Aourir 05-02-2019, woensdag

Gisterenavond hebben we bij Ria en Jan uit Zutphen naar de uitzending van ‘Hier zijn de van Rossums’ over Zutphen gekeken, leuk, je zou er heimwee van krijgen.  Daarna nog een tijdje geborreld en vannacht slecht geslapen door een blaffende hond , voor het eerst dat we er hier last van hadden want er lopen nogal wat zwerfhonden rond.

We zijn naar de souk in Aourir gewandeld, de eerste keer dat we deze reis een souk in Marokko bezoeken. Deze souk is niet zo heel groot maar er is veel groente van goede kwaliteit te koop.

Als je naar Aoiurir wandelt , dan kom je langs een ‘ranch’ daar staan de paarden maar ook de kamelen die hier over het strand lopen, al dan niet met een toerist op de rug.

Er wordt druk gesurfd, als er nieuwe toeristen zijn gearriveerd dan zie dat meteen omdat er altijd mensen tussen zitten die nog wit zijn. Zo’n surfklasje doen altijd dezelfde gymnastische oefeningen, er is hier altijd veel te zien.

                                Toen we naar Aourir liepen zagen we onderweg een klapekster.

                                                                       Paar foto's van de souk in Aourir

Gisteren hadden we het al over het Plan Azur maar er bestaat al sinds kort ook een plan Azur 2020. Ook hier wordt weer gesproken over de ontwikkeling van badplaatsen maar er komt nu meer nadruk op een ‘ecologisch aspect’ het moet in evenwicht zijn met de natuurlijke omgeving. Omdat Marokko nu ook mikt op de meer bewuste toerist, die niet alleen op het strand wil liggen of surfen, worden er in het binnenland en de woestijn ook eco-lodges ontwikkeld. Of zoals de regering het omschrijft:

‘Kleine accommodatie structuren zoals lodges en eco-lodges zullen worden ontwikkeld voor toeristen die op zoek zijn naar een verandering van omgeving en een alternatieve levensstijl.’

                       Toen we van de souk terugkwamen zagen we vlakbij de camper 3 heremietibissen

Deze dame is zwaar in de leer, zelfs handschoentjes

Er was vandaag veel bedrijvigheid bij de visafslag, oa liepen er mannen in 3 delig zwart rond, dan ben je belangrijk in Marokko. Dus maar eens gevraagd of er soms een feestje was, er stonden immers tenten enz. Vrijdagmiddag komt de koning de visafslag openen, de tenten, alleen een afdak, die zijn voor de notabelen. Omdat we weer wat willen wassen en omdat als de koning komt we w.s. hier weg moeten en op vrijdag dan de weg naar Agadir wel zijn afgesloten, zijn we van plan morgen te vertrekken

We werden vanmiddag uitgenodigd om een wijntje te drinken bij onze buren Wil  en Rob en hebben even gezellig gezeten.

Opnieuw een zonovergoten warme dag, voor de komende dagen wordt wat meer bewolking en wat lagere temperaturen verwacht.

 

 

       Voor de camper niet alleen het strand maar ook de oceaan met daarin de surfers.

Sidi R'bat 06-02-2020, donderdag.

Vanmorgen afscheid genomen van de diverse Nederlanders, van sommigen tijdelijk die zullen we ongetwijfeld weer in Tafraout treffen. Jan en Ria gingen naar Agadir, die laten een zonnepaneel bij plaatsen.

Beetje jammer  weg te gaan uit Aourir, paar dagen met veel genoegen gestaan,  bovendien lekker gegeten bij Chez Brahim, niet goedkoop maar wel een verfijnde smaak.

Tussen Aourir en Agadir werden door 4 mannen op een rij systematisch de bermen van zwerfafval ontdaan, de koning mag wel vaker komen, ook werd op kruispunten met bezems het zand van de weg geveegd, er staat duidelijk wat te gebeuren

We zijn eerst langs de Marjane gegaan, daar waren we nog niet geweest deze reis. We kopen doorgaans  in de kleine winkeltjes maar je hebt bij de Marjane producten die je elders niet kunt kopen. Er zijn Franse kazen maar wij hebben oa  een Marokkaanse kruidenkaas, blauwaderkaas en gerookte kalkoenham met peper gekocht.

                            Zwarte spreeuwen, zonder de spikkels zoals in West Europa

       Er moet wat aan de hand zijn

Zo gaat het leven al honderden jaren

Nu nog een truck voor onze neus.

We reden verder door Agadir via de N1 naar het zuiden en overal nog steeds vlaggen langs de weg. Omdat we naar een dorpje aan zee wilden waar weinig te krijgen valt hebben we voor 41Dh (€4,-) onze gasfles, die nog niet helemaal leeg was,  geruild voor een volle. Daar vertelde de verkoper dat de koning in Ifriane kwam om een haventje te openen, die man heeft het maar druk.

Tomtom stuurde ons, zo zou blijken, een verkeerd smal weggetje naar zee op. Een druk weggetje waar we dus voortdurend met de rechterwielen van het asfalt moesten. En door een zee van vlaggen reden we richting zee en toen de onverharde kanten ook nog eens door waterwagens besproeid werden, kregen we zoiets van het zal  toch niet waar zijn.  Maar jawel hoor ,er stond al een wagen met tv- zendapparatuur, we zagen een geïmproviseerde helikopter landingsplaats en we kwamen op een terrein met tenten waar we niet verder konden. Omkeren want de koning komt, zo wordt je als republikein gedwongen om telkens over hem te schrijven omdat hij ons achtervolgt. Nu moesten we sowieso omkeren want we hadden de verkeerde afslag genomen.

Uiteindelijk zijn we wel in Sidi R’Bat beland waar we een plekje konden vinden op de parking van het hotel waar we vaker hebben gestaan. Het is er druk, morgen vertrekt er een Duitse off road-truck en dan staan we helemaal fraai. En we kunnen de wasmachine hier gebruiken, een van de redenen om hier heen e rijden.

Om 15.30 uur kregen we een appje van Judith dat alle campers moesten vertrekken i.v.m. de komst van de koning morgen. En passant werd er ook gif gestrooid voor de zwerfhonden, niet alleen de campers, ook de honden werden geruimd(!).

Het weer is ook wat veranderd, het is niet zo heet meer, er staat wat meer zeewind maar bij zonnig weer werd het vandaag 22º.

Sidi R’bat 07-02-2020, vrijdag

Er waren hier vannacht ongeveer 15 campers. In de loop van de dag zijn er 9 vertrokken en er is er geen een bij gekomen. Ook  is onze Duitse buurman vertrokken zodat wij nu op de 1ste rang staan. Maar dit fraaie plekje heeft ook zijn nadeel, vlak achter ons, onder een oud aanhangwagentje zit een nest hondjes. De moeder slaat ’s nachts regelmatig aan als er andere honden in de buurt komen en zo’n nachtelijk geblaf is niet bevordelijk voor een goede nachtrust. We waren vandaag dan ook te moe voor een strandwandeling, hopelijk slapen we vannacht beter. We hebben wel een prachtig uitzicht en een beetje lezen bij de camper vanmiddag is dan ook geen straf.

                                           Het strand richting Sidi Ouassay, nu niet zo breed omdat het vloed is.

Een ekster ziet er in het zuiden van Marokko net iets anders uit, een blauw vlekje bij het oog.( Dat is naakte huid, blauw gekleurd) Ook is er minder wit op de buik.

We hebben nu een grote plaats met vrij uitzicht.

 

Door droogte bloeit er nu maar 1 bloemsoort , de de Pallenis Martima, de dukaatbloem.

 

Toch nog even over het bezoek van de koning aan deze regio en waarom er momenteel zo veel officiële plechtigheden zijn.

Er zijn in diverse regio’s van Marokko ontwikkelingsprogramma’s door de koning aangekondigd. Als er een bepaalde fase bereikt is, de opening van een haven bv, dan komt de koning persoonlijk in die regio om die officiële handeling te verrichten zodat dit  een positieve  impact op de koning zelf heeft, kijk eens wat hij allemaal voor ons land doet.

Een van die ontwikkelingsprogramma’s is voor de stad Agadir en de regio Souss Massa. Daarom zagen wij, geheel toevallig , een glimp van de (voorbereidingen van) deze plechtigheden.

De minister van Binnenlandse Zaken, die in de koninklijke delegatie zat, heeft eveneens aangegeven ‘dat er in  de regio Souss-Massa momenteel sterk wordt ingezet op het regionale programma voor de vermindering van territoriale en sociale verschillen, en op een industrieel versnellingsplan voor de sectoren landbouw, toerisme en sociale en solidaire economie’, aldus de minster.

Voor de regio Souss Massa als geheel geldt dat:

‘prioriteit wordt gegeven aan regionale ontwikkelingsprojecten die duurzame ontwikkeling, diversificatie en versterking van de economie en verbetering van de aantrekkelijkheid van territoriale ruimten bevorderen.’ 

In het kader van dit ontwikkelingsproject past de opening van de nieuwe visafslag bij Aourir en de opening van het vernieuwde haventje van van Ifriane waar we toevalling gisterenmiddag belandden.

Voor Agadir als stad  geldt een apart plan analoog aan zoals die voor Marrakech, Rabat en Casablanca al eerder werden gerealiseerd. Er zal een nieuwe rondweg worden aangelegd, een snelle busverbinding tussen het centrum en het vliegveld en er zal een spoorverbinding komen tussen Marrakech en Agadir. Ook zal er sterker worden ingezet op de toeristische ontwikkeling van Agadir, er moet oa een Timitar-museum ( over Berbercultuur en muziek) worden gebouwd, er moeten veel groenvoorzieningen komen en een vogelpark moet gerenoveerd worden.

We hebben vandaag wegens slaapgebrek maar een kleine wandeling gemaakt. Opvallend is dat er dit jaar totaal geen vlinders zijn terwijl het vorig jaar, toen we in dezelfde periode hier waren, een waar vlinderparadijs was. Er waren toen diverse soorten trekvlinders en veel bloeiende bloemen. Het heeft hier al heel lang niet geregend, een jaar niet, maar dat zeggen Marokkanen wel vaker als het lang niet geregend heeft. Hoe dan ook, er bloeit hier slechts een bloemensoort, de Pallenis Martima, de dukaatbloem, w.s. niet aantrekkelijk voor vlinders. Misschien wel voor andere insecten want boerenzwaluwen scheren laag over de bloemenvelden.

Vanmorgen was er eerst laaghangende zeebewolking maar de zon scheen om 11 uur al weer uitbundig en bleef dat doen, 22º en een matige zeebries.

Sidi R’bat 08-02-2020, zaterdag

We hebben vannacht uitstekend geslapen dankzij het achterwege blijven van geblaf van honden, het was zelfs een record voor mij, om 12 uur naar bed en om 9 uur wakker, terwijl ik anders altijd hoogstens 6,5uur slaap wat voldoende is voor mij , Everdien slaapt doorgaans langer.

We hadden gisteren vlees gekregen van de Duitse buurman voor de hond met zijn jongen en dat is wat anders dan het rücksichtlos vergiftigen van zwerfhonden zoals in Aouirir een paar dagen het geval was .Overigens gebeurde dat tot een jaar of 10 jaar geleden nog  op grote schaal in Marokko, later ging men honden vangen en op een meer humane manier afmaken. Dit in het kader van een plan tegen de hondsdolheid die in 1986 was gelanceerd. Tot die tijd kwamen er jaarlijks ongeveer 30-40 mensen om te leven door  hondsdolheid na hondenbeten. Dit is dankzij het programma teruggebracht tot 18 doden door hondsdolheid in 2018. Het aantal zwerfhonden is drastisch verminderd maar je ziet ze nog steeds op sommige plekken.

De hond hier kreeg ook nog wat vlees vanmiddag van een Marokkaanse jongen uit het dorp , als hij nu maar begrijpt dat goed gedrag beloond wordt en vannacht ook niet blaft……….

                                                        We kregen een knipoog van een steenuil

Fagonia Cretica, Nederlandse naam kennen we niet

            Een reigersbek soort

 

Foto rechts: tussen de Alsem schiet een gele bremraap omhoog

Gisterenavond in de schemering waren er 2 steenuiltjes aan het paren, de schemering was al te ver gevorderd om nog foto’s te maken. Ook zijn er eksters aan het nestelen, het is lente!

Vanmorgen zat er een steenuiltje vlak voor onze neus op een elektriciteitsmast, toen was een foto maken niet zo moeilijk.

We hebben een flinke wandeling, voor ons doen dan , van zo’n 2 uur door het hier naastgelegen natuurpark Souss Massa gemaakt. Als het geregend heeft, dan mondt de rivier de Souss hier uit in zee, we hebben dat al een paar jaar niet meer gezien. Maar zo ver de monding van de zee, die hier ook een lagune vormt, zich nu   heeft teruggetrokken , dat hebben we nog nooit gezien. Volgens de parkwachter staat het water wel erg laag en zelfs de kolonie heremietibissen zijn nu niet te zien. Gelukkig hadden we die een paar dagen  geleden al gezien bij Aourir, die kwamen van een andere kolonie , de 2e in Marokko, bij Tamri, ten noorden van Aourir. Hij verwachtte dat in maart er weer veel vlinders zouden komen. Er waren nu een 10-tal flamingo’s ,veel meeuwen en blauwe reigers en een enkele grote zilverreiger, de laatste zit regelmatig in een weiland zo’n 10km van ons huis in de Achterhoek. Omdat het water zo laag is zaten de vogels ver weg, parkwachters waken er terecht voor dat je op het pad blijft.

 

Nog even iets over de koning: volgens het zakentijdschrift Forbes is koning Mohammed VI de rijkste man van Marokko, de op vier na rijkste man van Afrika en staat hij in de top 10 rijkste monarchen van de wereld. De koning heeft zijn enorme fortuin deels geërfd van zijn vader Hassan II, maar tijdens Mohammeds koningschap is het kapitaal vermeerderd. Dit komt omdat hij en de Makhzen, de machtige elitenetwerken rondom de koning, sleutelposities bezitten in de Marokkaanse economie .De Société Nationale d’Investissement, de koninklijke holding, is aanwezig is in alle sectoren van de Marokkaanse economie en levert de koning miljarden op. Tegenwoordig bezit de holding aandelen in meer dan dertig bedrijven, waaronder sommige multinationals. Daarnaast ontvangt de koning inkomen uit zijn landerijen en uit onroerend goed. Bovendien krijgen de koning en zijn familie bovendien jaarlijks 250 miljoen euro van de Marokkaanse belastingbetaler.

De koning leeft er goed van, hij is een fervent jet skiër , hij houdt van een luxueus leventje. Dat kost ook veel geld, want hij heeft 12 paleizen waar in totaal elfhonderd dienaren werken. Om dit te kunnen betalen, is de koning elke dag een miljoen euro kwijt. Tevens houdt Mohammed van luxe. Zo heeft hij zo’n 600 auto’s en een miljoen horloges, een prachtig kasteel in Frankrijk, een luxueus zeiljacht en twee privévliegtuigen.

Dit staat natuurlijk in een schrille tegenstelling tot de armoede waar een deel van de bevolking in moet leven. Het Marokkaanse bbp ( bruto binnenlands product )per hoofd van de bevolking is 4.400 dollar. Daarmee staat Marokko op de 86e plaats, tussen Iran (85) en Jamaica (87) in. Ter vergelijking: het Nederlandse bbp per hoofd ligt op 48.222 dollar en daarmee staat Nederland op de 5e plaats van de rijkste landen ter wereld.

Het weer was vergelijkbaar met gisteren, alleen duurde het iets langer voordat de zeebewolking was opgetrokken .

Sidi R’bat 09-02-2020, zondag

Nog steeds niet te druk op de cp hier, vannacht met 10 campers en slechts 1x hondengeblaf gehoord. En op het plateautje, de kleine parking die onder de grotere ligt, staan wij alleen met veel zitruimte.

Er is hier in het gehucht een kleine winkel , type bezemkast, maar ze hebben er wel de benodigde spullen. Voor groente moet je echter naar Massa rijden, 10km hier vandaan, maar dit wisten we dus hebben we genoeg bij ons. Het winkeltje is ook een ontmoetingsplek in het dorp. Er hangen wat jonge en oude mannen rond die in zijn voor een praatje en en grapje.

Vanmorgen zijn we van de cp richting het noorden gelopen, daar is geen strand maar zijn in de kliffen al sinds mensenheugenis visserswoningen waarvan een aantal nog bewoond is . In een ervan is een theehuis/restaurantje gevestigd. Die is van een jonge man die ook gids is in het park , ruim 10 jaar geleden zijn we met hem met een 4-wheel drive het park in geweest. Een paar jaar later was hij alles kwijt, hij was met zijn dronken kop de greppel ingereden en heeft in de gevangenis gezeten. Nu vertelt hij dat zijn auto toen is gestolen en total loss is gereden. Hij vraagt nog wel of wij bier te koop hebben, jammer dan.

 

                                                                  Een steltkluut

paar foto's van de vissershutjes, links boven op de foto hierboven het theehuisje

Nog even verder met royalty nieuws over Marokko, de koninklijke familie drukt immers erg zijn stempel op het land en dat al lang.

Mohammed VI is nu ruim 20 jaar aan het bewind en vorig jaar zomer werd dan ook de balans opgemaakt van zijn 20 jarig- koningsschap.

Mohammed VI had een economisch en sociaal verwaarloosd koninkrijk geërfd van zijn beruchte vader, Hassan II, die korte metten maakte met politieke tegenstanders.

‘De jaren van lood’  worden de jaren tussen pakweg 1960 en 1980 genoemd waarin er vooral repressie plaatsvond, politieke partijen, waaronder de communistische, aan banden werden gelegd, politieke activisten en criticasters van de koning zonder proces voor jaren achter de grendels verdwenen.

Na die periode volgde Mohammed VI zijn vader op en in de eerste jaren voerde hij een totaal ander bewind dan zijn vader. Er kwam een verzoeningscommissie om de wandaden van zijn vader te repareren. De jonge koning gaf Marokkaanse vrouwen meer rechten, tolereerde politieke partijen en bracht stabiliteit. Marokko ging onder hem niet over de kop in de Arabische Lente, er waren wel protesten mn. in de grotere steden, maar tot een brede volksbeweging is het niet gekomen en het land  werd evenmin verscheurd door jihadisten. Hij had ook ambities. Aan de rand van de Sahara verrees een gigantische zonne-energiecentrale die Marokko tot wereldleider maakt op dit terrein. En Marokko heeft de eerste TGV van Afrika.

Zijn vader had het niet op met de Rif en de Riffijnen, Mohammed had aanvankelijk wel oog voor de noden van de Rif en andere achtergebleven gebieden.

Ook zijn levensstijl verschilde van die van zijn vader die autoritair en afstandelijk was. Mohammed begaf zich meer onder het volk, trouwde een moderne rijke vrouw( hij leeft nu waarschijnlijk gescheiden van prinses Lalla Salma, maar dat is een ander verhaal) en werd zo geliefd bij de bevolking.

Maar de, ook internationaal geprezen, hervormingen zijn vastgelopen en hij heeft geen eind kunnen maken aan de armoede in sommige streken en de hoge (jeugd)werkloosheid die een  flink deel van de bijna 36 miljoen inwoners treft. Een derde daarvan is onder de 30 jaar. In een zeldzaam interview erkende Omar Azziman, een prominente adviseur van de koning, dat het maar niet lukt banen te vinden voor die miljoenen jongeren van wie bijna een half miljoen zelfs de lagere school niet hebben afgemaakt. ,,En er zijn regio’s die te arm zijn”, zo accepteerde Azziman impliciet eerdere kritiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tegelijk blijven mensenrechtenorganisaties als Amnesty International zeer kritisch over met name de Marokkaanse rechtspraak en de behandeling van dissidenten. 

                                Een kleurrijk gebeuren op het weggetje langs de parking

,,De koning gaf de mensen hoop. Hij is in veel opzichten ook echt anders dan zijn vader. Maar het systeem is feitelijk weinig veranderd”, oordeelt universitair docent Nadia Bouras van Universiteit Leiden, expert op het gebied van migratie en integratie van Marokkanen in Nederland. Bouras ziet geen reden nu de vlag uit te steken. ,,Economisch gaat het op zich goed. De vraag is: kan iedereen delen in de rijkdom en weelde? Als je naar de werkloosheidscijfers in stedelijke gebieden kijkt zijn die schrikbarend: 40 procent van de jongeren heeft geen baan. 70 procent van de jongvolwassenen wil het liefst weg uit Marokko. Dat zijn geen hoopvolle cijfers. En in de Rif is de situatie niet heel erg verbeterd met die exorbitante gevangenisstraffen voor demonstranten. De mensenrechtenschendingen daar zijn zorgwekkend. Ik weet niet of hij het daar ooit nog goed kan maken.”

Anderen stellen daar tegenover dat Marokko pas 60 jaar bestaat en dat het van ver moet komen na lang onder het koloniale juk te hebben gezeten, de koloniale bezetters hebben het volk bewust dom gehouden. En als je het vergelijkt met omliggende landen in de regio heeft Marokko wel zijn politieke stabiliteit gehouden wat ook een verdienste van de koning is.

Er loopt een kleine weg hier tussen het hotel en de parking, dat is een piste die naar Tifnite loopt’ Op zondag is er wat meer verkeer, meeste auto’s maar ook een enkele kameel en ezeltjes waar vooral vrouwen opzitten.

Opnieuw een prachtige dag, in alle opzichten vergelijkbaar met gisteren.

Sidi R’bat 10-02-2020, maandag

Vanmorgen een wandeling over het strand gemaakt, het was vloed dus een lekker breed strand. Zaten er vorig jaar nog een stuk of 50 heremietibissen bij de monding van de Souss, nu zijn ze nergens te bekennen, de monding trouwens ook niet, zo laag is het water door de droogte. Er waren Nederlanders voor de ibissen hier gekomen, ze waren vanmorgen al vroeg het park in geweest, geen ibis gezien. Dan hebben wij nog geluk gehad dat we er een aantal bij Aourir hebben gespot.

                                                           Een groepje 3-teen strandlopers 

                    bontbekplevier

Vissers terwijl het water tegen de rotsen spat.

Foto rechts, bloeiend zeewolfsmelk, het sap is giftig

Vorige week heeft een leidster van de Hiirak, de protestbeweging uit de Rif, politiek asiel gekregen in Nederland.  Een ander aantal vooraanstaande figuren van deze protestbeweging hebben lange gevangenisstraffen gekregen ( 10, 15 en zelfs 20 jaar , ook in hoger beroep), alleen omdat ze vreedzaam geprotesteerd hebben tegen de achterstelling in de Rif. Protesteren mag sinds een tijdje wel in Marokko , maar er zijn grenzen, die grenzen worden bepaald door de autoriteiten en zijn tamelijk willekeurig. Protesteren tegen het gezag en  de islam zijn uit den boze, kritiek hebben  op de koning mag al helemaal niet.

Ook Amnesty uit kritiek op de mensenrechten:

Emile Affolter, woordvoerder van Amnesty International, ,,Wij kijken naar het mensenrechtenperspectief en in die zin is er op Marokko ontzettend veel aan te merken. Je ziet dat de koning allerlei dingen doet om te laten zien dat hij verandert en hervormt, maar tegelijk is de repressie van demonstranten er niet minder op geworden.”

Morgen dient beroep tegen de uitspraak van een  gevangenisstraf van 4 jaar ( en 40.000Dh boete) voor een rapper, Moul Kaskita wegens belediging van de koning. Hij werd vorig jaar december gearresteerd omdat hij een video van 12 minuten op zijn You Tube kanaal had gezet waarin hij kritiek uitte op de koning en op de Marokkanen. Hij had onder meer gezegd dat de toespraken van de koning door niemand gevolgd worden en  noemde zijn landgenoten ezels en onwetenden die hun  rechten geschonden zien worden en dat alles maar gelaten ondergaan en geen woord zeggen.

                                               Schapen vinden op de droge grond toch nog wat te eten

Vooral 's ochtends komen er mn vrouwen op ezeltjes langs. Door de strandwandelingen en het lezen in de zon is Everdien aardig gebruind

We hebben hier heerlijk 5 dagen gestaan, dat komt mede omdat we zo’n apart plekje hebben met veel ruimte. Toch gaan we morgen een eindje verder, een stukje zuidelijker. Misschien dat we een of twee dagen in Tiznit blijven maar daar is het altijd erg druk, veel Fransen overwinteren daar.

Het weer is onveranderlijk mooi, een van de redenen waarom we graag in Marokko in de winter zijn.

Aglou Plage 11-02-2020, dinsdag

We hebben vannacht met 2 campers op de parking gestaan. Gisterenavond kwamen  Franse Neo hippies met grote vrachtwagens omgebouwd tot camper, veel oude verhuiswagens, wel 10 stuks ’s avonds in een bestek van ongeveer 2 uur naar beneden rijden naar het strand. Wellicht dezelfden die eerder geruimd waren toen de koning in `Ifriane kwam en nu weer naar hun oude plek terug zijn gekeerd.

We zijn om half 10 vertrokken nadat we gisteren al afgerekend hadden, €4,- per overnachting met voorzieningen inclusief warme douche is toch goedkoop. We zijn naar Tiznit gereden, over de goede 4 baansweg. Ondanks het feit dat er maar liefst 5 campings en een camperplaats zijn, is alles bomvol met Franse overwinteraars. Er mag nu ook weer op een stukje grond bij de supermarkt overnacht  worden, daar waren nog een paar plekken maar we hadden geen zin om daar op dat stoffige terrein te gaan staan. Het zou bovendien 27º worden in Tiznit dus de zee lonkte meer. Niet nadat we bij het supermarktje wat boodschappen hadden gedaan en op de overdekte souk groente fruit en hadden ingeslagen. Tiznit staat bekend om de goede kwaliteit van groente en fruit.

                                          We parkeerden in Tiznit achter deze prachtige bougainville

Mooie groente en fruit in Tiznit

 

Je ziet overal bloeiende mimosa

Parking Aglou plage voor hotel Aglou

N29.80510 W9.83210 , 20 dh, water en cassette legen wc bij souk, 10Dh

We zijn doorgereden naar Aglou Plage, er is daar een camping en  een hotel waar je op de parking kunt staan. Toen we kwamen stond er een 20-tal Franse campers op de parking maar we konden makkelijk nog een ruime plek vinden. We zijn hier een jaar of 3 niet geweest, daarvoor wel tamelijk vaak. Het uitzicht is wat minder geworden, er is een nieuwe moskee gebouwd naast de marabout maar er is nog voldoende oceaan te zien. We zijn weer tevreden met dit plekje, we blijven hier wel een paar dagen. Er is hier wat meer reuring dan waar we vandaan komen, dat heeft ook zijn charme. De chef-ober van het hotel zei dat hij blij was ons weer te zien, wat moet hij anders zeggen, en dat de condities hetzelfde waren, 20Dh per overnachting. Alleen kun je de cassette niet meer legen bij het hotel, dat kan nu in de toiletten naast het de kleine overdekt marktje, dat zal wel 10Dh kosten.

Ik wou eerst nog iets oer de persvrijheid, liever gezegd het gebrek eraan schrijven maar het zou lijken of we alleen naar kritiek op Marokko hebben. Niets is minder waar we steken ook regelmatig de loftrompet over dit voor ons heerlijke land met zijn afwisselende natuur en zijn ,over het algemeen, aardige ,hulpvaardige en soms kleurrijke  mensen.

Maar net zoals we misstanden in Nederland noemen, doen we dat ook in andere landen. Niet alleen misstanden trouwens, ook andere maatschappelijke onderwerpen komen regelmatig aan bod, we zijn geïnteresseerd in de landen waar we verblijven.

                         Er scharrelden hier zo'n stuk of 20 heremietibissen rond op zoek naar voedsel

Toen we vanmorgen over de lange promenade wandelden, zagen we op een veld er naast een stuk of 20 heremietibissen. Waarschijnlijk dat ze door de droogte nu in een groter gebied naar voedsel aan het zoeken zijn.

Het was vandaag wat warmer dan gisteren, hier aan zee 24º en in de stad Tiznit werd het 28º, geen spijt dat we naar zee zijn gegaan. Er kwam vanmiddag wel wat sluierbewolking, dat zou de komende dagen vaker kunnen gebeuren volgens de voorspellingen.

We hadden voor vanavond 2 pizza’s besteld, 4 saisons en fruit de mer, €3, resp. €4,- , iets na half acht werden ze bezorgd. Het smaakte voortreffelijk.

Aglou Plage 12-02-2020, woensdag

Het kan  verkeren. Gisterenavond kwam er een grote stadsbus naast ons staan, het waren Fransen met kinderen. Daar werden we niet vrolijk van, het is ’s morgens fris en dan ben je blij met de eerste zonnestralen op de camper. Die werden ons nu ontnomen door de lange hoge bus, gelukkig vertrokken ze in de loop van de ochtend.

Omdat men in Marokko de zomertijd aanhoudt, werden we pas om 6.59uur gewekt door de imam i.p.v. een uur eerder. Dat was wel welkom aangezien we slecht geslapen hadden, Everdien heeft een fikse verkoudheid opgelopen met het nodige gehoest en geproest tijdens de nacht. Natuurlijk flitst even door je hoofd dat we ruim 14 dagen geleden tussen de Cinezen in Marrakech waren in de  Jardin Majorelle, het Coronavirus,  maar dat komt door de aanhoudende publiciteit hierover en omdat we er toen zelf wat grappen over maakten.

 

                       Een diadeemroodstaart, vrouwtje. Zoals gewoonlijk bij vogels, is het mannetje veel kleurrijker.

            Een zwarte tapuit

Een kleine zilverreiger in de kleine lagune voor ons

      We hebben nu een vrij uitzicht.

Toen ik een strandwandeling maakte, Everdien was daar veel  te gammel voor, vertrokken een paar freaken busjes die helemaal aan het eind van de parking stonden. Gelukkig was ik op tijd terug zodat we onze camper konden verplaatsen en we nu een prachtig uitzicht hebben over de oceaan en een kleine lagune waar bij vloed, tussen 17.00uur en  en 19.00uur , wat zeewater in stroomt.

Het leuke van deze plek is niet alleen het uitzicht, maar dat er ook verschillende vogels hier op de helling naar de lagune zitten. Het begon al met 3 heremietibissen, we konden die zo vanuit de luie stoel fotograferen, letterlijk want ze zaten op nog geen 50m voor de camper. In de lagune zit regelmatig een kleine zilverreiger naar voedsel te scharrelen. Verder zagen we diverse andere soorten vogels, onder de camper zat n.b op een gegeven moment een diadeemroodstaart, de eerste die we zien dit jaar. Nog niet gefotografeerd, wel een vrouwtje. Het was nog niet voorbij, we zagen nog een roodborsttapuit en een zwarte tapuit, genieten dus.

Het weer was zonnig maar doordat er iets meer wind was dan gisteren voelde het iets frisser aan dan de 22º die het was. Toen de wind was gaan liggen kwam er wat zeemist opzetten, maar dat was na 18.00 uur.

 

                                                                Een roodborsttapuit

Aglou Plage 13-02-2020, donderdag

Er staan hier iedere nacht tussen de 20 en 25 campers, overdag is het rustiger. Wij hebben geen haast om hier weg te komen, ook morgen blijven we hier nog.

Een paar dagen geleden schreven we over een rapper die gearresteerd is en veroordeeld  wegens zijn kritiek op Marokko in het algemeen en de koning in het bijzonder. Nu is hij niet de enige die wegens zijn opvattingen gearresteerd is, dat lot treft meerdere rappers, bloggers, twitteraars maar ook kritische journalisten.

Vandaag stond in Bladna het volgende bericht:

“Een jongeman is maandag door de rechtbank van eerste aanleg in Inezgane tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 dirham veroordeeld voor laster tegen Koning Mohammed VI en de nationale instellingen.

Omar Ikhrichi had in een filmpje op zijn Facebook kritiek geuit op het beleid van Koning Mohammed VI, wat tot zijn arrestatie leidde.

De jonge student afkomstig uit Ait Melloul, werd schuldig bevonden aan laster, minachting en beledigingen tegen de heilige waarden van de natie. Hij was in zijn tweede universiteitsjaar.”

 

Het gaat niet goed met de persvrijheid in Marokko. Op de World Press Freedom Index komt Marokko in 2019 niet verder dan een 135ste plek van de 180 landen. Een lage plaats voor een land dat zegt te streven naar vooruitgang. Afgelopen jaren ontvluchtten verschillende journalisten het land. En wie niet vertrekt, wordt het werk moeilijk gemaakt, want schrijven over gevoelige thema's zoals de koning, de Hirak-beweging in de Rif of de Westelijke Sahara kunnen problemen opleveren.

                                            Een aalscholver op een rots in de visrijke lagune

Op een gedeelte van hjet strand zijn granietrotsen

Stenen die van granietrotsen afgebrokkeld zijn.

De bloem van de Anthemis Maritima (hond venkel)

De  Marokkaanse regering heeft de conclusies van de World Press Freedom Index gehekeld en trekt de criteria van objectiviteit en transparantie in de rapporten en verklaringen over de persvrijheid in Marokko in twijfel.

Voor de regering schendt de organisatie alle regels van objectiviteit, juistheid en transparantie door Marokko bij de "risicolanden" te plaatsen. De NGO negeert "opzettelijk het klimaat van vrijheid, openheid en pluraliteit" waarvan de kranten en de media in Marokko genieten, aldus de regering.

Steeds vaker wordt Youtube gebruikt door Marokkanen om hun onvrede te uiten. De woede richt zich onder meer op corruptie en een hoge jeugdwerkloosheid maar dat blijft niet zonder gevolgen.

Zo zijn er maar liefst vijftien Marokkanen die in 2019 werden vervolgd na uitingen op sociale media. En de komende tijd staan nieuwe zaken op de rol. Zoals in maart tegen journalist Omar Radi (33) die in april vorig jaar op Twitter kritiek uitte op een rechter die in hoger beroep activisten uit de Rif had veroordeeld. Ook worden regelmatig kritische buitenlandse journalisten het land uitgezet.

Er stonden in Sidi R’bat Nederlanders , Ina en Piet, die graag heremietibissen wilden zien. We schreven er al over dat ze al vroeg het park in waren geweest maar geen ibis gezien hadden . En wij wel in Aourir 2x  en hier ook  al 2x waarvan gisteren n.b.  op 50 meter voor onze camper. Ze zijn vervolgens naar de lagune van Khenifiss gereden, toch al gauw meer dan 400km , om ze wellicht daar te spotten. Vanmiddag kregen we een berichtje dat ze ze ook daar niet gezien hebben, wat zijn  wij een bofkonten! Althans wat de ibissen betreft. Everdien is ook een heel stuk opgeknapt.

Halverwege de middag kwam er wat sluierbewolking opzetten, met een toenemende wind uit zee, tot matig, voelde het toen wat fris aan , het was 21º, nog steeds een normale temperatuur voor deze tijd aan zee.

Aglou Plage 14-02-2020, vrijdag

Hoewel het hier op vrijdag voor de moslims een rustdag is, hebben wij, na onze gebruikelijke strandwandeling ’s ochtends, de zonnepanelen maar eens schoongemaakt. We zagen al aan het zand op het dakraam dat het nodig was. Toen we de ladder pakten was onze Marokkaanse buurman, die in een van de huizen woont aangrenzend aan de parking, zo aardig om met een emmer water te komen. Hij had ons eerder al op de thee uitgenodigd, whiskey Berbère, toen we dat lang geleden voor  de eerste keer hoorden dachten we dat er een grap gemaakt werd. Maar omdat iedereen het zo noemt en je moet aannemen dat ze niet allemaal dezelfde grap maken, hoewel je weet maar nooit, is het kennelijk  een gebruikelijk woord geworden.

Voor de schoonmaak van de panelen, het was ongeveer 13.00 uur, maten we 11,1 Ah, na de schoonmaak maar liefst 14,4Ah.

                                      De zee heeft door erosie mooie grillige vormen in de rotsen uitgesleten

Een mosselschelp als een stilleven op het strand

         Boomvormige wolfsmelk

Dat vrijdag voor de moslims een heilige dag is, iedereen is verplicht om naar de moskee te gaan om te bidden, is goed te merken, liever gezegd om te horen. Nu wonen we ongeveer 100m van een kerk maar de 20 min. klokgebeier is toch wat anders dan de ongeveer een uur durend, tussen half 2 en half 3, luid versterkt gebed door de speakers. De verzen uit de koran die gezongen worden zijn wel melodieus, maar het gebed is voor ons abracadabra op Allah Akbar na dan. Maar ook dat hoort bij Marokko. We hadden al eerder vermeld dat we ongeveer 50m van  de moskee staan.

Dat de vrijdag zo’n belangrijke dag voor moslims is, komt door de uitspraken van de profeet Mohammed:

”De waardevolste dag van de week is vrijdag, het is zelfs belangrijker dan de Islamitische feestdagen. Vrijdag is voor de gelovigen zowel op aarde als in het hiernamaals een feestdag.”

”De harten van diegene die bewust 3x achter elkaar niet naar het vrijdagsgebed gaat worden bestempeld zodat ze niet meer goed kunnen doen.”

Het niet verrichten van het vrijdaggebed zonder geldig excuus is een grote zonde.

Voor ons als ongelovigen niet te bevatten maar we snappen sommige dingen van het christendom die in de bijbel staan ook niet.

         Zo dicht staan we bij de moskee, op de voorgrond een stukje kleine lagune en de zee is rechts, niet zichtbaar

       Launaea Aborescens

Europese heliotroop met bloempjes van enkele mm's.

   De zeeheide heeft ook kleine bloempjes

Aan het eind van de middag hebben we een tijdje gepraat met Marloes en Jan en  hun zoon Koen, die voor het eerst in Marokko is, zij waren hier vanmiddag ook komen staan. Marloes en Jan zijn al vaker in Marokko geweest.

Een grappige toevalligheid is dat net gisterenavond Loes had voorgelezen over de val van Everdien in Ouzoud  en ons bezoek per ambulance aan het ziekenhuis in Azilal met als moraal zorg dat je niet in Marokko in het ziekenhuis komt.

Aan het begin van de avond kwamen verassend genoeg Riet en Cis aan de deur, we hebben hun vorig jaar een paar keer ontmoet. Ze staan met kennissen hier op de camping en waren nu met hun 2 prachtige Barzoi’s, Russische windhonden aan het wandelen. We zullen ze vast nog wel weer ontmoeten, ze willen ook naar het nomadenfestival in Mhamid.

Het weer was vergelijkbaar met gisteren, echter nu begon de dag met sluierbewolking en eindigde ook zo, tussendoor scheen de zon.

                                                Klik hier Marokko 2020 deel 4