Arkitsa 18-09-2018, dinsdag
Vanmorgen naar het dorp gewandeld, dat stelt niet veel voor. Je moet ongeveer 20 min. heuvelopwaarts lopen en dan kom je in een klein centrum rondom de kerk. Er was wellicht een uitvaartdienst aan de gang, er stonden veel auto’s en er schalde door een luidspreker Byzantijns gezang van een priester. Er is wel een bakker in het dorp en een supermarktje maar geen bank. Het leukste deel van Arkitsa, daar zitten we vlakbij, dat is het stukje boulevard langs het haventje met zijn restaurantjes. Die zien er ook een beetje gedateerd uit, maar er zitten mensen, sommigen zullen met de ferry naar Evia gaan. We zien ook geen toeristen lopen hier op de boulevard en de paar mensen op het strand zijn locals. Zelfs de haven waar de ferry’s aanmeren is een pier, meer niet. Het strand heeft de ‘blauwe vlag ‘ status, Europees keurmerk voor een schoon strand. Het strand is dan ook schoon en wordt elke dag schoongemaakt. Kom je 50 m. verder, het kleine bos achter ons in, dan is het een ongelooflijke bende, veel zwerfvuil.
Ondanks dat alles, vinden we dit toch een prima plek om hier te staan.
Nu de rugpijn over is kunnen we het even over mijn pijnlijke rechterknie hebben, die al een half jaar met ons meereist.
In Marokko in maart last van mijn rechterknie gekregen, kon plotseling bijna niet meer lopen en naar de arts daar geweest en in Spanje naar de specialist, het lopen ging wel weer goed maar de pijn bleef. In Juni naar de specialist in Zutphen geweest, conclusie: artrose graad 3, daar kan de pijn eigenlijk niet vandaan komen, mogelijk buitenste kniebanden wat verrekt. Advies: wandelen en fietsen. Nu was dat fietsen geen probleem met de mooie zomer dit jaar en de weken dat we thuis waren dan ook lekker gefietst.
Omdat de pijn niet verminderde, ben ik vlak voor we weg gingen weer langs de specialist geweest, een andere i.v.m. vakantie. Deze zei dat er ook een ontsteking was, wat vocht in de knie, het advies was Ibuprofen slikken. Omdat we geen fiets bij ons hebben i.v.m. overgewicht van de camper, hebben we de afgelopen weken alleen maar gelopen en de pijn werd een stuk minder. Conclusie: ik heb te fanatiek gefietst en de knie te veel belast. Everdien heeft een elektrische fiets en ik fietste lekker vlot door, gemiddeld 20km p.u.
Echter 2 weken geleden in Griekenland kreeg ik weer meer pijn, inmiddels ben er achter dat dat door het zwemmen komt, je maakt toch een andere bweging met de benen. Dus nu niet zwemmen, alleen armslag en snorkelen, het is niet anders. De beloning is dat ik weer minder pijn heb, ik heb het nog wel maar het is te doen.
En het weerpatroon leek een herhaling van gisteren, ’s ochtends wolkenvelden, vanmiddag helemaal op geklaard en weinig wind. En de temperatuur was met 27º een graadje minder dan gisteren maar hetzelfde als die in onze woonplaats Warnsveld.
En in een restaurantje hier in de buurt zijn we vanavond gaan eten, er was keus uit diverse restaurantjes. We kozen er één waar het vanmiddag erg vol zat en ook vanavond redelijk bezet. Het eten was lekker, niet heel bijzonder maar gewoon Grieks zoals men het hier waardeert.
Arkitsa 19-09-2018, woensdag
Marokko en Griekenland zijn natuurlijk totaal verschillende landen, daarom valt het ons juist op als er overeenkomsten zijn, zoals bv. de auto’s met pech waar we over schreven. Nu zien we dat zowel in Griekenland als in Marokko het geloof een grote rol speelt, in Marokko natuurlijk de islam en in Griekenland de Grieks-orthodoxe kerk. En met dat zien bedoelen we letterlijk: in Griekenland zie je overal kapelletjes en ‘heilige huisjes’ langs de kant van de weg naast de kerken die je er natuurlijk ook hebt, in Marokko zie en hoor je de talrijke moskeeën.
het kapelletje bij het haventje, de telefooncabine is haast symbolisch voor het contact met het 'hogere'
Hier bij de haven staat een kapelletje, de vissers kunnen hier bidden en de reizigers die willen oversteken met de ferry naar Evia natuurlijk ook. Verder is er nog een kapelletje in aanbouw op de weg naar boven naar het centrum, er zijn er veel in Griekenland. Maar er zijn nog veel meer ‘heilige huisjes’, de zgn. Ikonostasi (Ikoon betekent heilig, Stasia betekent gedenkplaats of halte.) , miniatuurversies en persoonlijke interpretaties van de orthodoxe kapellen en kerken waarmee het land bezaaid is, we noemen ze heilige huisjes. Zo’n huisje kan verschillende betekenissen hebben. Bijvoorbeeld een eerbetoon aan een heilige omdat de roekeloze rijder het avontuur heeft overleefd, of gewoon een bedankje voor iets goeds dat iemand is overkomen, zoals een goede ingeving op die plek. Maar het kan ook zijn om een geboorte te vieren. Deze huisjes worden dan ook meestal door familieleden onderhouden. Als er een dodelijk ongeval is gebeurd ligt er meestal een foto van de overledene in en brandt er een olielampje. In de meeste van die huisjes, brandt trouwens een olielampje of een kaars als aandenken. De huisjes kunnen van beton, glas of ijzer zijn, het zijn wonderlijke monumentjes gebouwd in de Grieks-Orthodoxe stijl. Toen we vanmorgen langs het strand naar een dorpje hier in de buurt wandelden, kwamen we bij de vuurtoren zo’n huisje tegen in de vorm van een vuurtoren.
Een paar voorbeelden van heilige huisjes,
links zie dat het duidelijk gebaseerd is op een Byzantijnse kerk,
boven: staat bij de vuurtoren,
rechts: het huisje ter grootte van en vogelhuisje staat in een particuliere tuin.
Dat je zoveel van die huisjes ziet heeft een link met de beroerde rijstijl van de Griek en mede als gevolg daarvan (en de soms slechte staat van de wegen) het grote aantal verkeersdoden. We zullen de komende tijd wel vaker foto's van die huisjes plaatsen, er zitten fraaie exemplaren tussen.
Osios Loukos 20-09-2018, donderdag
We hebben ongeveer 110km gereden naar het klooster waar we nu staan. Eerst een stuk tolweg, daarna via een vrij goede weg naar LIvadiá. Daar zijn we boodschappen gaan doen en hebben geld gepind, het is een aardig stadje aan de voet van de bergen. Vervolgens moesten we nog 31km via een weg door de bergen, die tamelijk breed was, de laatste 9km ging via een smalle weg naar het klooster. Met name de weg door de bergen was erg mooi w.b.t. het uitzicht wat je had.
We staan nu op de parking van het klooster waar we vannacht zullen blijven. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de bergen en een dal. Voordat we het klooster konden betreden moesten we eerst ons omkleden, schouders en benen moesten bedekt zijn.
Het klooster Osios Loukos is gewijd aan de kluizenaar en genezer de Heilige Lucas. Het werd gebouwd in opdracht van keizer Romanós in 1011 als uitbreiding van een kerk uit 944. Het is in architectonisch opzicht één van de belangrijkste middeleeuwse gebouwen van Griekenland. Zo werd de achthoekige stijl een kenmerk van de laat-Byzantijnse kerkarchitectuur.
het klooster Osios Loukos
We zijn eerst rondom het klooster gewandeld, om een indruk te krijgen van het prachtige bouwwerk opgetrokken uit roodbruine stenen. Daarna zijn we de crypte ingegaan die behoorde bij de oorspronkelijke kerk St Barbara uit de 10e eeuw. Hierin staat de sarcofaag van de heilige Lukas.
de voetwassing van Jezus door de apostelen, goudkleurig mozaïek
We zijn het klooster binnen gegaan door het westelijk voorportaal, de mooiste mozaïek is hier de voetwassing van Jezus door de apostelen. Daarna kom je in de hoofdkerk met zijn 8-hoekige vorm, in de koepel is op het plafond een schildering aangebracht van Jezus omringd door heiligen en engelen. Oorspronkelijk was dit ook een mozaïek maar na een aardbeving in 1659 is deze vervangen door een fresco. In de apsis (uitbouw v/d kerk) is nog een mozaïek van Maria met kind van voor de aardbeving. Verder zijn er nog kapellen met fresco’s uit de 11e eeuw.
Dat het klooster eeuwenlang zo goed bewaard is gebleven, kwam.door donaties, maar ook door de monniken. Zo hielden ze zich bezig met het persen van olijfolie, het maken van zeep en het verkopen van honing. Ook stoken ze nog Tsipouro, naast ouzo een andere Griekse sterke drank.
Op de parking kwamen een paar bussen toeristen vanmiddag, nu is het rustig want we staan nu helemaal alleen op de parking. We staan op 500m hoogte, het was 26º, daarom was een lange broek om het klooster te bezoeken geen marteling.
En we ontdekten pas aan het eind van de middag dat een pad naar een kerkje, Metamorphosis leidde. Die hebben we ook nog bezichtigd, eigenlijk hadden we die eerst moeten bezichtigen, toch wel aardig.
Eretria 21-09-2019, vrijdag
Vannacht was ,het op het geluid van een windvlaag, na doodstil. Om 6.40 begonnen de klokken van de kerktoren bij het klooster te luiden, aan tafel zeiden we tegen elkaar en draaiden ons nog even om. Toen we op stonden ontdekten we dat ons deurmatje was verdwenen, gegapt want hij was niet weggewaaid.
De vallei met de vele cipressen waar we op uit keken bij het klooster, is de vallei waar volgens de Griekse mythologie Oedipus zijn vader vermoordde. Oedipus was de zoon van de koning en de koningin van Thebe, toen zijn ouders hoorden dat het Orakel van Delphi had voorspeld dat hij zijn vader zou vermoorden en zijn moeder zou trouwen, werd hij te vondeling gelegd. Hij werd gevonden en opgevoed door de koning en koningin van Korinthe. Toen hij later van zijn afkomst hoorde vluchtte hij naar Thebe en in de buurt doodde hij een man, niet wetende dat het zijn vader, de koning was. Toen hij Thebe bereikte werd hem bij de poort de weg versperd door een sfinx, die hij overwon door een raadsel op te lossen. Hij werd uitgeroepen tot koning en huwde de koningin, zijn moeder dus. Toen hij de waarheid over zijn leven ontdekte, maakte hij zichzelf blind en sleet zijn dagen als een loser.
Een perfect verhaal met koningen etc, ingrediënten die het bij ons ook goed doen in sprookjes. En Freud baseerde zijn Oedipuscomplex hierop, een fase in de seksuele ontwikkeling van jongetjes die hun vader als concurrent zien omdat ze seksuele gevoelens ontwikkelen t.a.v. de moeder.
de ' Oedipus' vallei
Via dezelfde weg zijn we teruggereden eerst mooi door de bergen, daarna voorbij Livadia door een laagvlakte met katoenvelden. De oogst is in volle gang, er reden oogstmachines , tractoren met aanhangers met katoen. Langs de weg lag zeker 25km lang een lint van katoenplukken en –bolletjes, afgewaaid van de aanhangers.. Het sneue type die ons matje heeft gestolen zou met het verzamelen en verkopen hiervan een goed belegde boterham er aan over houden.
Daarna hebben we nog een stuk tolweg gereden en zijn via een brug het grote eiland Evia opgereden, een stuk zuidelijker dan waar we de afgelopen week tegen aan hebben zitten koekeloeren, met veel plezier overigens. Via een drukke kustweg, door veel bebouwing, dorpen, naar het toeristische dorp Eritrea gereden. Over een boulevard van een paar honderd meter tussen de terrasjes door naar zee gereden. We staan op een mooie plek aan het strand waar nog veel mensen aan het zwemmen zijn. 50m van ons vandaan staat een restaurant, er zijn douches, kortom er is hier genoeg te beleven denken we om een paar dagen te blijven. Overigens is het strand hier on-Grieks schoon, je ziet zelfs mensen rommel van het strand oprapen. Vanmiddag even een praatje gemaakt met een vader en zijn zoontje die afval verzamelden, het weinige wat hier ligt. Hij bleek milieubewust te zijn en schaamde zich voor de bijdrage van veel van zijn landgenoten voor de bijdrage aan de plastic soep in de zee.
Eretria blijkt ook in het programma te zitten van Nederlandse touroperators, we horen af en toe Nederlanders voorbij komen en zijn 2x aangesproken door Nederlanders. Vanmiddag nog door een stel van onze leeftijd die hier een appartement hebben gekocht, althans een voorlopig koopcontract hebben getekend, wat een bureaucratisch gebeuren schijnt te zijn geworden sinds de Grieken veel zaken formeel moeten regelen om belastingfraude te bestrijden.
Een prachtige dag weer, vrijwel geen bewolking en bijna 29º. Het water is hier kristalhelder, er is wel wat zeewier aanwezig op de bodem en je moet nogal ver lopen om wat te kunnen zwemmen, het is hier heerlijk. Vanmiddag is hier een Duitse camper achter ons komen staan, nog niet veel contact gehad, ze zijn ws wat verlegen.
Eretria 22-09-2019, zaterdag
Aan de overkant ligt het vasteland van Griekenland met enige steden/dorpen , niet alleen gebouwd langs het strand maar ook hoger de bergen in. ’s Avonds is dat een prachtig gezicht wanneer de verlichting aan is. Pal voor onze neus ligt een klein eiland die te koop is voor 14 miljoen euro. Het schijnt dat Paul mcCarthney hier belangstelling voor heeft maar dat ze niet aan hem willen verkopen omdat ze bang zijn voor geluidsoverlast. Het zijn maar geruchten, althans zo wordt het ons verteld, maar het is een raar argument, de disco’s in Griekenland lijken niet gebonden aan enige regels wbt geluidsoverlast..
De staat mag geen eilanden verkopen , bij wet verboden, maar Griekenland heeft wel 40 onbewoonde eilanden verhuurt in een poging de staatsschuld te verminderen. Maar er zijn ook eilanden in privé handen en die worden sinds het begin van de crisis ook verkocht omdat hun eigenaren het geld niet meer kunnen opbrengen.
Er is vanuit Eretria een ferry verbinding met Oroposo op het vasteland , de boten varen af en aan. Gisterenavond hebben we zo’n ferry zien aanmeren, in een mum van tijd was hij weer leeg, auto’s rijden licht chaotisch 3 rijen dik, het schip af. Het schijn dat veel Atheners voor een weekend op Evia komen, de temperatuur is dit weekend boven de 30º.
Op 15-09 jl. schreven we al dat de gouverneur wilde dat de omstandigheden in het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos binnen een maand drastisch zouden moeten verbeteren, anders zou het kamp gesloten worden.
Het VN-kinderfonds UNICEF sloeg vrijdag alarm over de situatie in Moria en andere opvangcentra voor migranten in Griekenland. Veel kinderen hebben grote psychologische problemen en lopen het risico slachtoffer te worden van geweld.
Volgens de organisatie arriveren er per maand gemiddeld 850 kinderen op de Griekse eilanden. In totaal zitten daar ongeveer 20.500 migranten. De meesten komen uit Syrië, Irak en Afghanistan.
Vorige maand luidde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al de noodklok over de situatie in de kampen op de eilanden. Een woordvoerder van de organisatie repte van slechte sanitaire voorzieningen, gevechten tussen gefrustreerde groepen en een toenemend aantal gevallen van seksueel misbruik.
Daarom gaat Griekenland nu al beginnen met het overplaatsen van vluchtelingen uit het kamp naar het vaste land Voor het eind van deze maand moeten al 2000 vluchtelingen zijn overgeplaatst ,vandaag is de eerste groep van 100 mensen overgeplaatst naar een nieuw kamp bij de stad Kavala , in Noordoost-Griekenland, dat 1200 personen kan huisvesten.
Nog eens 1000 personen worden in oktober overgebracht naar een kamp dat in de buurt ligt van Preveza, in het westen van Griekenland. De verhuizing is van toepassing op kwetsbare groepen en migranten die de asielprocedure hebben voltooid.
Een kamp op Samos dat is berekend op 650 mensen, huisvest momenteel ruim 3600 bewoners. Daar zouden deze week al ongeveer 350 migranten zijn overgeplaatst. Nu de VN met kritiek is gekomen gebeurt er eindelijk wat, de NGO’s hadden al veel langer kritiek op de statie in vluchtelingenkampen in Griekenland.
Er zijn vanmiddag nog 3 campers hier komen staan, eerst een Tsjech en daarna nog een Pool en een Duitser. Met de Duitsers die hier gisteren al kwamen hebben we nu gewoon contact, het gereserveerde is er nu vanaf en ze maken een praatje. Dat doen we ook met de Nederlanders die gisteren ook hier al waren. Met hem hebben we wat raakvlakken: hij heeft in Zutphen gewoond, hij heeft op dezelfde sociale academie gezeten als ik, alleen iets later en hij heeft net als Everdien in de psychiatrie gewerkt.
Er was vanmiddag af en toe wat sluierbewolking, iets minder zon maar wel warm, 29,5º
Eretria 23-09-2018, zondag
Nu gaan we regelmatig uit eten in Griekenland omdat het betaalbaar is of soms ook te warm in de camper om te koken. En het Griekse eten bevalt ons, met andere woorden we vinden het lekker. Gisteren hebben we zelfs voortreffelijk gegeten in één van de vele restaurantjes hier die ons was aanbevolen. We hadden oa gegrilde sardine filet en grote garnalen saganaki (tomaten/feta saus) frites en gegrild brood met een tomaten/olijven mengsel. Halve liter witte wijn erbij en dat voor €26,-, misschien wel het lekkerst dat we tot nu toe deze reis hebben gegeten.
Gisteren niet alleen Atheners met auto’s, bij het restaurantje vlakbij ons werden 5 busladingen ouderen gedropt, niet alleen om te eten maar tevens om te zwemmen. Vooral dames met hun witte hoedjes dobberden al kakelend op het water. Vandaag kwam er maar 1 bus, dus was het rustiger in het water.
Hier vlakbij ligt een eilandje dat verbonden is met Eretria door een kleine brug. Daar ligt een kleine haven voor kleine vissersboten en wat pleziervaartuigen. Er ligt een bungalowpark die de crisis niet overleefd heeft, het ligt er nu al jaren verlaten bij. Ook daar kun je met de camper staan, wij prefereren de plek waar we nu staan
Er zijn in Eretria wat opgravingen, ze zijn niet toegankelijk maar omdat ze afgezet zijn met hekken, kun je ze wel zien. Er is o.a. een tempel, d.w.z. de schamele resten ervan, de tempel van Apollo Daphnephoros en de restanten van badhuizen.
"voortreffelijk gegeten"
Vlakbij staat een kerk, vanmorgen vroeg om 7.45uur begonnen de klokken te luiden. Een van de 3 takken van het historische christendom is de Grieks-orthodoxe kerk, we kennen in het westen natuurlijk het christelijke geloof in de RK en de kerken van de hervorming , de protestante( dat zijn er nogal wat), de andere 2 takken
De Griekse kerk lijkt qua structuur in onze ogen op de RK kerk, het is ook hiërarchisch met een aartsbisschop aan het hoofd. Maar ze verschillen toch in belangrijke kwesties zoals de positie van de priesters.
Je kunt in Griekenland de Griekse priesters - of pappas, zoals zij worden genoemd - overal tegenkomen. Ze zijn te herkennen aan hun lange, zwarte of blauwe kleding en hun hoofddeksel, een geknoopte doek of een hoge hoed en ze dragen lange baarden, soms ook een paardenstaart, het haar dan. Ze zijn niet verplicht om steeds priesterkleren te dragen, maar ze doen het meestal wel, uit praktische overwegingen en omdat ze op die manier gemakkelijker herkenbaar zijn. De Griekse priester kan huwen en kinderen hebben en velen hebben ook nog een 2e beroep ernaast.
Als je een Griekse kerk binnenkomt zie je een koepel ‘die de brandende kaars voorstelt , die de gloed van het gebed en het verlangen naar God symboliseert’. Boven in de koepel op het plafond is een schildering met een afbeelding van Jezus. Ook bekend in Griekenland (en elders) zijn iconen. Iconen zijn op hout geschilderde afbeeldingen van religieuze figuren zoals Jezus, Maria, heiligen. Omdat ze meer zijn dan kunst en ze bij gelovigen religieuze gevoelens versterken, worden ze ook gekust. En nog even de kerkdiensten, vooral de zondagdienst wordt nog steeds druk bezocht, met name door vrouwen, die de dienst ook gebruiken om elkaar te ontmoeten. De diensten duren vaak erg lang en maar weinig Grieken blijven de volle drie uur. Ze lopen meestal even naar binnen, om vervolgens buiten een praatje te maken en misschien daarna weer even naar binnen te gaan. We zien ook regelmatig mensen een kapelletje binnengaan, dat is dan om even te bidden. Ook zien we wel mensen als ze een kerk passeren even stilstaan en dan een kruisje slaan. Overigens doen ze dat ook als ze een icoon hebben gekust.
We zijn vanmorgen hier naar de markt geweest, dat was wel leuk. Een groot aanbod van groente en dit keer niet alleen aubergines, tomaten, paprika’s en courgettes maar ook boontjes, prei, diverse soorten sla en broccoli. Voor ons heel gewoon, maar in Griekenland met je er naar zoeken. Boontjes waren er genoeg maar slechts op één kraam dunnen bontjes, we houden niet van die grote meelachtige bonen erin. Er was een aparte kleding- en huishoudelijke artikelenafdeling.
Vanmiddag kwam de Duitser die we al enkele malen in Griekenland hebben ontmoet , hier ook staan. Hij was in Arkitsa met de ferry overgegaan naar Evia en via een aantal gedoogplekken hier naar toe gereden. En de Nederlanders kwamen vertellen dat ze ons per ongeluk die naam van het verkeerde restaurant hadden doorgegeven, iets waar we helemaal niet rouwig om waren gezien onze prima ervaringen van gisterenavond.
Agios Oiannis24-09-2018, maandag
Vanmorgen afscheid genomen van onze Duitse buren, voor en achter ons en we zijn zo’n 25km zuidelijker gereden. Via een bochtige weg, die voor een groot deel langs de zee liep met aan de andere kant de berghellingen, als er geen bebouwing was tenminste want die was er zeer zeker ook. Weinig tot geen mogelijkheden om aan zee te staan, maar uiteindelijk staan we op een plek, gevonden via de app van Park4night , aan een prachtige baai. Het is op een parking aan zee in de nabijheid van 2 tavernes. Het water is kristalhelder en je ziet grote vissen zwemmen, slechts een enkeling komt hier om te zwemmen. Aan de andere kant van de parking is een klein moerasgebied, daar zijn wat vogels.
breedbekstrandloper
Er is nogal wat opschudding ontstaan in Griekenland over de arrestatie zaterdag van 3 journalisten, waaronder de uitgever en de hoofdredacteur, van het dagblad Filelefteros. Er was een kritisch artikel geplaatst over de rol van de defensieminister bij fraude met EU-gelden, bedoeld ter verbetering van de situatie in de vluchtelingenkampen. De krant beweerde dat geld was gegaan naar zakenvrienden van de defensieminister i.p.v. naar de kampen. Zo zou er in het kamp Moria riolering worden aangelegd, dat is niet gebeurd maar de zakenvrienden zijn her wel voor betaald. De defensieminister, Kammenos, had opdracht gegeven voor hun arrestatie. Ze zijn gisteren voorgeleid en weer in vrijheid gesteld en de rechter heeft een onderzoek gelast naar de vermeende fraude, iets waar de oppositie ook op hamert. Het is natuurlijk een kwalijke zaak als in een democratie journalisten worden opgepakt en al helemaal als dat gebeurt in opdracht van een lid van de linkse Griekse regering van premier Tsiparas. Hoewel, zo links is die regering nou ook weer niet, Kammenos is van de rechts-populistische partij ANEL, maar ja een land moet nu eenmaal geregeerd worden, zo komt men in Griekenland tot deze merkwaardige regeringscoalitie.
We stonden 5 meter van zee maar tegen de avond zijn we wat naar achteren op de parking gaan staan want in de loop van de nacht zal de wind gaan toenemen, er gaat een onweersstoring naderen die voor een weersverslechtering gaat zorgen, het is per slot van rekening herfst , al zou je dat niet zeggen vandaag, prachtig zonnig weer en 29º.
Eretria 25-09-2018, dinsdag.
We zijn vanmorgen weer terug gereden naar Eretria want het begon stevig te waaien en dan is zo’n mooi plekje in the middle of nowhere ineens veel minder aantrekkelijk. Daarom zijn we terug naar dit stadje gereden, het wordt een paar dagen slecht weer, onweer, storm, als het te gek wordt kunnen we nog beschutting zoeken in de straten iets verder van de zee af.
Afgelopen zondag was er een bruiloft in Eretria, er trok een stoet toeterende auto’s door de straten, iets wat je in andere landen ook wel ziet, daarom moesten we weer eens aan Marokko denken.
dreigende luchten boven het vaste land, het bleef echter droog
We hebben het al over geloof gehad, hoe zit het met het bijgeloof? In Marokko geloven ze in djinns, boze geesten en het boze oog. Ook de meerderheid van de Grieken gelooft in het boze oog .
Krijg je ineens barstende hoofdpijn? Grote kans dat je ‘matiasmeni’ bent: iemand heeft je het boze oog gegeven. Uit recent onderzoek van de Griekse Vereniging voor hoofdpijn- en migrainepatiënten blijkt dat een meerderheid van de Grieken nog altijd gelooft dat het ‘boze oog’ verantwoordelijk is voor het ontstaan van hoofdpijnklachten.
Voor de studie werden 10.000 mensen ondervraagd over hun opvattingen over oorzaken en geneeswijzen van hoofdpijn. Van de respondenten zei 60 procent dat hun hoofdpijn ontstaat door kwaadwillenden, die anderen ziek wensen. Volgens 40 procent van de ondervraagden kan hoofdpijn worden genezen met een bezwering als ‘xematiasma’(het ongedaan maken van het boze oog). Drie keer op de grond spugen (of “ftou, ftou, ftou” zeggen) is dé remedie om het boze oog te verdrijven. Ook sommige yiayia’s (oma's) kunnen het boze oog verdrijven door een speciaal ritueel met olie, water en gebeden.
Misschien voor ons nuchtere Nederlanders vreemd dat mensen hierin geloven. Aan de andere kant heb je natuurlijk, ook in Nederland, mensen die in paranormale verschijnselen geloven. Geloof en bijgeloof liggen volgens mij dicht bij elkaar, mensen die een ’reli gen’ hebben , zijn ook gevoeliger voor, zelf zeggen ze ‘staan open voor’, deze verschijnselen. Ook zijn deze intuïtieve denkers eerder geneigd ook in complottheorieën te geloven dan meer reflecterende denkers.
Overigens waren de Nederlanders die hier een huis hebben gekocht, Ellen en Tom, ook uitgenodigd voor de bruiloft om maar weer te eindigen waar dit boze oog verhaal mee begon. De bruiloft viel tegen in die zin dat ze meer traditionele Griekse dingen hadden verwacht.
En zo werd het de minste dag tot nu toe wat het weer betreft. Vanmorgen was het nog 22º, het werd al snel zwaarbewolkt en de temperatuur daalde , toen de wind toe nam tot windkracht 5, naar 20º. We hebben vanmorgen nog wel gewandeld, vanmiddag binnen zitten lezen. Het boek is hetzelfde, maar wij vinden lezen in de zon toch wel wat lekkerder.
Erétria 26-09-2018, woensdag
Vanmorgen begon het al vroeg flink te waaien, zo hard dat het zand van het strand door de lucht stoof en de camper begon te schudden. Daarom zijn we een paar honderd meter van zee af gaan staan op een parking waar het minder waait. Bovendien konden we daar in de luwte van de camper buiten zitten lezen. Geen geweldige plaats, maar je moet wat met windkracht 8. Trouwens er voeren ook geen ferry's i.v.m. de stormachtige wind.
Hier staan rondom nog oude huisjes die al heel oud zijn , misschien wel meer dan 100 jaar, het merendeel is niet meer bewoond. Erétria werd in 1824 gesticht door vluchtelingen van het eiland Psára dat door de Turken werd verwoest. Omdat Erétria werd gebouwd op historische resten van vroegere bewoning, zijn hier ook opgravingen verricht door de Zwitserse Archeologische school waardoor je hier en daar nog ruïnes kunt zien.
Enkele van de oude huisjes, deze zijn geen van allen meer bewoond
Afgelopen zondag is een parlementslid van de linkse regeringspartij Syriza, Konstantineas, aangevallen door een groep extreemrechtse mannen. Dat gebeurde in Kalamata toen hij met zijn zoontje een voetbalwedstrijd bezocht. Hij werd in elkaar geslagen door een groep van wel 30 mannen en moest met verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen. De verwondingen schijnen gelukkig mee te vallen. Inmiddels zijn er 8 mannen gearresteerd. Voordat de 40-jarige Konstantineas parlementslid werd, was hij een bekende scheidsrechter. Griekse partijen hebben de aanval scherp veroordeeld, Syriza sprak van een fascistische aanval en beloofde dat de daders hun straf niet zullen ontlopen.
Het was zonnig tot ongeveer 14.00 uur, daarna kwamen er wolkenvelden die de zon voor een deel afschermden. Het was maar 20º maar in de luwte en in de zon was het aangenaam, de zon heeft nog kracht genoeg. In de loop van de middag werd het helemaal bewolkt en zijn we binnen gaan zitten. Later kwam er nog een Italiaanse camper hier op de parking, de mensen zochten hier ook beschutting. Ze waren over een weg langs de zee gereden waar het water over heen spatte.
Erétria 27-09-2018, donderdag
Omdat het vanmorgen winderig en zwaarbewolkt weer was, was dat een weertype die uitermate geschikt was voor een bezoek aan het museumpje hier. Dat bleek niet alleen een klein , maar ook een heel leuk museum. Alles wat hier tentoongesteld is, is opgegraven door mensen van de gisteren al genoemde Zwitserse Archeologische school. Zij zijn ook de initiatiefnemers van het museumpje, vandaar dat niet zoals gebruikelijk de teksten bij de voorwerpen in het Grieks en Engels staan ,maar in het Grieks en Frans. Erétria heeft een lange geschiedenis, er woonden hier al mensen 3000 jaar voor onze jaartelling. In de 8ste eeuw v. Chr. was Erétria één van de belangrijkste steden van Griekenland. Het heeft oa een Perzische, Macedonische en een Romeinse periode gekend
Buiten zijn al delen van zuilen, grafstenen etc. te zien en een bijzondere graftombe met fresco’s van olijventakken daterend enkele decennia voor onze jaartelling, w.s. van een jonge Romeinse officier, wat men meent op te maken uit de voorwerpen die in het gaf zijn gevonden. Alles wat er te zien valt komt van opgravingen uit Erétria zelf.
een centaur uit de 10e eeuw v. Chr
Zo is er een selectie aardewerk te zien uit de 12e tot 10e eeuw v.Chr. waaronder een terracotta centaur uit de 10e eeuw v.c. Veel wat je ziet is afkomstig uit een necropolis (begraafplaats of dodenstad) waaronder voorwerpen die aan rijke mensen werden meegegeven in hun graf.
Er zijn grafurnen, wijnvazen, olijfolie amforen, speelgoed, sieraden etc te zien. Daarnaast zie je nog ornamenten die afkomstig zijn uit de tempel van Apollon Daphnéphoros waarvan van de ruïnes een paar dagen geleden een foto hebben geplaatst. Al met al een bijzonder museumpje.
fraai speelgoed
Tegenover het museum zijn de opgravingen te zien van het antieke Erétria met o.a. het theater. Slechts een vluchtige blik op deze schamele overblijfselen waren voor ons voldoende , het is hooguit interessant als je een meer dan bovenmatige belangstelling hebt voor archeologie.
Het is de hele dag bewolkt gebleven , slechts 17º, maar de voorspelde regen is uitgebleven tot nu toe en vanmiddag is de wind zelfs gaan liggen.
Korinthe 28-09-2018
We werden gisteren van verschillende kanten al gewaarschuwd voor het weeralarm wat voor Griekenland geldt de komende dagen. Om te beginnen al door Tom en Ellen, die hadden het op het Griekse nieuws gezien, later kregen we appjes vanuit Nederland.
Wat is het geval, een tamelijk uitzonderlijke situatie: op de middellandse zee is een orkaan onstaan. De mediterrane orkaan, die is ontstaan tussen Sicilië, Zuid-Italië en de Ionische Zee, verplaatst zich naar het oosten. Op zaterdag 29 september worden stormen en stortbuien verwacht in het zuiden van Griekenland – vooral op de Peloponnesos en Kreta. Daarna bereikt de storm de regio Attica, het eiland Evia en de Cycladen. Een dag later zijn waarschijnlijk de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee en mogelijk de Dodekanesos aan de beurt.
Een orkaan boven de Middellandse Zee of in het Middellandse Zeegebied wordt ook wel een medikaan (medicane) genoemd. Orkanen van dit type komen in het algemeen slechts één of twee keer per jaar voor. In Griekenland is het fenomeen nog zeldzamer, al wordt het nu het derde jaar op rij dat er een medikaan voorkomt. Vóór 2016 werd in Griekenland de laatste mediterrane orkaan geregistreerd in 1995. Het zal ongetwijfeld met de klimaatverandering te maken hebben.De orkaan heeft inmiddels de naam Zorba gekregen.
Aangezien er mogelijk heel veel regen kan vallen tot wel 200mm en de wind ook orkaankracht kan bereiken (12 beaufort) hebben we besloten om vanmorgen te vertrekken van Evia aangezien die in de mogelijke trekrichting van de orkaan ligt. Gelukkig is er een brug naar het vaste land, anders hadden we het eiland niet afgekund, vanwege de wind voeren er geen ferry’s. Het was om 8 uur beginnen te regenen en toen we onderweg waren begon het steeds harder te regenen. Aangezien je hier natuurlijk geen zoab hebt, was het zicht behoorlijk slecht. Maar voorbij Athene werd het zowaar droog maar begon het wel hard te waaien en kwamen we van de regen in de drup, hoewel dat spreekwoord wel een beetje merkwaardig is in dit verband.
camperplaats Korinthe N37.9116 E22.8778, met voorz., €13,-, elektra, douche inbegrepen
Het was bijna 150km naar Korinthe waar we nu op een heuse cp staan, één van de weinige in Griekenland. Praktisch omdat we hier redelijk beschut staan en bovendien aan de stroom. Het toeval wil dat we vorig jaar hier ook hebben gestaan, toen ook om voor een storm te schuilen. Daar is momenteel geen sprake van, er staat een matige wind. We hebben het idee dat er meer campers hier een veilig heenkomen hebben gezocht, er staan hier zo’n 25 campers, natuurlijk ook om de opgravingen te bezoeken maar dat hebben wij vorig jaar al gedaan.
Onderweg kwamen we langs een kilometers lang gebied waar een enorme bosbrand heeft gewoed. De verschrikkelijke bosbrand bij Mati en Rafsina is natuurlijk het meest bekend vanwege de bijna 100 doden, maar tegelijkertijd woedde er ook een grote bosbrand 60km ten westen van Athene bij de kustplaats Kineta bij Pachi. Daar zijn toen 14 gewonden gevallen en zijn ruim honderd huizen in vlammen opgegaan, de snelweg Athene-Korinthe is lange tijd afgesloten geweest. De brand was moeilijk te blussen omdat die in de heuvels woedde langs de snelweg en alleen blusvliegtuigen en –helikopters effectief konden blussen maar er werden ook 10-tallen brandweerwagens ingezet. Een naar gezicht die geblakerde heuvels en de afgebrande huizen.
Het ziet er naar uit dat het zal meevallen met het erg slechte weer, de orkaan heeft een wat andere koers gekozen en zal w.s. Griekenland grotendeels ongemoeid laten. Wel wordt er veel regen verwacht voor morgen, maar dan blijven we toch wel hier. We hebben een goed gevoel over de beslissing om hier naar toe te rijden. We hoeven niet voorzichtig te zijn met stroom , de zon laat het afweten de komende dagen evenals gisteren, nu kunnen we gewoon vanavond wat tv kijken als we dat willen.
Overigens is het iets minder fris dan gisteren en het is vanavond behoorlijk gaan regenen met af en toe een klap onweer , na het weekend wordt het beter.
Korinthe 29-09-2018, zaterdag
Voor het eerst sinds een tijd weer eens een hele dag binnen moeten zitten omdat het de hele dag geplensd heeft en het vanavond ook nog gestaag doorregent. En dat doet het op de gehele Peloponnesus want daar staan we sinds gisteren. We vroegen ons af of de Spartathlon wel door zou gaan vandaag. We zagen gisteren nog een aantal lopers die deelnamen aan deze Spartathlon, een lange afstandsloop over 246km van Athene naar Sparta. In 1982 probeerde men uit te vinden, of de afstand van Athene naar Sparta (246 km) binnen de 36 uur gelopen kon worden (zoals boodschapper Phidippides 490 jaar voor Christus tijdens de eerste Perzische Oorlog gedaan zou hebben om hulp te gaan zoeken in Sparta voor de oorlog tussen de Grieken en de Perzen . Dat bleek mogelijk en sinds 1983 wordt deze loop gehouden, eerst door een groep Engelsen en wordt beschouwd als het begin van de klassiekers van van de ultra-marathons. Om mee te mogen doen moet een ultra-atleet de voorafgaande twee en half jaar minimaal 100 km binnen de 10 uur gelopen hebben of één van de andere toelatingscriteria te hebben volbracht, het gaat te ver om die hier op te sommen.. Bij de race wordt een tijdslimiet van 36 uur gehanteerd. Aan de race is geen prijzengeld verbonden.
Zoals gezegd regent het vanavond nog steeds, al bijna 12 uur lang en het zal nog wel een tijdje door gaan volgens de verwachtingen. Bovendien is het flink gaan waaien en zijn er nu windstoten tot boven de 80km p.u. Toch is het voorspelde noodweer uitgebleven, afgezien van de grote hoeveelheid regen dan , maar heeft het nergens harder dan 90km gewaaid. Dat zijn windsnelheden die we een paar maal per jaar meemaakten in Zuid-Frankrijk waar we jaren in de Camargue stonden en de mistral genadeloos te keer kon gaan met snelheden tot boven de 100km p.u. Maar goed, morgen moet het al beter worden , kunnen we misschien morgenmiddag onszelf weer eens uitlaten. Zo’n dagje binnen is zeker geen crime maar het moet niet te lang duren. En het was maar 16,5º maar we konden toch niet naar buiten.
Korinthe 30-09-2018, zondag
Het begint ons nu te vervelen, het weer. Waren gisteren de verwachtingen nogal optimistisch voor vandaag, ’s middags brede opklaringen, de werkelijkheid pakte toch heel anders uit. Nadat het gisterenavond om 23.00 uur droog werd na 14.00 uur regen achter elkaar, volgde een droge nacht. Maar om 6.00 begon het matig te regenen en dat duurde weer maar liefst 12 uur.
We zijn wel benieuwd hoeveel mm regen er is gevallen de afgelopen dagen. In een Engelstalige Griekse krant lazen we dat er op Evia rivieren buiten hun oevers zijn getreden, auto’s zijn weggespoeld en dat er 3 mensen vermist worden. We zijn natuurlijk blij dat we vrijdag vertrokken zijn van Evia. Ook in de regio Attica waar we nu zijn is heel veel regen gevallen, zijn huizen onder water gelopen, wegen afgesloten en zijn bomen omgewaaid , tot nu toe hebben we geluk gehad dat we de dans ontsprongen zijn..
Ook op de camperplaats werden we geconfronteerd met de lichtzinnige belastingmoraal in Griekenland . Toen we eergisteren hier kwamen en ons in wilden laten schrijven, werd dat vriendelijk weggewuifd. Dat betekent dat er dus geen enkele controle mogelijk is hoeveel campers hier overnachten en kan de eigenaar zo de belasting tillen. Nu zal het niet altijd zo druk zijn als de afgelopen dagen( 20 tot 25 campers) maar we vermoeden toch dat er een aardige bezettingsgraad is aangezien officiële camperplekken dun gezaaid zijn ( niet iedereen wil of durft vrij te staan). Bovendien ligt de cp dicht bij de opgravingen van het oude Korinthe. En vergeleken met vorig jaar is de cp ook duurder geworden, van €10,- naar €13,- , daar is stroom bij inbegrepen. Verder zijn de voorzieningen erg basic, zo is er 1 wc voor heren en 1 voor dames maar zit de douche bij de wc in.
Palea Epidavros 01-10-2018, maandag
Toch nog iets over het weer van de afgelopen dagen omdat we met de gevolgen ervan vandaag ook nog wat te maken hadden. Vannacht waren er nog periodes met regen, maar vanochtend vroeg waren er de eerste opklaringen. Geen wonder dat we vonden dat er erg veel regen is gevallen de afgelopen , vanmorgen bleek dat de noodtoestand is uitgeroepen in de regio Korinthe en de regio Argos.
Bij de hulpdiensten kwamen ruim 1300 meldingen binnen. Het gaat om oproepen voor evacuaties, het verwijderen van omgewaaide bomen of gestrande auto’s.
Maar goed, de zon scheen weer en onder het motto ‘we zien wel waar we stranden’ toch op pad gegaan en gewoon ons doel bereikt, Palea Epidavros. Onderweg waren de gevolgen van het noodweer goed zichtbaar, overal waren rotsblokken en puin van de berghellingen naar beneden gedonderd, er waren ontwortelde bomen en afgebroken boomtakken, stukken land stonden blank, modder- en puinstromen waren over de weg gegaan maar de hulpdiensten hadden de weg behoorlijk schoon gekregen. We reden dan ook over de enige grote weg over het schiereiland Argolis, daar staan we nu, tevens de toegangsweg tot het bekende antieke theater Epidavros. De weg loopt trouwens meanderend door een erg mooie omgeving, voor een deel hoog boven de zee met fraaie vergezichten. Via een paar haarspeldbochten daal je dan 3km naar beneden naar Palea Epidavros.
We staan nu aan de rand van het stadje, op een parking met een heel mooi uitzicht over de hoefijzervormige baai. We kijken uit op het haventje en de boulevard met zijn vele restaurantjes. We zijn hier vorig jaar ook geweest en het is ons zo goed bevallen dat we er nu weer naar toe zijn gereden.
Ook hier hebben de storm en de regen hun sporen nagelaten, er zijn hier 3 bootjes gezonken die vanmorgen, behoorlijk beschadigd, gelicht werden. Overal was men met bezems in de weer om de troep van de straten en stoepjes te vegen. Ook hier heeft Everdien eerst riet, plantenwortels en andere rotzooi moeten verwijderen die door de hoge golven op de parking waren gesmeten, voor we een beetje schoon plekje hadden. Vanmiddag was het aardig zonnig geworden en steeg de temperatuur naar 23º, heel aardig weer dus. Er zijn hier nog 4 andere campers komen staan.
Palea Epidavros 02-10-2018, dinsdag
Toen we gisterenavond terug kwamen van het leuk gelegen restaurant en we door het camperraam naar buiten keken, wisten we weer wat dit plekje mede zo leuk maakt. We staan met zicht op de ingang van de haven, kijken naar de verlichte grote kerk, de lichtjes van het stadje, af en toe komt er een vissersbootje binnen , die hoor je eerst zachtjes pruttelen en dan zie je de lichtjes, echt mooi..
Het uitzicht op het stadje hebben we gisteren al beschreven, de andere kant op is het ook geweldig. Je kijkt over de Golf van Epidavros naar het schiereiland Methana en naar 2 eilanden, Angistri en Aegina.
Er zit hier een verhuurbedrijf van grote zeilboten en catamarans, dat zorgt voor de nodige bedrijvigheid in het haventje. Aan de talen die je hier hoort, ook gisteren in het restaurant, komen de huurders van die boten uit allerlei landen. Een mooi gezicht om die boten voor je neus langs te zien varen, naast de vissersboten in diverse maten.
deze vriendelijke oude man laat iedere avond zijn geiten uit, één geit aan een touw
We vonden dat er gisteren wel erg veel vissers rondom de baai zaten en ze vingen ook de ene vis na de andere. Wellicht hebben de vissen beschutting gezocht voor de storm in de baai was onze eerste gedachte die we onmiddellijk als naïef weer verwierpen. Nu hadden we onderweg wel een grote viskwekerij gezien hier in de buurt, aannemelijker vonden we dat door de hoge golven vissen uit de bassins waren geslagen , des temeer omdat ze ongeveer dezelfde grote hadden, zo’n 20cm .
Vanmiddag kwam er een Frans echtpaar met hun camper naast ons staan, aardige mensen. Zij hadden in een restaurant gehoord dat er door de storm geen 3 maar 6 bootjes gezonken waren. Bovendien had de Fransman hier in de buurt gevist, hij had 24 vissen gevangen, ze waren inderdaad massaal uit de bassins geslagen. Ook vandaag werd er weer veel gevist maar de vangst was aanzienlijk minder.
Hoewel er na een zonnige ochtend vanmiddag wat sluierbewolking kwam, was het een prachtige dag en door de zwakke wind voelde het warmer aan dan de 25º die het was. Wel werd het door het vrijwel ontbreken van de wind een beetje heiig. Er kwam vanmiddag af en toe een camper bij zodat we hier vanavond met 10 campers staan.
Palea/Archaia Epidavros 03-10-2018
Het mag alle twee, Paleae- of Archaia Epidavros, verschillende benamingen voor deze plek waar we nu staan. Plaatsnamen in Griekenland worden ook soms op verschillende manieren geschreven bv. Nafplio, Nafplion, Nauplio, allemaal goed. En je hebt tamelijk vaak dat plaatsnamen vaker voor komen in Griekenland, bv Kythera, Molos etc., dan is het handig te weten in welke regio dat ligt anders zou je routeplanner je zo naar de verkeerde plaats kunnen brengen.
We wilden vanmorgen een wandeling maken naar het oude theater wat hier in de buurt ligt, vorig jaar waren we daar ook al geweest. Maar er viel eerst wat regen vanmorgen, dus hebben we de wandeling uitgesteld tot vanmiddag. Het theatertje hier is aardig om te zien maar het grote theater in Epidavros, iets verder van hier landinwaarts gelegen is uniek, maar ook die hebben we vorig jaar bezocht. Maar omdat dit theatertje hier ‘om de hoek’ ligt, was het meteen weer een aardige kleine wandeling.
al een paar keer de kerk op de achtergrond, nu in de hoofdrol op een foto, hij ligt recht tegenover ons
We hebben het al een paar keer over het vluchtelingenkamp Moria gehad en over de wantoestanden die daar heersen oa vechtpartijen. Volgens het tv programma Nieuwsuur van gisterenavond wordt er door IS aanhangers een terreurbewind uitgeoefend en willen ze de sharia invoeren in het kamp. Dit kwam naar voren in een reportage gemaakt door journalisten van Deutsche Welle. Ze hadden geheime opnames uit het kamp(verboden te filmen) en hadden gesproken met enige bewoners . De journalisten hadden de Griekse autoriteiten om opheldering gevraagd maar geen antwoord gekregen. De Duitse geheime dienst zou het verhaal van het kamp bevestigd hebben. We hebben nog even gespeurd op internet en in mei zeiden seculiere Koerden dat ze waren aangevallen door IS sympathisanten. De ellende in het kamp schijnt te zijn toegenomen de laatste tijd sinds er asielzoekers uit een van de laatste IS bolwerken in Syrië, Deir ez-Zor, zijn aangekomen in het kamp. Je zou zeggen hoog tijd dat er meer EU-geld naar toe gaat voor een versnelde screening zodat deze ellendelingen eruit gefilterd kunnen worden.
Er stonden hier vannacht 12 campers en ook vanmiddag weer het zelfde aantal, waarvan 5 Nederlandse campers. Dus af en toe een praatje in het Nederlands gemaakt. Naast ons staan 2 Franse- en tegenover ons staat ook een Franse camper. Alle drie blijken ze weleens in Marokko te zijn geweest, evenals één van de Nederlandse campers. Dus was het naast info over Griekenland uitwisselen ook praten over de ervaringen in Marokko. Het was hoofdzakelijk bewolkt vanmiddag en met 25º en weinig wind was het lekker buitenzit weer.
er zijn hier veel zee-egels, in Marokko een delicatesse, we zien ze hier niemand eten dus wij wagen ons er maar niet aan.
Overigens staan nu aan de andere kant van de baai , tegenover ons, ook weer een stuk of 5 campers. Het strand was eerst niet bereikbaar, het weggetje was versperd door puin na de regenval maar het is vandaag schoongemaakt. Het is maar goed dat daar nu ook campers staan, anders wordt het hier te druk, vanmiddag kwam er al iemand van de kustwacht kijken.
Palea Epidavros 04-10-2018, donderdag
We wilden aanvankelijk vandaag een stukje verder gaan rijden maar toen we gisterenavond naar buiten keken en we nogmaals tot de conclusie kwamen dat zelfs in het donker dit plekje leuk is, besloten we nog te blijven vandaag. Het is overdag sowieso een genot om de vissersbootjes en de zeilboten voorbij te zien varen, hoewel onze ervaring met zeilboten beperkt blijft tot mijn zeilervaring als 14- en 15-jarige en Everdien in Friesland geboren is, de watersport provincie bij uitstek. Daar kan het niet aan liggen, we houden het er maar op dat we het allebei leuk vinden om boten voorbij te zien varen. Dat we het eigenlijk te druk vinden hier met campers nemen we dan maar op de koop toe, wij hebben een erg leuk plekje pal aan het water.
Met ingang van 1 oktober kunnen de Grieken weer zonder beperkingen contant geld opnemen van hun rekeningen. De opnamelimiet voor binnenlandse transacties is afgeschaft. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën laten weten. Er was sinds juni 2015 een opnamelimiet van €5000,- per maand, dit om een bankrun te voorkomen omdat er even gevreesd werd voor een Grexit. Uit voorzorg waren de banken toen ook 3 weken gesloten.
Sinds die tijd kunnen de Grieken slechts een gelimiteerd bedrag opnemen van hun bankrekening. In eerste instantie was er een dag limiet van 60 euro, later mochten Grieken iedere twee weken 840 euro in één keer van hun rekening halen. Deze beperkingen zijn al enkele keren versoepeld en zoals gezegd sinds een paar dagen helemaal opgeheven.
Er zijn nog wel restricties t.a.v. buitenlandse transacties, maar ook die zijn versoepeld per 1 okt. Vanuit het buitenland mag dan 5000 euro worden opgenomen van een Griekse rekening. Ook de geldtransfers van Griekenland naar het buitenland worden minder strikt. Grieken mogen voortaan per persoon maximaal 10.000 euro in contanten meenemen als ze een reis over de grens maken. Dat was 3000 euro.
Begin 2019 zullen volgens de planning van het ministerie van Financiën alle kapitaalcontroles verdwijnen. Toch zal het nog heel lang duren voordat alles weer ‘back to normal’ is in Griekenland.
Vanmiddag viel het wel mee met de drukte, 3 Nederlandse, 4 Franse ,1 Duitse , 1 Engelse en 1 Poolse camper. Met een van de Nederlandse camperaars hadden we weer wat gemeen, nee niet Marokko, daar wilden ze beslist niet naar toe, maar we camperen beiden 40 jaar, verder hadden we bepaald niets gemeen. We hebben veel Franse camperaars ontmoet de laatste 2 weken, in het gedeelte waar we de laatste tijd geweest zijn zij in de meerderheid, gevolgd door Duitsers en dan Nederlanders. Opnieuw een prachtige dag, al weer nauwelijks wind, toeval, er bestaat niet zoiets als stilte na de storm. In de loop van de avond stak er een matige tot krachtige wind uit het noorden op.