de Ardêche stroomafwaarts, links achter de Mont Ventoux
De weinige toeristen die hier komen kunnen hun auto bij het dorp parkeren of hier op de zgn. parking naturelle, een paar honderd meter van het dorp, het dorpje is autovrij. Op deze ‘parking’ stonden vannacht 7 campers waarvan 4 Nederlandse, 1 Belgische en 2 Franse. Dat hier verhoudingsgewijs veel Nederlanders staan ( in Vallon meer dan 25 campers, 3 Nederlandse ) komt wellicht doordat deze plek zowel op Campercontact als bij Facile en Route vermeld wordt, misschien is het toeval. Overigens ligt St Martin nog in de Ardêche (Rhône Alpes ) en Aiguèze in de Gard (Languedoc Rousillion).
linker zijvleugel kerk
Aiguèze heeft een leuk kerkje uit de 12e eeuw, niet zozeer door de vorm want die is typerend voor deze regio, een torenspits met 2 of 4 kleine spitsen er omheen maar wel door het ingetogen mooie interieur door de marmeren beeldengroepen en de gebrandschilderde ramen.
beeldengroep kerkje
In de buurt van de kerk was vanmorgen een weekmarkt die alleen in de zomermaanden gehouden wordt. Er waren streekproducten zoals geitenkaas, worstsoorten en olijven te koop naast wat kleding en sieraden. We hebben 3 soorten geitenkaas gekocht en Everdien nog een leuk rokje.
Aiguéze
Chusclan 04-09-2015 vrijdag
Vannacht stonden hier 17 campers waarvan 2 Nederlandse, het relatief grote aantal Nederlandse campers van gisteren is dus toevallig.
Nadat we afscheid hebben genomen van onze leuke Nederlandse buren Nel, Rien en hun dochter Saskia die over is gevlogen voor een paar dagen, zijn we een stukje verder gereisd.
Krijgen we een cadeautje , boekje en cd, blijkt het om de toch niet onbekende ‘zingende dierenarts’ Rinus Rasenberg te gaan. Rien nog bedankt, ondanks het feit dat ik 3x met Pétangue verloren heb.
machine om druiven te oogsten en daarachter de camperplaats Chusclan N44.14529 E4,67767
We staan nu op een weer geheel andere plek dan de afgelopen dagen, op een camperplaats bij een coöperatie van wijnboeren, vignerons de Chusclan . Er wordt hier goed wijn geproduceerd, Côtes du Rhône AC en Vin du Gard landwijn. De oogst is in volle gang en boeren rijden af en aan om hun druivenoogst hier af te leveren. We hebben onze wijnvoorraad weer op pijl gebracht.
logo wijn coöperatie antieke landbouwerktuigen
We blijven morgen ook nog op deze cp, die gratis is met voorzieningen, we moeten de was weer eens doen. Het weer is best aardig, lichte mistral, wat sluierbewolking en 25,5º.
Chusclan
Chusclan 05-09-2015
Vanmorgen vroeg kwamen de eerste boeren hun geoogste druiven afleveren met kleine tractoren met een laadbak erachter. De bakken zijn gevuld door de oogstmachine. Het machinaal oogsten is natuurlijk efficiënter maar er is wel een stukje romantiek van het handmatig druivenplukken verloren gegaan en werkgelegenheid voor seizoensarbeiders. Door de klimaatverandering begint de oogst nu al begin september.
de boer opent de klep van de laadbak , de druiven worden in een bak gestort en gewogen
Chusclan is een dorpje dat zichzelf afficheert als het dorp met de bogen. Er zijn in het kleine centrum maar liefst 14 bogen over de straatjes, ws. ooit bedoeld om in tijden van hevige regenval het water vrij doorgang te geven naar de rivier de Cèze die langs Chusclan stroomt.
Eén van de 14 bogen in Chusclan
Er is alleen maar een bakker in het dorp, verder geen winkeltjes maar wel een café en 2 restaurantjes. Iedere morgen komt er wel een groenteboer met groenten en fruit op het pleintje in het dorpscentrum.
bloeiende struiken in de berm
Fontvieille 06-09-2015 zondag
Chusclan is vooral een praktische plaats om te overnachten, er is plenty water om de was te doen en de winkel bij de coöperatie is 7 dagen geopend. Bovendien komt er aan het begin van de avond een vrouw met een bestelautootje en die verkoopt geitenkaasjes.
We wilden vanmorgen naar Avignon omdat het al weer een aantal jaren geleden is dat we daar zijn geweest. Het bleek dat de parking bij de Rhône waar campers konden staan nu met hoogtebalken afgesloten was. 500m Verder was een andere parking maar volgens de 2 parkeerwachters mochten we daar niet staan. En ze zeiden dat er alleen maar campings waren voor campers dus besloten we door te rijden omdat de mistral ook flink aantrok. Toen we wegreden zagen we dat aan de overkant van de weg, 30m achter de parkeerwachters een nieuwe camperplaats was gekomen maar die waren we al gepasseerd toen.
camperplaats Fontvieille N43.71954 E4.71248
Vanwege de mistral ook niet gekeerd maar naar Fontvieille, in de Alpilles, gereden, 10km van Arles. Daar gingen we altijd staan als we op het strand gezandstraald werden omdat je daar redelijk beschut staat omdat de rotswanden de mistral wat tegen houden. De parking was altijd al een paar euro, nu was het €5,- en in de 3 jaar dat we er niet meer zijn geweest zijn er ook voorzieningen gekomen.
moulin Alphons Daudet
Er was een stevige mistral vandaag met windstoten tot 80km per uur zodat we onze stoelkussens moesten gaan zoeken die weg waren gewaaid.
We zijn nog even in het dorp geweest, daar zijn een paar aardige terrasjes, even een pilsje gedronken, het was 25º. Het was druk in het dorp, er was een kleine markt met (2e hands)kleding en veel plastic tafelzeiltjes.
het dorp Fontvieille
Plage de Piemanson 07-09-2015 maandag
De weersverwachting voor vandaag was gunstig, de mistral zou afnemen in de loop van de dag, daarom zijn we de Camargue ingereden naar Plage de Piemanson. Maar niet voordat we bij LeClerc in Arles flink hadden ingeslagen en LPG hadden getankt.
koningspage
Op weg naar het strand, tussen Arles en Salin de Giraud zaten er aardig wat bijeneters op de telefoonlijnen als vormden ze een erehaag . Ze lieten niet fotograferen , wel een koningspage, die is ook mooi. En veel grote blauwe libellen die in deze tijd van het jaar als helikopters om de camper vlogen.
We hadden al met Jeanne en Marc gebeld en wisten daardoor al dat we niet meer op het naturistenstrand mochten staan. Dus staan we nu met een aantal bekenden , w.o. Jeanne en Marc die we al 10 jaar kennen, op dezelfde plek bij de dijk waar we ruim 3 maanden geleden ook stonden.
Plage de Piemanson
Toen we pétangue speelden kwamen er een paar Duitse meisjes vlakbij hun tent opzetten, zij hadden een bekeuring van €22,- gehad op het naturistenstrand en waren naar dit gedeelte van het strand verwezen door de politie.
Plage de Piemanson 08-09-2015 dinsdag
Gisterenavond laat hoorden we dat Joost Zwagerman een eind aan zijn leven had gemaakt, hij kon erg enthousiast over kunst vertellen en schrijven.
Dat was een domper op een prachtige dag. Ten eerste omdat het bij bijna windstil weer 25º was. En omdat we , hoewel we zo’n 15 jaar op Piemanson komen (soms 2x per jaar zoals dit jaar) iedere keer genieten van het enorme gevoel van vrijheid wat je hier ervaart. Vooral op het naturistengedeelte maar ook zoals nu waar we staan met een uitzicht op de étang met zijn flamingo’s, zwanen en meeuwen en aan de andere kant op de zee.
meeuwen bij de camper , beschenen door de ondergaande zon
Het is een uniek stuk strand in Europa waar je met je camper kunt staan. En er staan campers uit heel Europa, ongeveer 100. De meeste Franse dan Duitse , Nederlandse, Italiaanse, Zwitserse, Oostenrijkse, Engelse en vandaag zagen we een camper uit Polen en 1 uit Litouwen.
En vandaag zijn ook Roel en Tietie hier gekomen, we kennen ze al jaren hier van het strand. Een apéro gedronken en gezellig bij gekletst.
Plage de Piemanson 09-09-2015 woensdag
In de ongeveer 15 jaar dat we hier komen, hebben we het beleid t.a.v. het staan op Piemanson een aantal keren zien veranderen, van anarchie naar soms moeilijk te begrijpen regelgeving.
Vooropgesteld: als we hier in de buurt zouden wonen zouden we er op tegen zijn dat er in dit natuurgebied gerecreëerd zou worden.
Tot voor 10 jaar geleden mocht je het hele jaar op het strand zijn. Toen is het veranderd, alleen nog op het strand tussen 1 mei en 1 oktober. Drie Jaar geleden mocht je plotseling niet meer naakt op het naturistengedeelte na 1september.
we kijken vanuit de camper op de étang waar de flamingo's foerageren
Dat de bouwwerken bij de caravans dit jaar verboden werden daar kun je je wel wat bij voorstellen. Maar dat je nu vanaf dit weekend niet meer op het naturistengedeelte mag komen ontbeert elke logica. De naturistenvereniging uit Arles heeft officieel toestemming (au. 1982) om het naturistengedeelte te onderhouden, ze planten boompjes in de duinen etc. Daar wordt het strand altijd door de mensen schoongehouden, de vereniging maakt 2x per jaar, aan het begin van het seizoen en rond 1 oktober het strand uitgebreid schoon.
een jonge flamingo heeft nog geen roze kleuren
Helaas maken de Fransen er nog steeds een puinhoop van op het stuk strand waar we nu staan. Na ieder weekend slingeren er bierflesjes rond van (jonge) mensen die er met hun tentje in het weekend feestvieren. Nu ook, zoals ieder jaar, blijven er oude caravans op het strand achter aan het eind van het seizoen, er staan er op dit moment 6, de gemeente Arles moet de boel maar opruimen.
We kunnen ons voorstellen dat men er volgend jaar een dagparking van wil maken, leuk vinden we dat niet, wel heel begrijpelijk.
achtergelaten oude caravan en een kapotte tent met koelkast
Plage de Piemanson 10-09-2015 donderdag
En zo vliegen de dagen voorbij met zalig nietsdoen. ’s Morgens een uurtje wandelen, wat zwemmen en lezen, veel lezen. En dan om 5 uur pétanque spelen met z’ n zessen, 2 Fransen, 2 Belgen en 2 Nederlanders (Roel en ik).
Er zijn hier nauwelijks vissersbootjes voor de kust. Wat je hier wel ziet zijn tellinevissers. Dat vissen gaat niet met bootjes, de tellines, kleine schelpdiertjes zitten vlak onder het zand langs de kust.
tellinevisser
Men loopt door het water schraapt met een grote korf met tanden, die aan stangen zit, over de bodem waardoor de tellines in de korf komen. De beroepsvissers hebben dan een autoband bij zich waarin een net en daar worden de gevangen tellines in gekieperd. De tellines worden verkocht aan restaurants in de omgeving.
We hebben zo ook wel eens gegeten, gekregen van een Franse buurman. Olie in de pan, knoflook erbij, de tellines roerbakken en peterselie toevoegen. Lekker? Mwah, als borrelhapje wel, maar meer schelp dan dier.
met de korf over de bodem schrapen
Salin de Giraud 12-09-2015 zaterdag
We zijn gisteren aan het begin van de avond van het strand vertrokken omdat er én een weersverslechtering werd verwacht én omdat we de was wilden doen .
De weersverwachting is uitgekomen: een zuid oostenwind van 70km p.u. en we komen hier lang genoeg om te weten dat je dan niet op het strand moet zijn, het loopt onder water omdat de zee opgestuwd wordt.
Dus hebben we de ochtend nuttig besteed, we zijn met de pont de Rhône overgestoken en zijn naar Port Saint Louis du Rhône gegaan.
Daar heb je een wasserette en hebben daar een wasmachine gebruikt. Meteen wat boodschappen gedaan en vervolgens zijn we weer naar Salin de Giraud gegaan, 13 km van Piemanson verwijderd. We staan daar op de camperplaats die niets voorstelt maar vooral praktisch is, het waait hier net iets minder dan bij het strand en je hebt hier voorzieningen.
En heel leuk, vanmiddag kwamen hier Jacques en Paulette, oude bekenden van ons uit St. Etienne die we 4 jaar niet gezien hadden. Aan het eind van de middag kwamen Roel en Tietie en even later Philippe die vertelde dat het hele strand nu blank stond. We hoefden niet met z’n tweeën een apéro te drinken, het was weer gezellig.
Vandaag was het ondanks de harde wind nog 26º en scheen de zon onafgebroken. Voor morgen wordt er hevige onweer en zware regenval voorspeld.
met de pont de Rhône over
Salin de Giraud 13-09-2015
Het onweer kwam vannacht al , het heeft 2 uur zeer zwaar geonweerd. Nog nooit zoveel ontladingen gezien, vuurwerk in de hel wordt dat wel genoemd, het was erg spectculair. En viel hier de neerslag nog mee met zo’n 50mm., ten noorden van ons, richting de Cévennen is meer dan 200mm in een etmaal gevallen. Bij Lodéve steeg het waterpeil van een riviertje in een uur met 3 meter en kwamen er overstromingen waarbij er auto’s van de weg zijn gespoeld.
bij ons als siergras in de tuinen, hier hele velden vol in de natuur
Nu zijn er vaker heftige buien met veel regenval in september en overstromingen waarbij soms ook mensen verdrinken, de regen wordt Cévenol (van de Cévennen) genoemd.
Vandaag wel af en toe zon en redelijke temperaturen, 23º , maar het stormt nog uit zee, 70km p.u., dus we blijven vandaag nog in Salin staan.
Als het weer zo wordt als voorspeld wordt, aanhoudend veel wind, dan gaan we dinsdag een stukje het binnenland in.
nu volop in bloei op de zilte grond, de saladelle
Homps 14-09-2015 maandag
We staan op een leuke plaats in Homps aan het Canal du Midi, dep. de Aude, Katharenland. Maar in dit geval was het 3x is scheepsrecht.
camperplaats Homps N43.26893 E2.71645
Gisterenavond kregen we zo de balen van de beukende storm, 80 km p.u. op de camper, dat we besloten om vandaag te vertrekken. Het zou de hele week blijven waaien en het strand stond blank. Bovendien zijn alle bekenden vandaag vertrokken of doen dat morgen.
Nu wilden we aanvankelijk naar Mouzère maar dat ligt vlakbij Lodève en daar is in een paar uur tijd 350mm regen gevallen. Lodève stond voor een deel onder water en er is een stuk van de A75 weggeslagen die daardoor nog weken geblokkeerd blijft volgens de verwachtingen.
We zijn eerst naar Portiragnes Plage gereden, maar de plek kostte €8,- en beviel ons niet. Daarom zijn we het binnenland ingegaan naar Ouveillan naar een camperplek bij een wijncoöperatie. De oogst is echter in volle gang, de camperplaats ligt aan een rotonde en de aan en afrijdende tractoren met aanhangers veroorzaakten flink wat lawaai. We hebben een wasje gedaan en zijn 30km verder naar Homps gereden, een verstandige beslissing . Dit is een rustige plaats aan een jachthaventje, je staat hier gratis, er zijn geen voorzieningen.
Homps, Canal du Midi
Er zijn hier boten te huur om op het kanaal te varen en mensen kunnen met een oude boot een pleziertochtje maken. Ook in Homps en omgeving worden de druiven geoogst, het hele dorp stinkt naar de most.
Homps
Homps 15-09-2015 dinsdag
Wat hebben we gisteren trouwens , net als in juni, weer veel campers gezien in de Camargue, vooral in de omgeving van Saintes Maries de la Mer. Maar ook hier in Homps stonden 30 campers en was het helemaal vol.
bloeiende boom bij het kanaal du Midi
We zijn vandaag ook in Homps gebleven, er gebeurt hier wat op het kanaal met die plezierboten. Ook hebben we langs het kanaal gewandeld er is hier in de buurt ook een meer waar je met campers kunt staan, Lac de Jouarres. Er zijn ook mensen die het kanaal langs fietsen over het oude jaagpad. Dan moet je wel een eind fietsen, het hele kanaal is 240km lang. Het is in 1861 af gekomen en ligt tussen Toulouse en het bassin de Thau bij Sète. Omdat het bij Toulouse op de Garonne aansluit heb je zo de verbinding met de Middellandse Zee zodat de boten vroeger niet meer om hoefden varen. Vrachtschepen zijn er vrijwel niet meer op het kanaal, goederentreinen zijn natuurlijk veel effectiever. Vanaf Homps voeren vrachtschepen met vaten Minervois wijn, tegenwoordig gebeurt dat transport met tankwagens.
Er zijn talloze sluizen in het kanaal en omdat ze vrijwel niet veranderd zijn staat het hele kanaal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De zon schijnt af en toe, de temperatuur is gedaald tot 22º en er staat nog steeds veel wind.
koninginnenpage
Lagrasse 16-06-2015 woensdag
We zijn 36 km westelijker gereden via D wegen door wijngaarden waar de oogst nog in volle gang is. We zijn van de Minervois in het Corbières wijngebied beland. Met name de laatste kilometers van deze route waren mooi, toen reden we door de vallei van de Orbieu, het riviertje stroomde beneden ons.
camperplaats Lagrasse N43.09339 E2.62120
We staan op een camperplaats, €6,- met voorzieningen, tussen de olijvenbomen , bij het middeleeuwse dorpje Lagrasse aan de Orbieu. We staan in een dal met een fraaie blik op de bergen rondom. Lagrasse heeft het predicaat ‘les plus beaux villages’, het is dan ook een mooi dorp met smalle straatjes. Er zijn opvallend veel restaurantjes
We hebben de Laat Gothische kerk Siant Michiel uit de 14e eeuw bezocht, het heeft een mooi interieur met 9 kapelletjes met glas in lood ramen die wat buitenlicht doorlaten.
Planken met afbeeldingen met ook wat ondeugende middeleeuwse plaatjes
In het touristenbureau is een kleine tentoonstelling van oude planken die uit middeleeuwse gebouwen komen. Naast afbeeldingen van gezichten en fantasiefiguren die daar op zijn geschilderd zie je dat humor in die tijd ook genitaal, poep en pies, gericht was.
Le Pont Vieux, 13e eeuw
We hebben geluk met het weer: in een deel van Frankrijk vallen buien, we zitten tussen de slecht-weer-gebieden in en er zijn velden met sluierbewolking maar wel 32º.
Lagrasse
deur van Maison Lautier (15e eeuw)
Lagrasse 17-09-2015 donderdag
Vandaag hebben we de abdij van Lagrasse bezocht. De Benedictijner abdij stamt oorspronkelijk uit de 8e eeuw en is vooral in de middeleeuwen uitgebreid. Rondom de abdij ontstond bebouwing op de linkeroever van de Orbieu, daar waar nu een klein, aardig kerkhof is. In de 13e eeuw werd er ook op de rechteroever gebouwd en beide delen van het dorp werden verbonden door de Pont Vieux uit de 12e eeuw. Op een afbeelding uit de 13e eeuw valt te zien dat de brug oorspronkelijk 2 torens kende.
de markthal
Lagrasse aan de Orbier
Lagrasse is maar klein maar wel erg mooi. Het telt verschillende monumenten, de meeste zijn oude huizen uit de 14e t/m 18e eeuw. Vanaf de camperplaats ben je al snel bij de oude markthal (1315) die op 10 stenen pilaren rust. Op een van de pilaren is een wapenschild aangebracht.
de abdij van Lagrasse
De abdij bestaat uit 2 gedeelten, een is altijd toegankelijk voor het publiek en dat is het middeleeuwse gedeelte. Het andere gedeelte wordt bewoond door geestelijken en vandaag konden we die niet bezoeken. In een van de zalen werd een filmpje vertoond over de geschiedenis van de abdij die ooit in de 12e eeuw een 100tal kerken en 10 kloosters bestuurde, tot in Noord Spanje toe.
het dormitorium (slaapzaal)
De indrukwekkendste zaal vonden we het dormitorium , een slaapzaal van 500 m2 uit het eind van de 13e eeuw. Hij is voorzien van een open dakconstructie met diafragma bogen van metselwerk.
Carcassonne 18-09-2015 vrijdag
De route naar Carcassonne ging de eerste 10 km door de Gorges van de Alsour, een mooi landschap. We staan nu op een grote parking , zonder voorzieningen, vlakbij de ‘ridderstad’ Carcassonne. De parking is duur, je betaalt per uur, morgen weten we hoeveel.
camperplaats Carcassonne N 43.20659 E2.37510, linksachter de torens van de Cité, rechts de Montagnes noir
We zijn wel eens langs de stad Carcassonne gereden maar hebben die nog nooit bezocht: het massa toerisme schrikte ons altijd af. Maar we hebben ook Venetië bezocht een paar jaar geleden, 2 weken geleden de Ardêche dus waarom Carcassonne niet? Per slot van rekening zijn we zelf ook toeristen ook al zien we ons liever niet zo, maar het heeft geen zin dat te ontkennen.
Port Narbonnaise
Carcassonne heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Kelten die hier al een nederzetting hadden. In de 2e eeuw kwamen de Romeinen en nadien nog vele volken.
Carcassonne bestaat uit 2 delen: de ommuurde Cité, ooit een kathaars bolwerk en het jongere deel de Ville Bas en ze worden gescheiden door de rivier de Aude.
We zijn alleen in de Cité Médiéval geweest, de middeleeuwse stad. Je komt binnen door de Port Narbonnaise die door stoere torens geflankeerd wordt.
le Chateau Comtal
Daarna zijn we naar het kasteel Comtal gewandeld door een winkelstraatje waar winkeltjes ‘ridder’ prullaria en andere troep verkochten. Het kasteel is binnen de muren weer een vesting op zich en heeft weer enkele torens.
fraai gebrandschilderd rozet in de Baselique Saint Nazaire
In de kerk Baselique Saint Nazaire vind je mooie gebrandschilderde ramen. We hebben nog een stukje van een concert van 3 Russische zangers meegemaakt, dat klonk erg mooi, mede door de akoestiek.
wandelen langs de vestingmuren
Er zijn een paar leuke pleintjes in de stad, op een daarvan, de Place Marcou hebben we lekker gegeten. Al met al een een goede indruk gekregen van Carcassone (althans van een deel) en het is mooi.
En waren er toeristen? Busladingen vol, we vonden het niet storend, we waren er al op in gesteld.
Lisle sur Tarn 19-09-2015 zaterdag
Vanmorgen had je vanaf de rondweg een mooi zicht op de oude stad Carcassonne, je kon echter niet stoppen. Meteen daarna reden we een stukje langs het Canal du Midi waar 3 mooie sluisjes achter elkaar waren.
We zijn over de Montagne Noire gereden, de bergketen die niet alleen een waterscheiding is, vanaf de zuidelijke hellingen stroomt het water naar de Middellandse Zee en vanaf de noordelijke naar de Atlantische Oceaan, maar vandaag ook een weerscheiding. Vertrokken we met zonnig weer, in de Morgna Noire raakte het bewolkt en viel er wat regen, er valt daar meer dan 1000 mm per jaar.
Camperplaats Lisle sur Tarn N43.86208 E1.81829
Er vielen wat buitjes en daarom zijn we verder gereden dan oorspronkelijk de bedoeling was en staan we nu in de Midi Pyrenées in Lisle sur Tarn op een gratis camperplaats met voorzieningen. Overigens hebben we in Carcassonne €14,50 betaald en er bleken ook voorzieningen te zijn. De camperplaats hier tussen een meer en de Tarn in. We zijn nu in de wijnstreek Gaillac die wat minder bekend is.
Vlakbij de camperplaats is een Intermaché en daar hebben ze een wasserette waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt.
In de loop van de middag klaarde het op , het werd nog 22º.
We zijn het dorp ingewandeld, waar we eerst een beetje eerst een beetje een verwaarloosde indruk kregen maar daarna toch een verrassing. Ook een middeleeuws centrum maar weer heel anders van karakter dan we zuidelijker gewend waren.
Hier oude vakwerkhuizen en vooral die rond de Place Centrale waren bijzonder fraai, ze getuigen van oude grandeur. Rondom het plein zijn arcaden war je onder door kunt wandelen en winkeltjes en cafeetjes zijn.
De Gotische kerk heeft een Romaans portaal en een 40m hoge achtzijdige spitse toren. Het interieur was ook de moeite waard met in de koepel boven het altaar gedeeltelijk gerestaureerde fresco’s.
Er is hier een chocolademuseum die al gesloten was, we hebben een pastis op het plein gedronken waar een motorclub met trikes neerstreek. Al met al een leuk dorp.
Albi 20-09-2015 zondag
We zijn vanmorgen tamelijk vroeg vertrokken, hoewel het maar een half uur rijden was, omdat we in Albi op de parking bij de kathedraal midden in het centrum wilden gaan staan. En dat is gelukt, we staan aan de voet de kathedraal op een parking waarvan een deel gereserveerd is voor campers, gratis, zonder voorzieningen.
camperplaats bij de kathedraal N43.92754 E2.14101
Albi werd in de 13e eeuw bewoond door ketterse katharen, ketters genoemd omdat zij , ook religieuzen , door een ascetische levenswijze zich afzetten tegen de volgevreten , rijke religieuze elite. De opstand van de katharen is op bloedige wijze neergeslagen.
fragment portaal kathedraal
We zijn vanmorgen eerst naar de kathedraal Ste Cécile gegaan, opgetrokken uit rood baksteen net zoals de rest van het middeleeuwse centrum. Dit bij gebrek aan natuursteen in de omgeving. De kerk is tussen 1282 en 1390 gebouwd in Zuid Gotische bouwstijl en is de grootste bouwstenen kathedraal ter wereld. De kerk is gebouwd in opdracht van de bisschoppelijke dictator Bernard de Castenet die dit als een bastion tegen de ketterse katharen liet bouwen.
deel interieur kerk
Het interieur van de kerk is bijzonder fraai, elke vierkante centimeter is beschilderd in Renaissance stijl. Dat schilderen gebeurde door Italiaanse meesters in 6 jaar tijd. Het plafond is in azuurblauw geschilderd en de fresco’s beelden het oude en nieuwe testament uit.
overal Renaissance schilderingen
Alleen bij het orgel is sprake van een Gotische stijl, het gigantische fresco ‘het Laatste Oordeel’ is geschilderd door Gotische meesters en doet aan het wek van Jeroen Bosch denken.
Het Laatste Oordeel
Helaas werd het mooiste gedeelte van de kerk, het oksaal, gerestaureerd en kon je alleen via een raampje een glimp opvangen van wat als het mooiste oksaal van Frankrijk beschouwd wordt. In de kerk mocht je alleen fotograferen zonder flits.
klein stukje van het oksaal
Vlakbij de kerk ligt het bisschoppelijke paleis ‘Palais de la Berbie’ die eerst een citadel was en werd door dezelfde bisschop gebouwd in de 13e eeuw als die de kathedraal liet bouwen.
het Palais de la Berbie
Toulouse Lautrec is geboren in Albi en een deel van het paleis doet dienst als museum waar zijn schilderijen zijn tentoongesteld. Van deze schilder hadden we vroeger een affiche op onze kamer hangen in de jaren ’60. Het oeuvre van deze schilder kan ons niet zo bekoren, het meest aansprekend was het wat latere werk , schilderijen van vrouwen in bordelen en nachtclubs , dit zal wel toevallig zijn. Geef ons maar zijn tijdgenoot en vriend , in diens Parijse periode, Vincent van Gogh.
fragment schildering plafond paleis
De tuin, van het overigens mooie markante paleis , is een fraaie klassieke tuin uit de 17e eeuw.
In het museum mocht helemaal niet gefotografeerd worden, alleen het plafond die op sommige plaatsen beschilderd was.
tuin van het Palais de la Berbie
Vanmiddag hebben we eerst langs de Tarn gewandeld. We zijn de Tarn overgestoken via de Pont Vieux uit de 11e eeuw. Vanaf de overzijde van de tarn heb je een fraai gezicht op de oude stad met prominent het paleis en de kathedraal.
Terug aan deze kant van de Tarn zijn we door een paar oude wijken gewandeld van middeleeuwse oorsprong. Er zijn leuke smalle straatjes met vakwerkhuizen, allemaal van rood baksteen. Er staan diverse Renaissance herenhuizen.
We hebben nog een aardige kerk bezocht, het College Saint Salvin. Vlakbij ligt de kloostertuin die niet alleen mooi is maar aan 1 kant omlijst wordt door pilaren. In de tuin staan mooie bloemen en (geneeskrachtige) planten.
college Saint Salvin met de kloostertuin
Een erg leuk wijkje is Castelviel waar we vanuit de camper tegenaan kijken. Misschien is op deze plaats uit een nederzetting in de bronstijd Albi ontstaan. Er is een mooi gerestaureerd pleintje, het Savèneplein en de kathedraal is op veel plaatsen aanwezig.
place La Salvène
Albi is een wel heel mooie stad en het leuke is dat we de camper middenin de stad hebben staan. We zijn overal op loopafstand vandaan en omdat het fraai weer was, volop zon en 22º, zaten we op een terrasje een biertje te drinken, letterlijk op steenworpafstand van de camper.
Cordes sur Ciel 21-09-2015 maandag
Ongeveer 30km naar het noord westen rijden vanaf Albi ligt Cordes sur Ciel waar we nu op een grote, mooi aangelegde camperplaats staan. De cp, met voorzieningen, kost €5,- en dan krijg je een jeton voor 100ltr water of 3 uur stroom.
camperplaats Cordes sur Ciel N44. 06407 E1.95944
Om in Cordes te komen moet je eerst een klim van een paar honderd meter omhoog maken , daarna kom je op een plein en kun je òf met een toeristentreintje verder de heuvel op òf lopen naar het mooie dorp. We hebben voor het toeristentreintje gekozen naar boven en teruggelopen.
Cordes is gebouwd in 1222 boven op een heuveltop als toevluchtsoord voor ketters . Zij bouwden vestingmuren om het dorp om zich te beschermen tegen de gevestigde katholieke orde.
Porte de La Jane
Nadat de bloedige vervolging van de katharen waren gestopt gingen de inwoners zich richten op de handel in o.a. leer en linnen. In de 14e eeuw lieten de rijk geworden handelaren luxueuze herenhuizen in gotische stijl bouwen. Enkele van deze herenhuizen hebben fraaie waterspuwers of ander afbeeldingen aan de gevel aangebracht.
gotisch herenhuis
Maar door de eeuwen heen raakte het dorp enigszins in verval totdat het dorp ontdekt werd door kunstenaars die zich er vestigden waarna het dorp werd gerestaureerd.
Nu telt het dorp door zijn mooie ligging en uitstraling veel bezoekers maar je hebt er wel leuke winkeltjes die vaak ook atelier zijn . Daar worden allerhande spullen verkocht die door de kunstenaars zijn gemaakt, er zijn vooral veel winkeltjes met leerproducten.
waterspuwer
Kortom er zijn aardige straatjes om doorheen te wandelen, historische gebouwen en poorten, mooie vergezichten, Cordes is weer een parel om te bezichtigen.
We zijn naar beneden gewandeld en in het straatje waar je dan doorheen komt zijn ook de nodige mooie (vakwerk)huizen te zien.
Porte de l'Horloge
leuk straatje met vakwerkhuizen
Je passeert ook de fraaie klokkenpoort ‘Porte de l’ Horloge. Toen we weer op de camperplaats waren zagen we ’s middags dat het treintje om naar boven te gaan ook onder aan de camperplaats stopte.
Cordes sur Ciel 22-09-2015 dinsdag
Was het de afgelopen dagen stralend weer en 22º, vandaag is het grotendeels bewolkt en viel er vanmorgen wat lichte regen. Dus wat achterstallige dingen gedaan, oa een deel 2 van het fotoalbum van Frankrijk aangemaakt en geplaatst op internet.
Gelukkig waren er vanmiddag weer opklaringen en hebben we tijdens een wandeling hier in de omgeving walnoten verzameld, het is per slot van rekening herfst en hoewel er meer kapers op gekust waren hebben we er toch voldoende gevonden.
Cordes sur Ciel ziet er hier niet zo hemels uit, maar later klaarde het op
Saint Antonin Noble Val 23-09-2015 woensdag
Gisterenavond en vannacht vielen er weer wat buien, het weer is nog wat van slag maar vandaag waren er zonnige perioden en is het droog gebleven maar niet warm met 19º.
Aanvankelijk wilden we naar Saint Cirq Lapopie rijden, een mooi maar toeristisch dorp maar aangezien we de afgelopen week al ruimschoots door toeristen omgeven zijn geweest en we in Saint Cirq vast nog wel een keer zullen komen, zijn we naar Saint Antonin Noble Val gereden. Een mooie route over een causse (kalkstenen plateau) en toen we afdaalden in het dal zag je Saint Antonin fraai in de diepte liggen aan de rivier de Aveyron.
camperplaats Saint Antonin Noble Val N44.15263 E1.75154
De camperplaats ligt ook vlakbij de Aveyron en is gratis met voorzieningen.
Saint Antonin ligt in het dal omgeven door hoog opstijgende kalkstenen rotswanden, deels bebost. Het oude stadje met een historisch centrum is nog niet vergeven door toeristen, wel zitten hier wat Engelsen.
Het meest bijzondere huis in het dit dorp is een Romaans voormalig stadhuis uit 1325, het oudste civiele gebouw in Frankrijk. Er zitten mooi bewerkte pilaren aan de voorgevel. Later hebben hier consuls gewoond, van 1312-1791.
de fraai bewerkte pilaren, de vrouwen rechtsonder houden een vis vast
We hebben vanmiddag bij het toeristenbureau wat info gehaald, daar staat een dorpswandeling in die we morgen gaan maken.
Saint Antonin Noble Val 24-09-2015 donderdag
Het is vannacht erg koud geweest, om 8 uur was het slechts 3,5º. Gelukkig is het vandaag zonnig en werd het 21º.
De reden dat we dit deel van Frankrijk bezoeken is dat hier in de buurt zowel campervrienden als oude vrienden uit Nederland wonen. We wisten 2 weken geleden dat onze campervrienden zelf op reis gingen en dat we ze dus niet zouden treffen. Een paar dagen geleden hoorden we dat onze Nederlandse vrienden later in Frankrijk zullen zijn dan aanvankelijk het plan was, dus die missen we ook net. Maar we hebben ons plan doorgezet om vanaf zee het binnenland in te gaan en hebben daar allesbehalve spijt van, integendeel. We hebben erg mooie steden en dorpen bezocht en natuurschoon gezien. We komen hier vast nog wel weer terug en bezoeken dan onze vrienden en de dorpen die we nu niet hebben kunnen bezoeken.
het riviertje la Bonnette
Door een omleiding van het riviertje La Bonnette die door Saint Antonin stroomt, kan men in het dorp 9 leerlooierijen en 2 watermolens laten functioneren. In de 8e eeuw zorgde dit ambacht en het vervaardigen van textiel voor een economische opleving van het dorp. De huiden van de looiers werden geëxporteerd naar Spanje en Portugal. De laatste leerlooierij hield op te bestaan in 1925.
restanten leerlooierijen
Er is in 1930 een grote overstroming geweest in Saint Antonin waarbij het wijkje waar de leerlooiers gewoond hebben werd weggevaagd. Er staan nog wat restanten van leerlooierijen waar natuurstenen kuipen waren.
Tijdens de overstroming van 1930 werd ook het Maison de l’Amour , het huis van de liefde verwoest. Een boog met daarop een zoenende man en vrouw, die de naam aan het huis hebben gegeven ( het was dus geen bordeel maar een badhuis) is het enige wat nog bewaard is gebleven.
een verliefd paartje op het Maison de l'Amour
Er was hier ook een notenmolen gevestigd waar uit 3 kilo walnoten 1 liter olie werd gewonnen voor gebruik in de keuken. Van de 2e persing werd de olie gebruikt voor olielampjes voor straatverlichting.
Dat inspireerde ons om ook weer op walnotenjacht te gaan, we hebben inmiddels genoeg noten om wel 3 liter olie van te maken, maar we laten ze maar drogen.
de rivier de Aveyron met de kalksteenrotswand
Het leuke van dit dorp is dat er gewoon dorpsleven is, mensen wonen hier en werken niet ten dienste van het toerisme wat we de afgelopen week vaak zagen maar het dagelijkse leven gaat hier zijn gang.
Cancon 25-09-2015 vrijdag
We’re going nuts again, daarover later meer. We zijn vanmorgen eerst naar Cahors gereden, de eerste paar kilometers reden we door de gorges van de Aveyron, de zon scheen op de kalksteen rotswanden die daardoor bijna wit leken. We hebben in Cahors boodschappen gedaan en LPG getankt. Op het platteland is LPG moeilijk verkrijgbaar, daarvoor moet je wel naar een stad. We wilden eerst in Cahors blijven maar we willen morgen naar Saint Emillion in de buurt en dat bleek bijna 4 uur rijden dus hebben we een plek halverwege geprikt, Cancon, omdat het zo lekker bekt.
camperplaats Cancon N44.53659 E0.62552
Geen verkeerde keus, in de buurt van Cancon zagen we grote boomgaarden vol met hazelnoten, blijkt Cancon zich de hoofdstad van hazelnoten te noemen, ook van de pruimen trouwens maar die tijd is al voorbij. Af en toe rijdt er langs de camperplaats( gratis met voorzieningen en er is zelfs gratis stroom), een tractor met aanhangwagen helemaal vol met hazelnoten. En er is hier een hazelnoten delicatessewinkel die allerlei hazelnoten specialiteiten verkoopt, zo kost een liter hazelnotenolie €113,-, dat was in Turkije vorig jaar wel wat goedkoper.
Cancon, huisje uit de 13e eeuw
Canon is een klein dorp met bijna 1300 inwoners. Het heeft een klein middeleeuws centrum uit de 13e eeuw. Daar staan een paar aardige huizen en huisjes
Cancon
Het was vandaag prachtig weer en met 23º weer iets warmer.
Saint Pey d’Armens 26-09-2015 zaterdag
Hoewel het maar 80 km naar St Pey was, hebben we er op een kwartier na 2 uur overgereden. Dit kwam omdat we via kleine D wegen hebben gereden. Het landschap was heuvelachtig en we reden voortdurend tussen de wijngaarden door, nadat we uiteraard eerst de hazelnootboomgaarden bij Cancon achter ons hadden gelaten.
camperplaats Chateau Gerbaud, Saint Pey d'Armens N44.85150 W0.10827
We staan nu op een camperplaats bij een wijnboer, Chateau Gerbaud, €5,- met voorzieningen. We staan op een grasveld tussen de wijnstokken in en dat is niet verkeerd, mooie vlinders hier.
We zijn naar het dorp Saint Pey d’Armens gewandeld, dat ligt vlakbij . Het dorp stelt niet veel voor, veel wijnboeren, het ene chateau na het andere waarbij een wijnboerderij zich chateau mag noemen.
brocante winkel Saint Pey d'Armens
Op het kerkhof bevindt zich een sarcofaag uit de 12e eeuw die 50 jaar geleden tijdens graafwerkzaamheden werd blootgelegd.
De wijn die hier verkocht wordt op het chateau is Saint Emillion, over het algemeen de betere wijn, er worden hier ook Grand Cru’s gemaakt. De wijn is lekker maar niet goedkoop zodat we maar enkele flesjes Grand Cru hebben aan geschaft hebben in de wetenschap dat we in Nederland een stuk duurder uit zouden zijn.
De hele wijnstreek Saint Emillion is in 1999 op de werelderfgoed lijst van de UNESCO geplaatst, dit omdat het gebied sinds de Romeinen hier 19 eeuwen gelden de wijncultuur hebben geïntroduceerd , zijn authentieke karakter heeft bewaard
Bourg sur Gironde 27-09-2015 zondag
Vannacht was het een koude nacht met vorst aan de grond, het gras was wit.
We zijn een kleine 70 km verder gereden en staan nu te noorden van Bordeaux aan de Dordogne. 5 km Verder komen de Dordogne en de Garonne samen en vormen zo de getijdenrivier de Gironde. Maar de Dordogne hier kent ook een groot verschil tussen eb en vloed. Het water stroomt naar links of rechts, al naar gelang het eb of vloed is, met een snelheid van ongeveer 15 km p.u.. Daardoor is het water modderig doordat het slik van de bodem voortdurend in beweging is.
camperplaats Bourg sur Gironde N45.03826 W0.10827
Dat kunnen we vanuit de camper zien want we staan op een parking in Bourg sur Gironde met een fraai uitzicht over de Dordogne. We zijn hier een jaar of 8 geleden ook geweest en we genoten toen ook al van het uitzicht, dat was een reden om hier weer naar toe te gaan.
Een andere reden is de Côtes de Bourg, een wijn die we in de jaren 70 altijd kochten bij een slijterij bij een supermarktje in Zutphen. Toen die supermarkt verdwenen was hebben we nooit meer wijn van dat chateau kunnen vinden maar we hebben hier BIB (5 liter dozen) bij het chateau Le Paradis gekocht, ook een prima wijn ondanks de wat goedkope naam.
Bourg sur Gironde
Het was opnieuw een stralende dag, 26º, de wind waait al een paar dagen uit het oosten en zal dat nog wel even blijven doen waardoor het zonnige weer aanhoudt.
Bourg zelf is niet zo groot, het ligt wat hoger dan de parking, vanmorgen was er een marktje. Je kunt via trappen het dorp bereiken, je hebt er het eenvoudige kasteel Chateau La Citadelle
Meschers sur Gironde 28-09-2015 maandag
Het was een kort nachtje. Er was vannacht een totale maansverduistering maar we dachten we zien morgen de foto’s wel, we zetten geen wekker. Om half zes moesten we plassen, de totale verduistering was toen al voorbij maar er was toch nog maar een schijfje maan te zien. Dus geprobeerd een foto te maken, dat mislukte jammerlijk om dat we de juiste instelling voor nachtfotografie niet voor elkaar kregen. Alle foto’s zijn mislukt maar ondertussen waren we klaarwakker geworden en hebben geen oog meer dichtgedaan.
gisterenavond om 19.15 uur is het water al dicht bij de camper, het water steeg nog een half uur, springvloed?
We zijn vanmorgen 100 km noordelijker gereden langs de Gironde. En wat waren er een hoop campers onderweg, niet normaal meer. En ondanks die hoeveelheid zwaait ongeveer 80% van de campers naar elkaar.
camperplaats Meschers sur Gironde N45.55627 W0.94479
We staan nu in Meschers sur Gironde bij een jachthaven waar wat restaurantjes om heen zijn. De cp kost €7,- met stroom en er is wifi. We kijken aan de voorkant uit op een jachtwerfje en aan de andere kant op een natuurgebied met een kleine poel. Er staan hier zo’n 30 campers .
De Gironde is hier wel erg breed en bij eb komen er slikken droog te liggen.
Het is wat frisser dan gisteren, er staat een wat vlagerige oostenwind en het is 21º geworden.
rechts de brede modderige Gironde, links het drooggevallen slik
Meschers sur Gironde 29-09-2015 dindag
Het klopt wel dat er door de volle maan extra hoog water was eergisteren. Gisterenavond was dat ook het geval, het water kwam zo hoog dat het op een kennelijk zwakke plek door het asfalt op de camperplaats kwam waardoor er een stukje blank kwam te staan. De Fransen spraken van een ‘gros mer’, vloed dus.
kleine zilverreiger
We zitten in het departement Charente Maritime. De druiven die hier worden verbouwd daar wordt cognac van gedestilleerd en een soort wijn, Pineau (most versterkt met cognac), van gemaakt met een alcoholpercentage van ongeveer 18%, niet bepaald ons favoriete drankje.
vissershutjes op palen
Er wordt hier op een wat merkwaardige manier gevist. Er staan huisjes op palen langs het water waaraan een groot net hangt. Als het vloed is laat men het net onder water zakken en na een tijdje wordt het net dan weer omhoog gehaald met daarin de vangst.
Vanmiddag zijn we in een visrestaurantje bij de haven roquefort mosselen wezen eten. Dat smaakte verdomd lekker.
Er stond nog meer wind dan gisteren, windkracht 5 en bij 20º moest je in de luwte van de camper zitten anders was het te fris.
camperplaats Bourcefrance le Chapus N45.82591 W1.14277
Bourcefrance le Chapus 30-09-2015 woensdag
We zijn bij de Gironde weggereden, zo’n 50km en staan iets voorbij Marennes op een camperplaats bij Bourcefrance le Chapus , €6,-, de voorzieningen zijn 800m verder. Wel mooi gelegen tegen lage duinen waardoor je over de zee (of bij eb over de slikken kunt kijken naar Île d’Oleron en naar la Tremblade links van ons.
palourdes rapers
Veel camperaars die hier staan gaan bij eb gewapend met een emmertje of ijzeren mandje de slikken op om palourdes ( een soort kokkels) te rapen of juister gezegd harken want ze zitten in de modder en met een harkje worden ze naar boven gehaald. Er zijn honderden mensen die zo palourdes en andere schelpdieren zoeken. Er schijnen er erg veel te zijn omdat het volgen de buren grand mer is geweest en de zee zich nu heel ver teruggetrokken heeft. We hebben ook wat palourdes gekregen en die gaan we vanavond net zo bereiden als we met mosselen doen.
afbeelding van wat hier te vinden is
Het rapen is aan regels gebonden, het mag maar in een bepaalde periode gebeuren, van 1 februari tot 30 nov. en maximaal 5 kilo per persoon.
Het was vandaag fantastisch weer, minder wind dan gisteren en 25º.
Bourcefrance le Chapus 01-10-2015 donderdag
We moesten gisterenavond om half zeven naar binnen vluchten omdat het stikte van de muggen. Toen we binnen zaten dansten er hele zwermen rondom de camper. Het leek de Camargue wel zo’n 15 jaar geleden toen men nog niet met het bestrijdingsprogramma was begonnen. En dat terwijl we juist opmerkelijk weinig muggen gehad hebben het afgelopen jaar tijdens onze reizen. Maar er zijn hier wel moerassen in de buurt, dat verklaart wel een hoop.
het is eb, links het vaste land rechts in de verte Île d'Oleron
Gelukkig hebben we vanuit de camper een fantastisch uitzicht door het voorraam over de zee en konden we de muggen op een enkeling na, die het niet overleefd heeft, buiten houden.
En de palourdes waren heerlijk, mede doordat Everdien ze heerlijk gekruid had.
Aan het eind van de middag wordt het vloed, het water stijgt dan in een rap tempo en omdat het hier zo vlak is zie je het snel dichterbij komen en de kokkelrapers maken zich snel uit de voeten. Alles staat weer blank en alleen Ile d’Oleron steekt boven het water uit. Daar moeten we nog regelmatig aan denken omdat we daar 33 jaar geleden geweest zijn en we toen zaden van de stokroos hebben meegenomen. De stokrozen groeien nog steeds bij ons thuis in een paar straten, ze hebben zich uitgezaaid.
bloeiende struik met 'kwastjes' bloemen
Er zijn hier nog volop bloeiende bloemen en struiken ,veel vlinders en dan de heerlijke temperatuur, voorlopig doet niets nog aan de herfst denken.
het is vloed, gezien door het voorraam van de camper
La Rochelle 02-10-2015 vrijdag
Gisterenavond viel de wind wat weg met als gevolg dat er nog voor zonsondergang enorm veel muggen waren. We hebben er nog nooit zoveel gezien en we zijn toch wel wat gewend in de Camargue. Omdat het ook nog eens een groot soort muggen zijn zag je duidelijk grote zwermen dansende muggen en zagen we een verschijnsel wat ons aan de zwermende spreeuwen deed denken die in het najaar ook in grote groepen de meest fantastische figuren kunnen vormen. Boven een bosje, zo’n 100m bij ons vandaan zagen we een zwarte wolk van wat wel honderdduizenden muggen moeten zijn geweest en die net zoals spreeuwen zwermden in een zwarte wolk die als één figuur bewoog. Het zijn waarschijnlijk mannetjes die met een paringsdans bezig zijn en massaal feromonen afscheiden om vrouwtjes uit de bosjes te lokken.
We kwamen langs talloze oesterkwekerijen bij Bourcefranc toen we vanmorgen richting La Rochelle reden met de bedoeling bij Aytré bij het strand te gaan staan maar dat feest ging niet door, verbodsborden: sinds januari 2015 verboden voor campers. Vlakbij hebben we boodschappen gedaan bij een erg grote Carrefour en getankt voor €1,04.
camperplaats la Rochelle N46.15372 W1.14096
Daarna zijn we doorgereden naar La Rochelle waar we op een grote parking staan waar een gedeelte op gras voor campers gereserveerd is. Het kost €10, - , er zijn voorzieningen en je krijgt buskaartjes voor een retourtje naar de stad. De buskaartjes zouden anders €6,- hebben gekost , dus de prijs van de cp valt dan wel mee. Je mag echter niet buiten zitten en dat terwijl het prachtig weer is.
Aan het eind van de ochtend zijn we naar de stad gegaan met de navette. We zijn eerst naar het station gewandeld, we waren daar wel nieuwsgierig naar omdat we de toren vanaf de cp konden zien liggen. Het is een mooi gebouw uit het begin van de 20e eeuw, wel wat groot voor dit stadje.
De 3 torens langs de Vieux Port: Tour St Nicolas, de Tour de la Chaîne en de Tour de la Lanterne
La Rochelle is een oude havenstad gesticht in het jaar 1000 en telt diverse monumenten. De wijk Vieux Port ligt , hoe kan het anders, bij de oude haven die dateert uit de 13e eeuw. Er staan nog een 3-tal torens die deel uit hebben gemaakt van de stadsmuren die in 1628 zijn verwoest: de Tour St Nicolas, de Tour de la Chaîne en de spitse Tour de la Lanterne welke dienst deed als vuurtoren en gevangenis. Hij is 70m hoog en de laatste middeleeuwse vuurtoren langs de Atlantische kust.
achter de haven de poort Grosse Horloge
Via de poort Grosse Horloge zijn we de stad verder ingewandeld door wat straten met booggewelven. Deze dienden om de uitgestalde handelswaar tegen weer en wind te beschermen.
het is herfst : paddenstoelen
We zijn daarna in de wijk Le Marché beland waar je nog een overdekte markthal hebt. In de straat daar naar toe waren wat marktkraampjes die hoofdzakelijk groenten en paddenstoelen verkochten.
Het stadhuis die zo kenmerkend was voor de stad is 2 jaar geleden door een brand gedeeltelijk verwoest maar gelukkig is de gevel bewaard gebleven en is men druk met de restauratie bezig.
Na deze wandeling hebben we bij de oude haven op een terrasje een pilsje gedronken in de zon.
Cesson Sévigné 03-10-2015 zaterdag
Omdat er voor vandaag in La Rochelle (onweers)buien werden voorspeld en we toch zo langzamerhand richting huis moeten zijn we vandaag wat noordelijker gereden, net voor de dreigende buien uit.
We hebben 272 km gereden, eerst over D wegen met dorpjes en rotondes waardoor we over 170 km 2,5 uur deden. De laatste 100km van Nantes naar Rennes was over een 4 baans weg en daar deden we een uur over. Dat was na het aanvankelijk wat vlakke landschap oom het mooiste deel van de route, het heuvelachtige oosten van Bretagne.
camperplaats Cesson Sévigné N48.11830 W1.59090
We staan nu op op een camperplaats in een voorstadje van Rennes, Cesson Sévigné, gratis met voorzieningen. Achter de camperplaats stroomt de rivier de Vilaine. Via een mooi park met wat meren wandel je naar het stadje.
kasteeltje Bourgchevreuil in Cesson Sévigné
Vlakbij het centrum is een kasteeltje met een mooi aangelegde tuin waar nu hoofdzakelijk paarse bloemen bloeien. Op de rivier de Vilaine werd een roeiwedstrijd gehouden.
Stonden we gisteren met zo’n 50 campers op de cp in la Rochelle, hier staan 7 campers maar de kleine cp is wel vol. In het stadje stonden op een parking nog een achttal campers, het blijft druk met campers.
Het weer was heel aardig, weinig wind en zon afgewisseld met wolkenvelden en 21º.
Honfleur 04-10-2015 zondag
Een beetje een omgekeerde situatie dan gisteren wbt de route die we hebben gereden. Nu hebben we eerst een tolvrije 4 baans snelweg gehad van 165km van Rennes naar Caen en de laatste 90 km ging via D wegen.
We vertrokken met behoorlijk wat mist die maar langzaam optrok. Ok nu was het laatste deel van de route weer het mooist door een heuvelachtig Calvados (Normandië) door dorpen met kleine vakwerkhuizen die knus aandeden.
We hadden besloten om , of all places, naar Honfleur te gaan, een plaats die we tot nu toe altijd hebben vermeden vanwege het toerisme en het grote aantal campers.
Camperplaats Honfleur N49.41943 E0.24251. We konden gelukkig kiezen om niet in de rij te moeten staan
Toen we Honfleur binnenreden was het wel schrikken toen we de witte muur aan de overkant van het haventje zagen. De camperplaats is erg groot, er kunnen 240 campers staan en die stonden er bijna. Merkwaardig genoeg was er een stuk op het gras die nog ruimte was en zelfs waren er op de stroompaal nog 2 vrije plaatsen. Dus staan we daar en niet in de rij en konden we buiten zitten op deze laatste zonnige dag want het weer gaat omslaan. Achter ons hebben we uitzicht over water met riet en daarachter zien we de grote brug ‘ Pont de Normandie.’
De camperplaats is niet alleen groot maar ook duur met €11,- maar dat schrikt kennelijk niemand af. Omdat het zondag is en het eind van het weekend vertrokken er in de loop van de middag meer campers dan dat er kwamen. De campers die kwamen waren de grote jongens, met aanhangers met auto’s of auto in de garage, die hadden nu wat ruimte om te staan.
haven Honfleur
Vanmiddag zijn we het stadje ingewandeld. We waren duidelijk niet de enigen, er was al een file van auto’s om de stad in te komen, het is per slot van rekening zondag .
De haven heeft een mooi aanzicht, er staan aardige panden omheen en er is een oude poort. Wat er ook omheen stond waren allemaal kraampjes, een soort braderie. Overigens had je ook kraampjes met delicatessen, dat is dan wel weer leuk. We hebben 3 verschillende soorten worst, Beaufort kaas en 7 blikje met allemaal verschillende vispatés gekocht.
Alle winkeltjes zijn open, er zijn veel galerieën want er hebben zich de nodige kunstenaars gevestigd. We zijn door de straten geschuifeld, zo druk was het. Wat opviel waren de schoothondjes in wandelwagentjes, rugzakjes of op de arm gedragen.
de kerktoren is voor de kerk geplaatst
We zijn nog in de Sainte Catherine kerk geweest waarvan het interieur geheel uit hout bestaat en van buiten ook voor een groot deel. De oorspronkelijk kerk was van steen en werd tijdens de 100 jarige oorlog vernield en aan het eind van de15e eeuw weer herbouwd. Dit moest goedkoop gebeuren en werd uitgevoerd door scheepstimmerwerklieden met eikenhout. Dat zie je ook aan de vorm binnen , spanten als van 2 omgekeerde scheepsrompen. Er is ook wat fraai houtsnijwerk en mooie gebrandschilderde ramen.
De kerktoren staat voor de kerk, men was bang dat de kerkconstructie de toren niet kon dragen.
poort bij de haven
Ondanks de vele toeristen is Honfleur toch een mooi en leuk oud havenstadje met de nodige vakwerkhuizen.
In de loop van de middag werd de sluierbewolking dikker als voorbode van de regen die voor vannacht voorspeld wordt. Het werd met moeite nog 19º.
haven Honfleur
Le Tréport 05-10-15 maandag
Vannacht heeft het al wat geregend maar geen grote hoeveelheid.
de Pont de Normandie
We zijn via de Pont de Normandie de Seine over gereden, altijd weer indrukwekkend zo’n grote brug. Het was misschien 130km naar Le Tréport waar we nu op de camperplaats staan. Deze kost €9,50 maar je hebt er dan wel stroom bij, de tijd van gratis of goedkope camperplaatsen is allang voorbij, laat staan dat je nog kunt vrij staan hier aan zee. Daarvoor zijn er de laatste jaren te veel campers gekomen, hier staan er ook meer dan 50.
Voor het weer zijn we hier niet naar toegereden, toen we rond het middaguur aankwamen begon het wat te regenen. Maar wel voor de prachtige Belle Époque villa’s in Mers les Bains wat tegen Le Tréport aan ligt. En voor een meer decadente reden, we willen coquilles Saint Jacques eten, het seizoen is 1okt. begonnen.
de belle époque villa's ( er zitten wat regendruppels op de lens)
We zijn eerst naar Mers les Bains gewandeld voor de villa’s aan de boulevard en de zijstraten. Het was weer prachtig om te zien, de vormen maar ook de kleuren, hoewel ze niet allemaal even goed onderhouden worden. De verf heeft hier aan zee natuurlijk wel te lijden en omdat een villa vaak in verschillende kleuren is geschilderd is het onderhoud nogal kostbaar. De meeste villa’s hebben een naam. Er staan hier zeker 300 villa’s versierd met mooie balkonnetjes en erkers vaak van hout, emaille panelen, keramiek en sommige zijn versierd met wat Jugendstil elementen.
Jugendstil schilderingen
Louise Bulcourt is helemaal verliefd geraakt op dit unieke erfgoed en ze heeft besloten een groot deel van haar leven te wijden aan de restauratie van de emaille elementen van de villa’s. “Emaille is iets heel bijzonders en karakteristieks voor Mers-les-Bains. Ze zijn het als decoratie-element gaan gebruiken in de tweede helft van de 19e eeuw en tot 1930 zijn ze daarmee doorgegaan. Vaak wordt het emaille aangetast door zand, zout, wind en stuifregens. Om de panelen te restaureren gebruik ik vaak de oude mallen en probeer ik alles weer precies als vroeger te maken. Ik emailleer de vormen vervolgens in hun oorspronkelijke kleuren. Sinds een jaar of 10 wordt er steeds meer belang gehecht het behoud van dit architectonisch erfgoed.”
Alleen al de villa’s waren al de moeite waard en toen moesten we nog gaan eten. Eerst vissoep en daarna gegratineerde St. Jakobsschelpen erg lekker. Dan is het niet meer zo erg dat je de rest van de middag binnen moet zitten vanwege de regen en 18º, niet nadat we nog naar de falaises, de krijtrotsen die hier zijn gelopen die hier meer dan 100m hoog zijn.
de krijtrotsen bij Mers les Bains zijn iets minder hoog dan bij Le Tréport
Tournai 06-10-2015 dinsdag
Tot gisterenavond laat kwamen er nog campers binnenrijden in de regen. Vanochtend bleek dat er bijna 60 stonden en de camperplaats vrijwel vol was. Vannacht was het droog maar het kwam vanmorgen vroeg al met bakken uit de hemel. Ook onderweg nog een paar buien gehad waardoor het zicht af en toe beperkt was zeker de laatste 30km toen we op de A1 naar Lille reden. Veel stuifwater achter vrachtwagens, we boffen in Nederland met de ZOAB. Toen we echter in Tournai (Doornik ) kwamen , was het droog. We zijn naar Tournai gereden omdat het niet al te ver was(200km) en het ons 3 maanden geleden goed bevallen was.
camperplaats Tournai N 50.60405 W 3.38103
De gratis cp , met voorzieningen, is vlakbij het leuke centrum en we weten nog hoe goed ons de garnalenkroketten met frites smaakten na een paar Belgische biertjes.
Dat is dus een slechte week voor de cholesterolwaarde in het bloed met al die schaal- en schelpdieren’. Mosselen, palourdes, garnalen, coquilles st. Jacques en dan nu weer garnalenkroketten.
Grote Markt Tournai
Althans die garnalenkroketten was het plan maar toen we vanmiddag door de stad wandelden bleken alle drie de friteszaken in het centrum gesloten, althans vanmiddag. Dus gaan we vanavond wel op zoek naar wat anders, of vinden we alsnog garnalenkroketten. Een Belgisch biertje op een terrasje hebben we al wel gedronken. Het weer werd tamelijk zonnig en de temperatuur steeg naar 22º wat toch zacht is voor begin oktober in België.
Morgen rijden we dan naar huis, het is nog een kleine 300km.
Warnsveld 07-10-2015 woensdag
Met die garnalenkroketten is het toch nog gelukt hoewel ze minder lekker smaakten dan een aantal maanden geleden, de vulling was wat anders.
Het bleek 330 km naar huis te zijn die we in 3 uur en 3 kwartier hebben afgelegd nadat we eerst de tank nog vol hadden gegooid voor €1,018 per liter, de goedkoopste tankbeurt op onze reis.
We hebben in 8 weken een leuke reis gehad, afwisselend, goed weer, bekenden ontmoet, anderen weer net mis gelopen en het vooral ook leuk met elkaar gehad.
Je zit op een camperreis het grootste deel op een paar vierkante meter bij elkaar en doet vrijwel alles samen, we blaffen wel eens even naar elkaar en lachen daar later weer om.
de camper staat weer bij ons huis op het kerkplein
Ook leuk om weer thuis te zijn en om daar weer bekenden te zien, vrienden en familie te ontmoeten.
De camper is uitgepakt, de wasmachine staat te snorren, we komen wel weer in ons ‘huis’ritme, voorlopig zijn we weer thuis voor de volgende reis begint.
Camperplaatsen die we bezocht hebben:
*camperplaats Nismes N50.07345º E4.54832º gratis voorzieningen
*camperplaats Chaource N48.05957º E4.13902º ,, voorzieningen
*camperplaats Moulins N46.55852º E3.32491º €0,10 p.u. voorzieningen
*cp St. Victor sur Loire N45.44809º E4.25619º gratis voorzieningen
*vrij staan Retournac, N45.20302º E4.0458º vlak bij gratis cp met ,, ,,
*camperplaats Vorey N4518669º E3.90482º €2,- voorzieningen
*camperplaats Beaulieu N45.12603º E3.94588º gratis voorzieningen ivm verkeerslawaai verder op parking gestaan N 45.12561º E3.94648º
*camperplaats Thuyets N44.67225º E4.21949º gratis voorzieningen
*cp Vallon Pont d'Arc N44.40520, E 4.39702 €6,- voorzieningen.
*vrij staan Aïgueze N44.30600, E 4.55366 geen voorz.
*camperplaats Chusclan N44.14529º E4,67767º gratis voorzieningen
* camperplaats Fontvieille N43.71954º E4.71248 €5,- voorzieningen
*vrij staan Plage de Piemanson N 43.34859, E 4.78381 voorzieningen
in Salin de Giraud N43.41240, E 4.73100
*camperplaats Homps N43.26893º E2.71645º gratis geen voorz.
*camperplaats Lagrasse N43.09339º E2.62120º €6,- voorzieningen
*camperplaats Carcassonne N43.20659º E2.37510º gratis voorzieningen
*cp Lisle sur Tarn N43.86208º E1.81829º gratis voorzieningen
*camperplaats Albi N43.92754º E2.14101º gratis geen voorz.
*Cordes sur Ciel N44. 06407º E1.95944º €5,- voorz.
*Cp Saint Antonin Noble ValN44.15263º E1.75154º gratis voorzieningen
*camperplaats Cancon N44.53659º E0.62552º gratis voorzieningen
*cp.Saint Pey d'Armens N44.85150º W0.10827º gratis voorzieningen
*cp Bourg sur Gironde N45.03826º W0.10827º gratis geen voorz.
*cp Meschers sur Gironde N45.55627º W0.94479º €7,- voorzieningen
*cp Bourcefrance le Chapus N45.82591º W1.14277º €6,- voorzieningen
*camperplaats la Rochelle N46.15372º W1.14096º €10,- voorzieningen
*cp Cesson Sévigné N48.11830º W1.59090º gratis voorzieningen
*camperplaats Honfleur N49.41943º E0.24251º €11,- voorzieningen
*camperplaats le Tréport N50.05948º E 1.38903 €9,50 voorz.
*camperplaats Tournai N50.60405º W3.38103º gratis voorzieningen