnen 6,5cm lang worden. Al vaker gefotografeerd deze reis, nu weer naast de camper.Hij wordt ook wel Egyptische sprinkhaan genoemd. Het is een treksprinkhaan en ze kunnen gaan zwermen, ze komen in het hele Midd. Zeegebied voor.

In Spanje worden tegelijk met de verkiezingen voor het Europese parlement gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Van een verkiezingskoorts is niets te merken, je ziet een enkele affiche hangen die met kandidaten voor de gemeenteraad te maken hebben, er rijden wel af en toe auto’s met luidspreker van diverse politieke partijen door de straten. De kranten brengen wel veel politiek nieuws, er worden politieke bijeenkomsten gehouden . Een daarvan in de stad Valdemoro kwam in het nieuws door de kandidaat van de partij Vox . Hij zei dat hij in het Europarlement gekozen wilde worden om te voorkomen dat ‘lelijke feministen vrouwen vertellen wat ze moeten doen.‘ Waarbij na Baudet met zijn essay en de Europese lijsttrekker van de Zweden Demokraten die een vrouw bij de borsten heeft gegrepen, deze Vox kandidaat aan het rijtje van vrouwvijandige rechtspopulisten in Europa wordt toegevoegd.

Vanmiddag voor het eerst dit jaar gezwommen. In februari waren we wel aan zee in Marokko maar de Atlantische Oceaan vinden we te gevaarlijk om in te zwemmen. Het water was best lekker op temperatuur maar de wind die van zee waait maakt het op het strand wat fris zodat we niet lang gebleven zijn. Verder was het een stralende dag met een matige zeewind en werd het 22º.

Cullera 23-05-2019. Donderdag

We zijn vanmorgen naar de wasserette geweest, die we bij toeval ontdekt hebben. Hij zit naast de kapper, genoeg over die man. Voorgaande jaren gingen we hier in Cullera naar de wasserette bij de Mercadona aan de andere kant van de rivier, de Mercadona is verdwenen op die plek, de wasserette niet ,maar is toch veel verder lopen. De wasmachine kostte €4,-, daar kan 12kg. in, de droger kostte €2,-

Als we door het park lopen ,achter de skatebaan in Cullera zijn er heel veel witte pluisjes in de lucht, alsof het sneeuwt.

Ook bv in Nederland kennen we witte pluisjes die door de lucht vliegen in het voorjaar. Hier in Spanje is dat ook het geval maar dan nog veel meer dan bij ons, sommige grasvelden zijn aardig wit hier in de stad. In de pluizen, die afkomstig zijn van populieren en wilgen, zitten zaadjes verpakt. Populieren en wilgen zijn in het bezit van doosvruchten die in de voorzomer rijp worden en dan open springen, waarna de zaden vrijkomen, dit gebeurt bij de vrouwelijke bomen. De zaden kunnen zweven dankzij een ‘ kuif’ van haren die als een valscherm rondom het zaad aanwezig is.  Het pluis dat wij als een soort  zomersneeuw voorbij zien dwarrelen, is voor 90 procent het zaad al kwijt. De superlichte haren vallen op de grond en worden door de wind in beschutte hoekjes tot wollige bollen van formaat gebundeld. Veel zangvogels gebruiken het pluis om het nest te stofferen.

Er zijn mensen die denken dat je  allergisch voor kunt zijn  voor de pluizen omdat ze hooikoortsverschijnselen vertonen. Dit komt echter niet door deze pluisjes maar omdat er nu stuifmeel van diverse bloemsoorten en grassen in de lucht zijn die je niet ziet, daarom krijgen de pluizen te onrechte de schuld.

 

Hier boven een foto van de bloem van de Wonderboom van Zanzibar.

 

 

Links zie je de 'sneeuwvlokken'  in het gras liggen..

De afgelopen maanden al diverse distel soorten gefotografeerd, deze nog niet.

In het nieuwe Spaanse parlement die afgelopen dinsdag voor de eerste keer bij elkaar kwam, zitten niet alleen de 5 gevangen zittend separatistische Catalaanse politici ( lege stoelen nu, misschien dat partijgenoten hun plek innemen), 24 leden van de extreem rechtse partij Vox, maar het is het meest diverse parlement ooit in de Spaanse geschiedenis. Maar liefst 166 van de 350 afgevaardigden zijn vrouw, 47,4%. Er is wel een versnippering in het Spaanse parlement, nog nooit waren er zoveel partijen vertegenwoordigd., nog niet lang geleden waren het de PP en de PSOE die de dienst uitmaakten en bij verkiezingen soms stuivertje wisselden. Door de komst van de ultrarechtse Vox wordt wel vuurwerk in het parlement verwacht, er zitten immers ook nog Catalaanse separatisten in het parlement.

Sanchez zal wachten op de uitslag van de Europese en gemeenteraadsverkiezingen a.s. zondag met het vormen van een regering, althans pogingen daartoe. Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen wordt ook een burgemeester gekozen in de 8123 gemeenten.

 

Omdat het vanavond een zachte avond zou zijn dachten we dat het een prima avond was om tapas te gaan eten op de boulevard. Het liep iets anders omdat Hans en Ida morgen gaan vertrekken, we hebben weer met zijn zessen spontaan bij elkaar gezeten en een uitermate leuke afscheidsborrel met hapjes gehad.

 

Het was vandaag een mooie dag met regelmatig wat sluierbewolking. Doordat de wind in het begin van de avond aflandig werd liep de temperatuur omhoog van 23º ’s middags tot 25º om 19.30 uur.

En nu om 21.00 uur zien we de exitpoll van de Europarlement verkiezingen binnen komen, gelukkig dat de PvdA de grootste winst heeft behaald en dat die narcist van een Baudet geen garen heeft gesponnen met zijn geflirt met extreem rechts en het negatief framen van geëmancipeerde vrouwen. En het lijkt nu dat links in het algemeen niet slecht heeft gedaan, lees PvdA en Groen Links.

Cullera 24-05-2019, vrijdag

Vanmorgen vroeg zijn Hans en Ida vertrokken, al om 7 uur, ze willen in 3 dagen terug rijden naar Nederland. Wat later zijn ook Marlies en Raf weggereden, ze hebben wat minder haast om thuis te komen.

Vanwege de regen zijn we vanmorgen niet zoals gebruikelijk eerst water gaan halen bij de fontein in het park en vervolgens boodschappen gaan doen maar zijn we in de camper gebleven. We hadden weliswaar geen brood meer maar we hadden afgesproken met Bram en Marianne te gaan eten ’s middags, dus dat brood was niet meteen nodig. We zijn naar een Japans restaurant gegaan, ook daar een buffet libre, eten zoveel je wilt voor €9,95 p.p. Het eten was verrassend lekker voor die prijs, geen eenheidssmaak maar ieder gerecht smaakte anders, ook de sausjes erbij waren verschillend en smaakvol, kortom zeker voor herhaling vatbaar.

 

We hebben samen 10 verschillende Japanse gerechtjes gegeten, Bram en Marianne 13.

Wat wij zien van het Honda Goldwing treffen is dat men vooral elkaars motoren bewondert zoals van deze Elvis fan (ontdek de 2 poppetjes)

Op een begeleidend bordje bij de replica van dit eerste Spaanse vliegtuigje staat onder meer. het volgende:  Cullera is trots op zijn zoon Juan Serra,die in 1905 de 1ste was in Spanje die met een vliegtuigje vloog, daarom eren wij hem op deze wijze.

Een nieuwe Spaanse regering is nog niet in zicht maar er liggen al eisen op tafel ingediend door 26 verschillende NGO’s, actiegroepen en sociale bewegingen m.b.t. het klimaat waaronder de internationale actiegroep Fridays For Future(FFF). Ze eisen van de toekomstige regering dat ze de noodtoestand uitroept over het klimaat en maatregelen neemt om klimaatverandering tegen te gaan. Dat ze vandaag met deze eisen naar buiten komen is geen toeval, het is een wereldwijde actiedag tegen de oorzaken van klimaatverandering. Verwacht wordt dat er in 1500 steden ( o.a. scholieren in Utrecht) in 114 landen actie zal worden gevoerd. De actievoerders wijzen erop dat Spanje een van de landen is die het meest van de klimaatverandering te lijden zal hebben. Hierbij valt te denken aan woestijnvorming, toename van bosbranden, behoorlijke stijging van de temperatuur, droogte en watertekort waarbij met name de 2 laatste factoren ook dramatische gevolgen kunnen hebben voor de wijnbouw. Volgens de actievoerders beschikt Spanje over de mogelijkheden om de groene revolutie en de groene industrie te leiden, daarom is het nodig dat een nieuwe regering met een integraal plan rond energie en klimaat komt die de basis vormt voor verandering. Ze moet niet langer de oren laten hangen naar de grote oliemaatschappijen en andere multinationals.

Het weer was vandaag naadje, het heeft met tussenpozen geregend, pas om 16.00 werd het droog en aan het eind van de middag kwam nog even de zon door. Met een stevige zeebries werd het een schamele 18º.

 

                      klik hier voor deel 4 Spanje voorjaar 2019