Úbeda 01-05-2018, dinsdag
We zijn vanmorgen naar Úbeda gereden , 150km over een aanvankelijk vlak traject, later wat meer heuvelachtig en natuurlijk weer veel olijfbomen. We staan hier op de camperplaats naast een olijfoliefabriek waar vandaag niet gewerkt wordt omdat het 1 mei is.
Úbeda ligt vrijwel tegen het stadje Baeza aan, beide staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het schijnt dat Úbeda wat mooier is dan Baeza, van daar onze keuze om hier naar toe te rijden. Na de herovering op de Moren, werd er flink gebouwd in de bevrijde steden in Andalusië. Het werden prestigeobjecten om zo de macht te tonen van de Spaanse adel in de Gouden Eeuw.
We zijn aan het eind van de ochtend maar even de stad in geweest, er kwamen donkere luchten aan en op de telefoonapp zagen we dat het flink zou gaan regenen, we hebben zodoende nog niet veel van Úbeda gezien.
Inderdaad begon het om 14.00 uur steeds harder te regenen en de temperatuur, die al zo laag was met 8º dat die beter bij de winter zou passen, zakte weg naar 6º. We moesten dan ook de kachel aan doen in de loop van de middag en deze 1ste mei gaat dan het twijfelachtige record bereiken van de dag met de gemiddeld laagste dagtemperatuur deze reis.
Úbeda en de zusterstad Baeza, trouwens de gehele provincie Jaen waar we nu zijn, staan bekend om de uitstekende kwaliteit olijfolie die er vandaan komt. Er wordt in deze provincie enorme hoeveelheden olijfolie geproduceerd. Haar olijfbomen zorgen voor de helft van de totale productie van olijfolie in Spanje en 20% van de totale productie van olijfolie in de wereld. Dit zijn fascinerende cijfers, helemaal als je bedenkt dat de olijfboomgaarden van Jaen meer dan 55.000 hectare beslaan en ze per jaar meer dan 600.000 ton “vloeibaar goud” produceren. Spanje staat no 1 in de wereld wbt olijfolieproductie , gevolgd door Italië en op de 3e plaats Griekenland.
Uiteindelijk is het vanmiddag toch nog droog geworden en zijn we even de stad nog ingewandeld. Eerst langs de ‘officina de turismo’ om wat info en een plattegrond te halen, daarna even door de stad gewandeld voor een eerste vluchtige indruk. We hebben wat stadspaleizen gezien, vonden de kleuren somber maar dat kan ook komen omdat de luchten weer dreigend werden en de muren misschien doordrenkt zijn door de vele regen van vanmiddag.
Wel hebben we veel olijfolie winkeltjes gezien, morgen eerst maar eens bij de buren kijken , bij de fabriek is een winkeltje zagen we vanmiddag.
De route door Andalusië tot nu toe:
begonnen toen we in Motril met de boot uit Marokko aankwamen en naar Torrox Costa reden. We zijn het binnenland ingegaan waar we in Montilla(C) hebben gestaan. Na Castro del Rio(D) hebben we afgelopen weekend 3 dagen in Cordoba(E) gestaan. Vandaag zijn we naar Úbeda(F) gereden.
Úbeda 02-05-2018, woensdag
De cp stond helemaal vol vannacht, allemaal Spanjaarden op 3 Nederlandse en 3 Franse campers na, 25 campers in totaal. Het was met 3º zo’n beetje de koudste nacht van deze reis. Volgens de Spaanse buren is dit in de provincie Jaen niet uitzonderlijk in de lente, in de zomer lopen de temperaturen op
de binnenplaats van de kunstacademie
In het eerste stadspaleis dat we tegenkwamen was de kunstacademie gevestigd, op de binnenplaats stond wat werk van studenten.
Langs de Puerta de Granada, de oude binnenstad is nog deels ommuurd, zijn we verder gewandeld naar één de historische pleinen in Úbeda, het Plaza Vásquez de la Molina. Voordat je die bereikt kom je langs het Palacio de las Cadenas. In dit grote herenhuis is een aardewerkmuseum gevestigd.
het Palacio Juan Vázquez de Molina
Er liggen 2 kerken in de buurt, aan het Plaza de Vasquez is dat de Sacra Capilla del Salvador( 16e eeuw), we hadden geen zin vandaag om kerken te bezoeken , wel hebben we foto’s gemaakt.
Aan het nabij gelegen Plaza de 1º Mayo staat de kerk San Pablo (14/15e eeuw), deze heeft een mooi Isabelino portaal( laatgotische stijl genoemd naar de Castiliaanse koningin Isabel I). Aan de andere kant van het mooie plein, met een lelijk beeld van San Juan de la Cruz, staat het oude gemeentehuis, ‘Ayutamiento Viejo’.
We zijn door wat winkelstraten naar de camper terug gewandeld waarbij we niet alle monumenten gezien hebben.. Niet alleen de winkelstraten zagen er vrolijker uit nu de winkels open waren tot een uur of 2, ook de monumenten zagen er door de zon minder somber uit. Die somberheid komt ook door de gebruikte kleur baksteen en omdat de gebouwen over het algemeen er nogal robuust uit zien wat wel zal horen bij de Spaanse renaissancestijl in die periode na de reconquista waarin de Spaanse adel indruk wilde maken. Úbeda afficheert zich trouwens als stad van de renaisssance.
Op de terugweg naar de camper hebben we bij de winkel van de olijfoliefabriek een 5 literfles olijfolie gekocht. Zoals gezegd scheen gelukkig de zon weer en was het , ondanks dat het maar 16º was, heerlijk weer door de kracht van de hoogstaande zon en omdat er maar weinig wind was.
nog een keer de toren van het oude ziekenhuis , nu omdat hij nog mooier is in de volle zon
Viso de Marquéz donderdag 03-05-2018
We zijn vanmorgen naar Viso de Marquez gereden, eerst via de A301, een mooie route naar la Carolina. We kwamen langs 2 stuwmeren en langzaam maakte de monocultuur van olijfbomen plaats voor een meer gevarieerdere bomengroei, er kwamen ook kurkeiken, dennenbomen en cypressen. We passeerden 2 stuwmeren die vrij groot waren.
Bij Carolina hebben we de snelweg A4 naar Viso de Marquéz gepakt waar we op een hele grote camperplaats staan. Op dinsdag wordt hier een vlooienmarkt gehouden, vandaar die grote sfeerloze kale vlakte ,maar er zijn voorzieningen. We hebben ook, na 3 weken Anadalusië verlaten en stan nu in Castelló /la Mancha .
Viso de Marquéz is een klein dorp met een verrassend groot museum voor natuurwetenschappen. Op de begane grond is een afdeling met oa fossielen ( tamelijk veel uit Marokko) en mineralen. Daarnaast is een ruimte met opgezette dieren, w.o roofvogels, bijzondere konijnen, koppen van herten en hertachtigen en een lynx. Ook is er beneden een vlinderverzameling waaronder zeldzame exemplaren. Daar zijn ook geprepareerde slangen en grote kevers en torren te vinden. Boven zijn er oa schelpen, koralen, vissen, planten, paddenstoelen. Al deze verzamelingen betreffen exemplaren uit de hele wereld. Er mocht gefotografeerd worden maar omdat alles achter glas was had je weerspiegeling en was dat verre van mooi. Wel jammer, er zaten bij m.n. de vlinders bijzonder mooie (gekleurde) exemplaren bij Eigenlijk was het veel te veel zo alles bij elkaar, het duizelde ons een beetje toen we buiten stonden.
Er is nog een kerk in Viso de Marquéz met een eenvoudig interieur met daarnaast een paleis uit de 17e eeuw waarin een maritiem museum gevestigd is. Die hebben we niet meer bezocht, hoewel er mooie fresco’s te zien schijnen te zijn het was na half 3 dus tijd voor de lunch.
De naam Viso de Marquéz komt van de markies van Santa Cruz, ‘Don Alvaro de Bazán, hij liet het Italiaanse renaissance paleis, wat nu zijn naam draagt , bouwen in de 2e helft van de 16e eeuw.
Het weer viel tegen, hoewel er zon was voorspeld werd het bewolkt en vielen er vanmiddag wat buitjes.
Ruidera 04-05-2108, vrijdag
Van de 116km naar Ruidera hebben we er ongeveer de helft afgelegd over de A4. In de buurt van Valdepenãs kwamen de eerste druivenstokken in zicht. In deze regio wordt veel wijn geproduceerd, waaronder hele aardige. Toen we langs de stad Valdepenãs reden, zagen we veel wijnbedrijven, sommige kenden we van naam zoals Señor de Llamos, de meest verkochte wjn van Spanje. Nu zegt dit niets over de kwaliteit want hij is ook tamelijk goedkoop, maar wij vinden hem lekker, vooral de rode dan, de witte wijn vinden we maar niets.
Na Manzanares zijn we van de snelweg afgegaan en via de N 430 naar Ruidera gereden via een mooi, heuvelachtig gebied. We staan hier op kleine parking bij een parkje, volgens de aardige beheerder van het info centrum hier is dat de enig plek waar je met een camper in het natuurpark mag overnachten.
Ruidera, vrij staan, parking bij meertje, N38.97374 W2.88727 de hoogste waterval, 15 m. één van de vele kleinere watervallen
We staan hier aan het begin van de Lagunas de Ruidera, dat zijn een 15-tal meren gelegen in een dal die d.m.v. beekjes of watervalletjes met elkaar verbonden zijn. Wij staan aan het grootste meer . Laguna del Rey en ook in de buurt van de grootste waterval, 15m hoog. Het gebied is in zoverre uniek dat het regenwatermeren zijn, gelegen in een verder droge omgeving. In het begin van de middag hebben we over het weggetje wat langs de meren loopt gereden. Omdat er een stralend blauwe hemel was en het water glashelder is, was het water ook prachtig blauw. In één meer heeft het zelfs meerdere kleuren blauw tot groen door de kalkhoudende rotsen. Een mooi gebied waarvoor we een eindje hebben moeten omrijden, met veel plezier overigens.
Er is niets gephotoshopt, de kleuren zijn van nature zo. Op de rechterfoto zie je op de kalkrotsen het water weerspiegelen, wat voor een tamelijk bizar effect zorgt
Het was vanmiddag ook grotendeels onbewolkt en met niet al te veel wind liep de temperatuur op tot 18º na een frisse start van de dag met slechts 4º.
Tijdens het schrijven van dit verslag waren plotseling de data op, een verborgen update wellicht. We hoorden in het info centrum, waar we van de wifi gebruik konden maken, dat je ook bij de bank je tegoed van Orange kunt opwaarderen. Daar kwam ik niet uit, ook een winkeleigenaresse niet en die verwees me naar het Repsol benzinestation, gelukt!
Chinchilla de Monte Aragon 05-05-2018, zaterdag
Er kwamen gisteren nog 2 camperbusjes staan om te overnachten, een Frans en een Spaans busje. Er was vannacht geen verkeer op de weg die er langs loopt, althans wij hebben er geen last van gehad.
We zijn weer via de N430 gereden richting Albacete, aanvankelijk nog een mooie route door de heuvels, later kwamen we op een hoogvlakte en was de omgeving wat saaier.
het kasteel van Chinchilla de Monte Aragon cp Chinchilla, N38.92107 W1.72226, gratis, alle voorz.
Het was ongeveer 120 km naar Chinchilla de Monte Aragon dat in de buurt van Albacete ligt. Een mooie tussenstop op weg naar zee, 170km verder ligt Tavernes de Valdigna waar we morgen heen gaan.
We hebben hier in Chinchilla vorig jaar heerlijk gegeten, dat is mede een reden om hier te overnachten, een tikkeltje decadent wellicht maar voor lekker eten willen we wel een stukje omrijden.
Vanmiddag zijn we naar restaurant Dalia gegaan en we hebben weer hetzelfde gegeten als vorig jaar, 7 verschillende soorten tapas. Je kunt dat gebrek aan fantasie of durf noemen, we vonden ze weer overheerlijk en de lekkerste tapas die we ooit gegeten hebben. De fantasie hebben we graag aan de Spaanse kok overgelaten, behalve de uitstekende smaak waren de tapas ook nog eens op een bijzonder originele wijze gepresenteerd. En dan die verfijnde smaak we zouden er lyrisch over kunnen uitweiden, voor de tapas zouden hier zo weer naar toe rijden een volgende keer, dat zegt toch genoeg.
Want hoewel Chinchilla een aardig dorpje is, ben je er zo uitgekeken. Nu zijn we niet naar boven naar het kasteel gelopen of naar de nog hoger gelegen grotwoningen, we moeten de knie nog wat sparen.
Er stond hier op de grote camperplaats, die nog maar 2 jaar bestaat, slechts 1 andere camper, een Nederlandse, deze stond ook in Úbeda We hebben een tijdje met elkaar staan praten, deze mensen willen volgend jaar ook naar Marokko dus we hebben wat tips gegeven. Later kwamen er 1 Duitse camper bij. Er was vrij veel hoge bewolking, afgewisseld door wat zon, de temperatuur was lekker, 21º en weinig wind.
Tavernes de la Valdigna 06-05-2018, zondag
We zijn via de A31, later de A35 naar Tavernes de la Valdigna gereden, de laatste 35 van de totaal 170 km was een N weg. We passeerden de nodige wijngaarden maar ook verrassend veel windmolens. Dat in een land waar de zon veel schijnt , we zagen wel een paar keer een zonne-energie veld, maar het aantal windmolens was toch hoog. Spanje zet duidelijk in op duurzame energie hoewel het stuk langs de snelweg natuurlijk niet exemplarisch is voor heel Spanje, het was een dunbevolkte hoogvlakte waarover we reden.
Toen we al in de deelstaat Valencia waren gekomen kwam er bebouwing in de vorm van dorpen en steden en toen we op de N wegen reden vooral ook meer rotondes.
We staan in Tavernes de la Valdigna op cp La Finca, een camperplaats die nu een jaar of 4 bestaat. De cp ligt aan zee, gescheiden van het strand door een rietkraag. We zijn hier vaker geweest op deze cp en trouwens ook voor 2014 toen het hier nog een gedoogplaats was. We staan hier om de wasmachine te gebruiken, €3,-, en om Bram en Marianne te ontmoeten, campervrienden die we al wel 15 jaar kennen. Vanmorgen hebben we al koffie bij hun gedronken en bijgepraat, altijd weer leuk om hen te ontmoeten.
We hebben nog geen internet op dit moment(alleen langzaam internet via het KPN simkaartje) door mijn eigen stomme schuld. Bij het opwaarderen van het Orange simkaartje bij het Repsol benzinestation eergisteren, was ik zo enthousiast dat het mogelijk was, dat ik ben vergeten te zeggen dat het voor internet was. Nu hebben we een simkaartje waarmee voor €15,- gebeld kan worden in Europa, dat terwijl we nooit bellen…. Dinsdag gaan we wel naar een Orangewinkel in Cullera om internet te regelen, nu redden we ons met de wifi in de kantine van de cp.
Aan het eind van de middag kwamen Bram en Marianne een borrel drinken, dat was weer uitermate gezellig. Ze brachten gambas mee en het werd een beetje laat omdat de tijd vliegt als er wat te vertellen en te discussiëren valt. En voeg daarbij het heerlijke weer, een beetje sluierbewolking en 23º , we hadden een fijne en leuke dag.
Tavernes de la Valdigna, 07-05-2018, maandag
Tavernes de la Valdigna heet eigenlijk Platja de Tavernes de la Valdigna, het stadje Tavernes de la Valdigna ligt een 10-tal kilometers verder het binnenland in. In het dorp, Platja (Spaans playa)betekent strand, valt in deze periode niets te beleven, het bestaat uit vakantiewoningen, meest appartementen in flats die nu niet bewoond zijn. Er wordt momenteel onderhoud gepleegd, geschilderd etc. Slechts een enkel restaurant is open, in een ander worden wat werkzaamheden verricht omdat hij binnenkort opengaat. Maar er is wel een mooi strand hier, dat wordt nu ook schoongemaakt door tractoren met een soort schrapers erachter.
het strand van Tavernes de la Valdigna aan het eind van de middag, met de schaduw van een flat richting de zee
Op de camperplaats wordt het afval gescheiden opgehaald, daarvoor staan er 3 containers(glas, papier en plastic ) en 2 grote containers voor restafval net buiten het hek. Camperaars scheiden keurig het afval, tot onze verbazing komt dan de beheerder( de eigenlijke eigenaar Antonio is sporadisch aanwezig) aan het begin van de avond de 3 containers legen en flikkert vervolgens alle gescheiden afval bij elkaar in een grote container voor restafval 10 meter verder buiten het hek. Dat is luiheid van de man, langs de straat 100 meter verder staan de containers voor gescheiden afval. Wel wat beschamend omdat alle camperaars zich braaf aan afvalscheiding houden
Bram vertelde ons dat een camping of particuliere cp verplicht is om het afval gescheiden in te zamelen, er wordt gecontroleerd of je die mogelijkheid hebt geschapen. Inderdaad bestaat er wetgeving, daarom zie je de laatste jaren overal in het straatbeeld containers voor gescheiden afval staan ,zoals gezegd hier ook iets verder langs de straat. Afvalscheiding had nooit zo’n hoge prioriteit bij de Spanjaarden maar het lijkt wel of men met een inhaalslag bezig is. We hebben nu op verschillende plaatsen in Andalusië gestaan en overal waar die containers stonden werden ze ook gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Alleen op de grote cp in Chinchilla stond maar één container, daar kon je je afval niet scheiden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna 75% van de Spanjaarden het afval scheidt.( cijfers van Ecoembes). Dat is hoger dan het Europese gemiddelde, we vinden het cijfer wat te optimistisch. Je hebt in heel Spanje 95 grote afvalverwerkingsinstallaties die jaarlijks 1,3 miljoen ton aan afval verwerken, gescheiden welteverstaan. Papier en karton en daarnaast plastic zorgen voor het grootste percentages afval. Het grootste deel van het afval kan nu worden gerecycled.
Er bestaat in Spanje een milieupolitie, de Seprona, een speciale afdeling van de Guardia Civil, die is nationaal , deze houdt zich ook bezig met dierenmishandeling. Op gemeente- en regionaal niveau heb je ‘Medio Ambiente’, agenten , die zich alleen met milieuzaken bezighouden.
Cullera 08-05-2018, dinsdag
We zijn naar Cullera gereden, slechts 15 km van Tavernes af. We staan hier vrij op een plek aan de rand van het stadje, we hebben hier al meerdere keren gestaan. Het is een geliefde plek bij camperaars , zeker in de winter. Staan er nu ongeveer 40 campers, de afgelopen maanden hebben er wel 400 gestaan. Dat is ons veel te druk, afgezien van het feit dat we in de winter door Marokko reizen, wij komen hier in het voor- of najaar wanneer het , net als nu, een stuk rustiger met campers is. Wij vinden het leuk hier omdat Cullera geen slaperig stadje is, er wonen altijd vaste bewoners naast de vakantiegangers die er natuurlijk ook weer komen de komende maanden. Er zijn dus altijd restaurants en winkels open, er is een leuke boulevard.
Toch lijkt het er op dat de gemeente nu zo langzamerhand het vrije camperen wat aan banden wil gaan leggen. Op de toegangsweg naar het grote veld waar we nu staan, stonden ook altijd campers geparkeerd, de weg loopt parallel aan de boulevard. Er zijn nu verbodsborden geplaatst, volgens een plaatselijke gemeentelijke verordening (art. 31) mogen er nu geen campers meer staan. En er waren hier op het terrein altijd 2 rioolputten waar je de cassette in kon legen, deze zijn nu dichtgelast. Er is nog 1 rioolput open, deze is tamelijk dicht bij flats dus daar kun je alleen ’s avonds laat lozen.
Vanmorgen ook naar de Orange winkel gegaan om het simkaartje op te waarderen zodat er weer geïnternet kan worden. Ze wilden het simkaartje kosteloos omzetten van bellen naar internetten en na wat gebel zeiden de dames dat het in orde was. Blij naar de camper gelopen waar het blije gevoel verdween omdat bleek dat er meteen een sms’je van Orange kwam dat ik geen tegoed meer had en dat er opgewaardeerd moest worden.
Nu zijn de winkels in Spanje ook nog open van 17.00 uur tot 20.30 of 21.00 uur dus aan het eind van de middag weer naar de Orangewinkel gewandeld. Nu doet internet het wel, echter geen 4G maar 3G, daar redden we ons ook wel mee.
Het was vandaag met 25º nog iets warmer dan gisteren, het voelde af en toe wat benauwd aan. Vanmiddag was er dan ook onweer in het binnenland, hier raakte het wel wat bewolkt maar het bleef toch droog.
Cullera 09-05-2-18, woensdag
Hadden we gisteren nog 3G, vandaag hadden we 4G, we houden het op een storing bij Orange, het berust waarschijnlijk op toeval. Van de ongeveer 40 campers hier is een kwart Nederlander, dat zal ongetwijfeld komen omdat deze plek op de app van Campercontact staat. Vanmiddag zijn Bram en Marianne ook hier gekomen, ze zijn eerder vertrokken uit Tavernes dan eerst de bedoeling was.
We hebben op verschillende plekken gestaan in Spanje en het viel ons op dat er af en toe tamelijk onbeschaamd in vuilnisbakken wordt gekeken of er soms nog wat bruikbaars/eetbaars te vinden valt. Is de crisis eigenlijk wel voorbij in Spanje vraag je je dan af. De regering Rajoy pretendeert van wel , ze zeggen dat ze meest sociale begroting hebben gepresenteerd. Ze sjoemelen echter met feiten ( waar kennen we dat van), in werkelijkheid zijn onder Rajoy de sociale uitgaven met 27% gedaald. De minister van economische zaken is trots op de groei van het BBP met 3% het afgelopen jaar. En het is waar , de restaurants zitten aardig vol, evenals de terrassen. Maar het blijkt dat honderdduizenden Spanjaarden niet profiteren van de economische groei. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat die laten zien dat 3,7% van de huishoudens niet in staat is om het grootste deel van de week niet in staat is om volwaardige voeding op tafel te zetten. Dat is nog meer dan tijden de crisis, toen was het 3,5%. Vooral één ouder gezinnen profiteren niet van de economische vooruitgang, datzelfde zien we natuurlijk ook in Nederland.
Ook vanmiddag weer een langstrekkende onweersbui in het binnenland, we hoorden het dreigend rommelen in de bergen. Rond 18.00 uur was op de radar een enorm onweerscomplex te zien wat ten zuiden van ons was ontstaan , tot aan Malaga toe.Het werd weer iets warmer dan gisteren, 27º. Het zeewater is heerlijk, 22º vermoeden we.
We zijn uitgenodigd om vanavond bij Bram en Marianne te komen eten, onze achterburen komen ook.
Cullera 10-05-2018,donderdag
Het was gisteravond erg gezellig, we hebben niet alleen kennis gemaakt met Ida en Hans maar ook lekker gegeten en gedronken met z’n zessen. Er was patat, couscous, salade en saté, een fusion maaltijd zou je met recht kunnen zeggen.
Omdat ik nog geen effect merk van de injectie die ik op 24-04 heb gehad ben ik maar eens op zoek gegaan naar wat Crespine gel nu eigenlijk is. Iets wat me in Nederland niet zou gebeuren is dat ik nu een middel toegediend heb gekregen waarvan ik niet weet wat het is. In Spanje is het kennelijk niet gebruikelijk dat er met de patiënt wordt gecommuniceerd over de behandelmethode, wat ook de ervaring van Bram is. Bovendien dacht de arts misschien hij begrijpt het toch niet wat ik uitleg (wat voor een deel waar is), merkwaardig is het wel en ik heb ook niet om uitleg gevraagd. En dat terwijl ik genoeg ervaring heb, helaas, met medici om me mondig op te stellen, hier kwam het er niet van, door de hele context. Zo is het kennelijk niet gebruikelijk als je binnenkomt bij een arts dat je hem de hand schudt, als ik daartoe het initiatief nam keek hij me eerst wat bevreemdend aan om daarna aarzelend mijn hand te schudden, kennelijk heb ik toen het protocol doorbroken. Het was trouwens een vriendelijke oudere arts die gezag uitstraalde naar zijn omgeving, te merken hoe hij een keer een assistente wenkte. De arts wordt hier nog als een autoriteit gezien, net zoals bij ons vroeger in een dorp: de dokter, de dominee, de notaris en het schoolhoofd.
Een wandeling in het park: een eendenkuiken een waterhoentje
Inmiddels ik ben er door te googelen achter wat de werkzame stof in Crespine is nl Hyaloranon( ook wel Hyaloranzuur genoemd). Hyaloranon is een lichaamseigen stof en komt voor in bindweefsel, epitheelweefsel en zenuwweefsel en speelt een rol bij celdeling. Het heeft verschillende functies in ons lichaam oa Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van de synovia (gewrichtsvloeistof), en werkt als smeermiddel bij alle gewrichtsbewegingen.
Sinds 1990 wordt daarom het als geneesmiddel geïnjecteerd in zieke gewrichten en het is sinds 2003 goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. De werkzaamheid is wisselend, bij een aantal mensen heeft het geen effect, bij sommigen heeft het een duidelijk functie verbeterend effect. Als het al effect heeft is het resultaat vaak pas merkbaar na 6 tot 12 maanden. Geen wonder dus dat ik nog een verbetering merk maar zoals eerder gezegd , ik slaap goed en de pijn valt wel mee, ik zal er wel aan gewend zijn en weet nu waardoor het veroorzaakt wordt.
Overigens wordt het middel meestal niet vergoed door de ziektenkostenverzekeraars, waarschijnlijk vanwege het twijfelachtige resultaat en omdat het niet van te voren te voorspellen valt bij wie het wel of niet zal werken.
En misschien ook wel omdat het wordt gebruikt voor cosmetische ingrepen, het wordt oa gebruikt als filler, het wordt bv in lippen gespoten om een ‘porno-lippen’ effect te krijgen. Ook is het soms een onderdeel van antirimpel crèmes en daarvan is ook nooit de werkzaamheid bewezen of zouden de crèmes met Hyaluronzuur wel werken?
Onze reis door Spanje begonnen we in Motril op 12-04-2018 toen we daar met de boot vanuit Marokko aankwamen.
Nu, een maand later zijn we in Cullera(i) , in de buurt van Valencia.
Cullera 11-05-2018, vrijdag
De gemeente Cullera heeft een lang strand , ongeveer 15km. De stranden zijn opgedeeld, op papier, en hebben eigen namen en functies, er worden 11 stranden onderscheiden. De stranden zijn verboden voor honden behalve het strand Brosquil, daar mag je met je hond op. Je hebt het stadsstrand San Antonio en natuurlijk ver weg bij het natuurgebied Albufera is het naturistenstrand Mareny de Sant Llorenc, daar kun je niet komen met de camper. Het is al heel wat dat je hier vrij mag staan en naar het strand kunt, het strand hier heet Escollera en de rivier de Júcar komt hier in zee. We hebben al vaker over het tegenstrijdige gehad: op officiële camperplaatsen zijn allerlei regels, niet buiten zitten, geen luifel uit etc. terwijl aan zee (of aan sommige meren) je rustig buiten kunt zitten en bv kunt barbecueën, geen politieagent die daar iets van zegt.
Een paar dagen geleden viel ons op dat er veel windmolenparken in Spanje zijn. Het blijkt dat Spanje pionier geweest is in het gebruik van windenergie en de ontwikkeling ervan. De meeste windenergie wordt opgewekt in Galicië. Men is pas begonnen voor de kust van Noordwest Spanje met de bouw van het grootste windmolenpark op zee . In 2020 moeten er 42 windmolens werkzaam zijn. Niet veel dachten we totdat we lazen dat om gigantische molens gaat, 850 ton zwaar en totaal 626 meter hoog.
Er wordt ook nog steeds veel kernenergie opgewekt, ongeveer evenveel als door windenergie, ruim 20%. Zonne-energie is in Spanje wat omstreden door een ‘zonbelastingwet’, ingevoerd door de regering Rajoy in 2015. De wet regelt de heffing van deze belasting als particulieren zonnepanelen plaatsen en is bedoeld om de traditionele energieleveranciers tegen inkomstenderving te beschermen. Overigens heeft niemand nog een cent van deze omstreden zon-belasting hoeven te betalen door fouten van de overheid. Misschien dat de wet zal worden afgeschaft omdat de oppositie en de EU sterk tegen de wet zijn.
Er was vandaag weer volop zon, de zonnepanelen in Spanje en die van ons op de camper doen het goed met dit weer, zo’n graad of 25 en een matige bries van zee, kortom heerlijk weer.
Cullera 12-05-2018, zaterdag
We doen niets bijzonders maar de tijd vliegt voorbij. ’s Ochtends lopen we via de boulevard en een omweg naar de supermarkt, zo hebben we onze dagelijkse wandeling. ’s Middags lezen we bij de camper of op het strand, soms maken nog een kleine wandeling aan het begin van de avond. En je kletst af en toe wat met deze of gene, we staan in de ‘Hollandse hoek’ vanmiddag werd een Duitse echtpaar, makkelijk contact makend, onze buren. Maar we genieten elke dag, Dolce far Niente, dit deel van onze reis die nu al langer dan 4 maanden duurt is de strandvakantie.
Mensen die ons verslag regelmatig volgen weten dat we vorig najaar, toen we in Spanje waren, regelmatig verslag hebben gedaan van de ontwikkelingen in Catalonië rondom de afscheidingsbeweging en de Catalaanse premier Puigdemont. Dit omdat we de kranten volgden en het harde politieoptreden tegen demonstranten live op de tv hadden gezien en we in de jaren 70 en daarna regelmatig in Catalonië zijn geweest en ons betrokken voelen.
Het is een tijdje tamelijk stil geweest rondom Puigdemont nadat hij in Duitsland is gearresteerd en in afwachting is of hij wel of niet uitgeleverd zal worden aan Spanje.
In Catalonië is een politieke impasse ontstaan nu al 4 pogingen zijn mislukt om een nieuwe regering te vormen. Nu moet er voor 22 mei een nieuwe deelstaatregering zijn gevormd, lukt dat niet dan moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De separatistische partijen zijn dan bang om hun meerderheid te verliezen die ze op 21 dec behaald hebben en één van de partijen had openlijk uitgesproken dat het niet waarschijnlijk was om Puigdemont, nu hij in het buitenland vastzit, als premier te benoemen. De Spaanse regering heeft nu bovendien op 9 mei jl. in een spoedzitting besloten dat Puigdemont geen kandidaat premier kan zijn.
Gezien deze ontwikkelingen heeft Puigdemont besloten om af te zien van zijn kandidatuur voor het premierschap en heeft een politieke nieuwkomer naar voren geschoven: Quim Torra.
Deze Torra is aanvaardbaar voor alle separatistische partijen en vandaag is de 1ste stemronde, maandag de 2e. Het ziet er nu naar uit dat er nu snel een Catalaanse regering zal komen en Catalonië wordt verlost van artikel 155 waarmee ze onder curatele stonden van Madrid.
Wie is die politieke nieuwkomer Quim Torra? Hij is een 56-jarige jurist, schrijver en uitgever die fanatieke seperatistische gevoelens heeft maar die buiten de politiek heeft geuit, tot 2011 toen hij lid werd van één van de onafhankelijkheidsbewegingen. De krant La Vanguardia rekent hem tot de radicale vleugel van de separatisten.
Cullera 13-05-2018, zondag
We waren het al langer van plan de afgelopen keren dat we hier geweest zijn maar het kwam er maar niet van. Twijfels aan de kwaliteit ‘als iets zo goedkoop kan het niet veel bijzonders zijn’ is wonnen het van de nieuwsgierigheid. Ook trokken ons verhalen dat het allemaal best lekker was , op de wijn na misschien, ons nog niet over de streep. Maar van de week kwam het weer ter sprake en toen Bram en Marian zeiden dat ze er vandaag weer heen gingen en we ook uit eten zouden gaan zijn we gezamenlijk uit eten gegaan. Is dat dan zo moeilijk? Wij moesten kennelijk over de streep worden getrokken, we hebben het hier over een etablissement wat door camperaars hier al jaren ‘de vreetschuur’ wordt genoemd. Het is een zogenaamd buffet Libre, het concept is dat je voor €10,- net zo vaak en zo veel kunt eten van diverse salades , gevulde eieren, 4 verschillende paella’s, allerlei vlees- en vissoorten zoals tong, heek, sepia, chiperones (kleine inktvisjes), diverse postres(nagerechten), te veel om op te noemen, je kunt kiezen uit zeker 40 verschillende producten. Vanmiddag zijn we daar dus wezen eten en we hebben er zeker geen spijt van. Je moet er voor waken dat je niet te veel eet,je begint van alles wat te proeven, de paella’s slaan we maar over, de nadruk kwam toch op de diverse soorten vis te liggen en verdomd, het was lekker, zeker als je de juiste keuzes hebt gemaakt. Leuk om dat met z’n vieren gedaan te hebben, we zullen dit zeker vaker doen. Waarom het de vreetschuur wordt genoemd? Op één van de bijgaande foto’s zie je dat de inrichting weinig sfeervol is, dat bepaalt mede de bijnaam.
Je bent niet in Spanje geweest als je geen botellón hebt meegemaakt, ook dat is Spaanse cultuur. Gisterenavond vond er er een botellón plaats bij de gedoogplek waar we staan.
Voor diegenen die nog nooit een botellon hebben meegemaakt, liever gezegd gehoord, even een uitleg. Botellón is Spaans voor grote fles maar zo wordt ook de bijeenkomst van jongeren genoemd die bij elkaar komen om in groepen alcohol te drinken en naar muziek te luisteren, in de open lucht welteverstaan. Het gebeurt in de lente en in de zomer wanneer ook ’s avonds de temperaturen nog aangenaam zijn. Het fenomeen is ontstaan in de jaren ’90 en het is in de eerste plaats een goedkope manier om alcohol te drinken, de sterke drank wordt gekocht in supermarkten en gemixt in 2 l. flessen, vandaar de naam botellón. Het is een manier voor jongeren om alcohol te drinken, alcohol is verboden voor jongeren beneden de 18 jaar. Immers is het frisdrank of zit er alcohol in gemixt, moeilijk om hierop te handhaven.
De botellónes zijn een doorn in het oog van de autoriteiten, die er veel aan gelegen is om dit fenomeen tegen te gaan. Zo is er sinds kort een wet die het verbiedt om alcohol op straat te nuttigen, evenals bv in Nederland. Men wil de botellónes tegen gaan vanwege de geluidsoverlast, het comazuipen en vanwege de troep die na zo’n nachtje feesten door de jongeren achter wordt gelaten.
Teug naar gisterenavond. De botellón begon al vroeg, om 20.00 uur waren er al zo’n 80 auto’s en liepen er ook groepen jongeren met tassen vol flessen richting de auto’s waarrond omheen de botellón plaatsvond. De kofferbak speelt een belangrijke rol , van hieruit worden de drankje aan subgroepjes geschonken en vanuit de kofferbal klinkt de muziek uit de boxen. De jongeren waren naar schatting tussen de 15 en 22 jaar. We hebben een babbel gemaakt met enkele jongeren, die zo aardig waren deze oudere Hollandse mensen te woord te staan. Ze drinken alleen, blowen niet ‘want dat is verboden’ , het klonk allemaal braaf uit de mond van deze overigens aardige jongeren.
Een prettige bijkomstigheid was dat onze nieuwe Duitse buren, buren zoek je niet uit, er even na achten als een haas vandoor gingen uit vrees voor een doorwaakte nacht. Deze buren hadden in de korte tijd dat ze naast ons stonden, zich ontpopt als claimende ouwehoeren, het probleem loste zich van zelf op, waar een botellón al niet goed voor kan zijn.
Met de geluidsoverlast viel het best mee, het feest duurde niet te lang. Er stak nl een harde wind op vanuit het binnenland om een uur of half 12. En misschien dat ze een verbod hadden gekregen op versterkte muziek, na middernacht hoorden we alleen gezang in de verte. En de troep de volgende morgen? Die was er natuurlijk wel maar het viel eerlijk gezegd nog mee en er was iemand, een camperaar?, bezig om zwerfafval te verzamelen.
Cullera 14-05-2018
Vanmorgen zijn Hans en Ida vertrokken, wijzelf denken donderdag hier weg te gaan, het bevalt ons hier prima. Er zijn niet zoveel plaatsen meer waar je de vrijheid kunt ervaren zoals hier.
Medicijnen zijn over het algemeen goedkoop in Spanje, goedkoper dan in Nederland, dit omdat de staat voor een deel meebetaalt aan de medicijnen en ook prijsbeperkingen heeft opgelegd Net zoals in Nederland heb je medicijnen die uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar zijn en vrije medicijnen. In Spanje zijn echter veel meer medicijnen vrij verkrijgbaar, je moet wel voor medicijnen naar de apotheek, die zijn er dan ook veel, want bij een drogist zijn ze niet te krijgen.
Omdat de medicijnen in Spanje veel goedkoper zijn worden er door toeristen veel medicijnen meegenomen naar huis, vooral door Engelsen en Ieren maar ook Nederlanders en Belgen weten de weg naar de apotheek te vinden. Een groot deel van de verkochte medicijnen in Spanje gaat zo naar het buitenland, de apotheker maakt het niets uit, de verkoop is legaal en het gaat om de winst.
Nu gebruik ik tegen voorhoofdspijn(chronisch) oa Saridon of het veel goedkopere APC wat net zo goed helpt. Maar omdat ik een injectie heb gehad met Hyaloranzuur mag ik geen Acetylsalicylzuur hebben , de A in APC. De APC ,die we voldoende bij ons hebben, mag ik dus niet gebruiken, dus vanmorgen naar de apotheek (farmacia) om Saridon te kopen. Deze is in Spanje helemaal niet goedkoper maar met €7,30 ongeveer 2x zo duur als in Nederland, waarom dat zo is? Misschien omdat de firma Bayer hier een groter winstpercentage berekent. Morgen maar eens kijken of er een goedkoper alternatief is , een B merk.
Er zijn hier maar weinig vogels, althans geen bijzondere vogels. Zo af en toe hoor je in de verte het onmiskenbare geluid van de bijeneter, maar je ziet ze niet. Maar alledaagse vogels kunnen ook mooi zijn, de meerkoet zwom in de rivier de Júcar en de eend zat in de zon in het park waar we dagelijks doorheen wandelen als we boodschappen hebben gedaan.
De dag begon met veel bewolking maar in de loop van de ochtend klaarde het helemaal op. ’s Middags trok er een wolkenveld over en hoewel het 24º was, voelde het door de toegenomen wind uit zee een tijdje fris aan totdat de zon weer begon te schijnen.
Cullera 15-05-2018, dinsdag
Vanmorgen langs de apotheek gegaan om een alternatief voor de dure Saridon te vragen, dat is er dus niet, alle vervangende medicijnen bevatten Acetylsalicylzuur wat ik niet mag hebben. Dat beaamde de apotheker toen ik hem de bijsluiter gaf van de Crespine gel waar mijn knie mee geïnjecteerd is. Maar dit middel is in Spanje niet te krijgen zei hij tot onze verbazing. Toen wij zouden dat het middel toch echt door de trauma chirurg in Rincon de la Victoria was toegediend was hij verbaasd. We vermoeden dus dat dit middel in het alternatieve circuit thuishoort, het is peperduur (€175) en of het werkt is twijfelachtig en daarom wordt het ook niet vergoed door de ziektekostenverzekering. We denken niet dat in Nederland een chirurg dit middel zou toe dienen. Maar goed, het is gebeurd, stel dat het werkt na een aantal maanden, dan laat ik misschien mijn scepsis tav alternatieve geneeswijzen wat varen.
Het heeft wel geholpen dat ik gisteren schreef dat je hier niet veel vogels ziet, althans niet veel bijzondere. Nu hadden we regelmatig tijdens deze reis de hop horen roepen, maar telkens was hij òf te ver weg òf hij vloog weg als we hem wilden fotograferen. Aan het eind van de middag zag Everdien plotseling een hop vlakbij de camper rondlopen en naar voedsel pikken. De camera gepakt en jawel hoor, ziedaar de foto van deze prachtige, door zijn kuif wat parmantige, vogel.
de hop, een paar meter van onze camper
Toen we in Spanje kwamen op 12-04 jl, bleek dat de snelheid van ons KPN kaartje Onbeperkt online, drastisch was verminderd na een prijsverhoging , nu kost het geen €7,50 maar €8,99 per maand. De lage snelheid hoort bij het pre paid kaartje, wij zijn een van de weinigen die een hogere snelheid hadden. We hebben dus ruim een jaar geluk gehad.
Hier in Spanje dus een sim kaartje van Orange aangeschaft, dat was een aanbieding 6GB voor €15, normaal 3GB voor €15,-, duur dus daar doen we ongeveer een week mee met 3GB. We bleven wel het KPN kaartje gebruiken om teksten zonder veel foto’s te lezen zoals de kranten, het camperforum etc, daarvoor was de snelheid net voldoende
Afgelopen zaterdag was de termijn van een maand verstreken en moesten we opnieuw €8,99 betalen voor een nieuwe periode met het KPN kaartje. Wie schetst onze verbazing dat de snelheid nu weer was zoals we het een jaar gewend waren, sinds zaterdag kunnen we weer alles met het KPN kaartje en hebben het Orange kaartje niet eens meer gebruikt. Ten eerste is het natuurlijk fijn dat dit goedkoper is, maar ten tweede is het toch een gezeur om iedere keer in een ander land een simkaartje aan te schaffen en daar waren we met dat KPN kaartje toch mooi vanaf. Daarom wilden we als we terug zijn in Nederland, kijken naar een alternatief maar dan praat je toch al gauw over 25 à €30,-. , voorlopig hoeft dat niet.
Internet is belangrijk voor ons omdat het dè manier is om contact te houden met familie, vrienden en kennissen in Nederland via facetime, video appen, whats app en mail, we lezen de krant, zitten bv op het camperforum, lezen reisverslagen van anderen en houden natuurlijk deze site ook bij. En dat alles vanuit de luie camperstoel, we hebben de tijden nog meegemaakt dat we een zware laptop mee moesten zeulen naar een internetcafé. Of nog langer geleden dat je contact met ‘thuis’ onderhield via de telefoon, geen mobiel maar vanuit een telefooncel.
Kortom, we zijn weer helemaal blij met ons KPN simkaartje.
De rivier de Júcar, een sportvisser zoals dat heet en een beroepsvisser in zijn bootje op weg naar de zee.
Gisteren is volgens de verwachting Quim Torra als regiopremier van Catalonië gekozen in de 2e ronde. Met slechts 1 stem meerderheid, de separatisten hebben 5 zetels meerderheid in het Catalaanse parlement maar de radicaal linkse CUP (4 zetels) onthield zich van stemmen. Quim Torra wordt gezien door de Spaanse regering gezien als een marionet van Puigdemont die vanuit Duitsland aan de touwtjes trekt. Artikel 155 zal echter nog niet opgeheven worden door de Spaanse regering in afwachting van de eerste beslissingen van de nieuwe regiopremier. Mochten deze niet binnen de wet zijn dan wordt de tijdelijke overname van de Catalaanse regering gewoon nog gehandhaafd.
Er zijn weer 2 Nederlandse campers bijgekomen hier in de buurt, het grappige is dat camperaars elkaar soms kennen. Zo staan er vlakbij ons mensen die we voor de 3e keer ontmoeten, een ander echtpaar is ook in Marokko geweest en al deze kennen Bram en Marianne. Natuurlijk vooral Bram, een tamelijk markante persoonlijkheid die al 40 jaar permanent in zijn camper woont en zodoende bekendheid geniet, hij maakt makkelijk contact.
Cullera 16-05 2018, woensdag
Vandaag zijn we naar de historische wijk rond de mercato ( de overdekte markt) en de oude kerk. Vlak daarbij ligt tegen de berg de wijk ‘Pau’ met zijn steile straatjes, het is de oudste wijk van Cullera. Oorspronkelijk was het een Arabische nederzetting Qulayra, de naam Cullera is hiervan afgeleid.
In de historische wijk zijn niet alleen aardige winkels maar er staan ook modernistische huizen. In het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw kwam niet alleen de citrus- en rijstteelt tot bloei en de handel erin door de export. Rijke kooplieden lieten in navolging van de modernista architectuur in Catelonië en Valencia, hier ook door architecten huizen zetten. Je vindt hier niet zulke architectonische hoogstandjes maar het is leuk in het stadsbeeld.
Worden in Marokko de palmen vooral bedreigt door een schimmelziekte, in Spanje worden de palmen bedreigt door de rode palmkever. Deze snuitkever komt oorspronkelijk uit zuidoost Azië maar is inmiddels door de handel in palmhout over andere delen van de wereld verspreid, zo ook Spanje. De kever wordt als zeer schadelijk gezien en moet in Spanje verplicht bestreden worden De kever plant zich snel voort, er worden vele eitjes afgezet en de levenscyclus van de larven is relatief kort. De kever kan moeilijk bestreden worden omdat de larven in de stam van de palm gangen uitvreten. De rode palmkever wordt gezien als een van de schadelijkste houtaantastende insecten. Het bestrijden van de kevers is moeilijk omdat de larven niet te doden zijn zonder de boom te beschadigen. Insecticiden die op de boom worden aangebracht hebben hierdoor een preventief effect. Alleen als een insecticide in de boom wordt geïnjecteerd of bijvoorbeeld in het grondwater rond de boom heeft het meer effect. Biologische bestrijding is ook mogelijk met bacteriën, schimmels die de kevers, eitjes of larven aantasten. De biologische bestrijding is tot nu toe niet zo succesvol. Ook op de boulevard in Cullera zie je op palmen plakkaten waarop staat dat de boom behandeld is met gif tegen plagen. De gemeente Alicante kan zelfs hoge boetes opleggen aan grondeigenaren die niet voldoende doen om de rode palmkever te bestrijden.
We waren eerst van plan om morgen hier te vertrekken maar we hebben besloten nog een dag hier te blijven. Het bevalt ons hier prima, aardige mensen om ons heen en de vrijheid hier die vindt je nauwelijks meer in Europa, afgezien van Griekenland dan. En elke dag weer fraai weer, temperatuur blijft hetzelfde, rond de 25º, het enige verschil is dat de wind soms stevig uit zee waait. Vandaag was er weer weinig wind waardoor de gevoelstemperatuur een stuk hoger ligt dan de 25º die het in werkelijkheid was.
Cullera 17-05-2018
We hebben de ochtend nuttig en aangenaam besteed. Nuttig omdat we de was hebben gedaan in een wasserette. Een wasmachine waar 13 kg in kan, kost €4,- en is in een half uur klaar. Naast de wasserette is de Mercadona waar we ondertussen boodschappen hebben gedaan, dat was het aangename deel , voor mij dan, ik vind het altijd leuk om door een buitenlandse supermarkt te lopen en rond te koekeloeren.
Daarna de was in de droger, 15 min., €2,- , daar kun je niets van zeggen.
Vlakbij was een watertappunt waar camperaars altijd water halen, zo ook wij nu, de tank gevuld en wat 6 literflessen, dat was ook nuttig. We gaan morgen weg, willen vrij gaan staan en dan is het handig om ruim in het water te zitten. Nu doen we vrij zuinig met water als we vrij staan, we gebruiken dan zo’n 10 liter per dag om te koken, af te wassen en om koffie te zitten. We wassen ons aan de wastafel, douchen doen we dan niet, dat bespaart ook weer water, bovendien vinden we het in de doucheruimte in de camper maar behelpen.
de ambachtelijke slager, een mooi tableau dat uitnodigt om binnen een kijkje te nemen het watertappunt
In Cullera is het kasteel dat op een heuvel bij de stad staat behoorlijk beeldbepalend. Het kasteel heet het kasteel van koning Jaume I. Het was een vesting die gebouwd is in de 10e eeuw tijdens de Arabische overheersing. In de 11e eeuw werd er een 2e verdedigingsmuur omheen gebouwd, daarvan zijn nu enige torens herbouwd en er loopt een wandelroute naar boven langs de muur de berg op.
In 1238 heroverde koning Jaume I Valencia. Hij had daarvoor al tevergeefs geprobeerd de vesting van Cullera in te nemen. Echter na de val van Valencia lukte het hem toch in 1239 om de vesting te veroveren. Daarna werd het een koninklijke vesting , de koningen van Aragon woonden daar als ze in de buurt waren.
het kasteel in Cullera gezien vanuit de stad op verschillende plaatsen en vanaf de camperplaats
In het begin van de avond hebben we met Marianne en Bram een afscheidsborrel gedronken, dat was weer gezellig. Zei blijven nog even hier, wij gaan morgen een stukje noordelijker rijden. deel 3 voorjaar Spanje 2018