Empúries de L’Escala 17-10-2021, zondag
We zijn pas in de loop van de middag vertrokken van de cp in Bellecaire nadat we eerst nog een fietstocht door een stukje van het natuurpark hebben gefietst. Eerst langs een klein moerasgebied waar vogels te spotten zouden zijn, we zagen echter alleen maar riet. Daarna naar een Torre, wat eigenlijk toren is maar hier in de streek ook een versterkte boerderij met muren en verdedigingstoren, wat natuurlijk alles zegt over het verleden. Dit was niet zo spectaculair om te zien, wel natuurlijk vanuit de historie gezien, men had veel last van piraten aan de kust en vissers trokken wat het binnenland in om daar te gaan wonen. We zijn doorgefietst naar de buitenwijken van L' Escala om vervolgens te keren.
Zoals gezegd, vanmiddag zijn we van de cp vertrokken, we wilden naar de Grieks-Romeinse opgravingen van Empúries gaan. Het was maar een km of 7 naar L’Escala waar net buiten het stadje de ruïnes liggen en waar wij op de parking daar in de buurt zijn gaan staan. Eerst stonden we op een grote parking via P4N gevonden en we zijn gaan wandelen naar de ruïnes. Tot onze verrassing zagen we een veel mooiere plek tussen de pijnbomen waar campers stonden en veel dichter bij Empúries .( plek dichtbij blijkt ook op CC te staan) Fluks de camper gehaald en daar gaan staan op een redelijk vlak stuk waar we tot onze verbazing , ondanks de bomen, toch tv-ontvangst hebben. Een fijne plek bij de opgravingen en 100m verder het strand dat aan een mooie baai ligt. Morgen gaan we de opgravingen bezoeken, we overnachten hier vannacht met zo.15 andere campers.
De baai vlakbij de gedoogplek waar we nu staan.
Een eeuwenoude versterkte boerderij met een Torre, een verdedigingstoren, typerend voor de streek Empordá
Terwijl Nederland tot de rijkste landen tere wereld behoort komen er toch mensen in de problemen door de sterk gestegen energieprijzen. In Nederland is de koopkracht over het algemeen wat gestegen maar in Spanje is er juist de laatste decennia een koopkracht daling geweest.
Ook als gevolg van de coronapandemie zijn steeds meer inwoners van Spanje op de armoedegrens gekomen. Met 12,5 miljoen Spanjaarden die in 2020 op de armoedegrens leefden, is er een einde gekomen aan de daling van dit aantal in de vijf jaar daarvoor.
Gekeken naar de inkomensongelijkheid in Spanje, kan gesteld worden dat het inkomen van de 20 procent rijkste inwoners bijna 6 keer zo hoog is als het inkomen van de 20 procent armste inwoners. Qua inkomensongelijkheid staat Spanje op de 6e plaats in Europa, Roemenie staat bovenaan en Nederland op de 21ste plaats.
Concreet hebben 3,3 miljoen inwoners van Spanje momenteel niet de financiële middelen om onvoorziene uitgaven te kunnen doen, om iedere twee dagen een warme maaltijd met vlees, vis of kip te eten of hun woning te verwarmen tot een aangename temperatuur.
Dat wordt nog een probleem voor veel Spanjaarden, vandaar dat premier Sanchez zich tevergeefs heeft ingespannen om tot een gezamenlijk standpunt te komen in Europa nu overal de energieprijzen zo sterk gestegen zijn.
Het was vanmorgen eerst bewolkt, het werd na het oplossen van de bewolking een zonnige middag en het werd bij weinig wind 21º
Empúries 18-10-2021, maandag
Een rustige plek om te slapen hier , verder geen auto’s ’s nachts, alleen maar campers. Vanmorgen zijn we naar de ruïnes van Empúries gegaan, de entreeprijs van €4,- viel ons alleszins mee. Het complex ligt mooi gelegen aan zee en door de cipressen waan je je hier in Italië of Griekenland, het bestaat uit een Grieks en een Romeins gedeelte, in het midden is het museum.
Al in de 6de eeuw voor de jaartellling werd hier door de Grieken een kolonie gesticht, Emporion. Enige tijd later stichtten zij langs de kust Néa Pólis, oftewel nieuwe stad. Al voor je het Griekse gedeelte betreedt zie je al de resten van de dikke , robuuste stadsmuren die Emporion beschermden.
Verderop zie je resten van een tempel gewijd aan de Egyptische god Serapis. Een ander gebouw was het heiligdom van de Griekse god van de geneeskunst, Asklepios. Boven de resten van dit religieus/medisch centrum uit torent een gigantisch beeld van deze god. Het beeld bij de opgravingen is een replica van het originele, dat in het museum staat. De meeste bedrijvigheid vond vroeger plaats op de agora, het plein. Dit plein wordt omringd door een zuilengang en aangrenzend aan het plein was de basilica die pas later (4de tot 7de eeuw) gebouwd is. Verder zijn in Neá Pólis restanten van woonhuizen en een zoutpakkerij. waar vis werd gezouten en in tonnen verpakt. Hier werd ook Garum, vissaus, genaakt, die lagen vanwege de stank bij de romeinen meestal buiten de stad..
De ingang van het Griekse gedeelte van Empúries met zijn dikke stadsmuren
Serapieion 1e eeuw v.c., een ziekenhuis toegewijd aan de goden Isis en Serapsis die staan voor medicijnen en gezondheid,
Er is een klein archeologisch museum waarvan het pronkstuk het beeld van Asklepios is. Er zijn gebruiksvoorwerpen zoals sieraden, vazen, olielampjes te zien maar het museum stelt niet al te veel voor. Zo zijn er zijn verder geen beelden maar wat er te zien was was wel mooi, niet zoals je soms een een archeologisch museum ziet veel van hetzelfde met een kleine variatie.
In de 3de eeuw voor Christus namen de Romeinen de macht over van de Grieken in het Middellandse Zeegebied. Emporion werd door de Romeinen in eerste instantie slechts als legerkamp gebruikt, maar later groeide het uit tot een ware stad, Emporiae.
Als je vanaf het Archeologisch Museum de Romeinse stad binnenloopt is het eerste gebouw dat je tegenkomt meteen één van de belangrijkste villa’s van Emporiae, domus 1, daarnaast ligt domus 2b. Verder zijn er restanten van de thermen, tabernae (winkels), de sporthal en het amfitheater. De belangrijkste gebouwen bevinden zich rond het forum (plein). Hier zijn restanten te zien van de basilica en de tempels en de zuilengang is in gereconstrueerde vorm te zien. Jammer was dat een aantal moziëken niet te bewonderen waren, omdat ze waren afgedekt. Het Romeinse deel was wat mooier dan het Griekse vonden wij.
Het was al weer een tijdje geleden dat we een grote archeologische plek bezochten, altijd weer indrukwekkend om te zien en om je te proberen voor te stellen hoe mensen duizenden jaren geleden leefden, hoe ze zich verplaatst moeten hebben hier naar toe. Er is trouwens nog maar 25% opgegraven.
Het forum was een groot plein en het was het politieke, religieuze en economische centrum van de Romeinse stad, op de achtergrond zie je nog de pilaren van de Basilica (gebouw voor handel en rechtspraak waar juridische geschillen werden afgewikkeld.
Er is hier een verzorgingsplaats in de buurt vlakbij de Carrefour, 2,7 km hier vandaan.Daar kunnen we eventueel met de fiets naar toe maar we hebben 2 cassettes. We blijven morgen ook nog hier, want het bevalt ons hier prima, er loopt hier ook een fietspad langs de kust achter ons langs en we denken morgen een stukje te gaan fietsen.
Het was heel aardig weer, eerst ochtendbewolking, daarna volop zon en aan het eind van de middag kwam er sluierbewolking opzetten, het werd 22º.
Empúries 19-10-2021, dinsdag
Iedere nacht tot nu toe staan hier zo’n 20 campers, een paar daarvan staan hier al langere tijd. Tot 1 okt moet je voor een overnachting €15,- betalen, daarna is het gratis. Naast ons staan 2 Belgische campers, die komen hier al een aantal jaren, je vraagt je af hoe lang dit nog goed gaat omdat er een 3-tal Duitse campers op de parkeerplaats staan van de opgravingen terwijl daar verbodsborden voor campers staan. Dan hebben ze ook nog eens heel veel troep buiten staan en wasgoed hangen. Dat is toch jammer, we vinden dit een heerlijk plekje zo mooi aan de baai en dicht bij L’Escala. We zijn niet gaan fietsen vanmiddag maar hebben een wandeling over de boulevard gemaakt en zijn gaan lunchen op een plekje met een prachtig uitzicht over een baai die pal voor onze neus lag. En omdat het w.s. de laatste keer zal zijn dat we hier in Spanje buiten de deur zullen eten, was het een reden om ons maar eens culinair te laten verwennen. Everdien had zalmtartaar met avocado, sesam en mango extract op smaak gebracht met limoen, ik had gekozen voor carpaccio van zeebaars met zwarte truffel, koriander, ui uit Figueras, paprika en op smaak gebracht met truffelolie. Een hele mond vol als je het leest of uitspreekt maar we moesten nog wat extra’s bestellen om de maag verder te vullen, we hadden alleen nog maar de tong gestreeld. Dus dat werd patatas bravas met huisgemaakte saus, helemaal goed zo.
De baai waaraan we staan , nu van de kant van L'Escala gezien.
We hebben tot nu toe heel weinig regen gehad in Spanje, de laatste keer was in de Ebro Delta, een van de weinige keren dat het regende tijdens onze reis. En dat gebrek aan regen is de oorzaak dat er een fiks watertekort is in Spanje. En al is in Spanje het afgelopen jaar ongeveer even veel ( beter gezegd even weinig) regen gevallen als het jaar daarvoor, het gemiddelde niveau van de stuwmeren staat 23% lager dan dat van de afgelopen tien jaar en 13% lager dan vorig jaar. Meerdere factoren spelen een rol die natuurlijk voor een groot deel te maken hebben met de klimaatverandering.
De weersvoorspellingen gaan ervan uit dat de komende maanden droger zullen zijn dan normaal. Volgens de Spaanse weerdienst AEMET wordt de herfst bijzonder droog. ‘De kans is groot dat het laatste kwartaal in het grootste deel van het schiereiland te maken krijgt met minder dan gemiddelde regenval’, verklaart AEMET-woordvoerder Rubén del Campo.
Ook irrigatie speelt een heel grote rol, in Spanje wordt 85% van het water gebruikt voor irrigatie, 12% voor menselijke consumptie en 3% voor de industrie. En er is geen controle op het verbruik van water, vooral voor irrigatie is het verbruik onevenredig hoog, en dat brengt de komende maanden een risico mee aldus milieuorganisaties.
Daarnaast is er water nodig om elektriciteit te produceren, en met de gascrisis hebben de elektriciteitsmaatschappijen hun winsten willen handhaven. ‘De elektriciteitsmaatschappijen hebben stuwmeren leeggepompt, profiterend van de hoge elektriciteitsprijzen en van de lage kosten om hydro-elektrische energie op te wekken, zo hebben zij hun winstmarge vergroot” zegt Rafael Seiz van het Wereld Natuur Fonds in Spanje. Ook de milieuorganisaties Ecologistas en Acción pleiten voor een vermindering van de irrigatie met 25% maar het grote probleem is dat ‘zowel de irrigatiebedrijven en de landbouwers zelfs niet willen horen dat hun bedrijfsplannen worden gewijzigd’. Dat leidt tot een zekere spanning tussen tegengestelde belangen, voorlopig heeft de regering zijn handen daar niet aan willen branden en nog geen standpunt bepaald.
De dag be
Castelló d’Empúries/Empuriabrava
Altijd een beetje weemoedig als we een plek moeten verlaten die leuk is maar we moesten toch gas tanken, dus vooruit niet zeuren. Omdat we naar een plek zonder voorzieningen zijn gereden, zijn we vanmorgen eerst langs de serviceplek gereden in L’Escala om te laden en te lossen. De service is daar gratis en het is een hele mooie nieuw aangelegde plek die goed schoon wordt gehouden.Daarna zijn we naar de Carrefour gereden die daar vlakbij is en we hebben niet alleen de noodzakelijke boodschappen gekocht maar we hebben ook een 65+ klantenkaart verkregen. Bij de kassa gevraagd, het meisje vond het wel leuk dat Spaanse gehakkel van ons en ging gegevens invullen. Een oudere caissière ging met haar in discussie en zei dat het alleen voor ingezetenen van Spanje was. Het meisje trok zich daar niets van aan en wilde ons adres weten in Spanje, dat is een camper, mag ik de naam van de camping, wij reizen door Spanje. Dan vul ik gewoon het adres in Nederland in. En zo wij hebben een klantenkaart, scheelt wat op sommige boodschappen maar ook 8% op een tankbeurt.
Het strand van Castelló d’Empúries, veel surfers en kite surfers, aan de andere kant van de baai ligt Roses, onveer 8 km.
Een indruk van de grootste jachthaven van Europa, met zijn vele kanalen , een lengte van ongeveer 25 km.
We zijn naar Castelló d’Empúries gereden dat tegen Empúriabrava aan ligt, een rit van nog geen 30km, de cp zonder voorzieningen ligt 1200m van de kust. Het is een beetje een hobbelig terrein maar wij staan op een vlakke plek .
Het gebied wordt hier wel het Venetië van Spanje genoemd omdat er heel veel kanalen zijn waarlangs allemaal jachten en zeilboten liggen. Dat over een lengte van 25km, de kanalen zijn ongeveer 1,5km lang en liggen evenwijdig aan elkaar en soms liggen er ook nog fraaie villa’s aan maar ook appartementen, laagbouw. Wel fascinerend om dat allemaal te zien, het is de grootste jachthaven van Europa.
We zijn vanmiddag naar het strand gewandeld en omdat er een vrij krachtige wind stond, wemelde het er van de surfers en kite surfers, leuk om die zo bezig te zien. We staan hier vlakbij het Parc Natural dels Aiguamolls waar trekvogels te zien zijn maar daar is het seizoen voor afgelopen. Ook staan we vlakbij de Pyreneeën en hemelsbreed zo’n 30 km van Frankrijk.
Het was opnieuw een prachtige dag met ’s middags wel wat velden met sluierbewolking en bij een vrij krachtige wind werd het maar liefst 26º.
La Jonquera 21-10-2021, donderdag
Geheel onverwacht zijn we aan het eind van de middag naar de Franse grens gereden waar we op de parking bij het grote winkelcentrum staan in la Jonquera in de Pyreneeën . Er stonden vannacht zo’n 20 campers in Empúriabrava, waarvan de helft er langer staan en dat zijn vooral Fransen, die klitten ook bij elkaar. De rest was Duits en wij waren de enige Hollanders.
We wilden naar het historische centrum wandelen aan het eind van de ochtend, daar hadden we richtingaanwijzers naar toe gezien. We liepen over een winkelboulevard waar het een aaneenschakeling was van bedrijven met etalages waarin luxe jachten te koop werden aangeboden. Wel een aparte wereld, net zoals gisteren eigenlijk al met al die kanalen die de grootste jachthaven van Europa vormen. Na een half uur lopen kwamen we bij de Turistinfo, die was gesloten. Daarom maar eens gevraagd aan een man waar toch dat historische centrum was, we zagen ook geen verwijzingen meer. Nou dat bleek te ver om te lopen dus zijn we terug gewandeld. Ondanks het sombere weer sprongen er wel de hele dag parachutisten, ja , we staan weer bij een vliegveldje, dat blijft toch leuk om te zien.
Voor de sprong eerst vanmorgen wat bijpassende kleding uit de kast gehaald.
Je ziet hoe langer hoe meer grote campers. Hoe groter de camper , des te minder plaats voor andere campers, Hier zit de auto in de garage, vaak op een aanhanger.
Een voorbeeld van andere speeltjes voor de rijken , geen meubelboulevard maar een jacht boulevard in Empúriabrava.
Vanmiddag zitten lezen, er kwam wat wind en daar het nog steeds zwaarbewolkt was en 19º, zijn we binnen gaan zitten. Daar kwam het idee in mijn onrustig brein om naar La Jonquera te rijden zodat we dan in het weekend in Zuid Frankrijk nog aan zee kunnen gaan staan. Het was maar 36 km en we waren daar voor 5 uur. Boodschappen gedaan in de grote supermarkt Escudera die in het winkelcentrum is en waar vooral veel Fransen komen om met dozen vol Pastis de deur uit te wandelen. Wij hebben wat likeur, Liqor 43º, en rum gekocht. Ook nog wat flessen Cava , maar je moet uitkijken met de wijnen, sommige zijn duurder dan in bv de Carrefour, het kan wel €2,- per fles schelen..
De parking waar we staan is iets verplaatst, de andere parking is een grote bouwput, daar wordt een parkeergarage gebouwd , dat zal nog wel enige tijd in beslag nemen. Er staan hier altijd campers te overnachten, wij zijn hier ook een paar maal eerder geweest. Niet omdat het mooi is, integendeel, het is alleen maar praktisch.
Ook hier in la Jonquera is het zwaarbewolkt en waait de Tramontana , meer dan 60 km p.u., de camper staat af en toe te schudden.
Fleury 22-10-2021, vrijdag
We stonden vannacht met 25 campers in La Jonquera, geen last van verkeer maar wel veel last van de wind. In de loop van de nacht nam de Tramontana toe, windstoten tot wel 80 km p.u. en ik heb vanaf 4 uur geen oog meer dicht gedaan door het schudden. ( Everdien heeft nog aardig geslapen) Er klepperde ook af en toe wat op het dak, dat zou de schotelantenne kunnen zijn maar ook het raampje van de Maxxfan. Daar is nl een paar dagen geleden een stukje ijzer van het draaimechanisme afgebroken, hoe dat kan is raadselachtig. We doen er voorzichtig mee, rijden nooit met het dakraam open en dan gebeurt dit, hij is pas 5 jaar oud. Van oud plastic kun je afbrokkelen verwachten, langzaam verdwijnt de camper onder onze kont ,maar ijzer wat nog niet oud is, merkwaardig.
En of het nu door het slechte slapen kwam of niet, ik maakte een fout bij het tanken. Nee geen benzine i.p.v. van diesel maar dure diesel, er was diesel a en b, ik zag nergens prijzen. Bleek toen ik getankt had dat diesel a €1,429 kostte en diesel b €1,078, We hebben 35 l diesel a getankt, scheelde toch meer dan €12,-. Vergoelijkend dacht ik wel dat het bord zo groot was en zo hoog geplaatst dat het vanuit de camper niet te zien was, pas toen we getankt hadden. En we hebben daar de pot kunnen legen.
Cp in Fleury N43.19041 E3.19706, €9,- met voorz. , eventueel stroom, daar moet apart voor betaald worden. Later werd het drukker.
Dat legen hadden we ook kunnen doen op op de plek waar we nu staan, maar we kregen gisterenavond een tip van Jaap en Diana over een mooi plekje bij Cap d’Agde waar ze gestaan hadden. Maar uiteindelijk hebben we besloten naar Fleury te gaan om op een betaalde cp daar nog wat te wassen. We denken nog ongeveer een week weg te zijn dus dan hebben we hierna tot thuis voldoende onderbroeken etc.
De cp ligt 500m van zee maar wel aan een zoetwatermeer, het Étang de Pissevaches, vrij vertaald koeienpis meer. Het is een grote cp met hier en daar wat pijnbomen, niet ingedeeld in vakken, je kunt gaan staan waar maar plaats is. En dat was er toen we aankwamen, misschien maar 15 campers op het grote veld hier. We stonden eerst met uitzicht over een gedeelte van de étang en over een enorm gebied waar zout minnende planten groeien, de Allenrolfea occidentalis, Nederlandse naam 'jodium struik' vanwege zijn hoge jodiumgehalte. Maar we vonden de Mistal daar vervelend en we zijn verkast en staan nu in de luwte van oa wat Tamarisken. We hebben een kleine wandeling gemaakt langs de étang en door het immense plantenveld waar paden zijn gemaakt. Het waaide net te hard om lekker te lopen, wat het weer betreft zijn we van de regen in de drup gekomen, liever gezegd an de Tramontana in de Mistral. Maar niet zo hard, windkracht 5, paar wolkjes en 21º.
We zijn hier 1x eerder geweest, misschien 10 jaar geleden.De plek is tamelijk populair, ook onder Nederlanders waarvan er hier dan ook een aantal staan. Er druppelen de hele middag campers binnen die hier het weekend gaan staan.
Fleury 23-10-2021, zaterdag
Er is hier elke dag een kleine markt met hoofdzakelijk textiel. Op zaterdag is die wat groter en dan is er zowel food als non food te koop. Naast groente en fruit zijn er een paar kraampjes met worsten en kaasjes, vis en oesters. Van dat laatste houdt Everdien niet , die hebben we maar niet gekocht, wel een geitenkaasje. Wat je ook op Franse markten ziet, althans die in Zuid Frankrijk zijn kraampjes waar je kip aan spit kunt kopen met aardappeltjes die in het kippenvet worden gebakken. Ongeveer de helft van de mensen loopt met een mondkapje op de markt, verplicht is dat alleen in binnenruimtes.
Verder is er in eind oktober niets te beleven in Pierre la Mer zoals dit gedeelte van Fleury heet, een vakantiedorp aan zee met een mooi breed strand. De camping is gesloten, veel bars en restaurantjes zijn dicht, vakantiewoningen staan leeg. Alleen hier op de cp staan zo’n 50 campers, vanmorgen vertrokken er wat, vanmiddag kwamen er nog meer terug. Wij hebben besloten om hier morgen ook nog te blijven, het weer in Nederland lokt ons nog niet erg.
In Nederland al paddestoelen, hier zien we nog wel vlinders.
Op de markt wijn te koop rechtstreeks van de producent. We hebben niets gekocht, we hadden dat mee moeten sjouwen, we waren niet op de fiets.
Fleury ligt inde regio Occitanië, de regio is op 1 januari 2016 ontstaan door de verplichte samenvoeging van de regio's Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées. Het bestaat uit 13 departementen, wij staan nu in de Aude. In Occitanië wordt ook , naast het Frans, Occitaans gesproken. En in een klein gedeelte Catalaans , in het gebied . wat natuurlijk aan Catalonië grenst. Het Occitaans is een bedreigde minderheidstaal geworden, hoewel er de laatste decennia weer meer bewustwording is gekomen van de Occitaanse cultuur. In de hoofdstad van Occitanië ( we moeten nog wennen aan de namen van de nieuwe regio’s in Frankrijk) Toulouse, is in de metro de halteaanduiding zowel in het Frans als Occitaans.
Occitanië is bekend om de wijn, met een een totale oppervlakte van maar liefst 275.000 ha. aan wijngaarden is dit de grootste wijnstreek ter wereld. 1/3 van de Franse wijngaarden ligt in Occitanië. Er wordt rood, wit en rosé geproduceerd en ook de muskaat wijnen komen uit Occitanië. Toch is de naam nog niet zo ingeburgerd, mensen kennen vooral de wijnen uit het voormalige departement Languedoc-Rousillion, bekend onder de naam Pays d’Oc. We staan hier bij het tamelijk beroemde wijnstreekje la Clape. De plaatselijke slijterij hier is op zaterdag gesloten.
Op de Europese Coronakaart kleurt Occitanië groen als enige regio in het verder oranje Frankrijk. De mistral is vandaag gaan liggen, het was heel zonnig en het werd opnieuw 21º.
voor vervolg :najaar Spanje 2021 deel 9